Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 18 september 2021

Flessenpost uit Japan na 37 jaar aangespoeld in Hawaï

Flessenpost uit Japan na 37 jaar aangespoeld in Hawaï

Een 9-jarig meisje heeft in juni op het strand in Hawaï een fles met een briefje gevonden dat 37 jaar eerder vanuit Japan was verstuurd. De flessenpost was afkomstig van een middelbare school die onderzoek deed naar zeestromingen.

Lees verder

Vlaamse winnaar van EuroMillions-pot van 21 miljoen euro meldt zich

De Belgische winnaar die op 31 augustus bij de trekking van EuroMillions ruim 21 miljoen euro won, heeft zich bij de Nationale Loterij gemeld. Na een oproep via de media heeft een Vlaamse man zich met het winnende formulier op het hoofdkantoor van de Loterij aangeboden.

Lees verder

Ed Sheeran komt naar België en bindt strijd aan met woekertickets

Ed Sheeran komt naar het Koning Boudewijnstadion, en hij wil dat u daar geen euro te veel voor betaalt. Met een nieuwe app probeert de Britse zanger ticketwoekeraars buitenspel te zetten.

Lees verder

Chinese astronauten terug op aarde

De drie astronauten die werkten aan de constructie van het Chinese ruimtestation, zijn na hun recordmissie van drie maanden opnieuw op aarde geland. Dat meldt de Chinese staatstelevisie.

Lees verder

OPROEP. Veranderde u van job om te ontsnappen aan te hoge werkdruk?

De coronapauze bracht voor veel mensen rust en een ontsnapping uit het hectische werkleven. Nu de economie weer aantrekt, komt daar bruusk een einde aan.

Lees verder

Epic slaat eerste barstje in de ommuurde tuin van Apple

In het proces van ontwikkelaar Epic tegen Apple over de App Store is een uitspraak gedaan, en die stelt niet teleur. Welke gevolgen heeft de uitspraak?

Lees verder

WoninGent in beroep opnieuw veroordeeld tot boete van 200.000 euro

Het hof van beroep van Gent heeft WoninGent vrijdag veroordeeld tot een boete van 200.000 euro, waarvan 120.000 euro met uitstel voor de duur van drie jaar.

Lees verder

Noord-Korea lanceert raket voor het eerste vanaf een trein

Het Noord-Koreaanse regime deelde beelden van een raketlancering vanaf een trein. Het is de eerste keer dat de Noord-Koreanen dat verwezenlijken, de beelden werden gedeeld om aan te tonen dat het regime raketten vanop verschillende locaties kan afvuren. De raket zou een doel op 800 km afstand geraakt hebben.

Lees verder

Dolfijnenjacht Faeröer wordt herzien na ophef over megavangst

De traditionele dolfijnenjacht op de Faeröer eilandengroep wordt herzien. Dat heeft premier Bárður á Steig Nielsen laten weten.

Lees verder

Transgender kandidate 'K2 zoekt K3' reageert met gevat filmpje op kritiek Dries Van Langenhove

Emma Wagemans, een kandidate in K2 zoekt K3, heeft eerder deze week de aandacht getrokken van Dries Van Langenhove. In het programma vertelde ze dat ze geboren was als man, iets wat de politicus 'niet oké' vond. Van Langenhove haalde uit naar Emma en de hele transgemeenschap: 'Jij kindjes inspireren? Om wat te doen? Hun piemel af te knippen en hormonenblockers te nemen die hen onvruchtbaar en depressief maken?', klonk het. Emma reageerde nu op TikTok met een gevat filmpje.

Lees verder

Personeel gevangenis van Hasselt staakt 24 uur

Het gevangenispersoneel van Hasselt legt voor 24 uur het werk neer door een tekort aan mensen binnen de afdelingen bewaking en techniek. Dat bevestigd het Gevangeniswezen.

Lees verder

OPROEP. Adopteerde u het voorbije jaar een huisdier uit een dierenasiel?

Het voorbije jaar namen heel wat mensen een dier in huis. Soms gebeurde dat via een van de dierenasielen. Maar eigenaar worden van een hond, kat of hamster, dat doe je niet zomaar.

Lees verder

Weduwe eist 100.000 euro schadevergoeding in eerste rechtszaak coronabrandhaard Ischgl

In Wenen is vrijdag de eerste in een reeks rechtszaken van start gegaan die verband houden met een grote corona-uitbraak begin vorig jaar in het populaire skioord Ischgl in Tirol.

Lees verder

Twee maanden na de ramp: drone filmt hoeveel afval er nog altijd in Waalse rivier ligt

In de Waalse provincie Luik wordt nog altijd puin geruimd na de ongeziene wateroverlast van midden juli. De oevers van de Vesder liggen er op sommige plaatsen nog altijd zeer vuil bij. Fotograaf Sébastien Van Malleghem maakte met zijn drone bovenstaande beelden van de Vesder.

Lees verder

'Europe, don't give the Taliban a blank cheque'

Afghan politician and women's rights activist Fawzia Koofi (46) is still in Kabul. Until recently she was one of the representatives of the Afghan government in negotiations with the Taliban.

Lees verder

Op vraag van China paste Wereldbank de cijfers aan

China heeft druk uitgeoefend op de Wereldbank om beter te scoren in een internationale ranking. Dat de top van de bank daaraan gehoor gaf, brengt toenmalig ceo Kristalina Georgieva in een lastig parket. Zij is nu topvrouw van het IMF.

Lees verder

Autosalon gaat definitief door

Het Autosalon gaat definitief door. Dat bevestigt organisator Febiac, de Belgische en Luxemburgse automobiel- en tweewielerfederatie, vrijdag.

Lees verder

Huisje van Winnie de Pooh komt tot leven in Honderd Bunderdbos

Winnie de Poeh wordt 95, en om zijn verjaardag te vieren werd een speciale 'Bearbnb' ontworpen. De speciale logeerplek, een samenwerking tussen Disney en Airbnb, werd ontworpen en gedecoreerd met de beroemde tekeningen van E. H. Shepard in het achterhoofd. Omwille van de geldende coronaregels kunnen enkel inwoners van het Verenigd Koninkrijk vanaf 20 september een verblijf boeken. Of Teigetje en Iejoor ook aanwezig zullen zijn, is niet duidelijk, maar huffels en woezels zijn strikt verboden.

Lees verder

Tien verdachten aanslagen Brussel komen voor assisenhof

Tien verdachten van de aanslagen van 22 maart 2016 zullen zich voor het assisenhof moeten verantwoorden. Dat heeft het hof van beroep in Brussel vrijdag bekendgemaakt.

Lees verder

Na Kaag treedt ook Nederlandse defensieminister af

Demissionair minister van Defensie Bijleveld (CDA) treedt toch af na de motie van afkeuring tegen haar. Ze is na de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) de tweede die vertrekt wegens de chaotische evacuaties uit Afghanistan.

Lees verder

Wouter gaat wrochten en tsjolen

Ook voor Wouter Deprez is de vakantie gedaan. Hij werkt weer keihard of beter: hij wrocht. Tenzij hij aan het tjolen is natuurlijk. En als u zich nu afvraagt 'wat is Deprez precies aan het doen?' Luister dan vooral verder.

Lees verder

Het slopen is begonnen: Taliban breken historische site af

In de Afghaanse provincie Helmand werd het 'Greshk' fort afgebroken. Volgens inwoners moet de site plaatsmaken voor een religieuze school. De stad werd rond het fort gebouwd, en tijdens de Brits-Afghaanse oorlogen in de negentiende eeuw was het een tijdlang in handen van de Britten.

Lees verder

Demir weigert vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de realisatie van een gascentrale van 900MW in Dilsen-Stokkem.

Lees verder

Weer prijs voor Deceuninck - Quick-Step: Cattaneo wint tijdrit in Ronde van Luxemburg, Almeida neemt leiderstrui over van Hirschi

Mattia Cattaneo heeft de voorlaatste rit in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Italiaan was in de tijdrit twee seconden sneller dan zijn ploegmaat João Almeida en 26 seconden sneller dan Mattias Jensen (Trek-Segafredo) . De Portugees Almeida begint morgen wel als leider aan de laatste rit.

Lees verder

Remco Evenepoel wil zondag in WK-tijdrit samen met Van Aert op podium staan: 'Met extra vleugels dankzij het publiek'

De teleurstelling om het gemiste goud op het EK is verteerd bij Remco Evenepoel (21), de blik staat volop op het WK in eigen land. Te beginnen zondag met de tijdrit. 'Het wordt moeilijk om mannen als Ganna, Küng en Van Aert te kloppen, maar de vorm is goed: ik ga ervoor. Samen met Wout op het podium staan is het doel. Met eentje van ons helemaal bovenaan.'

Lees verder

Grootste boom ter wereld wordt ingepakt om hem te beschermen tegen bosbrand

Brandweerlui hebben de voet van de grootste boom ter wereld in een brandwerende deken gewikkeld. De actie maakt deel uit van een poging om een beroemd oerbos van gigantische sequoia's te redden van de bosbranden die door Californië razen.

Lees verder

Nederlanders blijven grootste ter wereld, maar krimpen een beetje

Ze blijven de grootste mensen ter wereld, maar toch worden Nederlanders weer een beetje kleiner. Mannen die geboren zijn in 2001 zijn een centimeter korter dan die uit 1980, bij vrouwen is het verschil nog iets groter.

Lees verder

Jasper Philipsen wint 105de kampioenschap van Vlaanderen

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) heeft vrijdag het 105e Kampioenschap van Vlaanderen (cat.1.1) op zijn naam geschreven.

Lees verder

Live | Volg hier de persconferentie na het Overlegcomité

Welke maatregelen blijven vanaf 1 oktober nog van kracht? U kunt hierboven live de persconferentie met premier Alexander De Croo (Open VLD) volgen om 18 uur.

Lees verder

Steven Van Gucht: 'Ongelukkige timing om vlak voor najaar mondmaskerplicht te versoepelen'

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) noemt de timing ongelukkig om de mondmaskerplicht verder af te bouwen. 'We weten dat er potentieel een vierde golf komt in oktober en november', zegt hij. 'Het mondmasker is nochtans een goedkope en eenvoudige maatregel om extra veiligheid in te bouwen.'

Lees verder

Overzicht | Dit heeft het Overlegcomité beslist

Vanaf 1 oktober zijn mondmaskers niet meer verplicht in de horeca en de winkels, en dat zowel voor klanten als voor personeel. Ook de discotheken mogen dan heropenen. Tenminste: in Vlaanderen.

Lees verder

Vrijheid is nog niet helemaal terug: deze maatregelen blijven wel nog van kracht

In de winkels en cafés mogen de mondmaskers vanaf 1 oktober voor het eerst in 447 dagen af. De regels rond telewerk en maxima voor tafelgezelschappen waren eerder al vervallen. Toch is de vrijheid van vóór corona nog niet helemaal terug. Deze regels blijven ook na 1 oktober gelden in Vlaanderen.

Lees verder

Nieuw jongerentarief MIVB zorgt voor toename met 40% van schoolabonnementen

Het nieuwe jongerentarief van de MIVB is een schot in de roos bij de scholieren. De verkoop van het aantal schoolabonnementen is met maar liefst 40 procent gestegen in vergelijking met 2020 en 2019. In 2021 werden al 35.812 schoolabonnementen verkocht, tegenover 25.615 in 2020.

Lees verder

Jannik Steimle wint in Ronde van Slovakije

De tweede rit in de Ronde van Slowakije is een prooi geworden voor Jannik Steimle. De Duitser van Deceuninck-Quick Step haalde het na 179,7 km van Spisske Podhradie naar Dolny Kubin, voor Peter Sagan en Alvaro Hodeg, die wel leider blijft.

Lees verder

Een gascentrale afgewezen, andere goedgekeurd

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert de vergunning voor de gascentrale in Dilsen-Stokkem. De centrale van Luminus in Seraing krijgt er in beroep wel een.

Lees verder

Weduwe eist 100.000 euro van overheid: eerste rechtszaak over uitbraak in Ischgl van start

Anderhalf jaar geleden stond Hannes Schopf (72) nog onbezorgd op de latten in het Oostenrijkse Ischgl. Een paar weken later was hij gestorven aan corona. In Wenen start nu de rechtszaak van de weduwe en de zoon van de man tegen de staat. Ze verwijten dat er te laat, te log en uiteindelijk te chaotisch is gereageerd. Ze zijn niet alleen. Er volgen allicht nog enkele tientallen zaken over het 'Ibiza van de Alpen' dat plots het Wuhan van Europa werd.

Lees verder

Red Flames openen met gelijkspel tegen Polen

De Belgische voetbalvrouwen (FIFA 19) zijn vrijdagavond met een gelijkspel tegen Polen (FIFA 29) begonnen aan hun kwalificatieronde voor het WK 2023. In Gdansk werd het 1-1.

Lees verder

Pentagon erkent dat drone aanval in Kaboel 'vergissing' was waarbij tien burgers omkwamen

Het Pentagon heeft vrijdag erkend dat de Amerikaanse drone aanval in Afghanistan een tragische vergissing was. Bij de aanval, die plaatsvond op 29 augustus, kwamen tien burgers om. Onder hen zeven kinderen. Generaal Frank McKenzie, bevelhebber van het Centcom, bood zijn excuses aan.

Lees verder

De Croo leest niet­-gevaccineerden de les: 'Onaanvaardbaar'

De coronawegen scheiden. Terwijl in Vlaanderen de versoepelingstrein parallel met de ­vaccinatiegraad voortdendert, staan Wallonië en zeker Brussel nog op de rem. Tot grote politieke frustratie.

Lees verder

RTBF ontslaat kaderlid dat loon van topman lekte

De raad van bestuur van de Franstalige omroep RTBF heeft vrijdag het ontslag goedgekeurd van een kaderlid dat ervan verdacht wordt twee jaar geleden het loon van administrateur-generaal Jean-Paul Philippot te hebben gelekt. Bleek toen dat de man meer verdiende dat het plafond van 245.000 euro bruto dat de Franse gemeenschapsregering oplegt.

Lees verder

Frankrijk roept ambassadeurs in VS en Australië terug wegens nieuw veiligheidspact

Parijs heeft zijn ambassadeurs in de VS en Australië voor overleg teruggeroepen, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian vrijdagavond bekendgemaakt.

Lees verder

Eupen wint bij Cercle Brugge en komt naast Club Brugge aan de leiding

De leider in de Jupiler Pro League komt zowaar uit de Oostkantons. In een zeer genietbare partij kwam Eupen na 19 minuten aan de leiding na een knappe aanval met Edo Kayembe als eindstation. De vereniging antwoordde nog voor rust met de heerlijke gelijkmaker van Charles Vanhoutte, met dank ook aan Vitinho. Na rust kon het dubbeltje aan beide kanten vallen, maar dankzij een rake kopbal van Agbadou viel het uiteindelijk goed voor Eupen.

Lees verder

'Sex education': de seksuele opvoeding die iedereen zou moeten krijgen

Opwinding à gogo deze week met Sex education, de Netflixreeks over een sekstherapeute en haar puberzoon, en het sensuele oeuvre van een reus van de Amerikaanse schilderkunst: Georgia O'Keeffe.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik overleg met de technisch directeur. En dat ben ik dus zelf'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Dagelijkse ziekenhuisopnames blijven dalen

Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft voorlopig dalen.

Lees verder

Nog honderden Belgen vast in Kaboel

Er zitten nog 475 'mensen onder de verantwoordelijkheid van België' vast in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat blijkt uit een telling van Buitenlandse Zaken, zo schrijft Le Soir.

Lees verder

Rustig en stabiel weer tot woensdag

De nazomer is nog niet gedaan. Het blijft dit weekend rustig en mooi weer. Pas donderdag wordt echt regen verwacht. Eerder is een buitje niet helemaal uitgesloten;

Lees verder

Algerijnse oud-president Abdelaziz Bouteflika overleden

De Algerijnse oud-president Abdelaziz Bouteflika is vrijdag overleden na een ernstige ziekte. Hij werd 84 jaar. De massaprotesten die hem zijn ambt kostten, stortten het land twee jaar geleden in een diepe politieke crisis.

Lees verder

Festivalganger wordt onwel op dancefestival en overlijdt in ziekenhuis

Op de eerste avond van het dancefestival Extrema Outdoor Extra in Houthalen-Helchteren is vrijdag een vijftiger uit Nederland overleden.

Lees verder

Vervuiler 3M betaalt niet, hij passeert zelfs langs de kassa

Dat 3M de omgeving rond de fabriek in Zwijndrecht vervuild heeft, dat weet u intussen. Maar wat blijkt nu? De Vlaamse regering heeft 3M in 2019 'strategische ecologiesteun' gegeven.

Lees verder