Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 24 september 2021

Ex-toplui verdacht van gesjoemel bij verkoop Anderlecht aan Coucke

Ex-toplui verdacht van gesjoemel bij verkoop Anderlecht aan Coucke

Het parket wil de ex-Anderlecht-toplui Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck vervolgen voor onregel­matigheden bij de verkoop van voetbalclub RSC Anderlecht aan Marc Coucke. Dat meldt De Tijd en is uit gerechtelijke bron bevestigd aan De Standaard.

Lees verder

Wielertruitjes gestolen uit wagen in Leuven

Onbekenden hebben woensdagavond een hoop wielertruitjes gestolen uit een geparkeerde wagen. Dat meldt de Leuvense politie donderdag. Vandaag verkennen de ploegen al het Leuvense parcours van het WK Wielrennen.

Lees verder

3M ontkent vermeende drukuitoefening op omgevingsinspectie

Chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht ontkent dat het druk zou hebben gezet op de omgevingsinspectie om een lakse handhaving van de milieuwetgeving te bekomen. 3M doet dat in een reactie op door VRT verspreide teasers van het programma 'Pano', dat donderdagavond een reportage brengt met (anonieme) getuigenissen over de PFOS-affaire en de manier waarop de omgevingsinspectie de voorbije 15 jaar met vervuiling bij bedrijven rond de Antwerpse haven omging.

Lees verder

Nationale Bank nuanceert verplichte schatting bij hypotheeklening: 'Banken kunnen zelf schatting doen'

Vanaf 2022 moeten banken vastgoed laten schatten voor ze een hypothecair krediet kunnen verstrekken en wordt het geleende bedrag berekend op basis van de geschatte waarde en niet langer op de aankoopprijs. Eerst was gezegd dat de bank daarvoor een schatter zou moeten sturen, nu zegt de Nationale Bank dus dat zo'n bezoek niet noodzakelijk is.

Lees verder

OPROEP | Bouwstress

De prijzen van sommige grondstoffen en bouwmaterialen zijn gestegen en de leveringen van bepaalde materialen zijn zo onzeker dat wie vandaag bouwt of verbouwt een kater riskeert.

Lees verder

OPROEP | De stem van de draagmoeder

Vooruit heeft een wetsvoorstel klaar dat een vorm van draagmoederschap legaliseert. Een striktere medische en juridische omkadering moet zowel de draagmoeder als de wensouders beschermen. We zijn op zoek naar de stem van draagmoeders: hoe kijken zij naar dit wetsvoorstel?

Lees verder

Deze maatregelen gelden nog vanaf 1 oktober

In winkels en cafés mogen de mondmaskers vanaf 1 oktober af en ook het nachtleven mag terug opstarten. Toch is volledige vrijheid nog niet helemaal terug. Hieronder een overzicht.

Lees verder

Eén Poolse regio stapt af van anti-LGBTI-resolutie

De Poolse provincie Swietokrzyskie stapt onder druk van de Europese Unie af van de resolutie tegen 'LGBTI-ideologie', die onder meer LGBTI-vrije zones toelaat. Dat meldt het Poolse persbureau PAP.

Lees verder

Waals begrotingsminister Crucke zet De Croo nog meer onder druk

Na de eerdere eis van de PS duwt ook Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) nog eens door voor Belgische solidariteit na de overstromingen. '600 miljoen van federale overheid is een minimum.'

Lees verder

Johnson tijdens VN-speech: 'Kermit de Kikker was fout, het is wel makkelijk om groen te zijn'

De klimaattop in Glasgow zal het 'keerpunt voor de mensheid' zijn. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson woensdag gezegd in zijn toespraak voor de Verenigde Naties. Hij waarschuwde dat wereldwijde temperatuurstijgingen nu al onvermijdelijk zijn, maar riep zijn collega's op zich te verbinden tot grote veranderingen om verdere opwarming te beteugelen.

Lees verder

De mode van de nillies en de schaduw van Dutroux

Hoe zwaar de zaak-Dutroux op de Belgische samenleving heeft gewogen, krijgen we te horen in De schaduw van Dutroux. Podcast InVogue: the 2000s geeft ons toegang tot een exclusief modefeestje. En in Generatie Merkel ontdekken we dat Duitsers onder de dertig nog nooit bewust een andere bondskanselier hebben gekend dan Angela Merkel.

Lees verder

Spelling? Boeit niet!

Van jongeren wordt weleens gezegd dat ze niet goed meer kunnen spellen. Vaak wordt daarbij gewezen naar de invloed van Engels en sociale media. Maar wat vinden jongeren zelf? Ben je tussen 8 en 30 jaar? Laat je stem horen!

Lees verder

Na het WK: nieuwe carrière voor Jolien D'hoore

Jolien D'hoore gaat vanaf begin volgend jaar aan de slag als sportdirecteur bij het Nederlandse wielerteam NXTG Racing. Ze zal die functie combineren met een job als performance-coach bij Cycling Vlaanderen.

Lees verder

Uefa verdubbelt prijzengeld op EK voor vrouwen

De Europese voetbalbond Uefa zal op het EK voor vrouwen van volgend jaar in Engeland 16 miljoen euro verdelen. Dat is het dubbele van wat op de vorige editie, in 2017 in Nederland, te verdienen viel.

Lees verder

Verlenging coronasteun botst op 50 euro extra voor de armen

Een discussie tussen de PS en de MR over de 50 euro bovenop de bijstandsuitkeringen blokkeert de verlenging van de coronasteun.

Lees verder

Eén lader om alle elektrische toestellen op te laden

Met een smartphonelader van Samsung moet je binnenkort ook een iPhone van Apple kunnen opladen. De EU wil een einde maken aan de soep van laders en de USB-C-poort tot standaard verheffen.

Lees verder

Vlaanderen blijft oranje op Europese coronakaart

De oranje status van Vlaanderen op de Europese coronakaart blijft behouden. Vorige week ging die van rood naar oranje. Ook Wallonië en Brussel behouden dezelfde kleuren, respectievelijk rood en dieprood. In Nederland, Frankrijk en Spanje wint oranje terrein.

Lees verder

Pavitra Vandenhoven uit Sint-Niklaas wint goud op WK paraklimmen

De 23-jarige Pavitra Vandenhoven heeft vrijdag een gouden medaille gewonnen op het wereldkampioenschap paraklimmen. De Sint-Niklase is geboren zonder benen. Veel heeft het niet gescheeld in Moskou, ze slaagde erin net een beweging meer te maken dan haar grootste rivale. Frederik Leys, die met een beenprothese klimt, was goed voor zilver in de Russische hoofdstad.

Lees verder

Verhulstjes reageren op Anuna De Wever in DIW: 'Ben ik dan zwart, omdat ik zwart haar heb?'

Gert Verhulst werd op Twitter door Anuna De Wever een oude, witte heteroman genoemd. Volgens 'De ideale wereld' verdient dat een weerwoord, van de hele familie. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

De 'ruit van Merkel': hoe een handgebaar iconisch werd

De 'Merkel-Raute', het handgebaar van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, is bijna zo beroemd als zijzelf. Het heeft een eigen Wikipedia-pagina, een emoticon en werd vereeuwigd als wassen beeld in het Londense Madame Tussauds.

Lees verder

Wallonië voert uitgebreide coronapas in vanaf midden oktober

De Waalse regering heeft donderdag beslist het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) of coronapas uit te breiden vanaf midden oktober. Vanaf dan zal iedereen ouder dan 16 jaar in Wallonië een geldige coronapas moeten kunnen voorleggen in de horeca, in discotheken, op evenementen en in rust- en verzorgingstehuizen. Dat melden RTBF en RTL.

Lees verder

Nieuwste begrotingscijfers meevaller voor De Croo & co

Dankzij de sterke economisch groei is de begroting er beter aan toe dan verwacht. Het tekort van alle overheden samen wordt volgend jaar geraamd op 21,2 miljard euro, dat is beter dan wat ons land aan Europa beloofd heeft.

Lees verder

Rwanda mag WK wielrennen in 2025 organiseren

Het Rwandese Kigali wordt in 2025 het decor voor de wereldkampioenschappen wielrennen. De Rwandese wielerbond bevestigde het nieuws donderdag.

Lees verder

Opnieuw jonge vrouw vermoord op straat in Londen: 'Een epidemie'

Sabina Nessa verdween vrijdagavond toen ze op weg was naar de pub. Haar lichaam werd de dag erna teruggevonden in een park.

Lees verder

Supermodel Linda Evangelista naar eigen zeggen 'misvormd' na schoonheidsbehandeling

Het Canadese supermodel Linda Evangelista (56), dat vooral furore maakte in de jaren negentig, is naar eigen zeggen onherkenbaar na een misgelopen schoonheidsbehandeling. Wat is Coolsculpting? Plastisch chirurg Jan Vermeylen legt het uit.

Lees verder

Verdachte opgepakt voor moord in Anderlechts rusthuis

Er is een verdachte opgepakt voor de moord op een 85-jarige vrouw in een rusthuis in Anderlecht. Dat meldt het Brusselse parket.

Lees verder

Enorme opblaasbare maan ontsnapt van Chinees festival

Op beelden is te zien hoe enkele medewerkers een enorme maan achternalopen in de straten van de Chinese provincie Henan. De maan was een versiering voor het jaarlijkse Midherfstfestival, maar slaagde er plots in weg te rollen van alle feestelijkheden. In 2016 deed zich een gelijkaardig incident voor. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Dedecker heeft maar weinig zin in mondmasker, tot collega's hem erop aanspreken

Net zoals in heel wat bedrijven in Brussel, gelden ook in het federaal parlement nog altijd strenge coronamaatregelen. Kamerleden moeten er afstand houden én een mondmasker dragen. Toch kwam onafhankelijk parlementslid Jean-Marie Dedecker donderdagmiddag opdagen zonder masker. Dit tot ongenoegen van zijn collega's.

Lees verder

Edelhert Hubertus wordt geserveerd in restaurant Hoge Veluwe

Edelhert Hubertus, een icoon van de Hoge Veluwe, overleefde een aanval van een rivaal niet tijdens de bronst. Hij zal worden geserveerd in het restaurant van het park.

Lees verder

Minister Dermagne haalt uit naar banken over geldautomaten

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) schiet het plan van de banken om het aantal geldautomaten te halveren af. Hij wil ingrijpen in de tarieven om banken aan te zetten meer automaten aan te houden.

Lees verder

Burgemeester Rome: 'Everzwijnen worden tegen mij gebruikt'

Het is geen ongewoon gezicht voor de inwoners van Rome: everzwijnen die door de straten van de Italiaanse stad dwalen. Het is niet de eerste keer dat er beelden zijn opgedoken van een familie everzwijnen die zich tussen de mensen begeeft. De dieren zijn geen goed nieuws voor burgemeester Virginia Raggi, want haar tegenstanders gebruiken de beelden tegen haar voor de komende burgemeestersverkiezingen.

Lees verder

Gentse student Dali legt eerste verklaring af: 'Nog veel onduidelijk'

Dali van Buynder (20), de student die zwaargewond werd teruggevonden na een nachtje stappen in de Overpoort, heeft een verklaring afgelegd aan het parket.

Lees verder

Chiptekort legt Audi Brussels rest van de week stil

De productie in de Brusselse fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi ligt donderdag, vrijdag en volgende week stil als gevolg van de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders. Het is niet de eerste autobouwer die met dit probleem te maken heeft.

Lees verder

Thibau Nys gebrand op goede WK-prestatie voor eigen volk: 'Ik snap wel dat ze mij favoriet noemen'

Zijn onverwachte Europese titel maakt dat Thibau Nys plots ook is uitgeroepen tot favoriet voor de regenboogtrui in de beloftencategorie. 'Schaduwfavoriet, dat ben ik. Maar evengoed eindig ik in een derde peloton', blijft 'de kleine Nys' bescheiden.

Lees verder

Cary Fukunaga beschuldigt Sean Connery's James Bond van verkrachting

Sean Connery's Bond was 'eigenlijk een verkrachter', zegt de nieuwe Bond-regisseur Cary Fukunaga. 'Dat zou vandaag de dag niet kunnen.' Met No Time to Die probeerde Fukunaga de film vooruitstrevender te maken door de wereld rond 007 te veranderen.

Lees verder

'Brussel Mobiliteit kent staat eigen wegennet niet'

Brussel Mobiliteit heeft volgens het Rekenhof geen zicht op de staat van het wegennet in de hoofdstad, noch op de kosten en termijnen van wegenwerken. De gewestelijke overheidsdienst zegt dat het al maatregelen nam.

Lees verder

Tweeëndertig gevaccineerde senioren uit Limburg besmet na busreis naar Blankenberge

Na een busreis naar Blankenberge zijn 32 van de 49 gevaccineerde busreizigers uit Limburg toch besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt TV Limburg en het nieuws wordt door het Agentschap Zorg en Gezondheid aan Belga bevestigd. Het gaat om Limburgse senioren afkomstig uit de hele provincie.

Lees verder

Ceo Bpost gaat Amerikaanse dochter rechtstreeks aansturen

Bpost schrapt de post van ceo voor zijn Amerikaanse activiteiten. De tak komt rechtstreeks onder de leiding van ceo Dirk Tirez. Ilias Simpson verlaat eind dit jaar het bedrijf.

Lees verder

Niets staat sloop van viaduct Merksem nog in de weg: voorbereidingen voor 'bypass' starten volgende maand

Niets staat de sloop van het viaduct van Merksem nog in de weg en over ruim een jaar wordt gestart met de bouw van een 'bypass' die het verkeer tijdelijk moet opvangen. Donderdag werd immers de overeenkomst getekend met de tijdelijke vereniging Roco die deze megaklus gaat klaren.

Lees verder

Belgische toeristen verdacht van aanvaring met duiker in Sicilië

Twee Belgische toeristen worden verdacht van ernstige slagen en verwondingen bij een aanvaring met een duiker voor de kust van Sicilië. Dat melden lokale media. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op aan zijn benen, maar is aan de beterhand.

Lees verder

Cowboys fietsen voortaan ook in de VS

Cowboy, de Brusselse producent van hippe elektrische stadsfietsen, steekt de oceaan over.

Lees verder

Romelu Lukaku op barricades: 'Samen met sociale media-bedrijven einde maken aan online haat'

In een exclusief interview met CNN Sport heeft Chelsea-spits Romelu Lukaku er bij de ceo's van de sociale-mediabedrijven op aangedrongen om met de Premier League-sterren om de tafel te gaan. De Rode Duivel wil zo een einde maken aan het online misbruik waarmee voetballers te kampen hebben.

Lees verder

'Ik wil niet verongelukken zoals mijn beste vriend. Dus neem ik ontslag'

Gilles Windey (29) nam ontslag bij zijn werkgever in de Gentse haven. 'Ik wil niet hetzelfde meemaken als mijn beste maat', zegt hij. 'Ik moet dit verhaal vertellen om te voorkomen dat er meer doden vallen.'

Lees verder

Biden trekt het boetekleed aan

De ergste koude tussen Frankrijk en de Verenigde Staten is uit de lucht. De Amerikaanse president Joe Biden belooft een betere samenwerking met de Europese bondgenoten.

Lees verder

'Notting Hill'-regisseur Roger Michell (65) overleden

De Britse regisseur Roger Michell, vooral bekend door de romantische komedie 'Notting Hill', is woensdag op 65-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie donderdag. De precieze doodsoorzaak werd niet bekendgemaakt.

Lees verder

Ontspannen Belgische selectie bevestigt nogmaals het vertrouwen in Van Aert: 'Er is zondag één kopman en dat is Wout'

De WK-selectie min Wout van Aert mocht in de vooravond opdraven voor de klassieke WK-babbel met de pers. Van stress was nog niet veel sprake, van eensgezindheid des te meer.

Lees verder

Nick Cave en Warren Ellis met duoconcert in Antwerpse Stadsschouwburg

De Australische singer-songwriter Nick Cave komt op dinsdag 19 oktober naar de Stadsschouwburg Antwerpen samen met zijn compagnon de route Warren Ellis. Cave en Ellis zijn voor het eerst als duo op tournee na de release van hun gezamenlijke album 'Carnage'.

Lees verder

Verlenging coronasteun geland, ondanks turbulentie voor de finish

Een discussie over de 50 euro bovenop de bijstandsuitkeringen blokkeerde de verlenging van de coronasteun tot donderdagavond. Het werd 25 euro.

Lees verder

FC De Kampioenen is de schuld van VTM

Dat ontbrak er nog aan. Terwijl de her­­­ha­lingen van FC De Kampioenen maar blijven lopen (zaterdag kan u desgewenst de slot­aflevering van het eerste seizoen nog eens ­bekijken), pakt Eén uit met Voor altijd ­Kam­pioen, een vierdelige docureeks over de komische serie, en een titel die meer weg heeft van een dreigement dan van een belofte.

Lees verder

Teleurstellende topper tussen Anderlecht en AA Gent levert geen winnaar op

Anderlecht is er niet in geslaagd om op één puntje van leider Club Brugge te komen. Nadat Lior Refaelov zijn Gouden Schoen kreeg, speelde RSCA te veel in slow-motion tegen AA Gent. Rafa scoorde wel een penalty, maar verder dan 1-1 tegen de Buffalo's kwam paars-wit niet. AA Gent blijft troosteloos achter met 8 op 24.

Lees verder

Carles Puigdemont opgepakt in Italië

De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont is opgepakt op het Italiaanse eiland Sardinië. Dat meldden Spaanse media en zijn advocaat Gonzalo Boye bevestigde het nieuws.

Lees verder

Twee doden en twaalf gewonden bij schietpartij in winkel Tennessee

In de Amerikaanse staat Tennessee zijn bij een schietpartij in een winkel twee doden, onder wie de schutter, en minstens twaalf gewonden gevallen. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Lees verder

Het mysterieuze algoritme van Facebook werkt doodeenvoudig

Een van dé mysteries van ons digitale tijdperk is het algoritme van Facebook. We weten nu iets beter hoe dat werkt, en wat blijkt? Het is verbazend eenvoudig.

Lees verder

WWF: 'Overstromingen van juli verergerd door intensieve fijnsparplantages in Wallonië'

De aanwezigheid van fijnsparplantages in de Hoge Venen heeft ervoor gezorgd dat de overstromingen die gebeurden midden juli, verergerd zijn. Dat zegt het WWF.

Lees verder

'Da's liefde!' van Jens Dendoncker gaat naar New York voor de Emmy Awards

Da's liefde!, het VTM-programma gepresenteerd door Jens Dendoncker, is genomineerd voor een Internationale Emmy Award. Daarmee is het productiehuis Shelter al aan zijn vijfde Emmy-succes toe.

Lees verder

Twitter lanceert fooienknop wereldwijd

Naast de "Volg"-knop op Twitter-profielen kunnen gebruikers binnenkort ook een knop met een bankbriefje activeren. Daarmee kunnen bezoekers van het profiel dan een "fooi" geven.

Lees verder

VS geven eeuwenoud kleitablet terug aan Irak

Een 3.500 jaar oud kleitablet is donderdag tijdens een ceremonie door de Verenigde Staten teruggegeven aan Irak, aan wie het historisch zeer waardevolle voorwerp toebehoort. Amerikanen stalen het tablet, dat waarschijnlijk het oudste bewijs van literatuur op aarde is, rond 1991 tijdens de Golfoorlog uit een Irakees museum.

Lees verder

Alternatieve dienstverlening bij De Lijn, zware hinder bij MIVB

De nationale betoging die de socialistische vakbond ABVV vrijdag organiseert in Brussel tegen de loonnormwet, zal voor hinder zorgen bij het openbaar vervoer.

Lees verder

Meer besmettingen vastgesteld, minder ziekenhuisopnames

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen neemt weer wat toe, maar er is ook meer getest. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van gezondheidsagentschap Sciensano vrijdagochtend. De dagelijkse nieuwe ziekenhuisopnames nemen wat af.

Lees verder

Arrestatiebevel voor verloofde Petito na onrechtmatig gebruik bankkaart

De verloofde van de vermoorde Gabby Petito (22), Brian Laundrie (23), wordt aangeklaagd voor het onrechtmatig gebruikmaken van haar bankkaart. De FBI vaardigde een arrestatiebevel uit tegen de man, die al een week spoorloos is.

Lees verder

PFOS-vervuiling: Gelekte mails suggereren dat Vlaamse regering vroeg niet te communiceren

Bij de start van de werken aan de Oosterweelverbinding 2017 bleek dat de grond vervuild was met het giftige PFOS, afkomstig van de nabijgelegen 3M-fabriek. Uit gelekte mails die VRT kon inkijken, blijkt dat Joke Schauvliege (CD&V) en Ben Weyts (N-VA) een belangrijke rol zouden gespeeld hebben in de niet-communicatie.

Lees verder