Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 september 2021

Eerste test voor controversiële Texaanse abortuswet: arts aangeklaagd voor illegale abortus

HLN
Eerste test voor controversiële Texaanse abortuswet: arts aangeklaagd voor illegale abortus
Een dokter in Texas die heeft toegegeven een abortus te hebben uitgevoerd die de nieuwe, strenge anti-abortuswetgeving in die Amerikaanse staat schendt, is aangeklaagd. Daarmee wordt de uiterst omstreden wet voor het eerst serieus getest. Dat schrijft The Washington Post.
Lees verder

Nieuwe bosbranden in Griekenland leiden tot evacuaties
Een bosbrand in de Griekse kustplaats Nea Makri, zo'n veertig kilometer ten noordoosten van Athene, heeft gisteren geleid tot preventieve evacuaties. De nieuwe bosbrand wekt extra zorg na de grootschalige branden die vorige maand al grote delen van het land teisterden tijdens een hittegolf.
Lees verder

Preventieve evacuaties in Griekenland na nieuwe bosbranden
Een bosbrand in de Griekse kustplaats Nea Makri, zo'n veertig kilometer ten noordoosten van Athene, heeft gisteren geleid tot preventieve evacuaties. De nieuwe bosbrand wekt extra zorg na de grootschalige branden die vorige maand al grote delen van het land teisterden tijdens een hittegolf.
Lees verder

EU-ministers tonen zich solidair met Parijs in duikbootaffaire
De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben vanuit New York hun "duidelijke steun" uitgesproken aan Frankrijk in het geschil met de Verenigde Staten over het veiligheidspact Aukus. Dat heeft Josep Borrell, de Europese hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken, gezegd.
Lees verder

Zes op de tien bouwprojecten vertraagd door bevoorradingsproblemen
De leveringstermijnen van materialen voor de bouwsector blijven oplopen. Dat heeft gevolgen voor veel bouw- en renovatieprojecten: bij 59 procent van de lopende contracten zijn er vertragingen, zo blijkt uit een rondvraag van de Confederatie Bouw. Aannemers nemen vaker maatregelen om de prijsstijgingen die met de bevoorradingsproblemen gepaard gaan, aan de klant te kunnen doorrekenen.
Lees verder

Federale regering moet Waalse put na watersnood vullen
Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) wil dat de federale regering 600 miljoen euro pompt in de heropbouw na de Waalse watersnood. Maar niet iedereen is voorstander. "Federaal moet toch niet de kerntaken van de Waalse regering gaan bekostigen?"
Lees verder

Sociale verhuurkantoren starten met zwarte lijst probleemhuurders
Wie het als huurder van een sociale woning te bont maakt, zal er in de toekomst geen meer kunnen huren. De sociale verhuurkantoren en huisvestingsmaatschappijen gaan hiervoor met een zwarte lijst werken. De Vlaamse regering gaf daarvoor haar goedkeuring. Private verhuurders vrezen dat die probleemhuurders bij hen zullen aankloppen, maar krijgen geen inzage in de lijst.
Lees verder

ONZE OPINIE. Als er één moment is om onze solidariteit met Wallonië te tonen, dan is het wel nu
Dat Wallonië er net zoals Griekenland ooit erg aan toe is. Herinner u: het Zuid-Europese land balanceerde op de rand van het faillissement. Het zijn niet onze woorden maar die van de Franstalige econoom Nicholas De Callatay in het politieke programma 'C'est pas tous les jours dimanche' op RTL. Ja, Wallonië (en Brussel) hadden hun budget niet op orde. En dan sloegen de pandemie en de watersnood nog in alle hevigheid toe. De Griekse vlag duikt niet zomaar op in de televisiestudio's als absolute doemscenario.
Lees verder

Trudeau blijft volgens eerste prognoses premier van Canada
De Liberale Partij van premier Justin Trudeau lijkt de verkiezingen in Canada te gaan winnen. Dat voorspellen de televisiezenders CBC en CTV, terwijl de eerste verkiezingsresultaten binnendruppelen. Het is nog niet duidelijk of de liberalen ook daadwerkelijk een meerderheid van de zetels in het parlement weten te veroveren.
Lees verder

Groen licht voor derde prik aan alle 85-plussers
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) zet het licht op groen om rusthuisbewoners én alle 85-plussers een extra dosis van een coronavaccin te geven. Het is nu aan de politiek om daar de knoop over door te hakken, schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag.
Lees verder

Droge en zonnige dag met maxima tot 19 graden
Het wordt vandaag droog en (vrij) zonnig. In het zuidoosten van het land verwacht het KMI meer wolkenvelden. De maxima liggen tussen 14 graden op de Ardense Hoogten en 19 graden in het centrum van het land. De wind waait meestal zwak tot soms matig uit het noordoosten.
Lees verder

COLUMN. De parel van het WK tijdrijden: Damme. Burgemeester: Joachim Coens. Waarom dan in het schietkraam van de Wetstraat staan?
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Joachim Coens, burgemeester van Damme.
Lees verder

Thibau Nys stelt nieuwe vriendin Anna voor
Thibau Nys (18) rijdt vrijdag het WK voor beloften, maar alle ogen zullen ook gericht zijn op Thibau z'n nieuwe vriendin. De zoon van Sven Nys en Isabelle is ondertussen enkele maanden samen met Anna Eikendal (19), een Nederlandse sprintster. De wielrenner deelde een foto van zijn nieuwe vlam op Instagram.
Lees verder

"Iemand moet mijn zoon hebben neergeslagen. Ik wil weten wie": mama van Dali (20) vraagt om duidelijkheid nadat student op klaarlichte dag in Gent zwaargewond werd aangetroffen
"Eén uur heeft het gescheeld of Dali was er niet meer." Aan het woord klinkt een emotionele Barbara De Decker. Volgens de Gentse spoeddienst was het menens: de verwondingen waarmee een voorbijganger haar zoon Dali van Buynder (20) zaterdagnamiddag in Gent-centrum aantrof, waren dodelijk. De student werd binnengebracht met een hersenschudding, grote hoofdwonde, gebroken oogkas en inwendige bloedingen. "We weten nog steeds niet wat zich die vrijdagnacht in de Overpoortstraat heeft afgespeeld."
Lees verder

Loonverlies voor zieke Vlaamse parlementsleden op komst
Alle partijen in het Vlaams Parlement zijn bereid om er op korte termijn voor te zorgen dat parlementsleden gedurende lange periodes van ziekte niet meer hun volledig loon ontvangen. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Er wordt nog even gewacht op een juridisch advies dat volgende week komt, maar het Vlaams Parlement wil daarna het gaspedaal indrukken.
Lees verder

87-jarige man slaat zijn even oude echtgenote dood met hamer
In een villa in Oostrozebeke heeft een 87-jarige man maandagmiddag zijn eveneens 87-jarige echtgenote gedood door haar met een hamer het hoofd in te slaan. De broer van dader Aloïs D. kwam met boodschappen langs en ontdekte zo het drama. "Het koppel was erg schuw", klinkt het in de buurt.
Lees verder

Hoe Wout van Aert afrekende met kampioenschapscomplex en nu medailles aan elkaar rijgt: "Wout is een winnaar. Zilver boeit hem niet"
Zelf vond hij zijn zilveren medaille in de tijdrit maar niks — weer tweede — maar zou er een straffere kampioenschapsrenner zijn dan Wout van Aert (27)? In 16 EK's, WK's en Olympische Spelen stond hij 14 keer op het podium. "Hij kan meer op de grote momenten. Een kenmerk van grote klasse."
Lees verder

Alle pech voor chef-kok Tom Van Lysebettens (34) en zijn Alison: maanden dicht door corona, nu maanden dicht door darmkanker
Kanker, dat zesletterwoord staat sinds zondag op de vitrine van restaurant Cochon De Luxe in Gent. Chef-kok Tom Van Lysebettens (34) heeft het, en zijn zaak is na een ellenlange coronasluiting alwéér dicht. Opdat de klanten hem niet zouden vergeten en hij alle gêne weg wil, schrijft hij columns en maakt hij grapjes over zijn ziekte. Ook over z'n stoma. "Een scheet kan vijf lange seconden duren, mijn zonen gieren dan van het lachen."
Lees verder

COLUMN. Wie op televisie aangeschoten lijkt, wordt aangeschoten wild
Was het zijn diabetes die Patrick Lefevere parten speelde? Of was de wijn verraderlijk lekker? Dat weten we niet, maar voor de zoveelste keer is bewezen: een tipsy indruk geven, kan heftige reacties losmaken. Wie op televisie aangeschoten lijkt, wordt aangeschoten wild.
Lees verder

Waarom Netflix-sensatie 'The Crown' populairder is dan ooit: "Zelfs prins Harry vindt het realistisch"
De Britse monarchie is na de Megxit en het schandaal rond prins Andrew op een absoluut dieptepunt beland. Maar 'The Crown', de populaire Netflix-reeks die al dat royaltydrama in hapklare afleveringen giet, beleeft hoogdagen. Dit weekend mochten de makers van de show maar liefst 8 Emmy's in ontvangst nemen, waaronder het felbegeerde beeldje voor 'Beste Dramareeks'. Hoe komt het dat 'The Crown' na vier seizoenen nog altijd een razend succes blijft? En wat mogen we verwachten in seizoen 5?
Lees verder