Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 22 september 2021

LIVE (22u). Krijgt Eden Hazard tegen Mallorca een nieuwe basisplek?

HLN
LIVE (22u). Krijgt Eden Hazard tegen Mallorca een nieuwe basisplek?
• La Liga • Aftrap: 22u • Real Madrid-Mallorca • Hazard opnieuw aan de aftrap?
Lees verder

President: China zal geen kolencentrales meer in buitenland bouwen
China zal geen nieuwe kolengestookte centrales meer in het buitenland bouwen. Dat beloofde de Chinese leider Xi Jinping in zijn toespraak tot de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Xi gaf geen details, maar beperking van de financiering van kolencentrales in de ontwikkelingslanden behoort tot de mogelijkheden.
Lees verder

VN-vluchtelingencommissaris: Amerikaanse uitzettingen Haïtianen mogelijk onwettig
De massale uitzetting van Haïtianen uit de Verenigde Staten zonder vaststelling of ze bescherming nodig hebben kan in strijd zijn met het internationaal recht. Dat zegt Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties.
Lees verder

Merkel roept Duitsers op om te kiezen voor Laschet
Bondskanselier Angela Merkel heeft zich in de campagne voor de Bondsdagverkiezingen gemengd en Duitsers opgeroepen zich achter Armin Laschet te scharen. Merkels partijgenoot is de kanselierskandidaat van de Christendemocratische CDU en CSU.
Lees verder

Turkije gaat klimaatakkoord van Parijs ratificeren
Turkije gaat het klimaatakkoord van Parijs volgende maand ratificeren. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan de Verenigde Naties gezegd.
Lees verder

Aardbeving met kracht van 6,0 schrikt Australische deelstaat Victoria op
De Australische deelstaat Victoria is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6. Dat meldt het Australische geologische instituut Geosciences Australia, dat aardbevingen registreert. Het Amerikaanse geologische instituut USGS gewaagt van een aardbeving met een magnitude van 5,8.
Lees verder

Amnesty: producenten coronavaccins geven arme landen geen prioriteit
De fabrikanten van coronavaccins, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson (Janssen), Moderna en Novavax, doen te weinig om een 'mensenrechtencrisis' te voorkomen, schrijft Amnesty International in een vandaag verschenen rapport. Ze geven volgens de onderzoekers geen prioriteit aan de levering van vaccins aan armere landen.
Lees verder

Sex and the City-acteur Willie Garson (57) overleden
Willie Garson, die Stanford Blatch speelde in Sex and the City, is dinsdag overleden. De acteur werd 57 jaar.
Lees verder

Leger blijft langer in Waals rampgebied: "Blijven zo lang als nodig of gewenst is"
Twee maanden na de overstromingen in Wallonië blijft de nood zeer hoog. Het water mag dan weggetrokken zijn, duizenden mensen zijn nog altijd afhankelijk van voedselhulp. De ­federale regering komt daarom terug op haar beslissing om het leger op 8 oktober weg te trekken uit de getroffen gebieden.
Lees verder

PS wil vrijwillig ontslag mét uitkering mogelijk maken
Om werknemers makkelijker van job te laten veranderen legt federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een voorstel op de regeringstafel om vrijwillig ontslag mét uitkering mogelijk te maken. Het idee maakt deel uit van een pakket van 25 voorstellen waarmee Dermagne de krapte op de arbeidsmarkt wil aanpakken, schrijft De Tijd.
Lees verder

"Elvis bespioneerde John Lennon op vraag van president Nixon": Britse radiolegende doet merkwaardige onthulling in podcast
De Amerikaanse president Nixon heeft niemand minder dan Elvis Presley gevraagd om John Lennon te bespioneren, toen die in de jaren 70 in New York verbleef. Dat zegt de legendarische BBC-muziekpresentator Bob Harris (75). Of het verhaal klopt, is moeilijk te achterhalen. Elvis stierf in 1977, Lennon werd in 1980 vermoord.
Lees verder

Enige man die klacht indiende getuigt over zijn tijd bij gezelschap Jan Fabre: "Hij is een gevaarlijke zot"
In Antwerpen is het proces tegen kunstenaar Jan Fabre (62) ingeleid, de zaak zal behandeld worden op 25 maart en 1 april. 20 slachtoffers hadden zich aangemeld, waaronder één man: Chris Coremans uit Aarschot. Het is intussen 26 jaar geleden dat Coremans voor Fabre werkt, maar wat hij daar meemaakte blijft door zijn hoofd spoken. "Hij is een gevaarlijke zot, je kan de werking vergelijken met het nazisme."
Lees verder

Evergrande, het wankele Chinese vastgoedconcern, doet denken aan kredietcrisis van 2008: "Dit is weer zo'n Lehman-moment"
Blijft de impact van het mogelijk imploderen van de Chinese vastgoedgigant Evergrande beperkt tot enkele rimpelingen op de beurs, of zijn die toch de voorbode van een aantal grote golven in de economie en de financiële markten? "De vergelijking met het faillissement van Lehman Brothers in 2008 en de daarop volgende wereldwijde bankencrisis wordt gemaakt, maar er zijn toch belangrijke verschillen", zegt hoofdeconoom Luc Aben van Lanschot Bankiers.
Lees verder

Bijna 95% van de Vlaamse leerkrachten is volledig gevaccineerd, meer dan 77% van de middelbare scholieren kreeg één prik: "We moeten verder versoepelen", vindt Weyts
Bijna 95% van de Vlaamse leerkrachten is volledig gevaccineerd en meer dan 77% van de middelbare scholieren heeft al minstens één prik gekregen. "Dit verantwoordt verdere versoepelingen", vindt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), die vandaag overlegt met de onderwijswereld.
Lees verder

Familie wist dat verdachte (16) van moord op David Polfliet wilde ontsnappen: "Hij kreeg geen weekendjes vrij, dus hij zag geen andere uitweg"
Eén van de drie minderjarigen die in maart werden opgepakt voor de moord op David Polfliet (42) in een park in Beveren, is afgelopen zaterdag ontsnapt uit een gesloten jeugdinstelling in Wingene. De familie van de 16-jarige was op de hoogte van zijn vluchtplannen en probeerde hem nog op andere gedachten te brengen. Tevergeefs. "Hij was na zes maanden opsluiting de wanhoop nabij."
Lees verder

ONZE OPINIE. Dat voetballers goed én meer verdienen? Het is ze gegund. Het gaat over eerlijke bijdragen aan de sociale zekerheid. Proportionele bijdragen
"Het kan." Dat was het weinig enthousiaste antwoord van PS-staatssecretaris Thomas Dermine op de vraag van Terzake of de gunstige RSZ-regeling voor het topvoetbal op de schop moet. "Het kan." Van een socialist had je verwacht: "uiteraard" of "vanzelfsprekend". De PS zal voor de afschaffing duidelijk niet op de barricades klimmen.
Lees verder

Door WK-chaos proberen studenten kot in allerijl in orde te brengen: "Plots drong tot ons door: we gaan er écht niet meer geraken"
Morgen komt het WK wielrennen aan in Leuven. Euforie bij wielerfanaten en een schouderklopje voor de organisatie, maar weet wel: vanaf dan zit de studentenstad muurvast. En dat terwijl veel studenten nu pas de sleutel van hun kot hebben gekregen. Verschillende ouders namen dan ook in allerijl nog verlof om snel-snel het kot van zoon- of dochterlief in te richten.
Lees verder

Experts over seks op 14 jaar: "Goed signaal, maar er kan altijd nog wat meer"
Seks op 14 jaar mag, maar niet met iemand die drie jaar ouder is, en ook niet met een trainer, leerkracht of jeugdleider. Dat staat binnenkort in het nieuwe seksueel strafrecht. Experts vinden het "een goed signaal", al kan er altijd nog wat meer.
Lees verder

Eerste film over zaak-Dutroux in de maak: "Zwaar trauma, maar ik denk dat de tijd rijp is"
"Het zal fictie zijn, geïnspireerd op een trauma dat iedereen met zich meedraagt." De Brusselse regisseur Fabrice Du Welz (48) waagt zich volgende zomer aan een film gebaseerd op de zaak-Dutroux, één van Belgiës meest gehate criminelen ooit. Een film die nu al met argusogen bekeken wordt. "Ik wil geen sensatie", belooft hijzelf. Maar dat het verhaal bij velen wonden zal openrijten, staat al vast.
Lees verder

Sven Mary, de meest rebelse onder de advocaten, praat vrijuit in nieuws boek: "Ik ben een eikel geweest. Vroeger"
Dat hij met heel zijn hart van zijn job houdt. Het is een van de laatste zinnen in het eerste boek van Sven Mary (49). "Nog acht jaar te gaan als advocaat. Ik tel elke dag af", zegt hij nochtans tijdens een gesprek over datzelfde boek. In zijn droomscenario woont Mary dan in het zuiden van Spanje. "In een klimaat dat me niet depressief maakt." En dan heeft hij het niet enkel over het weer. "In België mag je niets meer zeggen. Zélfs niet meer denken", maakt hij zich druk - alsof hij in de rechtbank staat. "De dictatuur van de minderheden. Ik vind dat vréselijk."
Lees verder