Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 28 september 2021

Covid Safe Ticket treedt ten laatste op 15 oktober in voege in Brussels Gewest

HLN
Covid Safe Ticket treedt ten laatste op 15 oktober in voege in Brussels Gewest
Het is nog niet duidelijk wanneer de uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST) in voege treedt in het Brussels Gewest.
Lees verder

R. Kelly schuldig aan afpersing, mensenhandel en uitbuiting van minderjarigen
Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank in New York over de hele lijn schuldig bevonden aan negen aanklachten, waaronder mensenhandel, ontvoering, afpersing en seksuele uitbuiting van minderjarigen. "Hij was het meesterbrein achter een netwerk dat meisjes, jongens en vrouwen versierde en vervolgens misbruikte", klonk het tijdens de slotpleidooien. Volgens persbureau Reuters riskeert de ster een levenslange gevangenisstraf. De exacte strafmaat wordt op 4 mei 2022 bekendgemaakt.
Lees verder

Klaar voor Parijs-Roubaix: kasseien Bos van Wallers onkruidvrij gemaakt
Zondag is het zover: dé Helleklassieker. Met Parijs-Roubaix in zicht zijn ook de mythische kasseistroken onder handen genomen. Zo is het Bos van Wallers onkruidvrij gemaakt.
Lees verder

"Dit was meer een champagne shower dan een babyshower": dit waren de opvallendste momenten uit 'Anouk Matton Privé'
Zes weken lang krijgt de VTM 2-kijker een blik in het leven van dj, onderneemster en moeder in spe Anouk Matton (29). In de eerste aflevering van 'Anouk Matton Privé' zagen we onder andere hoe de wederhelft van Dimitri Vegas (39) zich amuseerde op haar babyshower. "Er is hier zoveel champagne gedronken."
Lees verder

UEFA trekt boetes in tegen Super League-rebellen
De Europese voetbalbond UEFA trekt voorlopig elke sanctie in tegen de rebellerende Super League-clubs Barcelona, ​​Juventus en Real Madrid. De clubs krijgen geen boetes omdat een rechtbank in Madrid had bepaald dat het bestuursorgaan van het Europese voetbal de rebellenclubs niet mocht sanctioneren.
Lees verder

Brits leger stand-by om brandstofcrisis op te vangen
Het Verenigd Koninkrijk heeft het leger gevraagd stand-by te zijn om indien nodig te helpen bij de aanhoudende brandstofcrisis in het land. Afgelopen weekend stonden er langere rijen aan de tankstations omdat er een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs is om brandstof te leveren.
Lees verder

Noord-Korea vuurt projectiel af in zee en vertelt VN het recht te hebben wapens te testen
Noord-Korea heeft opnieuw ten minste één ongeïdentificeerd projectiel in zee afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger dinsdag aan persbureau Yonhap. Er zijn geen verdere details bekendgemaakt. VN-resoluties verbieden de zelfverklaarde kernmacht Noord-Korea ballistische raketten te testen, maar het land trekt zich daar weinig van aan.
Lees verder

"Medewerkers Facebook Marketplace lazen privéberichten van gebruikers"
Facebook Marketplace, de zoekertjespagina van de socialemediagigant die gebruikers spullen laat kopen en verkopen in hun eigen buurt, is een groot succes. Wereldwijd maken meer dan een miljard mensen gebruik van de dienst, die volgens het bedrijf een van hun meest veelbelovende inkomstenbronnen is. Maar uit onderzoek van de Amerikaanse onafhankelijke site ProPublica, blijkt dat de dienst helemaal niet zo goed beveiligd is als Facebook doet uitschijnen. Daarnaast hadden medewerkers van een extern bedrijf lange tijd ongelimiteerde toegang tot de Messengerberichten van Marketplace-gebruikers.
Lees verder

Drugs in rivier op festivalterrein Glastonbury schaden vissen
In een rivier die over het terrein van het Britse muziekfestival Glastonbury stroomt, zijn grote hoeveelheden drugs aangetroffen. Hierdoor komen een zeldzame vissoort en andere dieren die in het wild leven in gevaar melden wetenschappers dinsdag. Aangenomen wordt dat de verdovende middelen via wildplassende festivalgangers in de waterloop terecht zijn gekomen.
Lees verder

Canadese kerk trekt 30 miljoen dollar uit voor slachtoffers internaten
De Canadese bisschoppen hebben maandag (lokale tijd) 30 miljoen Canadese dollar (zo'n 20,3 miljoen euro) toegezegd ter ondersteuning van initiatieven voor overlevenden van internaten voor inheemse kinderen. Eind vorige week maakten ze nog excuses voor de misstanden op de schoolinrichtingen die eerder dit jaar aan het licht kwamen.
Lees verder

Veertigtal mijnwerkers zitten al 24 uur vast in Canadese mijn
In het oosten van Canada zitten sinds zondag 39 mijnwerkers ondergronds vast nadat de toegang tot de hoofdingang van een mijn in Sudbury door een incident afgesloten geraakte. Dat heeft de Vale-groep, eigenaar van de mijn, maandag lokael tijd bekendgemaakt.
Lees verder

Oekraïne is hofleverancier van onze arbeidsmigranten
Dit jaar vroegen al zowat 7.000 mensen van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) een arbeidskaart aan om in Vlaanderen te mogen werken. Meer dan één op de vijf van hen komt uit Oekraïne. Ook India en Turkije zijn sterk vertegenwoordigd als leverancier van arbeidsmigranten. De bijkomende instroom van Britten na de brexit is daarentegen beperkt.
Lees verder

3 op 4 gemeenten hebben te weinig huisartsen
Minstens 227 van de 299 Vlaamse gemeenten tellen te weinig huisartsen. En het probleem dreigt de komende jaren nog groter te worden. "Om één oudere huisdokter te vervangen heb je er 1,5 à 2 nieuwe nodig. Weinig beginnende artsen willen nog werkweken van 80 uur kloppen."
Lees verder

"Zo veel testen: dat houden huisdokters niet vol": Domus Medica wil dat strategie grondig wordt bijgestuurd
"Er is gewoon te snel versoepeld. Door het mondmasker opnieuw uit te breiden en de coronapas te verplichten voor horeca en cultuurplekken is er een veel betere kans om de voorspelde vierde golf in bedwang te houden." Zo klinkt het bij Domus Medica, de grootste huisartsenvereniging van het land, waar men tegelijk wél een grondige herziening van de huidige teststrategie eist: "Want momenteel moeten huisartsen gewoon te veel overbodige coronatesten uitvoeren", aldus Domus Medica-voorzitter Roel Van Giel.
Lees verder

Zij kochten hus huis op fiscaal minst interessante moment: "Met dat geld konden we tóch zonnepanelen plaatsen"
Het steekt, de plotse verlaging van het registratierecht bij de aankoop van een nieuwe woning. Vooral bij de duizenden Vlamingen die het afgelopen jaar - dus nà het afschaffen van de woonbonus - hun huis of appartement hebben gekocht. Want het scheelt 'm toch een pák geld dat de nieuwe huiseigenaren liever aan iets zinvoller hadden besteed - zonnepanelen en een energiezuinigere woning, zo blijkt.
Lees verder

INTERVIEW. Michel Wuyts nadat hij op WK wielrennen als rockheld werd toegejuicht: "Verbittering heeft plaatsgemaakt voor dankbaarheid"
De meest gevierde man op het WK-wielrennen in Leuven was niet winnaar Julian Alaphilippe, maar tv-commentator Michel Wuyts (64). Zijn laatste opdracht voor de VRT was het niet - Wuyts doet nog Parijs-Roubaix en het cross-seizoen - maar toch werd het één groot afscheidsfeest. De massa voor het podium op het Ladeuzeplein ontving Wuyts als een rockheld en dat deed deugd. "De verbittering over mijn gedwongen pensioen heeft plaats geruimd voor dankbaarheid," zegt hij.
Lees verder

Onze chef voetbal legt de lat voor Club nóg hoger: "Verliezen tegen Leipzig is uit den boze"
Tevreden met een gelijkspel op Leipzig? Volgens onze chef voetbal Stephan Keygnaert moét Club Brugge hoger mikken. "We kunnen met z'n allen straks opnieuw blij zijn met 'Club heeft zijn best gedaan'. Maar eens houdt dit verhaal op."
Lees verder

ONZE OPINIE. Jambon lijkt te beseffen dat het nu of nooit is
Ik zat er stiekem op te wachten, gisterennamiddag. In zowat elke Septemberverklaring van de laatste jaren duikt hij op: de turbo. Volgens voormalig minister-president Geert Bourgeois moest er in 2016 een turbo gezet worden op de groei. Deze keer kondigde Jan Jambon een (weliswaar al eerder besliste) turbo-investering aan voor de zorg. Maar wat we gisteren zagen was vooral dat iemand de turbo op Jambon zélf had gezet. Het was alsof hij besefte dat het nu écht moet gaan gebeuren.
Lees verder

Vlamingen in Londen over de stormloop op tankstations en winkelrekken: "Brandstof lijkt wel wc-papier 2.0"
Lege winkelrekken en een ware rush op brandstof. De chaos in het Verenigd Koninkrijk loopt stilaan op. Zo getuigen ook twee Vlamingen die er al jaren wonen. "Of mensen steken voor, of ze komen egoïstisch met jerrycans aan. Het doet terugdenken aan toen corona pas begon. Noem het: WC-papier 2.0"
Lees verder

Op bezoek bij Marc Moret (59), fan en groot verzamelaar van 007: "Ben ooit koffie gaan drinken met Bond-girl"
Zelf drinkt zijn Martini liever zonder wodka, maar Marc Moret (59) uit Bredene is wel eigenaar van een bijzondere en zorgvuldig opgebouwde Bond-collectie. "Ik ben er straks bij op de avant première van 'No time to Die', 2 uur en 45 uur minuten entertainment. Benieuwd of het kan tippen aan 'Skyfall' (2012), de beste Bond-film met Daniel Craig."
Lees verder