Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 4 september 2021

Brussel plant museumbezoek op voorschrift

Brussel plant museumbezoek op voorschrift

De Brusselse schepen voor Cultuur en Toerisme, Delphine Houba (PS), wil museumbezoeken op doktersvoorschrift lanceren. Het Brugmannziekenhuis is partner.

Lees verder

Voorlopige balans van noodweer: 24.000 woningen getroffen in 36 gemeenten

Volgens een voorlopige balans zijn bij het noodweer midden juli 3.200 woningen gedeeltelijk verwoest en moet van 400 anderen nog worden bepaald of ze gesloopt of onbewoonbaar verklaard moeten worden. Dat zegt de Waalse minister van Huisvesting en Lokale Overheden, Christophe Collignon, vrijdag in de kranten van Sudpresse.

Lees verder

China sloopt recordaantal gebouwen in één keer

Vijftien wolkenkrabbers gingen tegelijk tegen de grond in de Chinese stad Kunming. De vijftien gebouwen, allemaal onafgewerkt, stonden er al zeven jaar. Omdat er gevreesd werd voor instabiliteit door wateroverlast, besloot de lokale overheid alle vijftien gebouwen in één keer te slopen.

Lees verder

Openingsbod Lalieux voor pensioenhervorming zal enkel linkerzijde bekoren

Pensioenminister Karine Lalieux (PS) opende vanochtend haar 'openingsbod' rond de pensioenhervorming. Tien jaar werken opent de deur naar een minimumpensioen, vervroegd stoppen kan na 42 gewerkte jaren. De ambtenarenpensioenen en de tweede pijler blijven buiten schot.

Lees verder

Gezonken dorp komt boven water door aanhoudende droogte

Door de aanleg van de Duhokdam in Irak kwam een dorp dertig jaar geleden volledig onder water te staan. Nu het waterpeil door de aanhoudende droogte erg laag staat, is het dorp opnieuw zichtbaar.

Lees verder

Remco Evenepoel gooit handdoek door opspelende maagproblemen

Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick.Step) verschijnt vrijdag niet aan de start van de vijfde etappe in de Benelux Tour (WorldTour). De 21-jarige Evenepoel kreeg donderdagavond opnieuw last van de maag, waarna werd beslist hem uit koers te halen.

Lees verder

AstraZeneca sluit compromis met Europese Unie: 200 miljoen dosissen tegen maart

De Europese Commissie en AstraZeneca hebben een einde gemaakt aan hun maandenlange juridische geschil. Het Brits-Zweedse farmabedrijf zal tegen eind maart 2022 200 miljoen dosissen coronavaccin leveren. Dat maakte de Europese Commissie vrijdagochtend bekend.

Lees verder

Hoe een Belgische weerman een Europese storm kan worden, maar Armand Pien geen optie was

Met 'Jean-Louis' heeft België voor het eerst een naam op de Europese namenlijst kunnen zetten die aan zware stormen zal worden gegeven. Een ode aan Jean-Louis Van Hamme, weerman bij de RTBF in de jaren 60 en 70. En Armand Pien dan?

Lees verder

26.000 Nederlandse huishoudens en ziekenhuis getroffen door E. colibacterie in drinkwater

In het drinkwater in het oostelijke Oldenzaal en omgeving is de E. colibacterie aangetroffen. Maar liefst 26.000 huishoudens zouden getroffen zijn.

Lees verder

Woordvoerder Biden fors tegen mannelijke journalist na vraag abortus: 'Jij bent nooit zwanger geweest'

In de Amerikaanse staat Texas werd een wet goedgekeurd die abortus na zes weken verbiedt. Pro-abortusgroepen probeerden het verbod tevergeefs tegen te houden, maar het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot om de wet niet te blokkeren. Een mannelijke journalist vroeg aan Bidens woordvoerder, Jen Psaki, waarom de gelovige president abortus toelaat. Zijn geloof bestempelt het namelijk als 'immoreel'. Psaki had een fors antwoord klaar.

Lees verder

Fifa belooft gepaste reactie op racisme tijdens Hongarije-Engeland

De Wereldvoetbalbond Fifa belooft 'gepaste actie' in antwoord op het racisme tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Hongarije en Engeland. De Engelse internationals Raheem Sterling en Jude Bellingham zijn racistisch beledigd door Hongaarse supporters tijdens de wedstrijd in het Puskas Stadion in Boedapest.

Lees verder

'Er zit geen logica achter het pensioenplan van Lalieux'

Hoogleraar Ive Marx had veel meer verwacht van de pensioenvoorstellen van minister van Pensioen Karine Lalieux (PS) en vraagt zich af wat de voormalige voorzitter van de Pensioencommissie, huidig minister Frank Vandenbroucke, hiervan vindt.

Lees verder

Vervuiling van de rivier Kasaï kost minstens 12 mensen het leven

De vervuiling van de rivier Kasaï in de Democratische Republiek Congo heeft minstens twaalf mensen het leven gekost en meer dan 4.500 mensen huidziekten en diarree opgeleverd. Dat heeft Eve Bazaïba, de Congolese minister van Leefmilieu, donderdagavond bekendgemaakt.

Lees verder

Ruïnes van 7.000 jaar oud enorm populair na erkenning Unesco

In het oosten van Turkije ligt Arslantepe, een kunstmatige heuvel van 30 meter hoog en ongeveer 7.000 jaar oud. Er werden al uitzonderlijke metalen en wapen gevonden, waaronder de oudste zwaarden ter wereld. Sinds de erkenning van Uneso als werelderfgoed, zijn de bezoekersaantallen vertienvoudigd. Maar het ontdekkingswerk zit er nog niet op.

Lees verder

Incident ruimtereis Richard Branson houdt Virgin Galactic aan de grond

De Amerikaanse toezichthouder op de luchtvaart (de FAA) heeft beslist het ruimtevliegtuig van Virigin Galactic aan de grond te houden nadat zich tijdens de historische ruimtereis van zijn stichter Richard Branson in juli een incident voordeed.

Lees verder

Peter Genyn haalt goud op 100 meter Paralympische Spelen, Roger Habsch pakt brons

Rolstoelsprinter Peter Genyn verlengde zonet zijn eigen titel op de 100 meter (T51) op de Paralympische Spelen. Het brons was voor Roger Habsch. Team Belgium pakt zo meteen twee extra medailles.

Lees verder

'London Bridge is down': geheim plan voor als Queen sterft onthuld

Ze is voor alle duidelijkheid nog levend en wel. Maar mocht The Queen, codenaam: 'London bridge' komen te gaan, dan ligt er een heel plan klaar om alles te regelen. Politico kon de wat lugubere documenten inkijken.

Lees verder

Trio opgepakt op verdenking van betaling met gestolen bankkaarten in Mol

De lokale politie Balen-Dessel-Mol heeft maandag drie verdachten ingerekend die in een winkel in Mol aankopen wilden verrichten met bankkaarten die vermoedelijk door helpdeskfraude werden gestolen of vervalst.

Lees verder

Lil Nas X kondigt debuutplaat aan met 'zwangerschapsfoto's'

Montero, de debuutplaat van Lil Nas X, zal op 17 september uitkomen. Om dat aan te kondigen postte de artiest 'zwangerschapsfoto's' van zichzelf.

Lees verder

Caleb Ewan wint in Bilzen de vijfde etappe in de Benelux Tour

Caleb Ewint was de snelste in de massasprint van de vijfde etappe van de Benelux Tour. Hij haalde het voor Sonny Colbrelli en Danny Van Poppel. Kasper Asgreen, de nummer twee van het klassement, kwam een dikke halve minuut later binnen. Stefan Bissegger verliest zijn leiderstrui.

Lees verder

Live | Volg hier de huldiging van de Olympische medaillewinnaars

Team Belgium deed het goed op de Olympische Spelen van Tokio 2020. De stad Brussel en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) vieren samen de atleten die een medaille behaalden op de laatste Olympische Spelen van Tokio. Volg hier de festiviteiten mee.

Lees verder

Wilmès: 'Overleg met taliban wil niet zeggen dat we hun regering erkennen'

Als we achtergebleven landgenoten veilig willen evacueren, is overleg met de taliban onvermijdelijk, stelt minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). 'Daarbij moeten we te allen tijde onze waarden verdedigen', klonk het.

Lees verder

Allbirds wil ieders ecologische voetafdruk verkleinen

Een beetje hippe eco-warrior draagt Allbirds aan de voeten. Nu is het de beurt aan de bankiers van Wall Street, want het trendy schoenenmerk trekt naar de beurs.

Lees verder

Vlaanderen maakt 1,8 miljoen euro vrij voor leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

De Vlaamse regering maakt onmiddellijk 1,8 miljoen euro vrij om de meest dringende problemen met het leerlingenvervoer voor het buitengewoon onderwijs aan te pakken. Dat is beslist op de ministerraad, meldt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Lees verder

Twee derde van middelbare scholieren in Vlaanderen volledig gevaccineerd

80 procent van de Vlaamse 12- tot 17-jarigen hebben een eerste prik achter de rug. Ruim 66 procent van hen zijn volledig gevaccineerd. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. In totaal is nu bijna 80 procent van alle Vlamingen volledig gevaccineerd.

Lees verder

Indiase meisjes smeken Modi: 'Laat ons pas trouwen als we 21 jaar zijn'

Honderden Indiase meisjes schrijven de premier van hun land brieven om de wettelijke huwelijksleeftijd op te trekken. 'We willen eerst onze studie afmaken.'

Lees verder

Magnus Cort Nielsen pakt derde zege in Vuelta na spannende negentiende etappe

Magnus Cort Nielsen heeft de negentiende rit van de Vuelta op zijn palmares geschreven. De hele dag lang was er een kat- en muisspel tussen de kopgroep en het peloton. Uiteindelijk slaagden zeven vluchters er nipt in om tot het einde uit de greep van het peloton te blijven. Daarvan was Cort de snelste. De Deen van EF Education First greep zo al zijn derde ritzege van deze Vuelta.

Lees verder

Gegevensbeschermingsautoriteit houdt platform om 'linkse leerkrachten' aan te geven tegen het licht

De gegevensbeschermingsautoriteit GBA heeft twijfels bij de rechtmatigheid van het meldformulier dat de jongerenafdeling van Vlaams Belang beheert om 'linkse' praatjes in de klas aan te geven. Ze schreef de initiatiefnemers aan voor meer informatie.

Lees verder

Voetbalclubs mogen opnieuw uitsupporters ontvangen

Vanaf 10 september zullen de Belgische voetbalclubs opnieuw bezoekende supporters in hun stadion toe mogen laten. Dat deelde de Pro League vrijdag mee. 'We werken nauw samen met clubs, federaties en overheidsinstanties om de terugkeer van bezoekende supporters op een veilige manier te laten verlopen', klinkt het in een communiqué.

Lees verder

Nieuwe zoekactie naar slachtoffer Fourniret levert niets op

Een nieuwe zoekactie naar het lichaam van Estelle Mouzin in de Franse Ardennen is vrijdag zonder resultaat stopgezet. Dat melden de Franse politiediensten. Het toen negenjarige meisje was in 2003 verdwenen. Ze werd het slachtoffer van de inmiddels overleden seriemoordenaar Michel Fourniret.

Lees verder

Collignon: 'Zo'n 40.000 gebouwen door noodweer getroffen'

Wallonië heeft ongeveer 40.000 gebouwen geteld die door de overstromingen van juli zijn beschadigd, waarvan 24.000 in de zwaarst getroffen gemeenten. Dat heeft Waals minister van Huisvesting en Lokale Besturen Christophe Collignon vrijdag in Hoei gezegd.

Lees verder

Minister Kitir test positief op corona en moet werkbezoek aan Midden-Oosten uitstellen

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) heeft een positieve coronatest afgelegd. Een werkbezoek aan achtereenvolgens Jordanië en Libanon dat volgende week zou doorgaan, moet daarom worden uitgesteld.

Lees verder

Belgische volleybalmannen verliezen ook tweede wedstrijd op EK

De Belgische volleybalmannen hebben ook hun tweede partij op het Europees kampioenschap in Polen verloren. Na eens spannende wedstrijd eindigde de beslissende set in het voordeel van Portugal.

Lees verder

Top 3M fietst omheen vragen onderzoekscommissie

De komst van drie 3M-toplui (en hun advocaat) naar de onderzoekscommissie draaide uit op een dovemans­gesprek vol ontwijkende antwoorden.

Lees verder

Prinses Astrid breekt ruggenwervel

Bij een fysieke inspanning heeft prinses Astrid een ruggenwervel gebroken. Daardoor zal ze de activiteiten in haar agenda de komende weken moeten uitstellen. Dat meldt het paleis vrijdag.

Lees verder

Sifan Hassan loopt meetingrecord op mijl tijdens Memorial

Elise Vanderelst is er vrijdag op de 45e editie van de Memorial Van Damme niet in geslaagd het negen jaar oude Belgische record op de mijl te verbeteren. De Nederlandse Sifan Hassan snelde naar een meetingrecord.

Lees verder

Nafi Thiam wordt 6de op de Memorial Van Damme: 'Eindelijk vakantie'

De Oekraïense Yaroslava Mahuchikh heeft vrijdag de hoogspringcompetitie gewonnen op de 45e editie van de Memorial Van Damme. Tweevoudig olympisch kampioene op de zevenkamp Nafi Thiam, hersteld van nekklachten, werd zesde.

Lees verder

Greet Minnen en Alison Van Uytvanck wachten Elise Mertens op in achtste finales dubbelspel US Open

Greet Minnen en Alison Van Uytvanck hebben zich vrijdag in New York voor de achtste finales van het dubbelspel geplaatst op de US Open. In de tweede ronde namen ze in 1 uur en 42 minuten met 7-5, 1-6 en 6-2 de maat van de Australische Ellen Perez en de Tsjechische Kveta Peschke.

Lees verder

'Veel geadopteerden zijn vragende partij voor een adoptiepauze'

Interlandelijke adoptie wordt de facto onmogelijk, besluit Lorin Parys uit het nieuwe rapport over adoptie. Neen, ze is wél nog mogelijk, in zeer uitzonderlijke gevallen, spreekt Atamhi Cawayu, lid van het expertenpanel, hem tegen.

Lees verder

Geen wereld-, wel meetingrecord polsstokspringen voor Duplantis op Memorial

Aan het publiek heeft het niet gelegen, maar het lukte de 21-jarige Zweed niet. De lat wilde bij het aanpassen van de hoogte niet op 6,19 m blijven liggen, waardoor Armand 'Mondo' Duplantis geërgerd een langere pauze moest nemen dan hij wilde. Winnen deed hij wel, het meetingrecord verbroken ook. Hij werd uitgeroepen tot 'Legend of the Night'.

Lees verder

Kan Kanye West het nog?

Deze week in de allereerste Radar: hoe geniaal is de Amerikaanse rapper Kanye West? En wie is Bram Demunter, de coming man van de Belgische schilderkunst?

Lees verder

Kan Kanye West het nog?

Deze week in de allereerste Radar: hoe geniaal is de Amerikaanse rapper Kanye West? En wie is Bram Demunter, de coming man van de Belgische schilderkunst?

Lees verder

Ongehoord | 'Ik zie liedjes als een vrijpartij: langzaam opbouwen'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Radar, onze nieuwe cultuurpodcast

Vandaag stellen we u een nieuwe podcast voor: Radar. Elke zaterdag ­praten onze journalisten u bij over wat er beweegt in de wereld van beelden, klanken en letters.

Lees verder

Coronacijfers blijven schommelen op zelfde niveau, dagelijks nog gemiddeld vijf doden

Tussen 25 en 31 augustus zijn gemiddeld 4,9 mensen per dag overleden als gevolg van het coronavirus (-23 procent), wat de tol op 25.397 doden brengt sinds het begin van de pandemie in België. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van Sciensano.

Lees verder

Weerbericht | Zomers met maxima tot 25 graden

Eindelijk toch wat zomer. Het kwik kan vandaag op verschillende plaatsen opklimmen tot 25 graden, en ook de komende dagen belooft het aangenaam warm te blijven.

Lees verder

Deze vogel kan huilende baby perfect imiteren

Een liervogel in de Taronga zoo in de Australische stad Sydney heeft heel wat huilende kinderen op bezoek gehad. Nu kan de vogel het gekrijs perfect nabootsen. Liervogels staan bekend om hun communicatievaardigheden, ze kunnen elk geluid zelf nabootsen.

Lees verder

Naomi Osaka uitgeschakeld op US Open, Elise Mertens wel naar vierde ronde

Elise Mertens heeft zich in New York geplaatst voor de vierde ronde van de US Open. Titelverdedigster Naomi Osaka kon dan weer geen afstand nemen van de Canadese Leylah Fernandez. Zij last nu een tijdelijke pauze in.

Lees verder

CD&V wil giften aan organisaties als 'Boven de wolken' fiscaal aftrekbaar maken

Regeringspartij CD&V wil giften aan organisaties die ouders van een levenloos geboren kind bijstaan, zoals de vzw Boven de wolken, fiscaal aftrekbaar maken. Kamerleden Steven Matheï en Nahima Lanjri hebben daarvoor een wetsvoorstel ingediend.

Lees verder

280.000 Vlamingen komen in aanmerking voor derde prik, eerste uitnodigingen gaan volgende week de deur uit

Vanaf 10 september zullen de eerste uitnodigingen de deur uitgaan voor mensen die in aanmerking komen voor een derde prik. Het Agentschap Zorg en Gezondheid schat dat het om zo'n 280.000 Vlamingen gaat.

Lees verder