Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 september 2021

Luchtvaartautoriteit VS onderzoekt problemen met ruimtevlucht Branson

HLN
Luchtvaartautoriteit VS onderzoekt problemen met ruimtevlucht Branson
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA doet onderzoek naar de ruimtevlucht die Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Richard Branson, op 11 juli uitvoerde. The New Yorker meldde woensdag lokale tijd namelijk dat het ruimtevaartuig van Branson tijdens de vlucht van koers zou zijn geraakt.
Lees verder

Twitter lanceert 'Super Follows': betalen om tweets te zien
Twitter geeft eigenaars van sommige populaire Twitter-accounts voortaan de mogelijkheid om volgers te laten betalen om bepaalde tweets te lezen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Twitter lanceert het nieuwe systeem voorlopig enkel in de VS en Canada.
Lees verder

Artsen en agenten aangeklaagd wegens dood ongewapende zwarte twintiger in de VS
Drie politieagenten en twee artsen zijn in de Amerikaanse staat Colorado aangeklaagd vanwege de dood van de zwarte Elijah McClain. Die 23-jarige man kwam in augustus 2019 in Aurora, niet ver van Denver, om het leven nadat agenten hem in een wurggreep hielden en een injectie met het verdovende middel ketamine toedienden. De zwarte McClain overleed vermoedelijk aan een hartstilstand. Dat gebeurde enkele maanden voordat George Floyd in Minneapolis door een politieagent werd gedood.
Lees verder

Vier Belgische universiteiten in top 200 van THE World University Rankings
Vier Belgische universiteiten zijn in de top 200 van de THE World University Rankings van 2022 geëindigd: KU Leuven blijft met haar 42ste plaats de hoogst gerangschikte Belgische universiteit. De University of Oxford in het Verenigd Koninkrijk is voor het zesde jaar op rij de beste universiteit van de wereld. Dat heeft het Britse magazine voor hoger onderwijs Times Higher Education (THE), dat 1.662 universiteiten toetste, vandaag aangekondigd.
Lees verder

Opiatenschandaal: eigenaars farmabedrijf Purdue krijgen immuniteit tegen verdere vervolging
Het Amerikaanse gerecht heeft woensdag lokale tijd het ontmantelingsplan van het omstreden farmabedrijf Purdue goedgekeurd. De eigenaarsfamilie Sackler, die miljarden verdiende met de verslavende pijnstiller OxyContin, betaalt 4,5 miljard dollar, omgerekend zo'n 3,8 miljard euro, aan slachtoffers van de opiatencrisis in ruil voor bescherming tegen verdere vervolging.
Lees verder

Opiatenschandaal VS: eigenaars farmabedrijf Purdue krijgen immuniteit tegen verdere vervolging
Het Amerikaanse gerecht heeft woensdag lokale tijd het ontmantelingsplan van het omstreden farmabedrijf Purdue goedgekeurd. De eigenaarsfamilie Sackler, die miljarden verdiende met de verslavende pijnstiller OxyContin, betaalt 4,5 miljard dollar, omgerekend zo'n 3,8 miljard euro, aan slachtoffers van de opiatencrisis in ruil voor bescherming tegen verdere vervolging.
Lees verder

Moderna vraagt goedkeuring voor herhaaldosis in VS
Moderna heeft in de Verenigde Staten de toelatingsprocedure in gang gezet om voor een derde dosis van zijn coronavaccin. Dat heeft het farmabedrijf aangekondigd.
Lees verder

Staking bij Deutsche Bahn treft opnieuw reizigersverkeer
Bij de Duitse spoorwegen is deze ochtend opnieuw een staking bij het reizigersverkeer begonnen. Gisteren was al een staking gestart bij het goederenvervoer. De directie van Deutsche Bahn had nog geprobeerd de staking bij het reizigersvervoer te verhinderen met een nieuw cao-voorstel waarin ze 3,2 procent loonopslag en een coronapremie belooft.
Lees verder

Californisch skigebied zet sneeuwmachines in bij bestrijding bosbranden
Skigebieden in Lake Tahoe in de Amerikaanse staat Californië hebben sneeuwmachines ingezet om zich te beschermen tegen een enorme natuurbrand. De zogeheten Caldor-brand woedt sinds 14 augustus en heeft al honderden gebouwen en meer dan 825 vierkante kilometer land in de as gelegd.
Lees verder

Demir voert rook- en vuurverbod in Vlaamse bossen en natuurgebieden in
Er wordt in het najaar een algemeen en permanent rook- en vuurverbod ingevoerd in alle Vlaamse bossen en natuurgebieden. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslist, zo melden de kranten van Mediahuis.
Lees verder

Stijgende grondstofprijzen laten zich ook in de supermarkt voelen: "Vanaf 2022 betaalt gemiddeld gezin 300 euro meer per jaar"
Vanaf begin volgend jaar zullen de consumptieprijzen in onze supermarkten stijgen. Dat voorspellen experts op basis van de grondstof- en voedingsprijzen die op de internationale markten nu al meer dan een jaar lang in stijgende lijn gaan. Een brood zal 5 tot 10 cent opslaan, misschien al voor het einde van het jaar. Consumptiegoederen in de supermarkt zullen mogelijk zo'n 5 procent duurder worden. Wat een gemiddeld gezin in België op jaarbasis 300 euro meer zal kosten.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Hoe strijd om burgemeestersjerp in De Panne ontaardde in politiek straatgevecht: "Dit is brol"
Aan onze kust waait het altijd wat meer. Maar zoals het in De Panne de voorbije twee weken politiek heeft gestormd, dat is du jamais vu. Twee burgemeesterwissels op twee weken tijd, bedreigingen aan het adres van kinderen, een verboden betoging, politiekers die opstappen, politiekers die hun kar keren: de bliksems sloegen langs alle kanten in. En dan regende het ook nog eens verwijten. Als je de protagonisten moet geloven, dan zitten het gemeentebestuur en de gemeenteraad van De Panne vol verraders, bedriegers en machtswellustelingen. Reconstructie van twee weken gemeentepolitiek op zijn allersmalst.
Lees verder

Vlaams Belang Jongeren promoot kliklijn tegen linkse leerkrachten: "Zware intimidatie"
Wie vindt dat de leerkracht in de klas 'linkse praat' verkoopt, kan hem of haar melden bij Vlaams Belang Jongeren, en zelfs een filmpje opladen van de 'feiten'. "Dat is toch wel een zware intimidatie van leerkrachten die het al moeilijk genoeg hebben", zegt politicoloog Dave Sinardet. Ook VB-voorzitter Tom Van Grieken valt "linkse leerkrachten" aan. "In 2024 gaan we hen de rekening presenteren". De uitspraak leidt tot heftige reacties.
Lees verder

Nieuwe ondervragingen over miljoenentransfer Kevin De Bruyne, makelaar Didier Frenay urenlang aan de tand gevoeld
Oud-voetballer en makelaar Didier Frenay (55) is gisteren urenlang ondervraagd door speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie. Frenay speelde onder andere een rol in de miljoenentransfer van Kevin De Bruyne van Chelsea naar VfL Wolfsburg.
Lees verder

ONZE OPINIE. Als het zo verder gaat, is de vraag niet of er straks een linkse leerkracht voor de klas staat, maar of er tout court nog één staat
Soms vraagt hij er om, Tom Van Grieken. Om na één opruiende uitspraak kop van Jut te worden. Terwijl het land met lede ogen het tekort aan leerkrachten opnieuw gadeslaat en men hier en daar creatieve pistes durft opperen om daarmee om te gaan, laakt de voorzitter van Vlaams Belang de linkse leerkrachten op 1 september. Meer zelfs: hij wil ze in 2024 zelfs de rekening presenteren.
Lees verder

Helft dringende zorg uitgesteld tijdens eerste coronagolf
In de eerste coronagolf is maar de helft (52 procent) van de essentiële zorg uitgevoerd in vergelijking met 2019, in de tweede golf was dat 71 procent. Dat staat in een audit van experten van de overheidsdienst Volksgezondheid. Dat meldt De Tijd.
Lees verder

Metro's vast in New York City vanwege overstromingen door Ida, tornado's in New Jersey
De nasleep van Ida, de orkaan die zondag in de Amerikaanse staat Louisiana voor enorme schade zorgde, treft nu ook andere delen van Amerika. In New York City hebben de autoriteiten een waarschuwing afgegeven voor plotselinge overstromingen en zitten metro's vast tussen stations, ook rijden er vrijwel geen metro's meer. In New Jersey werd een "grote en extreem gevaarlijke" tornado waargenomen.
Lees verder

De Bleeker lanceert identificatiekaart voor slotenmakers
Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) lanceert een identificatiekaart waaraan consumenten eerlijke en professionele slotenmakers zullen kunnen herkennen. Dat meldt Le Soir vandaag.
Lees verder

Gentse Abel (43) zoekt wanhopig naar urne overleden vader onder puin ingestort flatgebouw in Spanje: "Voor mij is het alsof hij zelf onder het puin ligt"
Een man uit Gent is in de Spaanse badplaats Peñíscola een wanhopige zoektocht gestart naar de urne met de as van zijn overleden vader. Abel Coupeau (43) had een vakantieflat in een gebouw dat vorige week instortte en waarbij twee doden vielen. Zelf was hij niet aanwezig, maar de urne van zijn vader stond er wel. Die ligt nu ergens onder het puin. "Dit is niet iets als juwelen of een duur schilderij dat ik zoek. Voor mij is het alsof mijn vader echt zelf onder het puin ligt."
Lees verder

Wie kocht het best? De transferzomer van de Belgische topclubs ontleed
Done deal! De mercato zit erop. De miljoenen zijn gespendeerd, de handtekeningen zijn gezet en de nieuwe spelers zijn voorgesteld. Welke topclub komt het sterkst uit deze transferperiode? Zijn alle posities dubbel bezet? Zijn er nog lacunes? Kortom, wie is het best gewapend om de strijd in de Jupiler Pro League aan te gaan? De hete transferzomer van Club Brugge, Anderlecht, AA Gent, Antwerp en Racing Genk voor u doorgelicht.
Lees verder