Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 27 september 2021

Een van de drie rechters in het Reuzegom-proces trekt zich terug

HLN
Een van de drie rechters in het Reuzegom-proces trekt zich terug
Een rechter van de drieledige rechtbankzetel, die vrijdag bij de inleidingszitting zetelde in het proces over de fatale studentendoop met Sanda Dia, heeft zich teruggetrokken. Dat meldt de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt. Advocaat Louis De Groote, die de preses van studentenclub Reuzegom bijstond, trok de neutraliteit van de rechter in twijfel omdat die verbonden is aan de KU Leuven, waar de Reuzegom-leden studeerden.
Lees verder

LIVE. Wat betekent de terugtrekking van een rechter voor het Reuzegom-proces? Onze gerechtsjournalist geeft meer uitleg
Een rechter van de drieledige rechtbankzetel, die vrijdag bij de inleidingszitting zetelde in het proces over de fatale studentendoop met Sanda Dia, heeft zich teruggetrokken. Dat meldt de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt. Advocaat Louis De Groote, die de preses van studentenclub Reuzegom bijstond, trok de neutraliteit van de rechter in twijfel omdat die verbonden is aan de KU Leuven, waar de Reuzegom-leden studeerden.
Lees verder

Filip Dewinter opent parlementair jaar door ontslag El Kaouakibi te vragen
Eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement Filip Dewinter (Vlaams Belang) vroeg tijdens de opening van de parlementaire zitting vandaag meteen dat voormalig Open Vld-politica El Kaouakibi ontslag neemt. "Ons parlement verdient beter", aldus Dewinter.
Lees verder

Wit-Russische oppositieleidster Kolesnikova wint Europese mensenrechtenprijs
De gevangengenomen Wit-Russische oppositieleidster Maria Kolesnikova (39) heeft de prestigieuze Vaclav Havelprijs van de Raad van Europa gewonnen. De voorzitter van de parlementaire vergadering, voormalig Open Vld-minister Rik Daems, prees haar als een symbool van moed tijdens de uitreiking van de prijs maandag in Straatsburg.
Lees verder

Leipzig gehavend tegen Club Brugge: Duitsers moeten wellicht tal van spelers missen
RB Leipzig zit voor de komst van Club Brugge, dinsdagavond op de tweede speeldag van de groepsfase van de Champions League, met lichte personeelsproblemen. Middenvelder Amadou Haidara en verdediger Josko Gvardiol liepen zaterdag in de ruime competitiezege tegen Hertha Berlijn (6-0) blessures op en konden de laatste training voor het duel tegen Club Brugge niet volledig afwerken.
Lees verder

Black-out of pure psychopaat? Proces gestart tegen man die joggende arts (42) ontvoerde, wurgde en in koffer van wagen in rivier dumpte
In Namen is het assisenproces gestart tegen Xavier Van Dam (31). De man wordt beschuldigd van het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van Wivinne Marion (42). De arts en moeder van twee was op de ochtend van 1 november 2018 aan het joggen in Namen, toen haar pad dat van Van Dam kruiste. Ze zou het niet navertellen.
Lees verder

Carrefour kampt met lege winkelrekken door staking
De sluiting van de site in Nijvel van de logistieke groep Kuehne+Nagel belemmert de activiteiten van de franchisenemers van Carrefour. Dat zegt de Beroepsvereniging van de Zelfstandige Voedingswinkels (Aplsia). Verschillende Carrefour-supermarkten kampen met lege winkelrekken.
Lees verder

ASSISEN: "Het mesje was niet open toen het in mijn zak zat." Man die liefdesrivaal doodstak houdt vol dat hij niet bewust wilde doden
Dimitri Gorris (35) hield op het eerste dag van zijn proces vol dat hij Bart Teichmann (38) nooit bewust heeft willen doden. Toen hij hem op 16 juli 2018 in de hals stak, was dat volgens hem enkel als reactie op de twee klappen die Bart hem daarvoor al had verkocht. Dat Bart zijn liefdesrivaal was en ook naar de hand van Dimitri's ex Sandra C. dong, speelde volgens hem geen rol. "Plots zei Bart tegen mij: "Ik gooi u door het raam en maak u kapot."
Lees verder

ASSISEN: "Het mesje was niet open toen het in mijn zak zat" Man die liefdesrivaal doodstak houdt vol dat het per ongeluk gebeurde
Dimitri Gorris (35) hield op de eerste dag van zijn proces vol dat hij Bart Teichmann (38) nooit bewust heeft willen doden. Toen hij hem op 16 juli 2018 in de hals stak, was dat volgens hem enkel als reactie op de twee klappen die Bart hem daarvoor al had verkocht. Dat Bart zijn liefdesrivaal was en ook naar de hand van Dimitri's ex Sandra C. dong, speelde volgens hem geen rol. "Plots zei Bart tegen mij: 'Ik gooi u door het raam en maak u kapot.'"
Lees verder

Vlamingen over lange wachtrijen en lege winkelrekken in VK: "Grootste probleem is tekort aan brandstof"
Meer dan 10.000 buitenlandse werknemers zullen tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk mogen werken als vrachtwagenchauffeur en in de levensmiddelensector. Dat heeft de Britse regering beslist in de hoop Kerstmis te redden van bevoorradingstekorten.
Lees verder

China wil abortussen "die niet medisch noodzakelijk zijn" terugdringen om bevolkingskrimp te stoppen
China wil abortussen "die niet medisch noodzakelijk zijn" terugdringen en tegelijkertijd de positie van vrouwen verbeteren. Zo wil het land met het grootste aantal inwoners ter wereld het geboortecijfer optrekken en koppels aansporen om meer kinderen te krijgen.
Lees verder

Hoe 'woke' zijn onze universiteiten nu echt?
"De academische vrijheid staat onder druk." Dat meldde rector Luc Sels bij de start van het nieuwe jaar. "'Woke' heeft een activistische, militante kant gekregen waar ik me heel erg ongemakkelijk bij voel." Is dat slechts een aanvoelen, of bestaan daar ook cijfers rond? Jazeker. Wij neusden in vakken en peilingen. Dit zijn onze bevindingen.
Lees verder

SHOWBITS. Annelien Coorevits komt tot rust met haar kinderen en Thomas Vanderveken heeft groot nieuws
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Gert Verhulst laat in zijn hart en ziel kijken: "Als Ellen nog een kind had gewild, liep er nu een klein Verhulstje rond"
Gert Verhulst (53) zit in de gelukkigste periode van zijn bestaan. Met grote dank aan zijn echtgenote en droomvrouw Ellen (43), en zijn nageslacht Viktor (27) en Marie (26). "Ik heb vroeger te hard gewerkt en te weinig genoten", klinkt het in Story. "Maar mijn leven wordt elke dag beter." Aan de hand van de liedjesteksten op zijn nieuwe album grasduint hij voor ons door dat bijwijlen te drukke leven en wat de toekomst nog brengt. "Ik weet niet of we zonder Annie nog een seizoen van 'Gert Late Night' kunnen maken."
Lees verder

Aantal tijdelijk werklozen op laagste peil sinds begin coronacrisis
Het aantal tijdelijk werklozen is afgelopen zomer opnieuw onder de 200.000 gezakt. Daarmee staat de tijdelijke werkloosheid op het laagste peil sinds het begin van de coronacrisis in maart 2019, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Rijkdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).
Lees verder

Benelux en Baltische staten erkennen elkaars diploma's hoger onderwijs
De Benelux-landen en de Baltische staten hebben maandag een verdrag over de automatische wederzijdse erkenning van diploma's hoger onderwijs gelanceerd. Wie in een van die landen wil werken of verder studeren, mag er voortaan zeker van zijn dat het niveau van de graad automatisch wordt erkend in dat land.
Lees verder

Scherpe reacties na Septemberverklaring: "Ongelofelijk dat er niets wordt gedaan aan energiefactuur"
De begrotingsplannen van de Vlaamse regering kunnen op scherpe reacties van de oppositie rekenen. "Besparen op de kinderbijslag is onverdedigbaar", zegt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. "In plaats van een duwtje in de rug, krijgen jonge gezinnen het mes in de rug. Dit toont vooral het gebrek aan een sociaal gelaat." Ook bij Groen en Vooruit is de kritiek niet mals.
Lees verder

67 doden bij gevechten in Jemen
Bij gevechten in de Jemenitische provincie Marib zijn de afgelopen 24 uur 67 doden gevallen onder rebellen en regeringstroepen. Dat hebben militaire en medische bronnen gemeld. Het zou gaan om 58 Houthi-rebellen en 9 regeringsgezinde strijders.
Lees verder

Oostende organiseert in 2027 opnieuw het WK veldrijden
Na de editie van begin dit jaar zonder publiek zal Oostende in 2027 opnieuw het WK veldrijden organiseren. De Internationale Wielerunie (UCI) wees de organisatie vrijdag toe aan de kuststad. Maandag maakte Oostende het nieuws officieel bekend in een persbericht.
Lees verder

Diependaele over verlaging registratierechten: "Zal woning niet duurder maken"
De registratierechten voor de aankoop van een enige en eigen woning worden vanaf 1 januari verlaagd van 6 naar 3 procent. Daarmee hoopt de Vlaamse regering kopers een duwtje in de rug te geven. "Op het moment dat je zelf geld op tafel moet leggen, gaan we ervoor zorgen dat je iets minder lang moet sparen om dat bedrag te bereiken", zegt Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen (N-VA).
Lees verder