Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 16 september 2021

Gat in de ozonlaag op het zuidelijk halfrond al groter dan Antarctica

HLN
Gat in de ozonlaag op het zuidelijk halfrond al groter dan Antarctica
De laatste weken is het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool aanzienlijk gegroeid. Wetenschappers van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) hebben vastgesteld dat het een omvang heeft die inmiddels groter is dan die van Antarctica. Dat laat Copernicus, een onderdeel van het ruimtevaartprogramma van de Europese Unie, weten.
Lees verder

Vier op de tien Belgen zeggen niet met werkgever over stress en werkdruk te kunnen praten
Vier op de tien werknemers hebben het moeilijk om te praten met hun baas over stress en werkdruk. Dat blijkt donderdag uit een bevraging van preventiediensten Mensura en Certimed bij 1.000 werknemers en 511 werkgevers.
Lees verder

Zo vertelden Adil en Bilall aan actrice Leslie Grace dat ze hoofdrol in 'Batgirl' had
Actrice Leslie Grace (26) (bekend van 'In the Heights') gaat de hoofdrol vertolken in de DC-film 'Batgirl'. Leslie heeft ook onthuld hoe regisseurs Adil El Arbi (33) en Bilall Fallah (35) haar het nieuws vertelden en dat was uiterst origineel.
Lees verder

Bijkomende lening afsluiten voor je verbouwing: specialist Brecht Coene legt uit waar je op moet letten
Je wil een verbouwing doen, maar aarzelt omdat je je hypothecaire woonlening nog aan het afbetalen bent. Is het wel aangewezen om dan nog een bijkomende lening op te nemen? Of is het interessanter om je eigen vermogen aan te spreken? Brecht Coene, specialist bij Spaargids.be, beantwoordt jouw geldvragen.
Lees verder

Kan ik een verbouwingslening afsluiten als ik mijn woonlening nog afbetaal? Jouw lezersvraag beantwoord
Je wil een verbouwing doen, maar aarzelt omdat je je hypothecaire woonlening nog aan het afbetalen bent. Is het wel aangewezen om dan nog een bijkomende lening op te nemen? Of is het interessanter om je eigen vermogen aan te spreken? Brecht Coene, specialist bij Spaargids.be, beantwoordt jouw geldvragen.
Lees verder

Herboren Kums krijgt sleutelrol: ex-Gouden Schoen moet zorgen dat AA Gent zijn start niet mist
Om te overwinteren - want dat is het doel - in de Conference League, mag AA Gent vanavond zijn start niet missen bij de Estse landskampioen Flora Tallinn. Bij afwezigheid van Vadis Odjidja is in Estland een sleutelrol weggelegd voor een herboren Sven Kums.
Lees verder

INTERVIEW. Fenomeen Martien Meiland: "Kon ik een pil nemen om hetero te worden, ik deed het meteen"
Vanavond is hij te zien in alweer het vijfde seizoen van 'Chateau Meiland', volgende maand maakt Martien Meiland (60) zijn acteerdebuut in een sinterklaasfilm én hij lanceert zijn eigen collectie sjaals. Veel 'wijnen, wijnen, wijnen', maar ook cashen, cashen, cashen dus. "Ik snap niet dat mensen mij dat succes niet gunnen", vertelt de flamboyante Nederlander in dit exclusieve gesprek over hun chateau, zijn liefdesleven en hun vierde (!) verhuis op één jaar tijd. "Als op zondagmorgen fans over het hek klimmen terwijl jij in je kamerjas zit, gaat dat te ver."
Lees verder

Maxime Meiland bevallen van eerste kindje: "Daar is ze dan, onze lieve Vivé"
Heugelijk nieuws ten huize familie Meiland: Maxime is dinsdag bevallen van een meisje. Het kerngezonde kindje is het eerste voor Maxime Meiland (25) en haar vriend Leroy. Zij kozen voor de naam Vivé.
Lees verder

Maxime Meiland bevallen van dochtertje: "Daar is ze dan, onze lieve Vivé"
Heugelijk nieuws ten huize familie Meiland: Maxime is dinsdag bevallen van een meisje. Het kerngezonde kindje is het eerste voor Maxime Meiland (25) en haar vriend Leroy. Zij kozen voor de naam Vivé.
Lees verder

Club-manager Vincent Mannaert: "Niemand kan nu zeggen dat overwinteren in Champions League niet kan"
Club Brugge heeft zijn ambitie kracht bijgezet. In een loodzware groep met PSG, Man City en Leipzig wil het tweede (of derde) worden. Na het knappe gelijkspel (1-1) van gisteren tegen Paris Saint-Germain mag blauw-zwart alvast hoop koesteren. "In de matchen tegen Leipzig moeten we het proberen afdwingen", aldus manager Vincent Mannaert bij Radio 1.
Lees verder

"Tientallen personen" uit entourage Poetin hebben coronabesmetting opgelopen
De Russische president Vladimir Poetin (68) heeft donderdag aangegeven dat "tientallen personen" uit zijn entourage een coronabesmetting hebben opgelopen. Daardoor bevindt Poetin zich al sinds dinsdag in quarantaine.
Lees verder

Europese autoverkoop nam forse duik in de zomermaanden
De verkoop van personenwagens in Europa is zeer fors gedaald in juli en augustus. In juli was er een terugval, vergeleken met een jaar eerder, met 23,2 procent. Augustus bracht met minus van 19,1 procent geen soelaas, zo blijkt uit cijfers van de Europese constructeurskoepel ACEA. Het mondiale tekort aan chips speelt de sector parten.
Lees verder

Relletje over 'blote poep' van 134.000 euro: "Kortrijk betaalde zelfs nog meer voor gelijkaardig beeld"
Sint-Martens-Latem koopt het kunstwerk Moeder Aarde I, dat al jaren aan de Leie ligt. Het gemeentebestuur telt 134.000 euro neer voor het bronzen beeld van de blote vrouw, maar dat vindt de oppositie te veel geld.
Lees verder

TAS bevestigt dopingschorsing voor atletiekcoach Alberto Salazar
De Amerikaanse atletiekcoach Alberto Salazar heeft zijn beroepszaak voor het Internationaal Sporttribunaal TAS verloren. Hij zal daardoor zijn volledige schorsing van vier jaar moeten uitzitten. De sportrechtbank bevestigde het nieuws.
Lees verder

Uitstoot wereldwijde industrie opnieuw op het niveau van 2019: "Daling in begin coronapandemie was slechts korte onderbreking"
De wereldeconomie is nog ver verwijderd van een klimaatomslag. Dat blijkt donderdag uit een nieuw VN-rapport. Tussen januari en juli hebben fabrieken en elektriciteitscentrales wereldwijd minstens evenveel CO2 uitgestoten als in dezelfde periode in 2019, dat wil zeggen voor de coronapandemie de wereldeconomie een ferme knauw gaf.
Lees verder

Uitgebreide coronaterrassen mogen quasi overal blijven staan: "Waarom zouden we die extra gezelligheid terugschroeven?"
Door corona en allerhande afstandsmaatregelen zijn er veel uitgebreide terrassen bijgekomen de jongste maanden. Pleinen werden omgevormd tot openluchtcafé, parkeerplaatsen werden omgetoverd tot terras. Horeca-uitbaters gaven al aan dat ze hopen dat die terrassen mogen blijven. Heel wat steden en gemeenten denken momenteel na over een aangepast terrasreglement. Sommigen hebben hun huiswerk echter al gemaakt, zoals Kortrijk.
Lees verder

Adriaan Van den Hoof bundelt 14 jaar humor in compilatieshow: "Zelfs op straat verwachten mensen dat ik grappig ben"
Hij staat 14 jaar op de planken en is zopas aan zijn laatste jaar op tram vier begonnen. En dan blikt een mens al eens terug. Vanaf vanavond staat Adriaan Van den Hoof (49) op het podium met z'n - door corona uitgestelde - compilatieshow ''t Zal schoon zijn als het af is'. In tijden waar humor steeds gevoeliger ligt en de woke-cultuur oprukt, wil de comedian ongeremd moppen blijven tappen. "Soms heb ik het gevoel dat ik me voor alles moet verantwoorden."
Lees verder

Met de auto naar de campus: met deze kosten moeten studenten rekening houden
Het is zover: je gaat studeren aan de universiteit of hogeschool. Hotel mama wordt nog niet uitgecheckt, maar de campus is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Een kleine stadswagen is dan de ideale oplossing. Maar kies je best voor een oudere, meer vervuilende auto, of voor een splinternieuwe ecowagen? Wat is op termijn de goedkoopste optie? Independer.be vergelijkt.
Lees verder

"Kom kijken, drugs": chauffeur ontdekt tijdens rit vanuit België kilo's heroïne
Een 24-jarige vrachtwagenbestuurder die vanuit België een lading naar het Duitse Hannover moest brengen, is zelf naar de politie gestapt nadat hij ontdekte dat hij drugs vervoerde. Het bleek te gaan om maar liefst 78 kilo heroïne. De man is vrijgelaten.
Lees verder

Heeft seks zonder zin zin in een lange relatie? Volgens Caprice (49) wel. Seksuologen geven tips: "Na 10 minuten huidcontact komt de goesting vaak"
Het geheim voor een langdurige relatie? Simpel, als je het aan Amerikaanse businessvrouw en model Caprice Bourret (49) vraagt: 'maintenance sex'. Heel regelmatig seks hebben met je echtgenoot, ook als je moe bent of geen zin hebt dus. Is het de sleutel tot een duurzame band met je partner, of zijn er andere manieren om het spannend te houden tussen de lakens na de fameuze 'konijnenjaren'? Seksuologen Kaat Bollen en Wim Slabbinck geven tips. "Als je als koppel moet wachten tot je beide spontaan zin krijgt, kan je soms heel lang wachten."
Lees verder