Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 17 september 2021

Europees Hof steunt Vestagers strijd tegen Belgische gunstregime voor multinationals

Europees Hof steunt Vestagers strijd tegen Belgische gunstregime voor multinationals

Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft correct gehandeld bij haar aanval tegen de Belgische overwinstrulings, een voormalig fiscaal gunstregime voor multinationals. Zo oordeelt het Europees Hof van Justitie. Maar hiermee is de kous nog niet af.

Lees verder

PSG en Lionel Messi krijgen ervan langs, veel lof voor Club: 'De Bruggelingen waren aartsgevaarlijk'

Club Brugge 1, PSG 1. Er ging een kleine schokgolf door het Europese voetbal. En in Frankrijk waren ze allesbehalve lief voor de Parijse sterrenploeg, die voor het eerst met zijn drie topspitsen Messi, Neymar en Mbappé (MNM) samen aantrad.

Lees verder

Microsoft schaft 'irritante' wachtwoorden af

Voortaan kan u kiezen voor een alternatieve methode om in te loggen, bijvoorbeeld een beveiligingssleutel of een verificatiecode. Voor Outlook, OneDrive of Family Safety hebt u dan geen wachtwoord meer nodig.

Lees verder

Binnenkort geen groene coronapas meer voor besmette gevaccineerden

Wie als volledig gevaccineerde toch nog besmet geraakt met covid-19, krijgt nog altijd een groen Covidsafeticket. Ondanks een positieve coronatest kunnen mensen op die manier dus nog steeds binnen op plekken waar dat coronacertificaat wordt gevraagd. Dat meldde de VRT op basis van een getuigenis.

Lees verder

Europese topambtenaar zit te breien tijdens toespraak von der Leyen

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen hield woensdag haar jaarlijkse State of the Union-toespraak. Een van de aanwezige topambtenaren haalde prompt een set breinaalden boven en ging vlijtig aan de slag. Of ze wel aandachtig luisterde? Daar heeft de politica een duidelijk antwoord voor: 'Breien houdt je scherp.' Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Kwart van jongvolwassenen vertoont symptomen van depressie

De geestelijke gezondheidsproblemen bij de Belgen liggen nog steeds hoger dan voor de coronaperiode. Dat blijkt uit de zevende gezondheidsenquête van Sciensano. Een opvallende trend is dat de situatie vooral bij jongvolwassenen ernstig is.

Lees verder

Antibiotica-voorstel Groenen haalt het niet

Een motie van de Groenen in het Europees Parlement om het gebruik voor dieren van antibiotica die cruciaal zijn voor de mens sterker te beperken dan de Commissie voorstelde, heeft het niet gehaald.

Lees verder

Podcasttips | Hoe moslimjongeren op één dag werden omgevormd tot 'generatie 9/11'

In Generatie 9/11 vertellen journalisten Wafa Al Ali en Lotfi El Hamidi hoe ze van de ene dag op de andere 'de andere' werden. In The dropout leren we dat ook zonder lijk, een true-crimepodcast erg boeiend is. En in Mercury mysteries worden de zotste verhalen over Freddie Mercury voor ons uitgepluist.

Lees verder

Harry en Meghan op voorgrond van Time's lijst van meest invloedrijke personen

Naar jaarlijkse gewoonte heeft het Amerikaanse Time Magazine een lijst samengesteld van de honderd meest invloedrijke mensen. Prins Harry en Meghan Markle sieren de cover. In de lijst staan ook nog talibanleider Mullah Baradar en drie Nederlanders.

Lees verder

Minister Crevits bevriest terugbetaling Pukkelpop in afwachting van gerechtelijk onderzoek

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft beslist om de terugbetaling van de voorschotten aan het muziekfestival Pukkelpop op te schorten in afwachting van de resultaten van het gerechtelijke onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden.

Lees verder

Duitse politie arresteert vier verdachten na dreiging synagoge

In Duitsland heeft de politie vier mensen, waaronder een 16-jarige, gearresteerd nadat ze informatie had ontvangen over een mogelijke dreiging voor een synagoge.

Lees verder

Biden vergeet naam Australische premier bij voorstelling historisch pact

De Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk stelden samen het veiligheidspact Aukus voor. De drie leiders kwamen aan het woord, en nadat Amerikaanse president Joe Biden Boris Johnson bedankte, kon hij even niet op de naam van de Australische premier komen. Hij probeerde de situatie op een gevatte manier te redden.

Lees verder

Liberalen zetten hoog in bij begrotingsgesprekken

Nog voor de federale begrotingsgesprekken goed en wel gestart zijn, legt Open VLD de lat openlijk op een inspanning van 3 miljard euro. Dat stevige openingsbod dreigt de relaties binnen Vivaldi opnieuw te schaden.

Lees verder

Manneken Pis trekt queer kostuum aan

Het plassende mannetje draagt een gloednieuwe outfit om de start van het Brusselse queer kunstfestival Q.ARTz te vieren. Met zijn exuberante kostuum vraagt Manneken Pis aandacht voor de rechten van de lgbti-gemeenschap.

Lees verder

Covid Safe Ticket in Brussel goedgekeurd: op deze plaatsen moet u de pas bovenhalen

Het Covid Safe Ticket (CST) kan in het Brussels Gewest gebruikt worden in dancings, discotheken, restaurants, cafés, sport- en fitnesscentra, handelsbeurzen en congressen, inrichtingen die behoren tot de culturele, recreatieve en feestelijke sector, de residentiële zorginstellingen voor kwetsbare personen, en evenementen vanaf 50 personen binnen en 200 personen buiten.

Lees verder

Poetin zegt dat 'tientallen personen' uit entourage besmet zijn

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat tientallen personen uit zijn entourage een coronabesmetting hebben opgelopen. Sinds dinsdag zit hij in quarantaine.

Lees verder

Vlaanderen opnieuw oranje op Europese coronakaart

Vlaanderen kleurt na twee weken in het rood opnieuw oranje op de Europese coronakaart. Ook Franrijk en Italië breiden hun oranje gebied uit. Dat blijkt uit de nieuwste update van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding ECDC.

Lees verder

Expertengroep dringt aan op mondmaskers in herfst en winter en voorbereiding noodplan

In de aanloop naar het Overlegcomité vrijdag trekt de expertengroep Gems opnieuw aan de noodrem. Onder meer de lage Brusselse vaccinatiegraad, het winterseizoen en de heropstart van het maatschappelijk leven baren de experts zorgen.

Lees verder

Vlaamse podcasts krijgen eigen prijzen

Na de MIA's (muziek), de Ensors (film & televisie) en de Boon (literatuur) krijgt Vlaanderen zijn eigen podcastprijzen: de Oorkondes. Op zaterdag 4 december worden die voor het eerst uitgereikt. Wouter Deprez zit de 25-koppige jury voor.

Lees verder

Aanwerven hoogopgeleide migranten in EU wordt makkelijker

Om bedrijven toe te laten makkelijker 'brains' van buiten de EU aan te trekken, geeft het Europees Parlement groen licht aan een versoepeling van de criteria.

Lees verder

Vlaams Belang: 'Uitspraken Eddy Demarez zijn fait divers'

In de commissie Media van het Vlaams Parlement heeft het Vlaams Belang gebotst met de andere partijen over de denigrerende uitspraken van Eddy Demarez. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) herhaalde dat de Sporza-journalist een tweede kans verdient.

Lees verder

Brand in Antwerpse haven veroorzaakt rookpluim boven stad

Door een brand op een bedrijventerrein in de haven van Antwerpen, is donderdagmiddag een grote rookpluim zichtbaar in de stad. De Antwerpse brandweer is ter plaatse en heeft het vuur onder controle.

Lees verder

Nieuw werk ontdekt van Vincent van Gogh

Een voorstudie voor de tekening Worn out uit 1882 is van de hand van Vincent van Gogh. De tekening is volgens het Van Gogh Museum niet minder indrukwekkend dan het uiteindelijke werk. Ze is vanaf vrijdag te zien in het Amsterdamse museum.

Lees verder

Gezondheidsexperten halen uit naar Nicki Minaj na controversiële tweets over coronavaccin

Nicki Minaj was maandag niet aanwezig op het Met Gala omdat ze nog niet ingeënt is tegen het coronavirus. Volgens haar zou een vriend van haar neef opgezwollen testikels gekregen hebben na zijn coronavaccin, en zou diegene nu impotent zijn. Er is geen verband tussen het vaccin en gezwollen testikels of impotentie, dus krijgt ze heel wat kritiek op haar uitspraken. 'Ze zou beter twee keer nadenken.'

Lees verder

Witte Huis verdedigt generaal die met China belde

President Joe Biden heeft sussend gereageerd op berichten dat topmilitair Mark Milley onder zijn voorganger twee keer heimelijk belde met zijn evenknie in China. De generaal wilde naar verluidt een gewapend conflict voorkomen in de laatste maanden van Donald Trumps presidentschap. Biden behoudt 'het volste vertrouwen' in Milley.

Lees verder

Duitse politie houdt 4 verdachten aan voor mogelijke aanslag op synagoge

De Duitse politie heeft vier verdachten aangehouden, nadat ze naar eigen zeggen een mogelijke aanslag van extremistische aard op een synagoge in Hagen, in het westen van het land, wist te voorkomen. Onder de gearresteerden bevindt zich ook een zestienjarige, schrijft de lokale politie van Hagen donderdag op Twitter.

Lees verder

VRT legt sportjournalist Eddy Demarez sanctie op

De directie van de VRT heeft Sporza-journalist Eddy Demarez en een andere medewerker een sanctie opgelegd naar aanleiding van hun uitspraken over de Belgian Cats na de Olympische Spelen. Dat werd bevestigd aan onze redactie. De VRT geeft geen details over de inhoud van de sanctie.

Lees verder

Ronde van Luxemburg: Sacha Modolo wint voor het eerst sinds 2018

Modolo (Alpecin-Fenix) heeft donderdag de derde etappe in de 81e Ronde van Luxemburg (2.Pro) gewonnen. Na 189,3 kilometer van Mondorf-les-Bains naar Mamer was de 34-jarige Italiaan de snelste in een massasprint, zijn eerste zege sinds 2018. De Fransman Benoit Cosnefoy werd tweede, de Roemeen Eduard-Michael Grosu derde. Arne Marit was met een zevende plaats beste Belg.

Lees verder

'We hadden technisch niet voorzien dat gevaccineerden nog positief konden testen': dit verandert er aan Covid Safe Ticket

Wie volledig gevaccineerd is maar toch besmet is met het coronavirus, krijgt nog steeds een geldig Covid Safe Ticket. Digitaal Vlaanderen gaat die fout in de coronapas nu rechtzetten. Wat verandert er precies? 'We stellen vast dat positief geteste mensen toch naar evenementen gingen. Dus moesten we ingrijpen', luidt het.

Lees verder

Alvaro Hodeg blijft Peter Sagan voor in eerste rit

Alvaro Hodeg (Deceuninck - Quick-Step) heeft donderdag de eerste etappe in de 65e Ronde van Slovakije (2.1) gewonnen. De 25-jarige Colombiaan sprintte na 158,4 kilometer naar de zege in Kosice. Hij haalde het voor thuisrijder Peter Sagan en de Zuid-Afrikaan Janse van Rensburg.

Lees verder

Zoekactie naar vrouw die vermist raakt tijdens reis met verloofde: 'Hij weigert mee te werken aan onderzoek'

De Amerikaanse autoriteiten zijn op zoek naar een 22-jarige vrouw uit Florida die tijdens een roadtrip met haar verloofde vermist raakte. Haar vriend is ondertussen wel thuis, maar weigert te praten over de verdwijning.

Lees verder

Nederlandse minister stapt op na debat over chaotische evacuaties uit Afghanistan

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) is opgestapt nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring heeft gesteund. Dat heeft de Nederlandse minister zojuist bekendgemaakt in de Tweede Kamer.

Lees verder

'In de krachtmeting over het klimaat, is een rechterlijk vonnis een detail'

Het vonnis in de Belgische klimaatzaak had voorlopig geen impact op het ­beleid. Was een ander scenario altijd al onwaarschijnlijk? 'In ­Nederland is precies hetzelfde gebeurd.'

Lees verder

Onuachu schiet matig KRC Genk in extra tijd voorbij Rapid Wien in Europa League

Dankzij een late goal van de onvermijdelijke Paul Onuachu is KRC Genk zijn nieuwe Europa League-campagne. De Nigeriaan verloste zijn ploeg in de 92ste minuut en zorgde voor een 0-1-zege.

Lees verder

Nieuwkomer Lemajic bezorgt AA Gent meteen moeizame zege in de Conference League

AA Gent wil overwinteren in de Conference League, en dus moest er gewonnen worden bij Flora Tallinn, het op papier zwakste broertje van de groep. Dat deden de Buffalo's, zonder echt te overtuigen. Het was de veelbesproken zomeraanwinst Darko Lemajic die de nodige drie punten binnenhaalde, met zijn eerste doelpunt voor Gent: 0-1.

Lees verder

Jaar na invoering reddingsstrook rijden hulpdiensten zich nog altijd vast in de file: hoeveel boete riskeer je?

'Zorg dat we kunnen passeren in de file, het is in het belang van iedereen.' Die oproep komt van de hulpdiensten. Want een jaar na de invoering van de reddingsstrook, rijden brandweer- en ziekenwagens zich nog altijd vast in de file. Deze week nog, bij een zwaar ongeval op de Brusselse Ring in Beersel.

Lees verder

Griekse tragedie voor Antwerp in Europa League: Great Old blijft na prima prestatie met lege handen achter

In Groep D verloor Antwerp zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League met 2-1 bij het Griekse Olympiacos. Youssef El Arabi bezorgde met een kopbalgoal vroeg in de tweede helft de thuisploeg de voorsprong maar Ally Samatta zorgde met zijn eerste goal voor Antwerp voor de gelijkmaker. Drie minuten voor tijd bezorgde Oleg Reabciuk de Great Old alsnog een koude douche.

Lees verder

Exit Merkel: 'Wir schaffen das', maar ook veel getreuzel

Tien jaar lang noemde Forbes Angela Merkel de machtigste vrouw ter wereld. Onlangs nog wees een poll uit dat zij de wereldleider is die het meest vertrouwen geniet.

Lees verder

Aantal dagelijkse ziekenhuisopnames daalt voor vierde dag op rij

Het aantal dagelijkse hospitalisaties als gevolg van een coronabesmetting is de afgelopen week met 12 procent afgenomen. Het aantal besmettingen blijft min of meer stabiel.

Lees verder

Vrij zonnige en droge start van de dag

Vrijdag start, na het optrekken van het ochtendgrijs, vrij zonnig en droog. In de namiddag wordt het bewolkter met nog hier en daar opklaringen. De maxima schommelen tussen 16 en 21 graden, meldt het KMI.

Lees verder

Vanaf 2022 is expertise verplicht om hypothecaire lening te verkrijgen

Banken moeten vanaf 2022 goederen laten taxeren voor ze een hypothecair krediet kunnen verstrekken. Het geleende bedrag wordt dan berekend op basis van de getaxeerde waarde en niet langer op de aankoopprijs.

Lees verder

Aantal klachten tegen agenten in 2020 met 11 procent gestegen

Het aantal klachten tegen politieagenten, die zijn behandeld door de Algemene Inspectie, is tussen 2019 en 2020 met 11 procent gestegen.

Lees verder