Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 9 september 2021

Mauro Pawlowski: ‘Ik heb geen podiumoutfits, ik draag dezelfde kledij als altijd’

Mauro Pawlowski: 'Ik heb geen podiumoutfits, ik draag dezelfde kledij als altijd'

Muzikant Mauro Pawlowski heeft met 'Eternal Sunday drive' een nieuw album uit. De komende weken stelt hij de plaat voor tijdens een tournee door het land, op 15 september staat hij in de AB in Brussel. Dit zijn alvast zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Oproep | Gevallen door de tramsporen

In Gent is tien dagen geleden een jongeman overleden nadat hij al fietsend ten val was gekomen: op een regenachtige dag gleed hij uit over de tramsporen. Het UZ Gent maakt melding van gemiddeld 500 gekwetsten per jaar, binnengebracht op spoed na een val door de tramsporen.

Lees verder

Nederlandse uitkeringsinstantie betaalt 2,2 miljoen euro te veel uit, ontvangers hoeven niet terug te betalen

De Nederlandse uitkeringsinstantie UWV heeft tussen 2019 en 2020 de uitkeringen van ongeveer 1.200 mensen dubbel uitbetaald. Dat laat de instantie woensdag weten.

Lees verder

Medewerker vaccinatiecentrum ontslagen omdat hij vrienden liet 'vaccineren' zonder spuitje

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de instantie die de Brusselse vaccinatiecampagne coördineert, heeft zaterdag ontdekt dat een administratief medewerker fraude heeft gepleegd via het registratiesysteem Vaccinnet. De persoon in kwestie gaf enkele namen in van kennissen die niet gevaccineerd waren, maar zo wel een Covid-certificaat kregen. De medewerker werd op staande voet ontslagen.

Lees verder

Ambtenaar legt begroting uit op originele wijze

In het Amerikaanse Arlington heeft een ambtenaar een wel heel originele manier gevonden om de begroting te presenteren. Jay Warren speelt in zijn vrije tijd graag met Lego, en waarom die hobby niet gebruiken voor professionele doeleinden?

Lees verder

Beelden uit Afghanistan tonen hoe kinderen vluchten voor geweerschoten taliban

Gewapende talibanstrijders hebben dinsdag het vuur geopend in de straten van Kaboel. Op videobeelden is te zien hoe tientallen mensen, onder wie ook kinderen, wegrennen terwijl er salvo's van geweervuur te horen zijn. De taliban schoten in de lucht om demonstranten uiteen te drijven, of er bij de betoging gewonden zijn gevallen is niet bekend.

Lees verder

Hoogste stijging van prijzen voor landbouwgrond in vijf jaar

De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond is tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met 10,3 procent gestegen in vergelijking met het jaargemiddelde van 2020, tot 53.760 euro. Dat blijkt woensdag uit de nieuwe landbouwbarometer van de federatie van het notariaat (Fednot). Het gaat om de grootste stijging van de afgelopen vijf jaar.

Lees verder

Indiase reclame met transgender model verovert harten: 'Dit betekent zoveel voor mij'

Een reclamespot van een Indiaas juwelenmerk met een transgender model in de hoofdrol krijgt veel lof toegezongen in India en ver daarbuiten. De spot vertelt het verhaal van een transgender vrouw die haar transitie doormaakt van onzekere tiener naar stralende bruid.

Lees verder

Duiker filmt zeldzame haai voor Britse kust

Bioloog Jake Davies duikt al jaren, maar kon zijn ogen niet geloven toen hij voor de kust van Wales iets uiterst zeldzaam zag: een jonge zee-engel. De vissen kunnen een lengte van 2,4 meter bereiken, maar dit exemplaar was slechts dertig centimeter groot. En dat is goed nieuws, volgens Davies. 'Een jong exemplaar is het bewijs dat ze hier voortplanten', klinkt het.

Lees verder

Waarom is de FBI op zoek naar de Afghaanse interim-minister van Binnenlandse Zaken, Sirajuddin Haqqani?

De taliban stelden dinsdag de Afghaanse interim-regering voor. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt voorlopig geleid door een man die een beloning van 10 miljoen Amerikaanse dollar op zijn hoofd heeft staan.

Lees verder

Live Proces aanslagen Parijs | Salah Abdeslam overgebracht naar gerechtszaal

Twintig verdachten staan in Parijs terecht voor de rol die ze hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs in november 2015. Volg hier onze berichtgeving over het proces.

Lees verder

Marokkanen mogen stemmen, maar koning kiest regering

Marokko trekt vandaag naar de stembus, maar het volk is ontevreden en dreigde er al mee om thuis te blijven.

Lees verder

Alec Segaert en Cian Uijtdebroeks pakken goud en zilver op EK tijdrijden voor junioren

Alec Segaert (18) heeft goud gepakt op het EK tijdrijden voor junioren in het Italiaanse Trento. De jonge Belg legde het parcours van 22,4 in Trento in 26:26:61 af. Met Cian Uijtdebroeks (18), die tweede eindigde op vijf seconden, pakte ons land ook de zilveren medaille.

Lees verder

Vaccinatiecentra krijgen vaker te maken met 'verzoekjes' van antivaxers

'Spuit maar in mijn trui', kregen ze al te horen in het vaccinatiecentrum in Overijse. In Antwerpen zou zelfs tot 200 euro zijn geboden om de spuit in de vuilbak te legen. Namen ingeven in Vaccinnet, zoals in Brussel gebeurde, is niet de enige manier waarop antivaxers een vaccinatiebewijs proberen bekomen. Maar de kans dat het lukt, is heel klein.

Lees verder

Mexicanen filmen luide explosie en black-out na aardbeving

In Mexico-Stad en in Acapulco in het zuidwesten van Mexico heeft er gisterenavond lokale tijd door een aardbeving een black-out plaatsgevonden. Inwoners van de hoofdstad konden vastleggen hoe er een luide knal te horen was, waarna er kortsluiting ontstond en de hele wijk zonder stroom viel. Bekijk de indrukwekkende beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Russische minister sterft tijdens oefening in noordpoolgebied

De Russische minister Yevgeny Zinichev (55), ooit bodyguard van president Vladimir Poetin en nu minister van Rampenbestrijding, kwam om bij een oefening in het noordpoolgebied. Volgens de autoriteiten probeerde Zinichev het leven te redden van een cameraman.

Lees verder

Ziekenhuizen moeten opnieuw kwart van de bedden op intensieve zorg voorbehouden voor covid-19-patiënten

De Belgische ziekenhuizen worden opnieuw gevraagd om tegen 15 september op te schalen naar de fase 1A van het spreidingsplan, zodat een kwart van de bedden op intensieve zorg opnieuw voorbehouden wordt voor covid-19-patiënten. Twaalf ziekenhuizen zijn nu al genoodzaakt om opnieuw reguliere niet-dringende zorg uit te stellen.

Lees verder

Natuur herstelt zich aan Donkmeer: zeldzame grijszwarte reigers hebben gebroed

Aan het Donkmeer in het Oost-Vlaamse Berlare zijn twee jonge kwakken, grijszwarte reigers, geboren. Dat is zeldzaam in Vlaanderen. 'Na het geslaagde broedgeval van zwarte wouw is het broedgeval van de kwakken opnieuw een hart onder de riem van de natuurbeheerders', laat Natuurpunt weten.

Lees verder

Gerechtshof laat gezondheid Berlusconi onderzoeken na nieuw verzoek uitstel proces

Het gerechtshof in Milaan laat de gezondheid van Silvio Berlusconi onderzoeken door onafhankelijke experts. De Italiaanse oud-premier staat terecht voor omkoping, maar zijn proces is al meerdere keren uitgesteld omdat hij in het ziekenhuis werd opgenomen.

Lees verder

Stortplaats met 42 miljoen autobanden maakt plaats voor woningen in Koeweit

Meer dan 42 miljoen oude autobanden die in de woestijn van Koeweit waren gedumpt, zijn weggeruimd en worden nu gerecycleerd. De Golfstaat pakt hiermee een afvalprobleem aan dat tot een van 's werelds grootste bandenkerkhoven heeft geleid. Op de site wil Koeweit in de toekomst 25.000 nieuwe huizen bouwen. Bekijk dronebeelden van de enorme stortplaats in bovenstaande video.

Lees verder

Paus Franciscus stuurt 15.000 ijsjes naar gevangenen in Rome

Italië kreunt onder recordtemperaturen, en om de gevangenen in Rome te helpen afkoelen maakte paus Franciscus geld vrij om 15.000 ijsjes te voorzien. De traktaties werden naar de twee gevangenissen in Rome, Regina Coeli en Rebibbia, gebracht door de aalmoezenier van het Vaticaan, kardinaal Konrad Krajewski.

Lees verder

Wout van Aert wint ook koninginnenetappe Ronde van Groot-Brittannië na sprint met Alaphilippe

Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft zijn tweede overwinning in deze Ronde van Groot-Brittannië beet. En hoe. Op een enorm steile aankomst haalde hij het in een sprint voor Julian Alaphilippe. Van Aert is opnieuw leider en zet Hayter op twee seconden.

Lees verder

Hoopvol nieuws voor doelman Miguel Van Damme: 'Geen leukemie meer in mijn bloed'

Vorig jaar kreeg Miguel Van Damme nog te horen dat hij was uitbehandeld, vandaag kan de doelman van Cercle Brugge veel beter nieuws delen. 'De dokters vonden geen leukemie meer in mijn bloed, en ook in de ruggenmergpunctie was niets meer te zien.' Al blijft hij wel voorzichtig.

Lees verder

Explosie en zware brand in centrum Blankenberge

In Blankenberge is er omstreeks 17 uur een explosie geweest, gevolgd door een zware brand in de Astridlaan. Een appartementsgebouw is daar volledig aan het afbranden. De beelden liegen er niet om: de zwarte rookpluim is zelfs tot in de polders en op het strand te zien. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Lees verder

Boomhutten van betogers Duits oerbos mochten niet ontruimd worden

Het Duitse Hambacher Forst was lange tijd het strijdtoneel tussen milieuactivisten en energiereus RWE, die het bos wou rooien om bruinkool te winnen. De bomen werden uiteindelijk niet gekapt, maar de boomhutten van de activisten werden wel gesloopt. Dat was onrechtmatig, heeft de administratieve rechtbank van Keulen nu beslist.

Lees verder

Profvoetballer Ilombe Mboyo loopt zestiende veroordeling op voor bellen achter stuur tijdens rijverbod

Profvoetballer Ilombe Mboyo, sinds dit seizoen opnieuw actief bij KAA Gent, heeft zich voor de zoveelste keer moeten verantwoorden voor de politierechtbank.

Lees verder

Joachim Gérard nog altijd in Tokio: 'Ik wacht op toestemming om terug te keren'

Het US Open voor rolstoelatleten begint donderdag op Flushing Meadows zonder Joachim Gérard (ITF-3). De 32-jarige vertelde woensdag dat hij 'nog altijd in het ziekenhuis in Tokio ligt, nadat hij onwel werd in het olympisch dorp.

Lees verder

Gevluchte ex-Afghaanse president Ghani biedt excuses aan

De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani, die vorige maand het land ontvluchtte toen de taliban hoofdstad Kaboel innamen, heeft zijn excuses aangeboden aan het Afghaanse volk. In een bericht op Twitter schrijft Ghani dat het hem spijt dat hij 'het niet anders kon laten eindigen'.

Lees verder

Michy Batshuayi als vervanger van Romelu Lukaku, geen Vanheusden in defensie: deze elf Rode Duivels starten tegen Wit-Rusland

Zinho Vanheusden krijgt geen basisplaats van bondscoach Roberto Martinez bij de Rode Duivels. De verdediger moet het stellen met een plek op de bank voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. Michy Batshuayi krijgt zijn kans als vervanger van de geschorste Romelu Lukaku. Eden Hazard start op de bank, in het voordeel van Dodi Lukebakio.

Lees verder

Jonge moeder op straat neergestoken in Den Bosch, eenjarig kind ongedeerd

Een 34-jarige vrouw is woensdagochtend om het leven gekomen door een steekpartij in de Nederlandse stad Den Bosch. De politie heeft een 31-jarige verdachte aangehouden. De vrouw had een eenjarig kindje bij zich, dat bleef ongedeerd en is opgevangen, zei een woordvoerster van de politie.

Lees verder

Salah Abdeslam: 'Ik ben een strijder van Islamitische Staat'

Salah Abdeslam (31), de enige overlevende zelfmoordterrorist van Parijs, provoceerde al op de eerste dag van het proces over de aanslagen van 2015. 'Zij die me slecht behandelen, zullen rekenschap moeten afleggen.'

Lees verder

Radja Nainggolan doet gulle gift aan Antwerps kinderziekenhuis: 'Blij om weer positief in de belangstelling te staan'

Het Koningin Paola Kinderziekenhuis (ZNA) kreeg woensdagnamiddag een speciale gast over de vloer. Radja Nainggolan, speler bij Antwerp FC, kwam speelgoed uitdelen aan de kinderen. Lachende gezichten bij patiëntjes en personeel, maar ook Radja genoot van de positieve belangstelling, die hij na zijn rit onder invloed door Antwerpen Centrum wel kon gebruiken.

Lees verder

Rihanna staakt rechtszaak tegen haar vader

Rihanna (33) heeft de rechtszaak laten vallen die ze twee jaar geleden tegen haar vader had aangespannen. Ze zouden nu buiten de rechtbank om een schikking getroffen hebben.

Lees verder

Jane Birkin 'stelt het goed' na kleine beroerte

De Britse zangeres Jane Birkin heeft een kleine beroerte gehad, maar stelt het goed, zo verzekert haar dochter Charlotte Gainsbourg.

Lees verder

Asielcentrum Koksijde opent opnieuw deuren als bufferopvang asielzoekers

Het asielcentrum van Koksijde gaat opnieuw open. Het is de eerste van een aantal buffercentra die als noodgreep worden opgestart, om het verlies aan plaatsen door de zware overstromingen in Wallonië op te vangen. De burgemeester vreest voor een toename van het aantal coronabesmettingen.

Lees verder

Red Dragons gaan niet door naar achtste finales EK volley

Zoals verwacht, grijpen onze Red Dragons nipt naast een ticket naar de achtste finales in het EK volley. De laatste plaats gaat naar Portugal.

Lees verder

Italianen dikken hun wereldrecord aan op kwalificaties WK 2022

Italië heeft woensdag zijn recordaantal interlands zonder nederlaag aangedikt.

Lees verder

Grootste fabriek ter wereld die CO2 uit de lucht haalt opgestart in IJsland

Nabij de IJslandse hoofdstad Reykjavik is woensdag een fabriek opgestart die koolstofdioxide uit de lucht haalt. Die CO2 wordt finaal omgezet in gesteente, meldt Climeworks, de Zwitserse start-up achter de installatie.

Lees verder

Ex-president Donald Trump bokscommentator bij duel Holyfield

Het demonstratieduel tussen de Amerikaanse bokslegende Evander Holyfield en de Braziliaan Vitor Belfort wordt van speciaal commentaar voorzien door de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Samen met zijn zoon Donald Trump Jr zal de voormalige wereldleider het gevecht, zaterdag in het Hard Rock Hotel en Casino van Hollywood in Florida, analyseren en bespreken.

Lees verder

Identiteitsfraude met slachtoffers ingestort flatgebouw VS: oplichters kochten luxehandtassen

De persoonlijke gegevens van slachtoffers van het ingestorte appartementencomplex in het Amerikaanse Surfside zijn gebruikt voor identiteitsfraude. De politie in Florida arresteerde woensdag drie verdachten die kredietkaarten aanvroegen met de identiteit van vijf dodelijke slachtoffers en twee overlevenden van de ramp. De oplichters wisten zo zeker 45.000 dollar (ruim 38.000 euro) buit te maken.

Lees verder

VS kunnen tegen 2050 bijna de helft van de elektriciteit uit zonne-energie halen

Volgens de regering van de Amerikaanse president Joe Biden kan zonne-energie tegen 2050 instaan voor 45 procent van de elektriciteitsproductie in de VS.

Lees verder

Patrice Braut, de enige Belg die omkwam bij 9/11

Patrice Braut werkte op de 97e verdieping van de noordelijke WTC-toren in New York. Hij is de enige Belg die omkwam bij de aanslagen op 11 september 2001.

Lees verder

Ondanks valse verklaring over homofobie gaan lgtbtq+-protesten in Madrid door: 'Er zijn echte slachtoffers'

Een sadistische homofobe aanval in Madrid blijkt verzonnen te zijn. Toch gaan veel van de geplande anti-homofobieprotesten door in Spanje. 'Homofobie komt elke dag en overal voor.'

Lees verder

Regerende partij lijdt zware nederlaag bij parlementsverkiezingen Marokko

De regerende Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) heeft bij de parlementsverkiezingen in Marokko een zeer zware nederlaag geleden. Volgens de eerste voorlopige uitslagen die binnenlandminister Abdelouafi Laftit bekendmaakte, houdt de gematigd islamistische partij maar 12 van haar 125 parlementszitjes over. De liberale partijen zijn aan de winnende hand.

Lees verder

Waarom Rode Duivels al 99,99 procent zeker zijn van WK 2022

De Rode Duivels zijn alleen mathematisch nog niet zeker van het WK.

Lees verder

Aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft toenemen

Het aantal coronapatiënten voor wie een ziekenhuisopname nodig is, blijft duidelijk stijgen in vergelijking met een week eerder. Het aantal vastgestelde besmettingen zit nu echter al voor de derde dag op rij in dalende lijn.

Lees verder

Felle buien en onweer op komst

Het wordt donderdag wisselend tot soms zwaarbewolkt weer met vanaf het zuiden eerst perioden van regen of buien, die vooral in het oosten onweerachtig kunnen zijn. Later op de dag ontwikkelen er zich op meerdere plaatsen felle buien die vooral in het zuidoosten en oosten kunnen gepaard met onweer.

Lees verder

Djokovic door naar halve finale US Open

Novak Djokovic heeft de halve finale bereikt van de US Open. De Servische nummer 1 van de wereld versloeg ondanks een valse start de Italiaan Matteo Berrettini, als zesde geplaatst.

Lees verder

Noord-Korea viert nationale feestdag met nachtelijke militaire parade

Noord-Korea viert donderdag dat het land precies 73 jaar geleden is gesticht. De festiviteiten daarvoor begonnen al meteen na middernacht, met een grote militaire optocht als blikvanger.

Lees verder