Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 15 september 2021

Groen: “3M kreeg afgelopen jaren ruim vijf miljoen euro Vlaamse subsidies”

HLN
Groen: "3M kreeg afgelopen jaren ruim vijf miljoen euro Vlaamse subsidies"
3M, het Amerikaanse chemiebedrijf dat verantwoordelijk geacht wordt voor de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving, heeft de voorbije jaren ruim vijf miljoen euro subsidies gekregen van de Vlaamse regering. Dat blijkt uit gegevens die Groen-parlementslid Mieke Schauvliege heeft opgevraagd. Zij dringt bij minister van Economie Hilde Crevits aan op het terugvorderen van de subsidies.
Lees verder

Greenpeace blaast 50 kaarsjes uit: "Greenpeace heeft een gezicht als Greta nodig"
Vandaag blaast Greenpeace exact 50 kaarsjes uit, maar dat zal toch met een stokkende adem gebeuren. Net nu het klimaatprobleem alomtegenwoordig is, lijkt de klimaatorganisatie zelf wat weggedeemsterd. Waar is de tijd dat elke tiener hier rondliep met 'This body is in danger' of 'No time to waste' op de borst? "Greenpeace is intussen zelf een deel van het establishment geworden en kan een verjongingskuur best gebruiken", meent imagospecialist Fons Van Dyck (VUB).
Lees verder

Energieprijzen door het dak: betalen wij nu echt het meest van Europa? En waarom is de stroomfactuur in Nederland bijna de helft van de onze?
Onze energiefactuur is hoog, en de prijzen voor elektriciteit en aardgas stijgen verder door. Maar het kan altijd erger: Duitsers en Denen betalen nog meer voor hun stroom. De verschillen binnen Europa zijn groot - in sommige landen is stroom gewoon goedkoop. Kijk eens naar Nederland: zij betalen voor elektriciteit iets meer dan de helft dan wij. Hoe komt dat? En blijven de stijgingen voor stroom en aardgas aanhouden?
Lees verder

Antwerpse rector wil einde aan schachtenverkoop
Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, wil strengere regels rond studentendopen. Hij wil een nieuw charter waarin duidelijk staat dat álle doopactiviteiten in de publieke ruimte moeten plaatsvinden. Dat zou het einde betekenen van de 'schachtenverkoop', schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.
Lees verder

Belg besteedt online 5,56 miljard euro in halfjaar
Ook sinds het gewone leven zich stilaan hernomen heeft, blijft online shopping groeien in ons land. Tijdens de eerste helft van dit jaar spendeerden we samen 5,56 miljard euro aan e-commerce. Dat is 9% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen niet-essentiële winkels lange tijd gesloten waren. Dat blijkt uit de Market Monitor van BeCommerce
Lees verder

Vooral tieners worstelen met de Covidsafe-app
Nu de deur openstaat voor een ruimer gebruik van de coronapas, zal iedereen vaker zijn Covidsafe-app nodig hebben. Maar is iedereen mee? Inloggen is voor min-18 jarigen ingewikkeld, voor ouderen en kansarmen speelt de digitale drempel, schrijft De Morgen vandaag.
Lees verder

Rapster Nicki Minaj verspreidt complottheorie over vaccins bij 22 miljoen volgers. Wat bezielt haar?
Rapster Nicki Minaj is in het oog van een Twitter-storm terecht gekomen. Minaj schreef dat een coronavaccin "impotentie heeft veroorzaakt" bij een kennis. Nergens is zo'n bijwerking ooit geattesteerd, maar intussen hebben 22 miljoen volgers haar bericht wel gelezen. Desna en Senne zoeken in een nieuwe Showbits uit wat er aan de hand is.
Lees verder

COLUMN. 'En ik weet / en ik weet / en ik weet / dat ik eigenlijk een pak slaag verdien' (Raymond van het Groenewoud)
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Raymond van het Groenewoud.
Lees verder

INTERVIEW. Philippe Clement over de ambitie om te overwinteren tegen PSG en Manchester City: "Hier zat ik niet op te wachten"
Afgelopen maandag. Het terras van het Basecamp in Knokke, bij valavond. Een uurtje Philippe Clement. Weinig of niet over Lionel Messi, des te meer over loyauteit, twijfelen aan jezelf, en ruzie kunnen maken: "Een kapitein is voor mij niet iemand die alle matchen negentig minuten moet spelen. Een kapitein trekt de groep mee en dat blíjft doen als hij eens niet speelt."
Lees verder

Voka pleit opnieuw voor slimme kilometerheffing: "Elke filedag kost ons land 1,3 miljoen euro"
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka en een aantal aangesloten sectorvereniging halen hun pleidooi voor een slimme kilometerheffing weer vanonder het stof. Nu de coronacrisis wat wegebt, keren ook de files immers terug. "Elke filedag kost ons land 1,3 miljoen euro", klinkt het.
Lees verder

PS wil forfaitaire korting op energiefactuur in strijd tegen stijgende prijzen
Regeringspartij PS stelt een forfaitaire korting op de energiefactuur voor in de strijd tegen de stijgende energieprijzen. Ook een bevriezing van prijzen is voor de partij geen taboe, zo schrijft Knack vandaag op zijn website.
Lees verder

Axel Daeseleire gaat binnen in een blinden-instituut: "Ik denk dat ik me lang depressief zou voelen"
Hoe gaat het leven eraan toe in een blindeninstituut? Die vraag staat centraal in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van 'Axel Gaat Binnen'. "Je zicht verliezen, da's één van de meest verschrikkelijke dingen die je kan meemaken", vindt presentator Axel Daeseleire (52). Al viel één ding hem meteen op: iedereen staat er heel positief in het leven. "Zoveel veerkracht en joie de vivre. Ongelofelijk."
Lees verder

Wie is Sam Ostyn, partner van An Lemmens en papa in spe? "Hij heeft mijn brokstukken bijeen geraapt"
Hij wordt binnenkort voor de eerste keer papa, nu An Lemmens (41) opnieuw zwanger is. Sam Ostyn (42) is al drie jaar de gelukkige man aan de zijde van het VTM-boegbeeld. Een creatieve duizendpoot die voor grote mediabedrijven werkt, maar ook een kerel met een gevoelig kantje die haar gebroken hart lijmde. "Na een heel zware en traumatische scheiding is het fijn om weer stapelverliefd te zijn."
Lees verder

Politie opent speurtocht naar vermist meisje in hotel in 'Helden van Hier: Politie Oostende'
In 'Helden van Hier: Politie Oostende' staan 179 straffe politiemannen en -vrouwen 24/7 paraat voor de inwoners, tweedeverblijvers en vele bezoekers van de Koningin der Badsteden. Gedurende meer dan honderd shifts volgden de actiecamera's hun dagelijkse en soms levensgevaarlijke werkzaamheden.
Lees verder

Belgische start-up Sortlist haalt 11 miljoen euro op en breidt uit naar het VK
Sortlist, een platform dat bedrijven en marketingbureaus met elkaar in contact brengt, heeft vandaag aangekondigd dat het 11 miljoen euro aan financiering heeft opgehaald. Hierdoor kan het op de Britse markt worden gelanceerd en honderd mensen in dienst nemen.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal dagelijkse ziekenhuisopnames blijft dalen
Het aantal dagelijkse hospitalisaties als gevolg van een coronabesmetting is de afgelopen week met 16 procent afgenomen. Het aantal besmettingen blijft stabiel. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Mexicaanse autoriteiten openen onderzoek naar kidnapping migranten uit hotel
Een twintigtal migranten is vermoedelijk gekidnapt door gewapende mannen in een hotel in Mexico. Dat meldt de Mexicaanse procureur-generaal Federico Garza. Volgens getuigen vond het incident dinsdagochtend lokale tijd plaats in het Sol y Luna-hotel bij de busterminal in de stad Matehuala, ongeveer 580 kilometer ten noorden van Mexico-Stad.
Lees verder

Vanmorgen nog code geel met kans op intense buiten in oosten en centrum: daarna wordt het beter
De dag start vandaag bewolkt met kans op hevige (onweers)buien in Brussel, Vlaams-Brabant en Limburg. Tijdens die buien kan meer dan 10 millimeter regen vallen. In de voormiddag geldt daar code geel, zo meldt het KMI. Vanaf vanmiddag wordt het beter.
Lees verder

Soulsister is terug: "We zijn niet opnieuw muziek beginnen te maken omdat we iets te bewijzen hadden"
"Noem het gerust vintage Soulsister, maar dan wel anno 2021." Elf jaar nadat de band rond Jan Leyers en Paul Michiels single 'Last Call' loste, komt vrijdag opvolger 'Something I Need To Know' uit. "We hoeven dat niet meer te bewijzen, maar zet ons samen en je krijgt magie."
Lees verder

Britney Spears last socialemediapauze in: "Niks aan de hand mensen"
Grote paniek onder de fans van Britney Spears (39), nadat de zangeres plots vanuit het niets haar Instagram-account deactiveerde. De zangeres heeft haar fans inmiddels gerustgesteld via Twitter. "Niks aan de hand mensen, ik neem even een pauze van sociale media om mijn verloving te vieren. Ik ben snel weer terug," aldus Spears.
Lees verder