Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 4 september 2021

LIVE MEMORIAL. Fenomeen Duplantis zet nieuw meetingrecord neer in polsstokspringen - Camille Laus wint op de 400 mete...

HLN
LIVE MEMORIAL. Fenomeen Duplantis zet nieuw meetingrecord neer in polsstokspringen - Camille Laus wint op de 400 meter met beste seizoenstijd
Vanavond staat in het Koning Boudewijnstadion de 45ste editie van de Memorial Van Damme op het programma. Tal van Belgische atletiektoppers - waaronder Nafi Thiam - en verschillende olympische kampioenen tekenen present op de Heizel. Op deze pagina hoeft u niets van de avond te missen!
Lees verder

Red Dragons flirten met de uitschakeling na nieuw verlies tegen Portugal
Na het verlies tegen Servië donderdag verloren de Red Dragons ook hun tweede poulematch. Portugal was na 2u42 en vijf sets volleyballen te sterk. België hypothekeert daarmee de kwalificatie voor de achtste finales. Morgen moét er gewonnen worden van Griekenland om de groepsfase alsnog te overleven.
Lees verder

Donatiesite Red Boven de Wolken weer online: teller staat al ruim boven 300.000 euro
Mooi nieuws: iedereen kan ook weer via de donatiesite storten voor de campagne Red Boven de Wolken. De vzw die ouders van overleden pasgeborenen een gratis fotosessie aanbiedt, zit door de coronacrisis in grote geldnood en heeft een half miljoen euro nodig. Daarom is een donatiepagina opgezet, maar omdat Vlaanderen de actie zo'n warm hart bleek toe te dragen, kampte de website met zware technische problemen. Gelukkig bleven de stortingen vlot binnenlopen. Vrijdagavond staat de teller op bijna 320.000 euro.
Lees verder

Mug gaat over de kop op weg naar interventie in Gavere
In het Oost-Vlaamse Baaigem bij Gavere is vrijdagavond een mug op weg naar een ongeval zelf betrokken geraakt bij een verkeersongeval. De auto kwam op zijn dak terecht.
Lees verder

MEMORIAL. Duplantis zet net geen wereldrecord neer - Thiam zesde in hoogspringen - Laus wint op de 400 meter
Vanavond stond in het Koning Boudewijnstadion de 45ste editie van de Memorial Van Damme op het programma. Welke meetingrecords sneuvelden er? En welke Belgen schitterden in Brussel? Een overzicht.
Lees verder

Noor Vidts genoot vooral op de Memorial: "Soms droom ik nog van dat brons, als ik onder de douche sta"
Ze deed als jongere al eens mee aan de Memorial Van Damme maar gisteren maakte Noor Vidts haar debuut in het hoofdprogramma, op de 100m horden. Met de spotlights vól op haar. En met supporters die uitsluitend haar toejuichten. "Het was wel eens fijn om dat te kunnen ervaren," zei de 25-jarige Vilvoordse. "Met zo'n publiek heb ik eigenlijk nog nooit gelopen. Dat geeft je direct een boost."
Lees verder

Gruwelijke, urenlange mishandeling kost gepeste 16-jarige het leven in Helsinki: drie minderjarigen krijgen jarenlange celstraffen
Drie minderjarigen hebben vandaag in de Finse hoofdstad Helsinki celstraffen tussen de acht en tien jaar gekregen voor hun aandeel in de gewelddadige dood van een zestienjarige. De drie - allen geboren in 2004 - folterden hun oud-klasgenoot urenlang op sadistische wijze en sloegen hem uiteindelijk dood in een park in Koskela, een district in de hoofdstad. De feiten uit begin december 2020 schokten heel Finland.
Lees verder

Een rockchick van 11 jaar oud en klassieke muziek in een futuristisch jasje: dit was de eerste aflevering van 'Belgium's Got Talent'
We hebben er even op moeten wachten, maar vrijdagavond ging het zevende seizoen van 'Belgium's Got Talent' van start. De kandidaten waagden enthousiast hun kans, met als doel: eeuwige roem, een cheque van 50.000 euro en lovende commentaren van de jury. Bekijk hier alle optredens.
Lees verder

Het dak gaat eraf, de lat helaas ook: Mondo Duplantis, dé ster van deze Memorial, grijpt naast wereldrecord
Dat hij zou winnen, stond op voorhand vast. Maar hoe hoog zou Mondo Duplantis vliegen? De lat ging - na héél lang wachten - op wereldrecordhoogte. Het dak ging eraf, de lat helaas ook.
Lees verder

Nafi Thiam sluit jaar in schoonheid af op Memorial: "Nu tijd om de stekker er even uit te trekken"
Het deed er niet toe wat Nafi Thiam vanavond presteerde op de Memorial Van Damme, voor het publiek - hààr publiek - was zij de grote ster van de avond. "Wat ben ik content dat ik mijn jaar zo kon afsluiten," straalde ze. "Na alle stress van Tokio heb ik me vanavond echt geamuseerd."
Lees verder

Amerikaanse sancties tegen medewerkers Iraanse inlichtingendiensten wegens vermeend complot om journaliste uit NY te ontvoeren
De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan vier Iraanse agenten van de inlichtingendienst die achter een mislukt complot zaten om een Amerikaanse journaliste en mensenrechtenactiviste te ontvoeren. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Financiën vandaag.
Lees verder

Democraten: "Oliebedrijven moeten met 500 miljard dollar VS-klimaatfonds spekken"
Een groep van ruim veertig Democratische politici heeft plannen voor een klimaatfonds van 500 miljard dollar, omgerekend ongeveer 420 miljard euro. Dat fonds zou door olie- en gasbedrijven als Shell, Chevron, ExxonMobil en BP moeten worden gevuld. Met het geld uit het fonds zouden investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur kunnen worden gedaan die door klimaatverandering noodzakelijk zijn geworden.
Lees verder

Verlinden: "Voorbereidingen getroffen om coronapas in Brussel te veralgemenen"
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) treft voorbereidingen om de coronapas in Brussel in meer situaties te verplichten. Dat heeft ze gezegd in De afspraak op vrijdag op VRT NWS. Verlinden wil de coronapas niet opleggen in Vlaanderen, waar de vaccinatiegraad hoog is. Maar ze sluit het ook niet uit mocht de situatie weer verslechteren.
Lees verder

SHOWBITS VIDEO. Al meteen een Golden Buzzer in BGT: "We gaan blijven verrassen"
Belgium's Got Talent is nog maar net begonnen, of het is al zover: er is geklopt op de Golden Buzzer. De eer viel te beurt aan Diluna Productions uit Kapellen. De jonge dansgroep wil er duidelijk uitspringen en ze hebben naar eigen zeggen nog meer verrassingen in petto. Desna en Senne gaan in deze Showbits volledig voor hun eigen Golden Buzzer-moment.
Lees verder

Twee Afghaanse broertjes overleden na eten van giftige paddenstoelen in Polen
In Polen zijn twee kinderen van een gezin dat onlangs uit Afghanistan in veiligheid is gebracht, overleden na het eten van giftige paddenstoelen. Donderdag overleed het vijfjarige zoontje van ht gevolg aan de gevolgen van de vergiftiging. Vrijdag bleek ook het leven van de zesjarige jongen niet meer te redden, zei het centrale kinderziekenhuis in Warschau. De jongen had de dag voordien een levertransplantatie ondergaan. Hun zeventienjarige zus werd ontslagen uit het ziekenhuis.
Lees verder

Politieagenten gewond door protesten van antivaxers in Londen
Vijf Britse politieagenten zijn vrijdag gewond geraakt bij rellen tijdens protesten van antivaxers in Londen. Dat meldt de Metropolitan Police. Tien mensen werden bij de schermutselingen opgepakt.
Lees verder

ONZE OPINIE. Het vertrouwen is zoek
Hoe groot is het vertrouwen als een minister haar plannen in de pers voorstelt voor ze al haar collega's brieft? Hoe groot is het vertrouwen als die minister voelt dat ze dat moet doen omdat haar plan anders al op een andere manier lekt? Het zijn retorische vragen. Het vertrouwen is zoek. Een jaar geleden klonk vastberaden dat deze regering zou bewijzen dat de antipolitiek aan haar geen klant heeft. Uitdagingen zouden worden aangepakt. Tous ensemble. "Met talent win je wedstrijden. Met teamwork win je kampioenschappen", citeerde Alexander De Croo basketballegende Michael Jordan. Het kampioenschap is intussen veraf.
Lees verder

COLUMN. Mondmaskers zijn een stoffen taxi geworden waarmee men zich van A naar B beweegt
Elke zaterdag blikt onze columniste Nadine Van Der Linden terug op de week. De afschaffing van de mondmaskerplicht in centrum Gent en Lier brengt haar bij de evolutie van dit stoffen lapje. Aanvankelijk werd dat secuur gehanteerd en elke avond gewassen, maar intussen snokt zij de maskers gewoon uit haar jaszakken en handtas. "Je leest dat je moet volhouden en dat zal ik doen. Maar op sommige momenten voelt dit als een gemaskerd bal."
Lees verder

VN organiseert hulpbijeenkomst voor Afghanistan in Genève
Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties zal naar Genève reizen om voor 13 september een conferentie "op hoog niveau" over hulp aan Afghanistan bijeen te roepen, zei zijn woordvoerder Stephane Dujarric vrijdag.
Lees verder

Carl Devos. Het pensioendossier is een kolossale, complexe tanker die niet zomaar gekeerd raakt
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.
Lees verder