Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 17 september 2021

Demir weigert vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem: “Project is groter dan toegelaten”

HLN
Demir weigert vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem: "Project is groter dan toegelaten"
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert de vergunning voor een nieuwe gascentrale in Dilsen-Stokkem. Het project zou "niet in overeenstemming met de verkavelingsvoorschriften" en "groter dan eigenlijk toegelaten" zijn.
Lees verder

Federale regering maakt plan om plastic voor eenmalig gebruik uit te faseren
De federale regering heeft vrijdag een flinke stap gezet richting de uitfasering van plastic voor eenmalig gebruik. Er komt een verbod op lichte plastic draagtassen, op een aantal uitzonderingen na. Ook plastic bestek, borden, rietjes en roerstaafjes worden in de ban geslagen. Dat staat in een koninklijk besluit van minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) waarvoor de ministerraad het licht op groen heeft gezet.
Lees verder

Engeland krijgt nieuw reisbeleid vanwege hoge vaccinatiegraad
De Britse regering zal het reisbeleid voor reizigers van en naar Engeland "vereenvoudigen" vanwege het grote aantal mensen dat er is gevaccineerd. De maatregelen moeten voor lagere kosten zorgen, meldt transportminister Grant Shapps. Wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk. De details worden later vandaag bekendgemaakt.
Lees verder

Veiligheidsraad verlengt VN-missie in Afghanistan
De missie van de Verenigde Naties in Afghanistan is met zes maanden verlengd. De vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad hebben dat unaniem besloten.
Lees verder

RECENSIE. 'Prodigal Son 2': "Catherine Zeta-Jones als de groupie van een seriemoordenaar is de verrassing van uw tv-avond"
De verloren zoon is terug. Al neemt 'Prodigal Son' na dit tweede seizoen ook meteen weer afscheid. De reeks over een begaafd rechercheur die denkt als een moordenaar, maar er als de dood voor is er zelf één te worden, werd niet vernieuwd voor een vervolg. Al gaat de stekker er niet uit zonder een flitsende finale. Eén waar zelfs Oscarwinnares Catherine Zeta-Jones voor werd opgetrommeld. Of u deze eigenwijze misdaadserie met Hannibal Lecter-sausje op Streamz moet streamen of skippen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze 'Kijkgids' voor u uit.
Lees verder

COLUMN. Mathias Vergels blijft niet bij de pakken zitten: "Eindelijk leek ik ergens deel van uit te maken"
Nu de kwakkelzomer van 2021 op zijn einde loopt, besloten Mathias Vergels (29) en zijn Lynn (28) om nog snel de zon op te zoeken. In zijn wekelijkse column vertelt Mathias hoe ze zich op Mallorca lieten rondleiden door de papa van Lynn en samen met hem het avontuur opzochten. "De eerste keer op reis met je schoonouders. Spannend, toch?"
Lees verder

Het statement van Club: Lang en De Ketelaere tekenen elk één jaar bij
Wat een statement. Twee dagen na hun imponerende match tegen PSG, heeft Club Brugge de contracten van Noa Lang (22) – in de voorselectie van Oranje – én Charles De Ketelaere (21) opengebroken. Beide goudhaantjes tekenden elk één jaar bij – CDK tot 2024, Lang tot 2025. Inclusief een upgrade van de (andere) cijfers. Geïnteresseerde clubs weten wat dat betekent.
Lees verder

Enkel jongens mogen van taliban terug naar middelbare school
De talibanminister van Onderwijs heeft aangekondigd dat de middelbare scholen in Afghanistan opnieuw zullen openen, maar wel alleen voor jongens. De minister postte een bericht op Facebook waarin met geen woord werd gerept over meisjesleerlingen. De Afghaanse bevolking vreest al langer dat de taliban met steeds meer beperkingen zullen komen voor meisjes en vrouwen in het land.
Lees verder

"Ik ben nog nooit zo bang geweest": eerste trailer voor het derde seizoen van 'You' is alvast veelbelovend
Fan van de Netflixserie 'You'? Zet je dan maar schrap. Het streamingplatform zwierde zonet de eerste trailer van het derde seizoen online en die ziet er alvast veelbelovend uit.
Lees verder

Minister van Jeugd Dalle: "Kinderrechten zijn soms wat aan de kant geschoven"
Vlaams Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) zegt dat de kinderrechten soms aan de kant zijn geschoven tijdens de coronacrisis. "Zeker in de beginperiode", zegt Dalle, "toen speelterreinen zijn afgesloten." De minister trekt de komende weken naar een reeks scholen onder de noemer 'Dalle Daagt Uit', om jongeren bewust te maken van kinderrechten.
Lees verder

Coronapandemie versnelde digitalisering in Wallonië
De coronapandemie heeft de digitalisering in Wallonië versneld, dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van het Agence wallonne du Numérique (AdN). Maar de digitale kloof blijft groot.
Lees verder

Poetin brengt elektronische stem uit wegens corona-isolatie
De Russische president Vladimir Poetin heeft elektronisch gestemd voor de parlementsverkiezingen in zijn land. Dat moest hij doen, aangezien de president in isolatie zit sinds tientallen coronabesmettingen werden vastgesteld in zijn entourage. "Ik heb mijn burgerplicht online vervuld in veilige omstandigheden", klinkt het.
Lees verder

KOERS KORT. Philipsen sprint naar zege in Kampioenschap van Vlaanderen – Cattaneo wint tijdrit in Ronde van Luxemburg, Almeida wordt opnieuw leider
Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) heeft vrijdag het 105e Kampioenschap van Vlaanderen op zijn naam geschreven. Na 196 kilometer met start en aankomst in Koolskamp haalde de 23-jarige Philipsen het in de verwachte massasprint voor de Nederlander Dylan Groenewegen en de Est Martin Laas. Baptiste Planckaert eindigde op de zesde plaats.
Lees verder

Frankrijk viert 40 jaar TGV
Op 22 september 1981 werd de allereerste TGV-hogesnelheidstrein van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF ingehuldigd door toenmalig president François Mitterrand. Sindsdien werden er drie miljard reizigers mee vervoerd. Vrijdag was huidig Frans president Emmanuel Macron er in Gare de Lyon in Parijs bij voor de viering van de veertigste verjaardag van de hogesnelheidstrein.
Lees verder

Bejaarde fietser komt om het leven bij tragisch dodehoekongeval
Op de Provinciale Baan in Baasrode is een bejaarde fietser om het leven gekomen bij een tragisch verkeersongeval. Hij kwam onder de wielen van een vrachtwagen terecht die rechts wilde afslagen en de fietser niet opmerkte. De 45-jarige vrachtwagenchauffeur uit Dendermonde was in shock na het ongeval.
Lees verder

Vlaanderen blijft hoog scoren in de Europese vaccinatietop
In Vlaanderen zijn nu maar liefst 5.193.882 mensen volledig gevaccineerd, dat is 78,07 procent van de Vlaamse bevolking. Onder de volwassen bevolking zijn 4.833.309 mensen gevaccineerd, goed voor 90,12 procent van de Vlaamse volwassenen. Zo blijft Vlaanderen, wat het aantal volledig gevaccineerde volwassenen betreft, hoog genoteerd staan in de Europese top, na Portugal, Frankrijk, Noorwegen, Ierland en IJsland. Dat meldt het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag.
Lees verder

LIVE (19u). Red Flames beginnen in Polen aan kwalificatiecampagne voor het WK 2023
De Red Flames trappen vanavond hun kwalificatiecampagne voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland op gang. Op de eerste speeldag trekt ons nationaal vrouwenelftal naar Polen. Volg de wedstrijd in deze liveblog op voet!
Lees verder

SHOWBITS. Lize Feryn toont haar 'streepjesbillen' en Nina Derwael duikt op bij Baba Yega
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Boetes, gefrustreerde automobilisten en studenten die hun kot willen klaarmaken voor academiejaar... WK-gekte wordt even WK-chaos nog voor het begonnen is: "Vermijd centrum Leuven even met de auto"
Het WK wielrennen in Leuven: een groot feest van de wielerfans, maar de automobilisten in en rond Leuven zijn iets minder enthousiast. De Geldenaaksevest in de richting van de Tiensepoort werd donderdag afgesloten voor de WK fanzone en zorgde meteen voor veel verkeersoverlast in en rond het centrum. Neem daarbij de Leuvense studenten die hun kot willen klaarzetten voor het aankomende academiejaar en de chaos is compleet. "Zo een groots event brengt natuurlijk ook wat minder leuke dingen met zich mee, maar laat ons vooral fier zijn op onze stad", zegt burgemeester Ridouani
Lees verder

Files, boetes, gefrustreerde automobilisten en studenten die hun kot willen klaarmaken... WK-gekte wordt even WK-chaos nog voor het begonnen is: "Vermijd Leuven met de auto tot
Het WK wielrennen in Leuven: een groot feest van de wielerfans, maar de automobilisten in en rond Leuven zijn iets minder enthousiast. De Geldenaaksevest in de richting van de Tiensepoort werd donderdag afgesloten voor de WK fanzone en zorgde meteen voor veel verkeersoverlast in en rond het centrum. Neem daarbij de Leuvense studenten die hun kot willen klaarzetten voor het aankomende academiejaar en de chaos is compleet. "We doen ons uiterste best, maar je vermijdt Leuven best met de auto tot na het WK", stelt schepen van sport Johan Geleyns.
Lees verder