Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 3 september 2021

Meer dan 60 doden in 48 uur tijd bij gevechten in Jemen

Meer dan 60 doden in 48 uur tijd bij gevechten in Jemen

Bij nieuwe confrontaties tussen regeringstroepen en Houthi-rebellen in het noorden van Jemen zijn de voorbije 48 uur zeker 65 doden gevallen. Dat is vernomen van militaire functionarissen.

Lees verder

Griekse componist Mikis Theodorakis overleden

De Griekse componist Mikis Theodorakis is overleden. Dat heeft het plaatselijke ministerie van Cultuur gemeld. Theodorakis, vooral bekend van de muziek uit de film 'Zorba de Griek' werd 96.

Lees verder

Adoptiepauze: dit adviseert het expertenpanel

Het voorstel van Vlaams minister van Gezin Wouter Beke (CD&V) om een tijdelijke adoptiepauze in te lassen, is gebaseerd op een rapport van een expertenpanel. Het panel formuleerde een reeks aanbevelingen die Beke grotendeels onderschrijft.

Lees verder

'Adoptiepauze laat kwetsbare kinderen in de steek'

Vlaams minister van Gezin Wouter Beke (CD&V) pleit in een nota aan de Vlaamse regering voor een adoptiepauze. Coalitiepartners N-VA en Open VLD reageren met gemengde gevoelens op het voorstel.

Lees verder

Duikers verkennen neergestort vliegtuig uit Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsvliegtuig F4U Corsair stortte tijdens een trainingsmissie kort na de Tweede Wereldoorlog neer door een tekort aan brandstof. De piloot kon zich redden, maar zijn vliegtuig werd een trekpleister voor vissen en duikers.

Lees verder

Coronabesmetting binnen koninklijke familie: 'Koning en koningin beperken contacten uit voorzorg'

Corona treft ook het koningshuis. Door een besmetting binnen de koninklijke familie gaan koning Filip en koningin Mathilde hun contacten beperken. Dat meldt het Paleis in een mededeling.

Lees verder

De Wever over 'privéfeesten' in Antwerpse discotheek: 'Wet laat het toe'

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal niet ingrijpen tegen nachtclubs zoals Red & Blue die zogezegde privé-evenementen organiseren tot 200 personen en zo de coronamaatregelen omzeilen. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. 'De wet van minister Verlinden deugt niet.'

Lees verder

Oproep | Wat denkt u als kandidaat-adoptieouder over de adoptiepauze?

Minister van Gezin Wouter Beke (CD&V) wil de adoptiesector en de interlandelijke adoptieregeling hervormen. Een expertenpanel stelde daarover een rapport met aanbevelingen op. Zo ligt het voorstel op tafel om interlandelijke adoptie twee jaar lang te bevriezen en om 'kandidaat-adoptieouders te heroriënteren richting pleegzorg'. We willen graag horen hoe kandidaat-adoptieouders daar tegenover staan. Want ook wie al een bemiddelingsovereenkomst heeft, zou zich moeten heroriënteren. Wilt u ons (al dan niet anoniem) uw verhaal vertellen? Mail ons via binnenland@standaard.be, graag met uw contactgegevens. We publiceren niets zonder uw toestemming.

Lees verder

Straten in Spanje veranderen in kolkende rivieren

Het noodweer slaat toe in verschillende delen van Spanje, vooral het oosten van Catalonië werd zwaar getroffen. Door een zware regenstorm liepen straten onder en zaten duizenden mensen uren lang zonder elektriciteit. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Koe uit boom gered na doortocht orkaan Ida

Met nietsontziende kracht beukte Ida, een orkaan van categorie 4, op de Amerikaanse staat Louisiana in. De storm verraste en veel evacuaties kwamen te laat. De orkaan veroorzaakte enorm veel schade, maar niet alleen mensen ondervonden dat. Ook dieren konden niet tijdig een veilige plek vinden om te schuilen.

Lees verder

Eline Berings (35) stopt als topsporter

Eline Berings zet met onmiddellijke ingang een punt achter haar topsportcarrière. Dat liet de 35-jarige Gentse hordeloopster donderdag weten op Instagram.

Lees verder

Bus voor buitengewoon onderwijs komt al twee dagen op rij niet opdagen

Uren onderweg met de bus. De problematiek rond het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs is zeer actueel, en in Buggenhout is ze nu wel heel acuut. Voor de tweede dag op rij zijn kinderen niet op school geraakt. 'Twee bussen zijn nooit opgedaagd', zegt Jolien Roef, directeur van Richtpunt Buggenhout.

Lees verder

De sjerpenstrijd in De Panne: reconstructie in vijf bedrijven

'Ik bied mijn ex­cuses aan voor het schabouwelijke ­toneelstuk van de voorbije weken', zei Bram Degrieck, de afgezette en herrezen burgemeester van De Panne. En schabouwelijk was het, dit gemeentepolitieke theater. Van 125 kilo onverzettelijkheid tot een moegetergde voorzitter: een reconstructie van de sjerpenstrijd.

Lees verder

Podcasttips | Wie draagt zorg voor de Britney-fans?

De Standaard belooft je een wekelijkse shot cultuur in een gloednieuwe podcast. Stemopnames van een Britney-imitator zijn het mysterie in een ontroerende ode aan vriendschap, internetcultuur en buitenbeentjes. En een nieuwe generatie maakt kennis met een van de meest legendarische voorstellingen uit de Belgische podiumgeschiedenis.

Lees verder

Zeldzame rode Ibis gespot in Bilzen

In Bilzen is een rode ibis gespot, dat is een zeldzame vogel. Mogelijk gaat om een van de vogels die vorig jaar ontsnapte uit de dierentuin van Planckendael. De rode ibis dook eerder al op in Lummen en aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Enkele buurtbewoners hadden vanmiddag het geluk om de zeldzame vogel in levenden lijve te aanschouwen.

Lees verder

Is er straks alleen in Brussel een pasjesmaatschappij?

De federale regering en de gewesten willen tegen oktober een overeenkomst sluiten, zodat Brussel de toepassing van de coronapas kan uitbreiden zonder dat andere gewesten daaronder lijden.

Lees verder

Europees Hof: 'Facebookgebruiker verantwoordelijk voor haatdragende reacties op post'

In een omstreden arrest zegt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat wie iets plaatst op sociale media schuldig kan zijn wanneer hij of zij discriminerende reacties van anderen niet op tijd verwijdert.

Lees verder

Afghaanse atlete uitgeschakeld op Paralympische Spelen

Taekwondoka Zakia Khudadadi kwam donderdag in actie op de Paralympische Spelen in Tokio. Ze is de eerste Afghaanse atlete op het toernooi sinds 2004. Nadat de taliban Kaboel bezetten leek haar deelname een verloren zaak, maar dankzij een internationale inspanning slaagde ze er toch in Tokio te bereiken.

Lees verder

Wandelpad in Californië afgesloten na mysterieuze dood van gezin

De autoriteiten in het Californische Mariposa sluiten negen wandelpaden nadat een gezin van drie er dood werd teruggevonden. 'Er is duidelijk een gevaar', klinkt het in een mededeling. Toch weet niemand hoe het gezin om het leven kwam.

Lees verder

'The taliban are going to ruin the nation if they don't grant girls access to education'

De Afghaanse politica en vrouwenrechtenactiviste Fawzia Koofi (46) is nog in Kaboel. Tot voor kort zat zij, als een van de ver­tegenwoordigers van de Afghaanse regering, aan de onderhandelingstafel met de taliban.

Lees verder

Tim Merlier sprint naar tweede zege in Benelux Tour

De vierde etappe in de Benelux Tour is uitgedraaid op een massasprint. Tim Merlier (Alpecin-Fenix) gaf z'n concurrenten daarin het nakijken. Mads Pedersen werd tweede. De derde podiumplaats was weggelegd voor Danny Van Poppel.

Lees verder

Prins Harry fors over misinformatie vaccinatie: 'Wie leugens verspreidt, creëert aarzeling'

De Britse prins Harry loofde via videoverbinding de onderzoekers achter het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford. Dit was ter gelegenheid van de prijsuitreiking van het Britse modeblad GQ. De wetenschappers werden tijdens het gala bekroond als 'Helden van het jaar'. Tijdens zijn speech legde prins Harry de nadruk op correcte informatie en het gelijk verdelen van vaccinaties. 'Families worden overweldigd door desinformatie', zei de prins.

Lees verder

Lange files op E313 na scheur in brokkelbrug

Door een dringende inspectie van een brug over de E313 ter hoogte van Ranst is er donderdag ernstige verkeershinder richting Antwerpen. De brandweer kwam ter plaatse om stukken beton van de brug te slaan. De snelweg was een tijdlang volledig afgesloten, wat zowel op de E313 als op de E34 voor lange files zorgt. Het Vlaams Verkeerscentrum roept op om de omgeving te vermijden.

Lees verder

Begeleider vraagt paralympiër ten huwelijk op de piste

De Kaapverdische 200m-loopster Keula Nidreia Pereira Semedo zal zich de Paralympische Spelen in Tokio niet zozeer herinneren door haar sportieve prestaties, maar wel door wat er zich na haar wedstrijd afspeelde. Haar begeleider vroeg haar ten huwelijk.

Lees verder

Baby zwaargewond na val uit raam in Brussels opvangcentrum

Een meisje van veertien maanden is woensdagavond uit een raam van de tweede verdieping getuimeld. Dat gebeurde in een opvangcentrum voor sans papiers. Het kind verkeert intussen niet meer in levensgevaar.

Lees verder

Vlaanderen kleurt rood op Europese coronakaart

Op de geüpdatete Europese coronakaart verruilde Vlaanderen zijn oranje status voor een rode. Wallonië blijft rood, Brussel donkerrood. Ook Nederland kleurt nu helemaal rood.

Lees verder

Miguel Angel Lopez pakt zege in koninginnenrit van Vuelta

De koninginnenrit van de ronde van Spanje komt op naam van de Colombiaan Miguel Angel Lopez (Movistar). Hij sprong weg uit een elitegroepje op de monsterlijke slotklim. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) hield alles onder controle en behoudt zo zijn rode leiderstrui.

Lees verder

Operatie Red Kite ten einde: Belgische troepen keren terug uit Pakistaanse hoofdstad

De ruim 100 Belgische militairen en twee transporttoestellen van Defensie die nog aanwezig waren in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad keren terug naar België. Daarmee beëindigt de federale regering Operatie Red Kite.

Lees verder

ABBA lanceert nieuwe muziek en digitale concertreeks

De Zweedse band ABBA heeft een nieuw album van tien nummers aangekondigd op een website die het vorige week lanceerde. Er komt ook een concertreeks aan. Maar daar zullen de vier bandleden niet fysiek aanwezig zijn.

Lees verder

Rode Duivels Saelemaekers en Vanaken starten in de basis tegen Estland

Alexis Saelemaekers en Hans Vanaken staan vanavond aan de aftrap in de WK-kwalificatiewedstrijd van België in en tegen Estland. Youri Tielemans zit zelfs niet op de bank.

Lees verder

Steenrijke Sacklers ontsnappen aan vervolging door faillissement van opiatenbedrijf

Purdue Pharma, de fabrikant van pijnstillers, wordt ervan beschuldigd de dodelijke opiatencrisis in de VS mee te hebben gevoed. Maar door de ontbinding van het bedrijf moet de schatrijke eigenaarsfamilie alleen een schadevergoeding betalen.

Lees verder

Greet Minnen naar derde ronde op US Open

Greet Minnen (WTA-104) heeft zich op de US Open voor de eerste keer in haar carrière geplaatst voor de derde ronde van een grandslamtoernooi. Minnen, opgevist als lucky loser, haalde het in de tweede ronde in twee sets van de Russin Liudmila Samsonova (WTA-52): 6-4 en 6-4 na 1 uur en 29 minuten.

Lees verder

Red Dragons verliezen openingsmatch op EK volleybal

De Belgische volleybalmannen hebben niet voor een stunt kunnen zorgen in hun eerste wedstrijd op het EK volleybal. Titelverdediger Servië bleek te sterk. Het werd 1-3: 13-25, 18-25, 25-21, 20-25.

Lees verder

De Lijn belooft bijkomende bussen voor Buggenhoutse leerlingen

De Lijn belooft twee bijkomende bussen voor vier Buggenhoutse scholen waar kinderen met een beperking school lopen. Die zouden vanaf maandag ingezet worden. Donderdag had de directie van een van de scholen erop gewezen dat het bundelen van ritten ertoe had geleid dat een 4-jarige kleuter om 5.56 uur zou worden opgehaald.

Lees verder

Palestijn gedood bij confrontaties aan grens met Gazastrook

Bij gevechten met het Israëlische leger langs de grens met de Gazastrook is donderdagavond een Palestijn om het leven gekomen en zijn verschillende anderen gewond geraakt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse enclave bekendgemaakt.

Lees verder

Haal alles maar uit de kast, want je mag weer feesten

Dansen mag al op trouwfeesten, straks ook in dancings. Wat is de impact op de mode?

Lees verder

Staat Silicon Valley op z'n kop door het proces tegen Theranos?

In Californië start het proces tegen Theranos, het bedrijf van Elizabeth Holmes, bijgenaamd de vrouwelijke Steve Jobs. Wat betekent dat voor Silicon Valley?

Lees verder

Amerikaanse Tiktokkers proberen anti-abortus site te doen crashen

In Texas geldt sinds kort een erg strenge abortusban. Critici proberen nu een kliksite te doen crashen.

Lees verder

Een van de 'Beatles' van IS pleit schuldig voor Amerikaanse justitie

Alexanda Kotey (37), een jihadist van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), heeft donderdag voor een Amerikaanse rechter bekend schuldig te zijn aan het martelen en doden van westerse gijzelaars. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij het vermoorden van vier Amerikanen en riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Lees verder

PVDA: 'Te veel PFOS en PFOA in het bloed van werknemers 3M'

Zo'n 100 werknemers en ex-werknemers van 3M in Zwijndrecht zouden veel te hoge PFOS-concentraties in het bloed hebben. Dat blijkt uit onderzoek van PVDA. 'Ons onderzoek toont bovendien aan dat dat niet enkel voor PFOS het geval zou zijn, maar ook voor de giftige stof PFOA', zegt Jos D'Haese, fractieleider voor PVDA in het Vlaams Parlement.

Lees verder

Zeker 41 doden door noodweer in noordoosten VS, Biden prijst 'heldhaftige brandweer'

Het noodweer dat het noordoosten van de Verenigde Staten heeft geteisterd, heeft aan zeker 41 mensen het leven gekost.

Lees verder

Meer dan 2.000 nieuwe coronagevallen per dag

Terwijl het aantal overlijdens door covid-19 daalt, stijgen de dagelijkse besmettingen en ziekenhuisopnames verder. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Sciensano.

Lees verder

Japanse premier Suga wil na één jaar alweer aftreden

De Japanse premier Suga Yoshihide wil aftreden. Dat melden Japanse media.

Lees verder

Tandem Greet Minnen en Alison Van Uytvanck gekwalificeerd voor tweede ronde US Open

Greet Minnen en Alison Van Uytvanck hebben zich woensdag gekwalificeerd voor de tweede ronde van de US Open in het dubbelspel. Het Belgische duo haalde het in 2 sets van de Oekraïense Lyudmyla Kichenok en de Japanse Makoto Ninomiya, met 6-4 en 6-3.

Lees verder

Regi stippelt eigen wandelroute uit

Gouden platen, Zomerhits, een talentenjacht op tv en een radioshow op Qmusic: de dagen van Regi Penxten zijn tegenwoordig goed gevuld. En toch gaat hij elke dag minstens vijf kilometer wandelen. Het inspireerde hem tot een nieuwe wandeltocht in zijn thuisprovincie Limburg.

Lees verder

Eerste zitting in zaak Nicky Verstappen zonder Peter R. de Vries (maar met zijn zoon)

Vandaag vindt in de zaak Nicky Verstappen de eerste zitting zonder misdaadverslaggever Peter R. De Vries plaats. De Vries werd in juli vermoord.

Lees verder

Minister Lalieux klaar met haar plan: 'Iedereen kan met vervroegd pensioen na 42 jaar'

Wie een loopbaan van 42 jaar heeft, moet al op zijn 60ste met vervroegd pensioen kunnen. En voor elke werkdag bovenop die 42 jaar komt er 2 euro pensioen­bonus bij. Met die correcties op het beleid van de vorige regering wil bevoegd minister Karine Lalieux (PS) het vertrouwen in de pensioenen herstellen en mensen langer aan het werk houden.

Lees verder

Weerbericht | Droog en zonnig met later stapelwolken

Vrijdag blijft het droog en wordt het zonnig met stapelwolken in de loop van de dag. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Steekpartij in Nieuw-Zeeland had terroristisch motief

De aanval in een supermarkt in Auckland in Nieuw-Zeeland, waarbij vrijdag zes mensen gewond zijn geraakt, is een terroristische daad. Dat zegt Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.

Lees verder

15-jarige Daniel is jongste Belgische Grootmeester ooit in de schaakwereld

Het is hem gelukt. Het 15-jarige schaaktalent Daniel Dardha uit Deurne is Grootmeester, de meest prestigieuze titel in de schaakwereld. Hij is zo ook de jongste Belgische Grootmeester ooit. En zo maakt Daniel ook zijn droom waar, voor zijn 16 die titel halen. 'Een bekroning voor acht jaar hard werken', zegt hij. 'Ik ben héél tevreden.'

Lees verder

Joachim Gérard blijft voorlopig in ziekenhuis in Tokio en geeft forfait voor US Open

Joachim Gérard zal niet deelnemen aan de US Open in het rolstoeltennis, die volgende week donderdag begint. Dat bevestigde het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) vrijdag. De 32-jarige Brusselaar stelt het goed, maar blijft voorlopig wel ter observatie in het ziekenhuis in Tokio.

Lees verder