Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 17 september 2021

De Lijn komt voor het eerst met ‘alternatieve dienstregeling’ bij staking

HLN
De Lijn komt voor het eerst met 'alternatieve dienstregeling' bij staking
Openbaarvervoermaatschappij De Lijn werkt aan een alternatieve dienstregeling bij stakingen. Volgende vrijdag 24 september zullen door een vakbondsactie mogelijk minder bussen en trams rijden.
Lees verder

Geschiedenis van iconisch jeugdhuis Lintfabriek wordt vereeuwigd in boek: "We mogen blij zijn dat de buurman potdoof was"
Het Lintfabriek, van 1982 tot 2007 hét epicentrum van de alternatieve jongerencultuur uit onze regio, wordt vereeuwigd in een boek. Dat bevat, naast een heleboel onuitgegeven fotomateriaal, ook interviews met de jongeren van toen, zoals Peter Daems (49) en Katrijn Sermeus (48). Zij waren in de jaren '90 enkele van de drijvende krachten van het iconische jeugdhuis. "We hielden drie à vier optredens per week in wat eigenlijk een gewoon rijhuis was. Dat zou je jezelf vandaag niet meer kunnen voorstellen."
Lees verder

Football Talk. Genk tegen STVV zonder Bongonda - Red Flames staan voor WK-kwalificatiematch in Poolse arena
Racing Genk moet het komend weekend zonder Theo Bongonda doen in de derby tegen STVV. De stilist van de Limburgers werd gisteren tijdens de match tegen Rapid Wien vervangen bij rust met hinder aan de hamstrings. Hoe lang John van den Brom hem zal moeten missen is nog afwachten, maar de match van zondag komt in elk geval sowieso te vroeg.
Lees verder

Binnenkort geen mondmasker meer in cafés en winkels? Deze landen gingen België voor
Mogen mondmaskers binnenkort op zak blijven in cafés, restaurants en winkels? De kans bestaat alleszins dat het Overlegcomité straks het licht op groen zet. In dat geval zou België echter lang niet het eerste land zijn waar de maatregel op de schop gaat.
Lees verder

Autosalon gaat dan toch door
Het autosalon gaat dan toch door, bevestigt organisator Febiac. Het vindt plaats van 14 tot 23 januari 2022 op Brussels Expo. Gisteren vernam onze redactie al uit goede bron dat er toch een Autosalon in de maak zou zijn.
Lees verder

KIJK LIVE. Autosalon gaat toch door, organisator Febiac reageert bij HLN Live
Het autosalon gaat dan toch door, bevestigt organisator Febiac. Het vindt plaats van 14 tot 23 januari 2022 op Brussels Expo. Febiac geeft om 13.45 uur uitleg bij HLN Live. Gisteren vernam onze redactie al uit goede bron dat er toch een Autosalon in de maak zou zijn.
Lees verder

Krijgt Autosalon groen licht? Febiac reageert bij HLN Live
Kan het Autosalon volgend jaar doorgaan? Organisator Febiac, de federatie van bedrijven van de Belgische autoindustrie, geeft zometeen om 13.45 uur uitleg bij HLN Live. Gisteren vernam onze redactie al uit goede bron dat er toch een Autosalon in de maak zou zijn.
Lees verder

LIVE. Van Aert en Evenepoel bezorgen superfan Noah memorabele dag, straks persconferentie
Gisteren nog op verkenning in het Leuvense, vandaag alweer in Brugge. Wout van Aert verzamelt in aanloop naar de tijdrit op het WK wielrennen met de Belgische ploeg in Brugge. Vanaf 14u30 staan ze de pers een eerste keer te woord. U volgt alles live op deze pagina.
Lees verder

Harmonieus uit elkaar gaan doe je zo. "Een scheidingsfeest of ritueel creëert mildheid, compassie en dankbaarheid"
Een scheiding hoeft niet altijd een bittere strijd te zijn. Sommige exen, zoals Christophe en Nick uit 'Blind Getrouwd', vieren het met een groot feest. Maar ook kleine rituelen kunnen waardevol zijn, zeggen relatietherapeut Sarah Hertens en coach Anne Buiskool. Samen een wandeling maken, brieven verbranden of een foto doorknippen: het kan helend werken. "In Denemarken kunnen mensen met hun familie en vrienden naar de kerk gaan om 'het neewoord' uit te spreken. In Nederland en België hebben we een equivalent: de Schip-aanpak."
Lees verder

Van een symbolisch scheidingsritueel tot een groot feest: een relatietherapeut en coach vertellen hoe je harmonieus uit elkaar gaat
Een scheiding hoeft niet altijd een bittere strijd te zijn. Sommige exen, zoals Christophe en Nick uit 'Blind Getrouwd', vieren het met een groot feest. Maar ook kleine rituelen kunnen waardevol zijn, zeggen relatietherapeut Sarah Hertens en coach Anne Buiskool. Samen een wandeling maken, brieven verbranden of een foto doorknippen: het kan helend werken. "In Denemarken kunnen mensen met hun familie en vrienden naar de kerk gaan om 'het neewoord' uit te spreken. In Nederland en België hebben we een equivalent: de Schip-aanpak."
Lees verder

MediaMarkt sluit drie winkels
MediaMarkt sluit eind deze maand drie winkels. Dat meldt de Franstalige christelijke bediendebond CNE en wordt bevestigd door het bedrijf.
Lees verder

LIVE. Wat beslist het Overlegcomité? Gaan de mondmaskers op de schop?
De federale regering en de deelstaten treffen elkaar om 14 uur opnieuw voor een Overlegcomité over de coronamaatregelen. De eventuele versoepeling van de mondmaskerplicht wordt allicht de grootste twistappel. Welke beslissingen worden er genomen? Volg het hier live.
Lees verder

Motivatiepsycholoog: "Essentieel om elk gebruik van coronapas goed uit te leggen"
Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) vraagt het overlegcomité om elk gebruik van de coronapas goed uit te leggen. "Dat is cruciaal om de acceptatie te verhogen. We zien dat in onze data", aldus de onderzoeker.
Lees verder

N-VA vraagt om beveiliging joodse gemeenschap te herzien na terreurdreiging in Duitsland
N-VA-Kamerlid Michael Freilich vraagt de federale regering om de stopzetting van de federale steun aan de beveiliging van joodse instellingen onmiddellijk te herzien. Dat doet hij naar aanleiding van de berichten over een verijdelde aanslag op een synagoge in het westen van Duitsland.
Lees verder

OESO: Beloftes van rijke landen over klimaathulp aan arme landen nog niet ingelost
De klimaatfinanciering die de rijke landen aan de ontwikkelingslanden verstrekken, bedroeg in 2019 zo'n 79,6 miljard dollar (67,6 miljard euro), zo heeft de OESO vrijdag gezegd. Het bedrag ligt nog ver onder de beloftes die gedaan zijn, en dan is de impact van de coronacrisis nog niet meegerekend.
Lees verder

Europese bezorgdheid rond woonkredieten: lenen we te veel?
Nadat ze eerder al het hypothecair mandaat in vraag stelde, pleit de Europese Bankenautoriteit (EBA) nu voor een verplichte waardeschatting bij het toekennen van woonkredieten. Ze wil op die manier vermijden dat kopers buitensporig lenen voor panden met een overschatte waarde. Maar hoeveel leent de Belg vandaag en dreigt hij zijn hand te overspelen? Spaargids.be gaat er dieper op in.
Lees verder

Limburgse en Antwerpse moskeeën krijgen dreigbrief van B. De Wever
De Sultan Ahmed-moskee in Heusden-Zolder en enkele Antwerpse moskeeën hebben de voorbije dagen een dreigbrief ontvangen. De brief werd ondertekend door B. De Wever uit Schelle. Politiezone Antwerpen en politiezone Heusden-Zolder zijn met een onderzoek gestart.
Lees verder

Kompany als coach voor eerste Clásico mét publiek: "Druk is wellicht groter voor ons... Maar dat kan snel keren"
Clásico-time voor Anderlecht. Paars-wit trekt voor het eerst onder de leiding van Vincent Kompany naar een kolkend Sclessin, maar de coach laat zich niet gek maken. "Ik zou de jongens op dezelfde manier voorbereiden op een Champions League- of WK-finale."
Lees verder

Wouter Vrancken hoopt bolwassing van Anderlecht door te spoelen tegen OHL: "Het was voor iedereen een mentale klap"
Tijd voor KV Mechelen om recht te veren. Na de zware 7-2-bolwassing in Anderlecht hopen Wouter Vrancken en zijn troepen aan te knopen met een zege tegen OH Leuven. "De spelers willen revanche nemen."
Lees verder

Vormer dacht er effectief aan om aanvoerdersband af te staan bij Club, bevestigt Clement: "Ruud was zeer ontgoocheld"
Ruud Vormer heeft er effectief aan gedacht om zijn aanvoerdersband af te staan bij Club Brugge, nadat hij niet in actie kwam tegen Paris Saint-Germain. Dat bevestigde Philippe Clement zonet. "Ruud was emotioneel. Maar na een avondje nadenken is hij me komen zeggen dat hij toch gewoon onze kapitein wilde blijven en nadien heeft hij goed getraind." Tegen Charleroi zal de Nederlander ook niet in actie komen door een achillespeesblessure.
Lees verder