Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 16 september 2021

Live | Volg hier de State of the Union van Ursula von der Leyen

Live | Volg hier de State of the Union van Ursula von der Leyen

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen, houdt haar jaarlijkse State of the Union-toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. Ze blikt terug op de Europese aanpak van de coronacrisis. Volg de speech hier live.

Lees verder

Winnaar van 'The Voice Belgique' vertegenwoordigt ons land op Songfestival

Jérémie Makiese (20), winnaar van 'The voice Belgique', mag ons land volgend jaar vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Italië.

Lees verder

Staatssecretaris Sammy Mahdi in gebreke gesteld voor tekort aan opvangplaatsen voor jongeren

De NBMV, een groep van middenveldorganisaties die opkomen voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen, heeft een ingebrekestelling gestuurd naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). De groep klaagt het schrijnend tekort aan opvangplaatsen voor de jongeren binnen de bestaande federale structuren en het onaangepast beleid aan.

Lees verder

Hongerstaker voor klimaat even in ziekenhuis opgenomen

Jacob Heinze is gisteren onwel geworden en naar het ziekenhuis gebracht. Vandaag is hij terug in het kamp en zet hij zijn hongerstaking verder.

Lees verder

Sihame El Kaouakibi kan terug aan de slag

Het ziektebriefje van Sihame El Kaouakibi liep tot 31 augustus. Niemand gelooft dat het gevallen Vlaams Parlementslid opnieuw in Brussel opduikt.

Lees verder

Biden spot met Trump en maakt kruisteken

De Amerikaanse president Joe Biden ging langs in de staat Californië om gouverneur Gavin Newsom een hart onder de riem te steken. Newsom werd in 2018 verkozen tot gouverneur, maar door een 'recall election' kon zijn termijn vroegtijdig eindigen. De president zei tegen de kiezers dat 'ze niet mochten kiezen voor de Republikeinse kandidaat, een kloon van Trump'. Ondertussen is duidelijk dat Newsom tot 2023 aanblijft.

Lees verder

Michiel Somers: 'Ik vind designerkleding vaak óf te excentriek óf te minimalistisch'

Het Belgische modelabel Castart opent deze week een nieuwe flagshipstore in Antwerpen. Dit zijn de stijlgeheimen van Michiel Somers, die samen met zijn broer Dries het mannenlabel in 2018 oprichtte.

Lees verder

Studio 100 kandidaat voor landelijke radiofrequentie

Studio 100 heeft een dossier ingediend om aanspraak te maken op een van de landelijke radiofrequenties die onder commerciële spelers verdeeld zullen worden. Dat bevestigt het bedrijf. Eerder dook al een DAB+-zender van Studio 100 op, '100 Crooners'.

Lees verder

OPROEP. Hebt u ooit deelgenomen aan een 'schachtenverkoop'?

De Universiteit Antwerpen werkt aan een nieuw doopcharter, waarin staat dat alle doopactiviteiten in de publieke ruimte moeten plaatsvinden. Dat zou het einde betekenen van de 'schachtenverkoop', een ritueel waarbij leden van een studentenvereniging een schacht voor een bepaalde tijd inhuren als een soort slaaf. Bent u ooit als 'schacht' verkocht, of heeft u zelf een 'schacht' gekocht? Hoe hebt u dit studentenritueel ervaren? De Standaard is op zoek naar getuigenissen. Stuur een mail naar binnenland@standaard.be met vermelding van uw naam en telefoonnummer, zodat we u kunnen opbellen.

Lees verder

Rode Duivels behouden eerste plaats op Fifa-ranking

De Rode Duivels blijven na de laatste WK-kwalificatiewedstrijden de Fifa-ranglijst aanvoeren. Nummer twee Brazilië verkleint de kloof in het klassement, dat donderdag officieel wordt vrijgegeven, wel een beetje. Het verschil bedraagt nu 20 in plaats van 24 punten (1.832 tegen 1.812).

Lees verder

Wateroverlast teistert Zuid-Franse regio Gard

Het Zuid-Franse departement Gard kreeg dinsdag af te rekenen met hevige regenval en onweersbuien. Twee mensen waren tijdelijk vermist, het water stond meer dan een meter hoog en op de autosnelweg was het urenlang aanschuiven. Er werd 244 mm neerslag op drie uur tijd geregistreerd door weerdienst Météo-France.

Lees verder

Is aanbrengen van anti-lgbtistickers wel strafbaar?

De Antwerpse politie arresteerde de persoon achter de stickers met haatdragende boodschappen tegenover lgbti-personen en het parket voert een onderzoek. Maar experts betwijfelen of de afbeeldingen wel strafbaar zijn.

Lees verder

Rode lantaarn Beerschot ontslaat coach Peter Maes

De 1 op 21 van Beerschot is coach Peter Maes zoals verwacht fataal geworden. De Limburger is de eerste trainer die dit seizoen de laan wordt uitgestuurd in de Jupiler Pro League. Marc Noé neemt voorlopig over.

Lees verder

Cipier met extreemrechtse sympathieën op Ocad-lijst

De veiligheidsdiensten hebben het gevangeniswezen geïnformeerd over een rechts-extremistisch personeelslid, en een ander met radicaalislamitische neigingen. Tegen beiden is een strafprocedure opgestart.

Lees verder

Wada gaat verbod op cannabis herbekijken

Het wereldantidopingagentschap Wada gaat onderzoeken of cannabis nog op de lijst met verboden producten moet staan. De organisatie neemt die beslissing nadat de Amerikaanse topsprintster Sha'Carri Richardson deze zomer de Olympische Spelen moest missen wegens een positieve controle op het product.

Lees verder

Voetbalverslaggever Filip Joos ziek van het vliegtuig gehaald

Filip Joos (48), die als verslaggever voor de VRT de voetbalmatch tussen Antwerp en Olympiakos zou becommentariëren, heeft woensdag het vliegtuig moeten verlaten voor het opstijgen richting Griekenland. Hij bleek ineens onwel, werd van boord gehaald en overgebracht naar het ziekenhuis.

Lees verder

Koning en koningin bezoeken Verviers na wateroverlast: 'Onder de indruk van bevolking'

Koning Filip en koningin Mathilde bezochten de regio's in Wallonië die zwaar getroffen waren door de wateroverlast. 'We zijn onder de indruk van het vrijwilligerswerk en de solidariteit, ook vanuit Vlaanderen', zei koning Filip. Maar niet iedereen zit te wachten op een bezoekje van de koning. 'We hebben nood aan middelen, niet aan mensen die op bezoek komen', zei Cédric Halin, burgemeester van het overstroomde Olne.

Lees verder

Club Brugge is nu al zeker van 24 miljoen euro in de Champions League

Alleen al door deel te nemen aan de Champions League is Club Brugge zeker van 24 miljoen euro. De startpremie van de groepsfase bedraag 15,64 miljoen euro, een beetje hoger dan de 15,25 miljoen van vorig jaar.

Lees verder

Vier ruimtetoeristen op driedaagse reis

Een driedaagse reis door de ruimte. Dat staat vier toeristen te wachten. Ze zijn geen astronauten, en er reist geen enkele professional mee. Het begin van de commerciële ruimtevaart, claimt organisator SpaceX.

Lees verder

Traditionele dolfijnenjacht Faeröer-eilanden onder vuur na megaslachting

Het debat over Grindadráp, de traditionele griendenjacht op de Faeröer-eilanden, laait opnieuw op. Er werden meer dan 1.400 dolfijnen gedood, een aantal dat zelfs voor de voormalige voorzitter van de Faeröerse vereniging voor de griendenjacht 'buitensporig' is. Dierenrechtenorganisaties roepen op om de jacht te verbieden.

Lees verder

Pol Vandemeulebroucke veroordeeld door Antwerps hof van beroep

Het hof van beroep in Antwerpen heeft strafpleiter Pol Vandemeulebroucke veroordeeld tot twaalf maanden cel en een boete van 12.000 euro wegens deelname aan een criminele organisatie. Het hof bevestigt daarmee een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg.

Lees verder

Waarom regering-Jambon Vlaamse diplomatie naar het noorden richt

Vlaanderen opent een eerste vertegenwoordiging in Scandinavië. Het luidt een strategische noordwaartse verschuiving in van het Vlaamse buitenlands beleid, dat zijn belangen internationaal wil verdedigen.

Lees verder

3M vraagt de namen van alle boeren in de streek

Chemiebedrijf 3M heeft de contactgegevens gevraagd van de boeren in de omgeving van de vestiging in Zwijndrecht, waar de grond ernstig vervuild is met PFOS uit de fabriek. Dat heeft minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement gezegd na enkele vragen.

Lees verder

Ziekenhuizen moeten vaccinatiestatus covid-patiënten registreren

Ziekenhuizen zullen moeten registreren of hun covid-patiënten gevaccineerd zijn of niet. Dat heeft de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid beslist, zo blijkt uit een brief van Christie Morreale (PS), Waals minister van Volksgezondheid en voorzitster van de IMC.

Lees verder

Taart uit WOII ontdekt bij opgravingen in Duitsland

In de Duitse stad Lübeck hebben archeologen een taart, grammofoonplaten en een servies uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. De taart werd al die tijd bewaard door carbonisatie. De stad werd in de nacht van 28 maart 1942 gebombardeerd door de Britten, het was een van de grootste Britse luchtaanvallen op Duits grondgebied.

Lees verder

Activistische aandeelhouder eist vertrek Solvay-topvrouw

Een activistische aandeelhouder van de Belgische chemiereus Solvay eist het vertrek van ceo Ilham Kadri omdat de door hen aangekaarte milieuproblematiek niet wordt aangepakt. De raad van bestuur blijft volledig achter de topvrouw staan, klinkt het.

Lees verder

Marc Hirschi wint koninginnenrit Ronde van Luxemburg en is nieuwe leider

Marc Hirschi (UAE Emirates) heeft woensdag de tweede etappe in 81ste Ronde van Luxemburg (2.Pro) op zijn naam geschreven. De 23-jarige Zwitser rondde in de koninginnenrit een solo van twee kilometer af. Kobe Goossens was met een achttiende stek op 41 seconden beste Belg.

Lees verder

Di Rupo schat 2,3 tot 3 miljard euro uit te trekken voor Waalse slachtoffers overstromingen

'Volgens de eerste schattingen, die nog kunnen evolueren', zal het Waals Gewest 2,3 tot 3 miljard euro op tafel leggen voor de gevolgen van de zware overstromingen van juli. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) woensdag gezegd op een persconferentie.

Lees verder

Meer dan 5.300 leerlingen in quarantaine geplaatst sinds start schooljaar

Tussen 1 en 12 september hebben meer dan 2.800 leerlingen een positieve covid-test afgelegd, zo blijkt uit cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's). Daardoor werden ook al meer dan 5.300 leerlingen in quarantaine geplaatst.

Lees verder

Amerikaanse voetbalbond geeft vrouwelijke en mannelijke spelers gelijk loon

Het bijzonder succesvolle Amerikaanse vrouwenteam heeft gisteren een identiek contractvoorstel als het mannenteam gekregen van de Amerikaanse voetbalfederatie USSF. Het is een kleine overwinning voor de speelsters, die al in 2016 de USSF vervolgden voor discriminatie.

Lees verder

Johnson laat koppen van zijn ministers rollen

Boris Johnson heeft zijn regering grondig herschikt. Hij wil de Engelsen het signaal geven dat hij hun problemen nu echt gaat aanpakken.

Lees verder

Eenheid talibanregime vertoont barsten na ruzie in paleis

Binnen het nieuwe bewind van de taliban in Afghanistan ontstond kort nadat een regering was gevormd fikse ruzie. Aanhangers van twee rivaliserende leiders gingen met elkaar op de vuist bij het presidentiële paleis in Kaboel, zo hebben bronnen binnen de taliban aan de BBC gezegd.

Lees verder

Simone Biles in tranen voor de Amerikaanse Senaat bij getuigenis van seksueel misbruik

De Amerikaanse Simone Biles heeft een emotionele getuigenis gegeven over hoe ze werd misbruikt door haar voormalige ploegarts Larry Nassar. Samen met drie andere collega's vertelde ze over hoe Nassar, die ondertussen in de gevangenis zit, jarenlang meer dan 100 meisjes heeft misbruikt. 'Ik sta hier omdat ik wil voorkomen dat anderen dit ook moeten meemaken.'

Lees verder

Vlaams Parlement machteloos tegen afwezige El Kaouakibi

Tot eind november blijft Sihame El Kaouakibi officieel ziek thuis. Haar afwezigheid doet het Vlaams Parlement blozen. De antipolitiek scoort een homerun.

Lees verder

Het einde dreigt voor advocaat Pol Vandemeulebroucke

De gerechtelijke en de tuchtproblemen stapelen zich op voor de bekende Antwerpse strafpleiter Pol Vandemeulebroucke (57). Voor het eerst is hij tot in beroep veroordeeld. Het einde van zijn carrière lijkt nabij.

Lees verder

Studiebureaus achten sanering PFOS-gronden 'op dit moment niet haalbaar'

Een sanering van de vervuilde gronden die worden verzet door de Oosterweelwerken is op dit moment niet haalbaar. Dat verklaarden de studiebureaus die de bodemanalyses hebben uitgevoerd woensdag in de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement naar de PFOS-vervuiling.

Lees verder

Club Brugge stunt met gelijkspel tegen sterren van PSG

Club Brugge heeft zijn start in deze campagne van de Champions League niet gemist. De landskampioen speelde een schitterende partij tegen het sterrenensemble van PSG en hield meer dan verdiend een punt thuis dankzij een treffer van uitblinker Vanaken: 1-1. De Bruggelingen staken de hand uit naar de overwinning maar werden niet beloond voor hun inzet en voetballend vermogen.

Lees verder

Marc Coucke na de boete: niet armer, wel beschadigd

'Blijven ondernemen.' Dat tweette Marc Coucke onlangs, na een lange, lange stilte. Maar op een echte reactie op zijn veroordeling rond de verkoop van Omega Pharma is het nog altijd wachten.

Lees verder

Falcon 9-draagraket van SpaceX met vier ruimtetoeristen aan boord is opgestegen

De Falcon 9-draagraket van SpaceX met vier ruimtetoeristen aan boord is woensdagavond (lokale tijd) opgestegen van het Kennedy Space Center in Florida. Het is de eerste volledig commerciële bemande ruimtevlucht.

Lees verder

Belastingvoordeel voor tweede verblijven op de wip

Groenen, socialisten en CD&V pleiten bij de komende begrotings­besprekingen voor de afschaffing van het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat kan op termijn tot 100 miljoen euro opleveren.

Lees verder

Frankrijk en China niet te spreken over nieuw veiligheidspact VS, VK en Australië: 'Koude Oorlog-mentaliteit'

China verwijt de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk een 'Koude Oorlog-mentaliteit' te hebben. Het reageert daarmee op het veiligheidspact Aukus dat de drie landen woensdag aankondigden. Ook Frankrijk is op zijn tenen getrapt.

Lees verder

Amerikaanse gezant: 'Nieuwe deal met taliban mislukte door vlucht president Ghani'

Doordat de Afghaanse president vorige maand halsoverkop wegvluchtte uit Afghanistan, mislukte een deal die op het laatste moment was gesloten met de taliban. Dat zegt de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad in de krant Financial Times.

Lees verder

Kevin De Bruyne en Manchester City halen zwaar uit in hun Champions League-match

Niet enkel in Brugge werd woensdagavond gevoetbald. Real Madrid, met Hazard op de bank, geraakte slechts in blessuretijd voorbij Inter, Manchester City met De Bruyne in de basis haalde zwaar uit tegen Leipzig. Man van de avond was de Fransman Sebastien Haller. De spits van Ajax scoorde maar liefst vier keer in de ruime Amsterdamse zege op het veld van Sporting Portugal.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames door covid-19 daalt verder

Het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames als gevolg van een coronabesmetting is de afgelopen week afgenomen. Het aantal besmettingen blijft stabiel, het gemiddelde aantal overlijdens neemt nog licht toe. Dat blijkt donderdag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Weerbericht | Droog najaarsweer

Het is donderdag eerst licht tot gedeeltelijk bewolkt met plaatselijk mist. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Franse strijdkrachten doden leider van Islamitische Staat Sahara

Het Franse leger heeft de leider van de Islamitische Staat in de Sahara, Adnan Abu Walid al-Sahrawi, gedood. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron in de nacht van woensdag op donderdag bekendgemaakt.

Lees verder