Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 september 2021

Leuven was pionier in de doorbraak van het ‘ijzeren ros’: het wonderbaarlijke verhaal van Joseph Delin die de mod...

HLN
Leuven was pionier in de doorbraak van het 'ijzeren ros': het wonderbaarlijke verhaal van Joseph Delin die de moderne fiets lanceerde in ons land
La capitale du cyclisme…Of ook: de hoofdstad van de fiets. Die titel kreeg Leuven aan het einde van de 19e eeuw en eigenlijk streeft de universiteitsstad anno 2021 die erkenning opnieuw na. Vandaag duikt HLN Leuven in de roemrijke fietsgeschiedenis met een wonderbaarlijke reis naar de Usines Delin. Die fabriek tekende voor de doorbraak van de fiets in ons land en de wielergekke Joseph Delin was ondanks zijn korte leven de bezieler van dienst.
Lees verder

Verbod om te fietsen in het park kan Joseph Delin niet stoppen: hoe een 16-jarige uit Leuven de moderne fiets lanceerde in ons land
Het WK wielrennen palmt Leuven in, maar de stad is al meer dan een eeuw la capitale du cyclisme… Of ook: de hoofdstad van de fiets. Vandaag duikt HLN Leuven in de roemrijke fietsgeschiedenis met een wonderbaarlijke reis naar de Usines Delin. Die fabriek tekende voor de doorbraak van de fiets in ons land en de wielergekke Joseph Delin was ondanks zijn korte leven de bezieler.
Lees verder

Directie basisschool boos over verplichte quarantaine ondanks negatieve testen: "Wat mij betreft komen kinderen donderdag gewoon naar school"
Een vijfde leerjaar van basisschool 't Kantoor in Wuustwezel moet tot 30 september in quarantaine omdat twee kinderen de voorbije dagen positief hebben getest op corona. Nochtans hebben alle zeventien andere kinderen negatief getest. De directie én het het overkoepelend bestuur KOBA Noorderkempen trekken aan de alarmbel. "Toen ik het nieuws moest vertellen, begonnen kinderen te wenen. Wat het overleg tussen de minister en de vakbonden ook oplevert: wat mij betreft komen de kinderen donderdag naar school."
Lees verder

"Ik mag blij zijn dat ik nog leef": triatleet Diego Van Looy (30) start revalidatie nadat hij in Mallorca de dood in de ogen keek
Eén maand nadat hij in volle voorbereiding voor het WK duatlon werd aangereden door een vrachtwagen én twee zware operaties later, begon Mechels triatleet Diego Van Looy (30) maandag aan zijn revalidatie. "Ik wil zo snel mogelijk opnieuw mijn topniveau halen", luidt het. Wij zochten de triatleet op in het ziekenhuis.
Lees verder

"CO2-tekorten kunnen binnen tien dagen al leiden tot bevoorradingsproblemen in Groot-Brittannië"
De CO2-crisis in Groot-Brittannië zal volgens de voedingsindustrie binnenkort leiden tot bevoorradingsproblemen in supermarkten en restaurants. Vooral de productie van kip, varkensvlees en bakkerijproducten wordt getroffen. Dat zegt Ian Wright, hoofd van de Food and Drink Federation (FDF), dinsdag aan BBC Radio 4. "We hebben ongeveer tien dagen voordat consumenten, shoppers en restaurantbezoekers zich realiseren dat deze producten niet meer voorradig zijn."
Lees verder

Bondscoach Sven Vanthourenhout over Wouts tocht van 230 kilometer en tijdritmedaille nummer vier: "Dankjewel Campenaerts"
Dag drie, medaille nummer vier op het WK wielrennen. Uiteraard is wielerbondscoach Sven Vanthourenhout een tevreden man. Bij onze collega's van VTM Nieuws heeft hij het over België als tijdritnatie, de ambities bij de Mixed Relay en Wouts trainingstocht van 230 kilometer.
Lees verder

Waarom deze celebs niet op Instagram zitten
Afkicken van sociale media, een digitale detox dus. Superster Britney Spears deed een poging, maar hield het niet lang vol. Toch zitten enkele grote sterren helemaal niet op Instagram. Waarom? Want zo lopen ze toch heel wat inkomsten mis. Senne en Desna bespreken het allemaal in een nieuwe Showbits.
Lees verder

Acht lichamen van migranten gevonden op Zuid-Spaanse stranden
Sinds zondag zijn acht lichamen van migranten die vertrokken waren vanuit Algerije en Marokko gevonden op stranden in Spanje. De lijken werden aangetroffen op verschillende plekken in het zand in de Zuid-Spaanse provincie Almería, melden de lokale autoriteiten dinsdag. Een van de slachtoffers is een kind, twee lichamen zijn van vrouwen.
Lees verder

"Niemand haalt een 10 op 10 zoals zij." Relatietherapeuten Wim Slabbinck en Sarah Hertens leggen uit waarom we onze ex idealiseren
Ex-voetballer Olivier Deschacht (40) is al twee jaar single. Toch blijft Annelien Coorevits door zijn hoofd spoken: "Ik heb de beste vrouw gehad en ik heb het verknoeid." Na een relatiebreuk zetten we onze ex vaak op een piëdestal. Relatietherapeuten Wim Slabbinck en Sarah Hertens leggen uit waarom we dat doen en hoe we dat voetstuk kunnen verbrijzelen. Want ja, dat is nodig om je hart opnieuw open te stellen.
Lees verder

Van der Straeten pleit voor inzet waterstof als klimaatneutrale energiebron
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) breekt opnieuw een lans voor de inzet van waterstof als energiebron. Op een informele Europese ministerraad heeft ze namens België en zes andere lidstaten een pleidooi gehouden voor de ontwikkeling van een flexibel regelgevend kader. "Wij geloven sterk in waterstof als een vehikel om de Europese klimaatdoelstellingen te halen", zei ze in Ljubljana.
Lees verder

Lil' Kleine: Huwelijk met Jaimie is uitgesteld vanwege corona
Ondanks dat het flink rommelt tussen rapper Lil' Kleine en zijn vriendin Jaimie Vaes, is het stel vooralsnog van plan hun voorgenomen huwelijk door te laten gaan. Volgens de zanger hoeven zijn fans zich nergens 'druk om te maken'.
Lees verder

LIVE (20u30). Winnen tegen Albanië is een must voor Red Flames
Na de draw tegen Polen op de openingsspeeldag van de WK-kwalificatiecampagne mogen de Red Flames enkel tevreden zijn met winst tegen Albanië. Onze nationale voetbaldames staan 19de op de FIFA-ranking, de tegenstander 75ste. Een makkelijke zege? Volg het hieronder LIVE.
Lees verder

Football Talk. Hongarije kent straf na wansmakelijk vertoon tegen Engeland - Messi mist match tegen Metz met kneuzing aan knie
De FIFA heeft de Hongaarse voetbalbond een match achter gesloten deuren en een boete opgelegd na "racistische uitlatingen van heel wat supporters" in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland, begin september in Boedapest.
Lees verder

Bijna 95% Vlaamse leerkrachten en meer dan 77% middelbare scholieren ingeënt: volgen er versoepelingen?
Bijna 95% van de Vlaamse leerkrachten is volledig gevaccineerd en meer dan 77% van de middelbare scholieren heeft al minstens één prik gekregen. "Dit verantwoordt verdere versoepelingen", vindt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), die morgen overlegt met de onderwijswereld.
Lees verder

Bijna 95% Vlaamse leerkrachten en meer dan 77% middelbare scholieren ingeënt: volgen er versoepelingen?
Bijna 95% van de Vlaamse leerkrachten is volledig gevaccineerd en meer dan 77% van de middelbare scholieren heeft al minstens één prik gekregen. "Dit verantwoordt verdere versoepelingen", vindt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), die morgen overlegt met de onderwijswereld.
Lees verder

Kompany heeft eerste nieuwe assistent beet: Nederlander Willem Weijs komt over van Willem II
Anderlecht heeft de gewenste versterking voor de sportieve staf beet. Willem Weijs (34) wordt de nieuwe assistent van Vincent Kompany. De Nederlander komt over van Willem II, waar hij coach van de beloften was. Normaal gezien wordt Weijs niet de enige T2: de onderhandelingen met Will Still (28) lopen nog.
Lees verder

Javier Torrente, jarenlang assistent van Bielsa, moet Beerschot in 1A zien te houden
Witte rook op het Kiel: Beerschot stelde zopas de 52-jarige Argentijn Javier Torrente aan als nieuwe T1. In het zog van Torrente komen ook assistenten Frank Magerman, Greg Vanderidt en videoanalist Diego Torrente de technische staf versterken. Torrente en co hebben nu de aartsmoeilijke taak om het doodzieke Beerschot te reanimeren.
Lees verder

Gegevens gelekt van Afghanen die naar het Verenigd Koninkrijk overgebracht willen worden
Een ambtenaar van het Britse ministerie van Defensie is geschorst nadat gegevens zijn gelekt van Afghanen die naar het Verenigd Koninkrijk willen overgebracht worden. Minister van Defensie Ben Wallace verontschuldigde zich dinsdag in het Lagerhuis en vertelde dat hij "onmiddellijk de opdracht gaf de zaak te onderzoeken".
Lees verder

Veertienjarige ontsnapt via raam uit politiekantoor: "De jongeman is bekend en staat geseind"
In het commissariaat van de lokale politiezone Mechelen-Willebroek langs de Frederik de Merodestraat in Mechelen is dinsdagnamiddag een minderjarige jongeman uit het Brusselse kunnen ontsnappen. Hij deed dat via het raam.
Lees verder

CIA-agent kreeg mysterieus 'Havanasyndroom' tijdens trip naar India
Een CIA-agent die deze maand naar India afreisde samen met de CIA-directeur William Burns, ontwikkelde symptomen van het mysterieuze Havana-syndroom. Dat berichten Amerikaanse media op gezag van bronnen die op de hoogte zijn van de zaak.
Lees verder