Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 24 september 2021

Mama van Sanda Dia kijkt Reuzegommers voor het eerst in de ogen, maar de zitting was van korte duur

HLN
Mama van Sanda Dia kijkt Reuzegommers voor het eerst in de ogen, maar de zitting was van korte duur
De zaak rond Sanda Dia, de jongeman (20) die in december 2018 een "doopritueel" niet overleefde, ging vrijdag van start. De planning van de dag leek simpel: een agendazitting waarbij een pleitdatum vastgelegd werd. Maar toen bracht de advocaat van een Reuzegommer een mogelijk probleem aan het licht: er zouden banden zijn tussen een bijzitter en de KU Leuven, waardoor de neutraliteit van de rechtbank in vraag gesteld moet worden. Kan de zaak verdergezet worden of zorgt dit opnieuw voor vertraging?
Lees verder

Grote verschillen in oversterfte tijdens coronacrisis: deze landen scoren best en slechtst in Europa
Er blijken grote verschillen te zijn tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) wat betreft de oversterfte tijdens de coronacrisis. De slechtste leerlingen van de klas zijn zonder uitzondering te vinden in Oost-Europa. België houdt zich op in de middenmoot. Eén land deed het met kop en schouders beter dan al de rest en slaagde er zelfs in om ondersterfte (!) te noteren. Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) geeft uitleg.
Lees verder

VN publiceren nieuwe balans oorlog in Syrië: 350.000 doden
De oorlog in Syrië heeft tussen maart 2011 en maart 2021 het leven gekost aan minstens 350.209 mensen. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. De VN voegen er wel meteen aan toe dat het om een onderschatting gaat, want enkel de slachtoffers die volledig geïdentificeerd konden worden, zijn in de lijst opgenomen.
Lees verder

COLUMN. Mathias Vergels tussen de verfpotten: "Triest om toe te geven, maar vrouwen zijn wel degelijk het sterkere geslacht"
In deze laatste aflevering van zijn zomer-column gunt Mathias Vergels (29) u een blik op de afwerking van B&B L'Atelier, waar hij en Lynn Van den Broeck (28) binnenkort hun eerste gasten hopen te ontvangen. Al moet het koppel 'Thuis'-acteurs daarvoor eerst nog wat hindernissen uit de weg ruimen. Te beginnen met: muren schilderen.
Lees verder

Van der Poel sluit bondgenootschap met Van Aert niet uit: "Wout en ik hebben al bewezen dat we elkaar soms nodig hebben"
"Ik zou niet aan de start staan als ik niet dacht dat ik een rol van betekenis kon spelen", zegt Mathieu van der Poel. Hij weet wel: "Van Aert is topfavoriet. Dan is het aan de Belgen om de koers in handen te nemen." Maar een bondgenootschap is niet uitgesloten.
Lees verder

"Plots kregen we een mail van Elon Musk": Diksmuids bedrijf levert wereldprimeur aan ruimtevaartproject SpaceX
Groot ziet het onderdeel van het Diksmuidse bedrijf Anemo Engineering er niet uit. De klant voor wie het is bestemd, is evenwel spectaculair: Elon Musk, CEO van Tesla en oprichter van het ruimtevaartproject SpaceX. "Je kan het twee tot vijftien keer gebruiken. Ik verwacht dus binnenkort een volgende bestelling", glimlacht zaakvoerder Bart Vandezande (45). De hamvraag: hoe komt iemand als Elon Musk terecht in het landelijke Diksmuide?
Lees verder

"Plots kregen we een mail van Elon Musk": Diksmuids bedrijf levert wereldprimeur aan SpaceX
Groot en spectaculair ziet het onderdeel van het Diksmuidse bedrijf Anemo Engineering er niet uit. De klant voor wie het bestemd is, maakt het verhaal wel bijzonder. Het is namelijk ondernemer Elon Musk, gekend van zijn Tesla's maar ook van het ruimtevaartproject SpaceX. "We hebben dan ook een echte wereldprimeur gemaakt", klinkt zaakvoerder Bart Vandezande (45) trots.
Lees verder

Johnson en Macron bespreken samenwerking na diplomatieke rel over duikboten
De Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron zijn vrijdag overeengekomen om "nauw te blijven samenwerken", ondanks de hoge spanningen na de diplomatieke onderzeebootcrisis. Dat meldt Downing Street.
Lees verder

"Papa wou volgende week met zijn kleinzoon gaan vliegen": dochter vertelt over passie van verongelukte piloot Eric (59)
"Papa verhuisde tot op één straat van het vliegveld in Kiewit om dichter bij zijn vliegtuigje te kunnen zijn. Het wil wat zeggen." Als kind droomde Eric Nouters (59) al van vliegen. Zijn vader was luchtverkeersgeleider en toen Eric later zelf twee dochters kreeg, bracht hij uren zoevend met ze door in de lucht. Hij kende de risico's van de vliegsport als geen ander en zéker toen hij vorig jaar achter vliegmakker Erik Bussé vloog die voor zijn ogen crashte. Dochter Nele schetst het verhaal van haar vader, een levensgenieter pur sang die woensdag verongelukte.
Lees verder

LIVE (20u45). Club Brugge met verwachte namen aan aftrap tegen OH Leuven
• Negende speeldag Jupiler Pro League • Aftrap: 20u45 • Jan Breydel • Club staat op kop, OHL is pas voorlaatste
Lees verder

Zware wateroverlast in Spanje: beelden tonen hoe straten in mum van tijd in kolkende rivier veranderen
Het zuiden van Spanje wordt geteisterd door zware wateroverlast. Vooral in de provincies Huelva en Badajoz aan de grens met Portugal is de toestand dramatisch. Indrukwekkende beelden tonen hoe het water door de straten kolkt en wagens meesleurt.
Lees verder

Opnieuw dode koe aangetroffen in Hechtel-Eksel
Op de Ruitersbaan in Hechtel-Eksel is deze vrijdagnamiddag opnieuw een dode koe aangetroffen. Het dier had een flinke beet in de net, en werd hoogstwaarschijnlijk aangevallen door een wolf. Dat bevestigt burgemeester Jan Dalemans (Open VLD).
Lees verder

Vrouw met syndroom van Down verliest rechtszaak over Britse abortuswet
Een vrouw met het syndroom van Down heeft donderdag een rechtszaak verloren tegen de Britse overheid over een wet die abortus van een foetus met deze aandoening toestaat tot vlak voor de geboorte. Heidi Crowter (26) en twee anderen daagden het Britse ministerie van Gezondheid voor de rechter met het argument dat een deel van de abortuswet discriminerend is en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Lees verder

'Afrikaanse hoop' Biniam Ghirmay schrijft geschiedenis: "Droom om ooit wereldkampioen te worden"
Een dag om niet snel te vergeten voor het Afrikaanse wielrennen. En lang niet alleen omdat het WK 2025 officieel naar Rwanda trekt, want bij de beloften pakte de Eritreeër Biniam Ghirmay (21) zilver. "Ik versloeg Remco Evenepoel in de jeugd. Toen besefte ik: als ik harder werk, word ik misschien nog beter."
Lees verder

Rusland op weg naar verbod 'ongewenste' Scientology-groepen
Rusland heeft vandaag twee organisaties met banden met de Scientology-kerk "ongewenst" verklaard, aldus Russische autoriteiten. Dit maakt de weg vrij voor een formeel verbod op de groep.
Lees verder

Koppel tovert oprit in Leuven om tot camping voor WK wielrennen
Wat begon met één camper is uitgegroeid tot een heus WK-dorp: Marc en Ria hebben de parking van hun magazijn omgetoverd tot camping voor het WK wielrennen. Omdat er amper plaats is, komen wielerfanaten bij de Leuvenaars sméken om een plekje op de oprit. Inmiddels staan er 20 campers van Vlamingen, Fransen en zelfs Italianen. En de sfeer zit er al goed in.
Lees verder

Akkoord in de maak rond terugkeer financieel directrice Huawei naar China
Een rechtbank in New York moet vandaag een akkoord tussen de Amerikaanse autoriteiten en de financiële topvrouw van de Chinese telecomreus Huawei beklinken. Zo zal een einde komen aan de lange juridische strijd en spanning tussen China, de VS en Canada. Meng Wanzhou, CFO en dochter van Huawei-stichter Ren Zhengfei, zal dankzij het akkoord na bijna drie jaar terug kunnen keren naar China, schrijft The Wall Street Journal vrijdag op basis van welingelichte bronnen.
Lees verder

Studio 100 stelt nieuwe versie van de iconische regenboog-outfit van K3 voor: "Deze keer ook voor jongens"
Vanavond presenteerden Hanne (27) en Marthe (25) de nieuwe versie van de regenboog-outfit in de Nederlandse talkshow 'HLF8' met Johnny de Mol. Een verrassing op zich, maar blijkbaar bestaan er twee varianten van dit iconische regenboogpakje. Zo is er zowel een jurkje als een ensemble bestaande uit een broek en een T-shirt.
Lees verder

Chris Pratt speelt hoofdrol in nieuwe 'Mario'-film, gebaseerd op de games
Bijzonder nieuws voor gamingfans: het bekende personage Super Mario krijgt binnenkort zijn eigen film. Niemand minder dan Chris Pratt, bekend van 'Guardians of the Galaxy' en 'Jurassic World' zal de hoofdrol vertolken.
Lees verder

Hugo Camps voorspelt een volksfeest zondag: "Ik kan het niet helpen, maar ik hou van dit land. En van de koers"
Na het voorspel, zondag het moment suprême van het WK wielrennen in ons land. De voorbije week heeft nog maar eens getoond dat onze volksaard gekleurd is door de fiets, zo merkt Hugo Camps op. En dat het WK geloof met zich meebrengt. Maar bovenal zag onze columnist weer eens hoe mooi België wel is. "Ik kan het niet helpen, maar ik hou van dit land. En van de koers."
Lees verder