Doorgaan naar hoofdcontent

Brussels hoger onderwijs mag ook overschakelen op voltijd contactonderwijs

Brussels hoger onderwijs mag ook overschakelen op voltijd contactonderwijs

Ook het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel kan bij aanvang van het academiejaar weer volledig overschakelen op contactonderwijs. Er geldt wel nog een algemene mondmaskerplicht op de campussen. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Lees verder

Klacht van Nederlandse coronascepticus tegen Marc Van Ranst onontvankelijk verklaard

De Mechelse correctionele rechtbank heeft de klacht van de Nederlandse coronscepticus Willem Engel tegen viroloog Marc Van Ranst onontvankelijk verklaard. Daarmee volgt de rechter het standpunt van het Openbaar Ministerie. Engel begint ondertussen al met een nieuwe procedure.

Lees verder

Belangrijk symbolisch moment: omstreden generaal van paard getild in VS

Eerst tuimelde hij van zijn sokkel. ­Nadien werd hij – in al zijn bronzen glorie – van zijn paard getild. Meer dan 130 jaar na de oprichting ervan ging gisteren een van de grootste standbeelden van de Confederatie in de VS voor de bijl. De omstreden ­generaal Robert E. Lee leidde de ­Confederale strijdkrachten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), toen het Zuiden de slavernij probeerde te handhaven.

Lees verder

China wil dat gamebedrijven 'breken' met winstbejag

De Chinese overheid vindt dat de sector van videogames niet te allen prijze winst moet najagen, maar meer moet doen tegen verslaving bij de allerjongsten. Peking heeft de belangrijkste gamingbedrijven daarom op het matje geroepen.

Lees verder

ARNO TEST 4

ARNO TEST 4ARNO TEST 4ARNO TEST 4ARNO TEST 4ARNO TEST 4ARNO TEST 4ARNO TEST 4

Lees verder

Waalse regering wil ook onverzekerde slachtoffers noodweer vergoeden

De Waalse regering zal de slachtoffers van de overstromingen van midden juli financieel bijspringen, ook als zij niet tegen dat soort schade niet verzekerd. 'We moeten hen helpen', zegt minister-president Elio Di Rupo (PS) donderdag in L'Echo.

Lees verder

Patrick Lefevere wil loon 'geblesseerde' Sam Bennett halveren: 'Ik ga hem terugpakken'

Nieuwe episode in de slaande ruzie tussen Patrick Lefevere en Sam Bennett, die volgend jaar naar Bora-Hansgrohe trekt. Voor Deceuninck - Quick-Step heeft de Ierse sprinter sinds mei niet meer gekoerst, maar zondag start hij wel voor Ierland op het EK. Een oorlogsverklaring voor Patrick Lefevere: 'Alle truken van de foor zijn blijkbaar goed.'

Lees verder

Johnson op ramkoers met Frankijk over gedwongen terugkeer migrantenboten

De Britse regering zou van plan zijn om sommige boten met migranten die het Kanaal proberen over te steken, te dwingen terug te keren. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel riskeert zo een stevige rel met bondgenoot Frankrijk.

Lees verder

Max Verstappen scheurt met F1-wagen door straten van Palermo

De Nederlands-Belgische F1-coureur Max Verstappen heeft na zijn overwinning op de Grand Prix van Nederland een korte stop gemaakt in Sicilië. Hij maakte de smalle straten van Palermo onveilig vooraleer hij aan boord van een oude ferryboot naar het vasteland vertrok voor de GP van Italië komend weekend. Bekijk de indrukwekkende beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Huiszoekingen bij mogelijk gewelddadige antivaxers in Italië

De Italiaanse politie heeft in het hele land huiszoekingen uitgevoerd bij antivaxers die mogelijk gewelddadige acties zouden plannen. Er werd bewijsmateriaal gevonden bij huiszoekingen en op de computer van de verdachten. De politie kon het in beslag nemen, meldt de politie donderdag.

Lees verder

Navo schakelt 300 manschappen in om te helpen met Afghaanse geëvacueerden

Ongeveer driehonderd troepen van de NATO Response Force zijn ingezet om de mensen die geëvacueerd zijn uit Afghanistan te helpen in afwachting van hun hervestiging. Het gaat om hun eerste optreden in zestien jaar.

Lees verder

Messi spotten in Brugge? Dat wordt moeilijk

Woensdag speelt de Argentijnse superster Lionel Messi zijn ­allereerste Champions League-match ooit voor PSG. En dat zowaar in Brugge. Maar de kans dat Belgische fans de Argentijnse aanvaller buiten het veld zien, is zo goed als nihil.

Lees verder

Europese coronakaart kleurt wat minder rood

De Europese coronakaart kleurt weer wat minder rood dan vorige week. Dat blijkt uit de nieuwste update van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding ECDC. Vooral Frankrijk doet het goed, en ook in Zweden valt goed nieuws te rapen. Minder voorspoedig gaat het in Noorwegen en Roemenië. België blijft zoals voorspeld een rode zone.

Lees verder

Marlen Reusser pakt als eerste niet-Nederlandse goud op EK tijdrijden

Geen medailles voor de Belgische vrouwen op het EK tijdrijden en dat is gezien het sterke deelnemersveld geen verrassing. Sara Van de Vel (27) werd negende, Ann-Sophie Duyck eindigde dertiende. De Zwitserse hardrijdster Marlen Reusser haalde verschroeiend uit en pakte goud.

Lees verder

Ex-voetbaltrainer Urbain Braems overleden

Ex-voetballer en ex-voetbaltrainer Urbain Braems is op 87-jarige leeftijd overleden. Braems veroverde in de jaren 1970 en 1980 als coach de landstitel en Beker van België met RSC Anderlecht en SK Beveren.

Lees verder

ECB neemt beetje gas terug

De ECB haalt de voet van het gaspedaal. De geldpers zal iets trager draaien dan in de voorgaande twee kwartalen.

Lees verder

Autosector vreest dat tekort aan laadpalen kopers afschrikt

Er zijn nog veel te weinig laadpalen voor elektrische auto's langs de wegen in de Europese Unie. Dat hekelt de Europese autofederatie ACEA donderdag. Met 5,5 laadpalen per 100 kilometer weg valt ons land net buiten de top 5.

Lees verder

Amper 31 en ze verdedigde al uiterst rechts en Syriëstrijders: wie is Olivia Ronen, advocate van Salah Abdeslam?

Ze is 31 - even oud als haar cliënt - en verdedigt in het terreurproces rond de aanslagen in Parijs de enige overlevende van het plot: Salah Abdeslam. Wie is Olivia Ronen, die eerder al extreemrechtsen én islamterroristen verdedigde?

Lees verder

Beloftes Bossuyt en De Wilde eindigen in top tien op EK tijdrijden

Op de tweede dag van het EK wielrennen in Trento kwamen Julie De Wilde (18) en Shari Bossuyt (21) als eerste Belgen in actie op de tijdrit bij de U23. Onze landgenotes deden het niet slecht: Bossuyt eindigde zevende, De Wilde negende. De Italiaanse Vittoria Guazzini pakte goud in eigen land.

Lees verder

Wilde beren zetten geëvacueerde stad in Californië op stelten

De inwoners van het Californische South Lake Tahoe moesten vorige week hun huizen ontvluchten voor de Caldor Fire, een bosbrand die al sinds midden augustus woedt. De verlaten woonwijken trekken nu wilde beren aan die op zoek gaan naar voedsel in de achtergelaten vuilnisbakken. Een bewakingscamera kon zelfs een nieuwsgierige berenfamilie met welpen vastleggen.

Lees verder

Frankrijk biedt gratis anticonceptie aan voor vrouwen onder de 25

Tot nu toe was gratis anticonceptie in Frankrijk voorbehouden voor minderjarige meisjes, maar voortaan komen alle vrouwen onder de 25 jaar hiervoor in aanmerking. Het doel van minister van Volksgezondheid Olivier Véran is te voorkomen dat vrouwen anticonceptie achterwege laten vanwege de kostprijs.

Lees verder

Uitgebreide Brusselse coronapas wordt race tegen de klok

De Brusselse regering gaat nu toch volop voor een uitgebreide coronapas tegen 1 oktober, ondanks de eerdere reserves van minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo).

Lees verder

Ethan Hayter wint massasprint in Ronde van Groot-Brittannië, Van Aert leider af na valpartij

De Brit Ethan Hayter heeft in Warrington de vijfde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. Hij was in een massasprint sneller dan de Italiaan Giacomo Nizzolo. Van Aert kon door een valpartij niet meesprinten en verliest zijn leiderstrui opnieuw aan Hayter.

Lees verder

Tomorrowland wil volgend jaar drie weekends: 'Economische noodzaak'

Tomorrowland wil volgende zomer niet twee, maar drie festivalweekends in Boom. Daarvoor gaat de organisatie een aanvraag indienen bij de betrokken gemeenten en de provincie. Als argumentatie halen ze de economische noodzaak aan.

Lees verder

Verzwakte bever uit Gents sluizencomplex gered

In het water vlakbij een sluizencomplex aan de Vlaamsekaai in Gent zwom er sinds enkele dagen opnieuw een bever. Dat is opvallend, want normaal komt het knaagdier in Vlaanderen vooral voor in Limburg en Vlaams-Brabant.

Lees verder

Gerestaureerde Boekentoren opent deuren op Open Monumentendag

In Gent zit het grootste deel van de restauratie van de iconische Boekentoren er na negen jaar op. Vanaf zondag kunt er een rondleiding krijgen in het monument van architect Henry Van de Velde.

Lees verder

Nederlands bondscoach Louis Van Gaal traint met jeugdspelertjes: 'Jij hebt andere kwaliteiten'

Een dag na de 6-1 zege tegen Turkije stond bondscoach Louis van Gaal alweer op het trainingsveld. Bij zijn oude amateurclub SV De Meer in de Amsterdamse Watergraafsmeer gaf hij het startsein voor een nieuwe spaaractie van Albert Heijn. Daarmee kunnen klanten geld inzamelen voor hun favoriete amateurclub. Volgens Van Gaal een heel belangrijke actie.

Lees verder

Taliban laten tweehonderd buitenlanders vertrekken uit Kaboel

Ongeveer 200 buitenlanders, onder wie Amerikaanse, Duitse en Nederlandse burgers, zijn donderdag uit Kaboel naar Qatar vertrokken met de eerste evacuatievlucht sinds de Amerikaanse troepen Afghanistan eind augustus verlieten.

Lees verder

Stefan Küng is de snelste op het EK Tijdrijden, brons voor Evenepoel

De Zwitser Stefan Küng is de winnaar op het EK Tijdrijden. Hij was sneller dan Filippo Ganna, die op de hielen werd gezeten door Remco Evenepoel. Een rollercoaster van een rit.

Lees verder

Nam conservatieve bisschop ontslag uit liefde voor auteur van satanisch-erotische romans?

Ophef in de katholieke kerk: de Spaanse conservatieve bisschop Xavier Novell Goma heeft ontslag genomen omdat hij naar verluidt verliefd is geworden op een schrijfster van satanisch-erotische boeken. Dat schrijven Spaanse media.

Lees verder

Kim Clijsters gaat dan toch nog tennissen dit jaar: 'Ik zie jullie snel!'

Het leek een jaar zonder tennistoernooi te gaan worden voor Kim Clijsters, maar daar komt nu alsnog verandering in. De voormalige nummer één van de wereld kreeg en accepteerde een wildcard van het WTA-toernooi van Chicago. Dat vindt plaats van 27 september tot 3 oktober.

Lees verder

Podcasttips | Typisch true crime: even onweerstaanbaar als problematisch

We gaan overstag voor een bedenkelijke misdaadreeks en trekken de bergen in met een groep Nederlandse alpinisten. De jongeren van het Londense Brent verwelkomen ons in hun leefwereld.

Lees verder

Roularta stopt met De Streekkrant

Roularta stopt met het verdelen van het gratis weekblad De Streekkrant. Eind oktober rollen de laatste van de zeventien nog resterende edities van de persen. Dat laat de mediagroep donderdag weten.

Lees verder

David Goffin zet punt achter seizoen: 'Wil volgend jaar sterker terugkomen'

Tennisser David Goffin (ATP 30) zal dit jaar geen wedstrijden meer spelen. Dat heeft hij donderdag aangekondigd op Instagram.

Lees verder

Auteur Annelies Verbeke dreigt boekenvak op te geven na 'miskenning' door jury literatuurprijs

'Treinen en kamers', de meest recente verhalenbundel van auteur Annelies Verbeke, haalde de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs niet. 'Nee, ik ga dat nu eens niet waardig dragen', reageert de schrijfster op Facebook.

Lees verder

Kritiek op 'weinig doortastende' Vandenbroucke

'Te weinig prikkels' of 'een druppel op een hete plaat'. Zowel bij de linker- en rechterzijde als bij experts leeft ontgoocheling over het federale plan rond langdurig zieken.

Lees verder

Salah Abdeslam kan het provoceren niet laten

Salah Abdeslam (31) vindt dat ook de slachtoffers in Syrië en Irak het woord moeten krijgen op het proces.

Lees verder

Journalisten zwaar mishandeld door taliban na vrouwenmars

Twee Afghaanse journalisten werden donderdag tijdens een vrouwenmars in Kaboel opgepakt door talibanstrijders en ernstig mishandeld. Op foto's tonen ze hun zwaar toegetakelde lichamen.

Lees verder

Amerikaanse regering gaat strijd aan met Texaanse abortuswet

De Amerikaanse regering heeft klacht ingediend tegen Texas vanwege de abortuswetgeving in die staat, zo heeft minister van Justitie Merrick Garland donderdag op een persconferentie bekendgemaakt.

Lees verder

Biden verplicht vaccinatie voor federale ambtenaren

President Joe Biden komt terug op zijn verkiezingsbelofte dat hij een vaccinatie tegen covid-19 niet zou verplichten. Dat Amerika drie keer al 15 miljoen ongebruikte dosissen moest vernietigen, leidt tot gêne en hardere regels.

Lees verder

Hoe het succesverhaal van 3x3 Lions een fraudedossier werd

Het Antwerps parket buigt zich over het basketbal, over de 3x3 wedstrijden van de Belgian Lions. Alles draait om een dossier in De Standaard over fraude met spooktornooien van de nationale ploeg. Hoe kwamen onze collega's die vermoedelijke fraude op het spoor en welke gevolgen kan dit hebben voor de nationale ploeg?

Lees verder

Kan een computer ook een uitvinder zijn?

AI-systeem Dabus heeft een speciaal potje uitgevonden. Op zich is daar niets speciaals mee, maar het opent de discussie over het patent op het ding. Is de computer nu de uitvinder of de persoon die Dabus heeft gemaakt?

Lees verder

Reacties op vaccinatieplan Biden: 'Republikeinen zullen regering-Biden aanklagen'

Terwijl vakbonden van ambtenaren aangeven de vaccinatieverplichting niet te zullen aanvechten, is de Republikeinse partij niet te vinden voor Bidens vaccinmandaat. De gouverneur van Texas spreekt van 'een machtsgreep'.

Lees verder

Bosbranden in Zuid-Spanje: brandweerman komt om, meer dan 900 mensen geëvacueerd

In het zuiden van Spanje hebben de hulpdiensten 939 mensen geëvacueerd omdat de situatie te gevaarlijk werd wegens bosbranden. In de regio van de Costa del Sol ging in minder dan 24 uur tijd bijna 2.200 hectare bos in de vlammen op. Bij de bluswerken liet een brandweerman het leven.

Lees verder

Rusland trekt Wit-Rusland verder naar zich toe: confederatie in de maak

Rusland lijkt de controle over buurland Wit-Rusland wat verder naar zich te hebben toegetrokken. De uniestaat tussen de twee landen kan eind volgende maand een zogeheten confederatie worden. 'Een doorbraak', zei de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko bij een bezoek aan zijn ambtgenoot Vladimir Poetin, die zei dat er vrijdag overeenstemming kan zijn.

Lees verder

VN-topman Guterres: 'Dialoog nodig met taliban'

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, pleit voor een 'dialoog' tussen de internationale gemeenschap en de taliban. Volgens Guterres moet vermeden worden dat de Afghaanse economie ineen zou stuiken en daarbij duizenden doden zouden vallen.

Lees verder

Toon met pin of kaarsje betrokkenheid op Werelddag Suïcidepreventie

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (Vlesp), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) roepen iedereen op om op vrijdag 10 september, de Werelddag Suïcidepreventie, betrokkenheid te tonen.

Lees verder

Gemiddeld 68 ziekenhuisopnames per dag

De nieuwste coronacijfers van gezondheidsinstituut Sciensano geven vrijdag opnieuw een toename van het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag aan, gekoppeld aan een daling van het gemiddeld aantal nieuwe aangetoonde besmettingen.

Lees verder

Intense buien en onweer

In de voormiddag valt er vrijdag vooral in het zuidoosten en oosten buiige regen, hier en daar met een paar donderslagen. Elders is het nog veelal droog tot de middag. In de namiddag komen er vanuit Frankrijk opnieuw verspreide intense buien voor, die hier en daar gepaard gaan met onweer. De maxima liggen tussen 18 en 21 graden in de Hoge Ardennen en rond 23 of 24 graden in de lagere gebieden, zo meldt het KMI.

Lees verder

Geen WK, wel operatie voor Tom Dumoulin

Tom Dumoulin kan een streep zetten door de rest van zijn seizoen. De Nederlander werd donderdag op training aangereden en brak daarbij zijn rechterpols. Vrijdag wordt Dumoulin in Maastricht geopereerd, zo meldt zijn ploeg Jumbo-Visma.

Lees verder

Tieners Fernandez en Raducanu spelen vrouwenfinale op US Open na stunts

De 18-jarige Britse Emma Raducanu (WTA 150) heeft zich in de nacht van donderdag op vrijdag als tweede geplaatst voor de finale van de US Open. In de eindstrijd ontmoet Raducanu de Canadese 19-jarige Leylah Fernandez (WTA 73), die eerder op de dag Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland geklopt had.

Lees verder

Eerste telefoongesprek in zeven maanden tussen Biden en Xi Jinping

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag getelefoneerd met zijn Chinese evenknie, Xi Jinping. Het was het eerste telefoongesprek in zeven maanden tussen beide wereldleiders, zo meldde het Witte Huis. Biden wilde met het gesprek ervoor zorgen dat de 'concurrentie' tussen beide grootmachten niet ontaardt in een 'conflict'.

Lees verder