Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 27 september 2021

Internationaal Atoomagentschap: Iran blokkeert deels toezicht op kernprogramma

HLN
Internationaal Atoomagentschap: Iran blokkeert deels toezicht op kernprogramma
Iran blokkeert deels het toezicht op zijn nucleaire programma. Dat heeft het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zondag gemeld. Iran ontzegt inspecteurs van de nuclaire waakhond de toegang tot een werkplaats waar onderdelen van centrifuges worden gemaakt die worden gebruikt om uranium te verrijken, aldus een woordvoerder van het IAEA.
Lees verder

Socialisten winnen Duitse parlementsverkiezingen, CDU/CSU van Merkel op historisch dieptepunt
De SPD heeft de parlementsverkiezingen in Duitsland gewonnen. De centrumlinkse partij was goed voor 25,7 procent van de stemmen en bleef daarmee de CDU/CSU nipt voor. De conservatieven behaalden uiteindelijk 24,1 procent, een absoluut dieptepunt na zestien jaar regering van afscheidnemend bondskanselier Angela Merkel. Nooit eerder vergaarden de conservatieven zo'n klein percentage van de stemmen - een verlies van zo'n 8 procent ten opzichte van de verkiezingen van 2017 en het slechtste verkiezingsresultaat sinds de Tweede Wereldoorlog. De Groenen eindigden op de derde plaats met 14,8 procent en behaalden daarmee het beste resultaat uit hun geschiedenis.
Lees verder

Moeder VTM-directeur Davy Parmentier is al 9 jaar de huishoudster van Gert Verhulst : "Jammer dat ik niet mee kon naar Saint-Tropez"
"Toen ik begon te werken voor Gert, kende Davy hem zelfs nog niet", zegt Martine Dhaenen (61). Maar vandaag zit haar zoon Davy Parmentier (38), creatief directeur bij VTM en jurylid in 'Belgium's Got Talent, in hetzelfde wereldje. In een uniek dubbelgesprek vertellen de twee openlijk over zijn coming out, de voor- en nadelen van hun job en die keer dat ze de schoenen van Bart Kaëll vernielde. "Ik dacht dat hij nooit meer met mij zou spreken."
Lees verder

Als menstruatie een marteling is: "De boodschap van de artsen kwam neer op 'deal with it'"
Een baarmoeder laten verwijderen door de aandoening endometriose. Ook al gebeurt het bij hoge uitzondering, toch zijn patiënten blij dat een bekend persoon als Amy Schumer het bespreekbaar maakt. "Vrouwen krijgen nog te vaak te horen dat menstruatiepijn normaal is."
Lees verder

Schrijnende verhalen van Belgen in Kaboel te over: "Nu staat er een man met een stok voor de klas. En dus houdt Abdul zijn dochters thuis"
Robin Ramaekers, oorlogsjournalist voor VTM NIEUWS, is afgelopen weekend als eerste Belgische journalist aangekomen in Kaboel en houdt voor HLN een exclusief dagboek bij. Vandaag deel 3: Ramaekers hoort de pakkende getuigenissen van Belgen in Kaboel. "Of hij nu kwaad was op de Belgen, vroeg ik hem op het eind van ons gesprek. Neen, kwaad was hij nooit geweest."
Lees verder

Slangen op maandag. Met de creatie van een schrikklimaat richt de landbouwlobby haar pijlen niet enkel op de wolf, maar minstens zoveel op Zuhal Demir
Is er vandaag een belangrijker politiek thema dan de federale en Vlaamse begroting? Maar alleen al bij het woord begint iedereen spontaan te geeuwen. Met corona is men eraan gewoon geraakt om geld uit te geven dat er niet is. Toen was dat nodig, maar intussen is men in slaap gewiegd en schuift iedere overheid van dit land de moeilijke beslissingen door naar morgen, en blijft men om de lieve vrede met zijn fikken van wat lekker is voor de doorsneekiezer - zoals de dienstencheque.
Lees verder

Robin Ramaekers tekent schrijnende verhalen van Belgen in Kaboel op: "Nu staat er een man met een stok voor de klas. En dus houdt Abdul zijn dochters thuis"
Robin Ramaekers, oorlogsjournalist voor VTM NIEUWS, is afgelopen weekend als eerste Belgische journalist aangekomen in Kaboel en houdt voor HLN een exclusief dagboek bij. Vandaag deel 3: Ramaekers hoort de pakkende getuigenissen van Belgen in Kaboel. "Of hij nu kwaad was op de Belgen, vroeg ik hem op het eind van ons gesprek. Neen, kwaad was hij nooit geweest."
Lees verder

Club Brugge zet voet naast Europese topclubs op fysiek vlak: "Clubs schrikken wanneer ze onze data zien"
Harder, better, faster, stronger. Niet alleen in België, ook op Europese schaal is Club Brugge – dat PSG op speeldag 1 simpelweg aftroefde – fysiek top. "Enkel de Dortmunds van deze wereld doen nog iets beter."
Lees verder

Rode Neuzen Dag 2021 van start en leerkrachten krijgen glansrol: "Elke jongere verdient een sidekick"
Leerlingen verdienen een luisterend oor en een sprekend hart op school, iemand aan wie ze alles kwijt kunnen en met hen meevoelt. Die boodschap draagt Rode Neuzen Dag 2021 uit, de zesde editie al. Leerkrachten krijgen de glansrol, maar ze staan voor een zware opdracht: de helft van de jongeren voelt zich niet begrepen, 8 op de 10 vindt dat er te weinig gesproken wordt over hoe hij of zij zich voelt. "We hebben te lang een blinddoek gedragen."
Lees verder

Excuses De Croo geëist voor uitspraken over niet-gevaccineerden
De vzw Hippocrates Belgium stelt premier Alexander De Croo in gebreke. Ze neemt hem zijn recente uitspraken over niet-gevaccineerden kwalijk en zegt dat het om laster gaat. Zo'n ingebrekestelling kan de laatste stap zijn, voor men naar het gerecht stapt. Wat verwijten ze De Croo precies?
Lees verder

Anouk Matton toont ware gelaat in eigen realityshow: "Het zou best kunnen dat de mensen gaan schrikken"
Vergeet al die perfecte foto's op sociale media, als vrouw van een wereldster die een leven leidt als de 'rich and famous'. In 'Anouk Matton Privé' toont de Antwerpse dj, zangeres en zakenvrouw haar ware gelaat, ook op de minder glamoureuze momenten. Zoals haar extra zwangerschapskilo's en de eerste momenten als mama, maar ook het verdriet waar de familie Thivaios mee worstelt. "Als er dan nog camera's bijkomen, maakt dat het nóg moeilijker."
Lees verder

Anouk Matton toont ware gelaat in eigen realityshow: "Ik hoop dat de mensen mij wat sympathieker gaan vinden"
Vergeet al die perfecte foto's op sociale media, als vrouw van een wereldster die een leven leidt als de 'rich and famous'. In 'Anouk Matton Privé' toont de Antwerpse dj, zangeres en zakenvrouw haar ware gelaat, ook op de minder glamoureuze momenten. "Het is best confronterend om die beelden terug te zien van toen ik zwanger was, met mijn dikke kop."
Lees verder

Loic Van Impe zoekt piepjonge keukentalenten voor nieuwe 'Tussen 2 Vuurtjes'
Loïc Van Impe neemt het vanavond op tegen Marcelo Ballardin in de eerste halve finale van 'Snackmasters'. Doel: een perfecte kopie maken van de Lotus frangipane, het gebakje met abrikozenconfituur. En dat blijkt niet erg in de smaak te vallen bij Marcelo. Loïc is gelukkig iets enthousiaster. "Dat is echt kei lekker", klinkt het onder meer. Waar Loïc Van Impe nog blij mee is, is zijn tegenstander. In een preview voor de aflevering liet de tv-kok weten dat hij het heel goed kan vinden met Marcelo Ballardin. "Dat is echt een topkerel. Maar wel heel gedreven."
Lees verder

"Nederlandse premier Rutte extra zwaar beveiligd, na signalen van mogelijke aanslag of ontvoering"
De Nederlandse ontslagnemende premier Mark Rutte heeft zware beveiliging gekregen na signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. De minister-president wordt extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. De dreiging komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad.
Lees verder

Spaanse motorcoureur (15) overlijdt na crash in Jerez
De Spaanse motorcoureur Dean Berta Viñales is om het leven gekomen door een ongeluk op het circuit van Jerez in de Supersport 300-klasse. De 15-jarige Spanjaard, neefje van MotoGP-coureur Maverick Viñales, was zaterdag in de eerste race van het weekeinde betrokken bij een crash met meerdere coureurs. Hij liep daarbij ernstige verwondingen aan zijn hoofd en borst op.
Lees verder

IN BEELD. Eins, zwei, zaufen! Moose Bar XXL laat Sportpaleis weer vollopen met 15.000 man
Met 15.000 opeengepropt in lederhosen en al 'zaufend' van 25.000 liter bier, 18.000 shotjes en ter compensatie 25.000 liter water. Hét bevrijdingsfeest heet Moose Bar XXL. "Wàt een gevoel, wàt een adrenalinestoot. Eindelijk mag het weer," halen De Romeo's opgelucht adem na anderhalf jaar zonder total lossgaan. De eer was aan hen, Kobe Ilsen & Viktor Verhulst en Sam Gooris om de massa op te hitsen. "Alsof we anderhalf jaar niet anders gedaan hebben!"
Lees verder

Dit verandert er allemaal op 1 oktober
Nieuwe maand, nieuwe regels. Zo loopt de verlaagde btw in de horeca vanaf 1 oktober af, wat wellicht tot prijsstijgingen zal leiden. Tegelijk krijgen de ambtenaren een hoger loon als gevolg van de hoge inflatie en mogen banken opnieuw dividend uitkeren. Vouwoorkatten mogen niet meer gekweekt of verhandeld worden. Deze, en nog meer regels, veranderen op 1 oktober.
Lees verder

EU en VS lanceren nieuw forum rond handel en technologie: "Als we verdeeld zijn, bestaat het risico dat we elkaar wegconcurreren"
De Franse colère over de duikbotenaffaire leek even roet in het eten te gooien, maar Amerikaanse en Europese beleidsmakers strijken woensdag wel degelijk neer in het Amerikaanse Pittsburgh om er een nieuw samenwerkingsforum rondom handel en technologie boven de doopvont te houden. Het nijpende tekort aan halfgeleiders is een van de eerste gespreksonderwerpen.
Lees verder

Viktor Verhulst verklapt dat zus Marie maar één nier heeft
Opmerkelijk scène in de vijfde aflevering van 'De Verhulstjes Saint-Tropez', vanavond op Play 4: terwijl Viktor en Marie wat dollen aan het zwembad, zegt Viktor dat zijn zus meer moet drinken om haar ene nier goed te laten werken. Marie, één nier? Het is een geheimpje dat het nieuwe baasje van Samson tot vandaag koesterde.
Lees verder

Amper goals in zijn eerste toppers in Engeland: waarom zijn trainer Lukaku uit de wind zet
Zeven basisplaatsen, vier doelpunten. Vier toppers, één goal. Diegenen die de wedstrijden van Romelu Lukaku niet hebben gezien, trekken (voorbarig) hun conclusies op basis van de naakte stats. Zijn trainer zet hem uit de wind. 'Big Rom' versus zijn 'Big Data': de achterliggende redenen voor de lage conversies.
Lees verder