Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 6 september 2021

Evenepoel over selectie voor WK: “Als er iets gebeurt met Van Aert, zijn we flexibel genoeg om voor plan B of C te ...

HLN
Evenepoel over selectie voor WK: "Als er iets gebeurt met Van Aert, zijn we flexibel genoeg om voor plan B of C te gaan. Maar hopelijk zal dat niet nodig zijn"
Hij is erbij, Remco Evenepoel (21). De youngster van Deceuninck-Quick.Step zit in de Belgische selectie die straks de WK-wegrit in eigen land rijdt. Niet als kopman — dat is Wout van Aert. Bij afreis naar het EK in het Italiaanse Trentino (8-12 september) reageerde Evenepoel zonet op z'n selectie. "Alles staat in functie van Van Aert, maar met bepaalde koerssituaties weet je nooit."
Lees verder

Franse acteur Jean-Paul Belmondo (88) overleden
De Franse acteur Jean-Paul Belmondo is op 88-jarige leeftijd overleden. "Hij was al enige tijd erg moe. Hij is rustig gestorven," aldus zijn advocaat, Michel Godest. Belmondo was een iconisch figuur in het Franse filmlandschap en speelde onder meer mee in 'À bout de souffle'.
Lees verder

Amanda Gorman wordt eerste Global Changemaker van Estée Lauder: "Dit is mijn moment om de wereld te vertellen wat er moet gebeuren"
De wereld viel als een blok voor Amanda Gorman (23) toen ze op de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden haar gedicht 'The Hill We Climb' citeerde. Nog voor ze de trappen van het Capitool in Washington afliep, wist de dichteres dat haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Ze kreeg de ene miljoenendeal na de andere, en één voorstel kon haar overtuigen, dat van Estée Lauder. Daar had ze een goede reden voor, want Amanda wordt de eerste Global Changemaker van het merk.
Lees verder

Steeds meer bedrijven waarschuwen voor lege rekken in Verenigd Koninkrijk: "Een perfecte storm"
Steeds meer bedrijven in het Verenigd Koninkrijk waarschuwen voor lege rekken, als gevolg van een combinatie van de brexit en de coronacrisis die de bevoorrading bemoeilijkt. "Een perfecte storm", luidt het bij de Britse zender BBC. Van varkensvlees tot wijn en matrassen, dat zijn de nieuwe tekorten waarmee de Britse consument nu rekening moet houden.
Lees verder

OPROEP. Bent u één van die geluksvogels die kan genieten van deze geweldige nazomer?
Nog tot minstens woensdag wordt 26 tot lokaal 29 en 30 graden voorspeld. Bent u een van die bofkonten die toevallig dit jaar in september vakantie in eigen land hadden gepland? Bent u op dit moment mooie dagen aan het plukken in een vakantiepark of aan de kust? Misschien beleeft u wel met uw niet schoolplichtige kroost plezier aan die uitzonderlijke Indian summer? Wij zijn op zoek naar geluksvogels die ons even willen laten meegenieten.
Lees verder

Nederlander en nog twee toeristen betrapt op stelen Sardijns strandzand en kiezels: fikse boetes
De Italiaanse douane heeft op Sardinië drie toeristen betrapt die zand en kiezels als souvenirs mee naar huis wilden nemen. Het gaat om een Nederlander, een Roemeen en een Zwitser. Ze kregen alle drie een administratieve boete omdat het meenemen van 'natuurlijk erfgoed' verboden is.
Lees verder

Vakbonden willen bloedafnames personeel niet alleen aan 3M overlaten
De vakbonden vragen dat er een onafhankelijke partner betrokken wordt bij de bloedafnames van (ex-)werknemers van het chemiebedrijf 3M. Dat hebben vakbondsafgevaardigden Inge Paeshuys (ACV) en Levi Sollie (ABVV) in de PFAS-PFOS-onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement gezegd.
Lees verder

Tragedie in Brazilië, een Afrikaanse goeroe en satanische zussen: de straffe verhalen achter zomerse eendagsvliegen
Eind juni namen we afscheid van Wes, dé koning van de zomer van 1997. Met 'Alane' bracht de Kameroense 'griot' heel Europa aan het dansen. Eén van die iconische zomerhits — met bijbehorend dansje — die ons terugvoeren naar zorgeloze tijden, al schuilen achter die zomerse eendagsvliegen soms tragische, maar soms ook ronduit lachwekkende verhalen. Wist u bijvoorbeeld dat 'The Ketchup Song' satanische propaganda zou uitdragen?
Lees verder

"Met hem was het altijd een groot avontuur": ballonwereld neemt afscheid van Wim Verstraeten
De ballonwereld neemt afscheid van Wim Verstraeten, die zondag op 64-jarige leeftijd overleed na een langdurige ziekte. Zijn verdienste voor de ballonvaart in België valt niet te onderschatten, zeggen piloten die bij hem het vak leerden. Maar nog meer koesteren ze de herinnering aan Verstraeten als enthousiaste en inspirerende mens. "Veel van wat ik nu in mijn eigen bedrijf toepas, heb ik bij hem geleerd", reageert collega-ballonvaarder Filip Audenaert.
Lees verder

"Met hem was het altijd een groot avontuur": ballonwereld neemt afscheid van wereldreiziger Wim Verstraeten
De ballonwereld neemt afscheid van Wim Verstraeten, die zondag op 64-jarige leeftijd overleed na een langdurige ziekte. Zijn verdienste voor de ballonvaart in België valt niet te onderschatten, zeggen piloten die bij hem het vak leerden. Maar nog meer koesteren ze de herinnering aan Verstraeten als enthousiaste en inspirerende mens. "Veel van wat ik nu in mijn eigen bedrijf toepas, heb ik bij hem geleerd", reageert collega-ballonvaarder Filip Audenaert.
Lees verder

GAMEREVIEW. 'Road 96' brengt je op roadtrip naar de vrijheid
De makers van de uitstekende videogame Road 96 hebben heel goed naar roadmovies als Easy Rider gekeken. Maar ze stopten die invloeden in een adventuregame die vooral een uitgesproken politieke boodschap heeft.
Lees verder

Monsieur Cannibale verdwijnt na 33 jaar uit Efteling, fans maken één laatste ritje
De Eftelingattractie 'Monsieur Cannibale' verdwijnt na 33 jaar uit het pretpark. Zondagavond tussen 21 en 22.30 uur maakten liefhebbers en fans optimaal van de gelegenheid gebruik om nog één laatste ritje te maken in de kookpottenmolen.
Lees verder

EMA onderzoekt of derde Pfizer-prik bij 16-plussers aan te raden is
Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt of het al dan niet aangeraden is om zes maanden na de tweede dosis een derde zogenaamde boosterdosis van het Pfizer-vaccin toe te dienen aan iedereen ouder dan 16 jaar. De versnelde beoordeling zou in de komende weken al rond moeten zijn.
Lees verder

KOERS KORT. Van Aert is leiderstrui kwijt in Groot-Brittannië - Van der Breggen niet naar EK
Wout van Aert (26) is z'n leiderstrui kwijt in de Ronde van Groot-Brittannië. Onze landgenoot moest in het peloton toezien hoe vroege vluchter Robin Carpenter net voorop bleef. De 29-jarige Amerikaan van Rally Cycling is ook de nieuwe leider.
Lees verder

Filedruk ligt nu al hoger dan voor de coronacrisis: "Als dit een voorbode is voor de komende maanden, dan hou ik mijn hart vast"
Vanochtend stond in ons land 212 kilometer file. Dat gaf heel wat pendelaars de indruk dat het fileprobleem nog groter is dan voor de coronacrisis. Dat klopt ook voor de voorbije week: de filedruk lag tussen 30 augustus en 3 september 14% hoger dan in dezelfde week in 2019. Verkeersexperts waarschuwen dat het échte kantelmoment nog moet komen.
Lees verder

Europa spaart merken als Ferrari en Lamborghini niet bij overgang naar elektrische auto
Ook chique sportautomerken als Ferrari en Lamborghini moeten binnen vijftien jaar stoppen met het maken van brandstofauto's, houdt de Europese Commissie vol. Zij wil voor deze kleine fabrikanten voorlopig geen uitzondering meer maken, zoals Italië graag zou willen.
Lees verder

Nike neemt commercial op met Emma Meesseman: primeur in Europese vrouwenbasketbal
Ze was al de enige Europese basketbalspeelster die op (bescheiden) financiële steun kon rekenen van Nike Europa, maar nu nam de sportkledingfabrikant ook een commercial op met Emma Meesseman. Een primeur bij de vrouwen. Het zegt veel over het statuut van de 28-jarige Ieperse: mondiale klasse.
Lees verder

HET DEBAT. Moeten er sociale bijdragen betaald worden op studentenjobs? Dit is jullie mening
Wie als student vandaag bijklust, betaalt geen sociale bijdragen. ACV-voorzitter Marc Leemans wil dat veranderen, zodat ze in ruil rechten kunnen opbouwen. Wat denk jij? Moeten er sociale bijdragen betaald worden op studentenjobs? Eerder lieten we de experts aan het woord, nu is het jullie beurt.
Lees verder

Hoe 9/11 in België begon en hoe de taliban dat plots weer actueel hebben gemaakt
Enkele dagen na de terreur van 11 september 2001 kreeg een Brusselse vrouw een enveloppe toegestopt. Er zat 500 dollar in. "Vanwege Osama Bin Laden, die een schuld met uw man te vereffenen had." Dit is het verhaal van de moord op Ahmad Shah Massoud, de Afghaanse verzetsheld van wie de zoon op dit moment weer vecht tegen de taliban. De vader werd destijds gedood om 9/11 mogelijk te maken. En dat complot is in België begonnen.
Lees verder

Grote studie naar microplastics in Vlaams oppervlaktewater: risico voor milieu is laag
Microplastics in Vlaams oppervlaktewater hebben een laag tot verwaarloosbaar risico op het milieu. Dat blijkt uit de eerste grootschalige studie hierrond van de UGent en Vito. De slijtage van rubberen banden is de grootste bron van microplastics.
Lees verder