Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 23 september 2021

Kawtar Ehlalouch: ‘Zijn Uggs warm? Absoluut. Zijn ze mooi? Absoluut niet’

Kawtar Ehlalouch: 'Zijn Uggs warm? Absoluut. Zijn ze mooi? Absoluut niet'

MNM-presentatrice Kawtar Ehlalouch hoor je iedere ochtend als sidekick van Peter Van de Veire. Dit najaar is ze één van de nieuwe gezichten van de solidariteitsactie 'De warmste week'. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Lees verder

Vrouw negeert gesloten slagbomen en komt bijna onder trein terecht: 'Levensgevaarlijk'

De Nederlandse spoorwegbeheerder ProRail roept mensen met aandrang op om de gesloten slagbomen bij een overweg altijd te respecteren. Dat gebeurt nadat een vrouw bijna onder een trein terechtkwam toen ze plots de gesloten spoorweg opliep. 'Levensgevaarlijk', klinkt het. 'Jaarlijks gebeuren tot wel dertig ongevallen met slachtoffers.' Ook in ons land blijft spoorlopen een probleem. Volgens Infrabel kwamen vorig jaar vijf mensen om in die omstandigheden en raakten zeven anderen ernstig gewond.

Lees verder

Zeldzame aardbeving in zuiden van Australië verstoort ochtendshow

De Australische deelstaat Victoria is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van minstens 5,8 op de schaal van Richter. Het instituut Geosciences Australië heeft dat bevestigd. De schok, die zo'n 20 seconden duurde, werd gevoeld tot in de studio van de Breakfastshow in Melbourne. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Man die agenten aanviel in Molenbeek mag naar huis met enkelband

De man die maandag vijf politieagenten verwondde in Sint-Jans-Molenbeek, wordt onder elektronisch toezicht geplaatst. Dat meldt het Brusselse parket.

Lees verder

Koreaanse boyband BTS maakt videoclip in VN-hoofdkwartier

De Koreaanse boyband BTS heeft maandag een toespraak gehouden tijdens een zitting van de Verenigde Naties in New York. Ze spraken onder meer over gendergelijkheid en klimaatopwarming. 'Ik hoop dat we de toekomst gewoon niet als grimmige duisternis beschouwen', zei Junkook, een van de leden. Daarnaast heeft de popsensatie er een videoclip opgenomen van hun nummer 'Permission to dance'. Bekijk de video hierboven.

Lees verder

Bewoners woonzorgcentra krijgen derde prik

De Hoge Gezondheidsraad had het al geadviseerd, en nu is de politieke knoop ook doorgehakt: naast mensen met een verminderd immuunsysteem, krijgen ook bewoners van woonzorgcentra een derde prik. Over een eventuele derde prik voor alle ouderen is nog geen beslissing genomen. Daarover wordt zaterdag verder vergaderd.

Lees verder

Sex and the City-acteur Willie Garson (57) overleden

De Amerikaanse acteur Willie Garson is overleden. Hij is het best gekend als Stanford Blatch in Sex and the city. Garson werd 57 jaar.

Lees verder

Regels voor kinderen jonger dan 12 versoepelen: wie op dag 1 negatief test, mag uit quarantaine

De quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 in het onderwijs en kinderdagverblijven worden vereenvoudigd. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist in het zogenoemde interministerieel comité Volksgezondheid.

Lees verder

Lijnbus rijdt Oostenrijkse renster aan in Leuven tijdens WK-verkenning

In Leuven is een wielrenster van de Oostenrijkse nationale wielerploeg gewond geraakt bij een verkeersongeval. Dat meldt de Leuvense lokale politie.

Lees verder

Banken koppelen geldautomaat los van het bankkantoor

De grootbanken bouwen een nieuw net van geldautomaten dat los staat van de bankkantoren. Door de sluiting van kantoren, stak het net steeds minder logisch in elkaar.

Lees verder

Nieuwe elementen opgedoken in onderzoek naar vermoedelijk kindermisbruik van Vlaamse acteur

De acteur die eind juli werd opgepakt in een onderzoek naar vermoedelijk kindermisbruik is eerder deze week voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Volgens het parket zijn er nieuwe elementen naar boven gekomen. De man werd onder strenge voorwaarden vrijgelaten.

Lees verder

Antivaxers vallen reporter aan tijdens protest: 'Ik kreeg al urine over mij'

Honderden antivaxers zijn dinsdag op straat gekomen in Melbourne in de Australische deelstaat Victoria. Het protest kwam er nadat de autoriteiten een bouwterrein hadden stilgelegd met te veel ongevaccineerde werknemers. De regering vond dat de ze het coronavirus te veel verspreidden. Een reporter ter plaatse werd meerdere keren lastiggevallen door de betogers. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Regering De Croo eindelijk akkoord over (laatste) verlenging coronasteun

Na weken armworstelen worden verschillende federale steunmaatregelen dan toch verlengd. Een allerlaatste keer, zo klinkt het.

Lees verder

Trump spant rechtszaak aan tegen zijn nicht en The New York Times

Voormalig president Donald Trump heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen The New York Times, drie van de verslaggevers en zijn nicht Mary Trump, bericht de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast. Zij zouden een 'verraderlijk complot' hebben beraamd om Trumps privégegevens te verkrijgen voor een artikel over zijn belastinggeschiedenis.

Lees verder

Doet Xi het, of doet Xi het niet?

Valt de Chinese vastgoedreus Evergrande om en sleurt hij de economie mee? Of komt Peking tussen? De belofte van Evergrande om alsnog misgelopen rente op leningen te betalen, haalt even druk van de crisis.

Lees verder

Bart De Wever mag zwembad in gloednieuw sportcomplex als eerste testen: 'Ongelooflijk hard naar toegeleefd'

Sportoase Groot Schijn, het nieuwe sportcomplex op de Ruggeveldlaan in Deurne, heeft woensdag zijn eerste bezoeker over de vloer gekregen. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) testte onder meer het nieuwe zwembad en de spectaculaire glijbanen. Sportoase maakt ook de tarieven bekend voor het zwempretpark en de schaatsbanen. De Wever is erg enthousiast.

Lees verder

Wel Jong Niet Hetero klaagt verlaging subsidies aan, minister Dalle countert kritiek

De Vlaamse regering geeft 'een duidelijk signaal dat de veiligheid van lgbti-jongeren geen prioriteit is'. Zo reageerde Wel Jong Niet Hetero woensdag op de verlaging van de werkingsmiddelen. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle is het niet eens met de kritiek van Wel Jong Niet Hetero.

Lees verder

Uma Thurman openhartig over abortus als tiener

Met een openhartige bekentenis laat de Amerikaanse actrice Uma Thurman (51) weten dat ze tegen de strenge abortuswetgeving is in de staat Texas. Zelf onderging ze in haar tienerjaren een abortus, toen ze onverwacht zwanger bleek. 'Dat is mijn donkerste geheim tot nu toe', schrijft ze in een opiniestuk voor de Washington Post.

Lees verder

Doe Maar annuleert afscheidstournee vanwege ziekte Henny Vrienten

De Nederlandse popgroep Doe Maar schrapt de geplande afscheidstournee in oktober en november.

Lees verder

Ruimtetoeristen geloven hun ogen niet als ze voor het eerst aarde vanuit de ruimte zien: 'Oh my gosh'

Dit is het moment waarop de vier ruimtetoeristen van SpaceX het luik openden om eerste blik te werpen op de aarde. In de historische ruimtereis vlogen de vier toeristen zonder ervaren astronaut naar de ruimte. Na een driedaagse reis kwamen ze weer veilig aan op aarde. Bekijk hun reacties in de video hierboven.

Lees verder

Goud voor Duitsland in Mixed Team Relay, Belgen eindigen zevende

Op het WK tijdrijden heeft de Duitse ploeg goud gepakt in de mixed relay, een ploegentijdrit met mannen en vrouwen. De Duitsers toonden zich een pak sneller dan Nederland en Italië. Ons land moest tevreden zijn met een zevende plaats.

Lees verder

Vliegtuigje neergestort aan luchthaven van Kiewit

Een vliegtuigje stortte woensdag omstreeks 16.30 uur neer aan de Luchtvaartstraat in Kiewit bij Hasselt. De hulpdiensten zijn ter plaatse, maar er is nog niets bekend over eventuele slachtoffers of reden van de crash. Een piloot moest gereanimeerd worden.

Lees verder

Supermarkten roepen tal van producten terug door ethyleenoxide

Een aantal supermarkten heeft woensdag opnieuw een lange waslijst van producten uit de handel genomen wegens de aanwezigheid van een residu van gewasbeschermingsmiddelen ethyleenoxide. Het gaat onder meer om kookham, cordon bleu, wraps, pasta of maaltijdsalade. De terugroepacties komen er na overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Lees verder

Litouwen roept op Chinese telefoons weg te gooien

Een rapport van het Litouws ministerie van Defensie vond censuursoftware en persoonlijke datalekken in telefoons van Xiaomi en Huawei.

Lees verder

Oom van in Italië verdwenen Pakistaanse tiener gearresteerd in Parijs

In Parijs is Danish H. gearresteerd, de Pakistaanse oom van Saman Abbas, een 18-jarig Italiaans-Pakistaans meisje dat eind april spoorloos verdween in de Italiaanse gemeente Novellara.

Lees verder

Komt er eindelijk een universele oplader voor smartphones en tablets?

De Europese Commissie presenteert donderdag een voorstel voor de invoering van een universele oplader voor smartphones, tablets en andere elektrische apparaten. Dat zou vooral bij Apple ergernis kunnen opwekken.

Lees verder

Biden en Macron praten opnieuw na duikbotenaffaire

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Franse collega Emmanuel Macron hebben woensdag telefonisch contact gehad over het conflict tussen Parijs en Washington over het duikbotencontract met Australië. Ze erkenden dat de situatie gebaat zou zijn geweest bij open overleg. De Franse ambassadeur keert terug naar Washington.

Lees verder

Leuvense politie roept verkennende WK-renners tot de orde na ongeval: 'Gedraag je zoals elke fietser'

Na een zwaar ongeval op de Leuvense binnenring met een jonge Oostenrijkse renster roept de Leuvense politie de WK-renners op zich aan de verkeersregels te houden. 'Het is hier ontzettend druk: we hebben al verschillende renners moeten terechtwijzen', zegt politiewoordvoerder Marc Vranckx.

Lees verder

Geen mondmaskerplicht meer vanaf oktober voor secundair onderwijs

Het debat over de mondmaskerplicht in het onderwijs gaat niet van harte, daarom besliste Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zelf dat de verplichting vanaf 1 oktober op de schop gaat voor het secundair onderwijs in Vlaanderen. 'In geval van twijfel moeten we het voordeel van de twijfel geven aan kinderen en jongeren', vindt Weyts.

Lees verder

Netflix verwerft rechten Roald Dahl: ontmoet Matilda straks Sjakie?

Alles wat de recalcitrante jeugdboekenauteur Roald Dahl ooit geschreven heeft, is nu eigendom van Netflix. Dat Amerikaanse streamingbedrijf kocht woensdag het bedrijf op dat Dahls kleinzoon beheert.

Lees verder

Krijtlijnen voor Vlaamse coronapas uitgestippeld: woonzorgcentra en gemeenten rond Brussel kunnen pas invoeren

Burgemeesters van Vlaamse gemeenten uit de rand rond Brussel mogen straks een coronapas inzetten. In andere steden en gemeenten in Vlaanderen komt er geen pas. Dat hebben de topministers van de Vlaamse regering beslist. Zij legden woensdag de krijtlijnen vast over het gebruik van het Corona Safe Ticket (CST) in Vlaanderen. De ministerraad moet vrijdag nog definitief groen licht geven. De kans is heel groot dat het CST ook in zorginstellingen wordt gebruikt.

Lees verder

Werd 3M door milieu­inspectie ontzien?

Na de afvalstoffenmaatschappij Ovam komt nu ook de Vlaamse milieu-inspectie in opspraak voor haar rol in de gebrekkige aanpak van de PFOS-vervuiling rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht. In het VRT-programma Pano getuigden inspecteurs anoniem over politieke beïnvloeding.

Lees verder

Antwerp wervelt nog eens voor eigen publiek en wint overtuigend van Genk

Tweede topper, tweede zege voor Antwerp. Na de 1-5 op Standard stuurde het Genk – dankzij vier verschillende doelpuntenmakers – met 4-2 huiswaarts. Het komt zo naast de Limburgers op een gedeelde derde plaats.

Lees verder

De Croo overlegt met Microsoft-topman over dichten digitale kloof

Premier Alexander De Croo heeft woensdagnamiddag in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, een onderhoud gehad met Microsoft-voorzitter Brad Smith. Twee thema's domineerden het gesprek: het dichten van de digitale kloof en cyberveiligheid.

Lees verder

Lidl roept instantsoep van Kania terug wegens niet-vermelde allergenen

Supermarktketen Lidl roept, in samenspraak met het federaal voedselagentschap FAVV, instantsoep terug van het merk Kania omdat bepaalde allergenen niet vermeld staan op het etiket.

Lees verder

Supermarkten roepen tal van producten terug wegens aanwezigheid ethyleenoxide

Een aantal supermarkten heeft woensdag opnieuw een lange lijst van producten uit de handel genomen wegens de aanwezigheid van een residu van gewasbeschermingsmiddelen ethyleenoxide. Het gaat onder meer om kookham, cordon bleu, wraps, pasta, maaltijdsalade of voedingssupplementen. De terugroepacties komen er na overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Lees verder

Drie jaar na de dood van Sanda Dia start het proces

20 jaar was ingenieursstudent Sanda Dia toen hij zich eind 2018 liet dopen bij de studentenclub Reuzegom. Hij overleefde het compleet uit de hand gelopen ritueel niet.

Lees verder

Flinke koerswinsten op Wall Street na rentebesluit Fed

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met flinke winsten gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De koepel van centrale banken in de Verenigde Staten zei dat spoedig kan worden begonnen met de afbouw van de coronasteun voor 's werelds grootste economie.

Lees verder

Technisch directeur Facebook legt volgend jaar functie neer

Facebook heeft woensdag laten weten dat CTO Mike Schroepfer volgend jaar zijn functie neerlegt.

Lees verder

Wetsvoorstel ingediend in Florida dat lijkt op strenge abortuswet Texas

In de Amerikaanse staat Florida heeft Republikeins volksvertegenwoordiger Webster Barnaby een wetsvoorstel ingediend dat gelijkenissen vertoont met de strenge anti-abortuswet die sinds september in Texas geldt.

Lees verder

Franse president beantwoordt oproep Australische premier niet, Macron strijkt wel plooien glad met Biden

Een telefoongesprek van de Australische premier Scott Morrison aan de Franse president Emmanuel Macron bleef onbeantwoord, vertelde Morrison woensdag in Washington aan verslaggevers. 'We zullen geduld hebben', zei hij volgens Australische media over de verstoorde relatie met Frankrijk. De plooien tussen Macron en Amerikaans president Joe Biden werden wel enigszins gladgestreken.

Lees verder

Coronacijfers kabbelen voort

72 procent van de Belgische bevolking is intussen gevaccineerd. Het dagelijks aantal besmettingen stijgt licht, maar het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalt verder. Dat blijkt donderdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Weerbericht | Zon ruimt plaats voor wolken

Donderdagochtend is het op vele plaatsen zonnig, met uitzondering van het noordwesten van het land waar al wat meer bewolking voorkomt en sommige Ardense valleien waar wat nevel of mist kan hangen.

Lees verder

Riadh Bahri: 'Trauma? Enkel hond uitlaten probleem'

VRT-journalist Riadh Bahri, die vrijdag 10 september 's ochtends op straat werd aangevallen in zijn woonplaats Molenbeek, sprak in het avondprogramma 'De Cooke & Verhulst show' openlijk over wat die aanval twee weken later nog voor hem betekent.

Lees verder