Doorgaan naar hoofdcontent

Blitzbezoek paus Franciscus aan Hongarije

Blitzbezoek paus Franciscus aan Hongarije

Paus Franciscus is zondagmorgen aangekomen in Boedapest. Hij zal er deelnemen aan het Eucharistisch Congres. Ook op het programma: een korte ontmoeting met de Hongaarse premier Viktor Orban.

Lees verder

Vlaanderen is natuurgebied rijker: Polders in Kruibeke erkend als reservaat

'De streek is uniek, we hebben de bever hier voor het eerst gespot', legt barbiergids Dirk Buytaert uit. Maar de bever is maar één van de vele zeldzame inheemse diersoorten die er thuis zijn. Samen met de otter, de ree en de visarend komen ze voor in Polders. Het gebied van 500 hectare is nu erkend als natuurreservaat.

Lees verder

Fransen begraven strijdbijl: champagne kan weer naar Rusland

De Franse champagnehuizen begraven de strijdbijl met Rusland, en gaan vanaf 15 september weer champagne uitvoeren richting Rusland.

Lees verder

Drones met roofvogelgeluiden moeten vogels afschrikken op de luchthaven

Brussels airport en luchtverkeersleiding Skeyes testen sinds donderdag drones uit met een speciale missie. Om vogels op het luchthaventerrein in het oog te houden en indien nodig te verjagen, worden drones ingezet. Dat gebeurt door middel van extra speakers die aan het toestel verbonden zijn en het geluid produceren van roofvogels. Het project is erg belangrijk, want een zogenaamde bird strike waarbij een vliegtuig botst met vogels kan fatale gevolgen hebben.

Lees verder

Skoda kan door chiptekort 100.000 auto's niet bouwen

De Tsjechische Volkswagen-dochter Skoda mist door het wereldwijde tekort aan halfgeleiders dit jaar de productie van 100.000 wagens. Dat zegt topman Thomas Schäfer in de Duitse krant Augsburger Allgemeinen.

Lees verder

Burgemeester Hidalgo van Parijs officieel presidentskandidaat

Anne Hidalgo, de socialistische burgemeester van Parijs, heeft zondag officieel bekendgemaakt dat ze volgend jaar kandidaat is bij de presidentsverkiezingen. Peilingen geven haar nochtans niet veel kans, tenzij ze het flink verdeeld links weet te verenigen.

Lees verder

Zoo deelt beelden geboorte zeldzame panter

De populatie van de Sri Lankaanse panter is een telg rijker. De Koninklijke Burger's Zoo in het Nederlandse Arnhem deelde beelden van de geboorte van een nieuw jong. Het jonge roofdier heeft de eerste kritieke levensfase goed doorstaan. Er zijn naar schatting nog minder dan 1.000 van deze panters in Sri Lanka, in Europa leven er ondertussen 58 in gevangenschap: 27 mannetjes, 30 vrouwtjes en de kersverse aanwinst. Het geslacht van het pasgeboren jong zal over zes weken bepaald worden.

Lees verder

Taliban voeren apart onderwijs in voor mannen en vrouwen aan universiteiten

Afghaanse vrouwen die naar de universiteit willen, zullen dat kunnen. Maar ze zullen geen les volgen samen met mannen. Dat heeft de nieuwe minister van Hoger Onderwijs van het talibanregime zondag aangekondigd.

Lees verder

Coronapas in (heel) Vlaanderen blijft controversieel concept

De uitrol van een coronapaspoort in Vlaanderen – naar analogie met Brussel – lokt enorm verdeelde reacties uit. Voor festivals en evenementen is het een goede oplossing, daar zijn velen het over eens, maar een algemene invoering lijkt een brug te ver.

Lees verder

'Alleen sterke N-VA kan omslag maken naar autonoom Vlaanderen'

De coronacrisis bewijst volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever dat het dringend tijd is voor een autonoom Vlaanderen. In 2024 is erop of eronder. Voor België, meent de partij - maar evengoed voor de partij zelf. Op de familiedag in Plopsaland roept De Wever iedereen op om nieuwe N-VA-apostelen te rekruteren, in een speech die bijwijlen als een noodkreet klinkt.

Lees verder

Ruim 100.000 Catalanen eisen onafhankelijkheid aan vooravond onderhandelingen

Op 'Diada', de nationale feestdag van de Catalanen, heeft een onverwachte massa zaterdagavond deelgenomen aan de traditionele mars voor onafhankelijkheid, die elk jaar gehouden wordt in het centrum van Barcelona. Volgens de politie waren er zo'n 107.000 betogers, volgens de organisatie 400.000. Straks zit de Catalaanse overheid samen met de Spaanse regering.

Lees verder

Stickers tegen LGBT+-gemeenschap in Antwerpen: politie voert onderzoek

Stickers met een regenboogvlag, symbool voor de LGBT+-gemeenschap, die met een zwarte streep is doorkruist en de tekst 'Gewoon normaal', zorgt voor ongerustheid. Ze doken afgelopen weekend op enkele plekken op in Antwerpen en Gent. De politie stelt een onderzoek in.

Lees verder

Anderlecht straft KV Mechelen af met zeven doelpunten

Negen doelpunten in het Lotto Park. Dat was lang geleden. En dan nog eens zeven voor Anderlecht, dat KV Mechelen een pak voor de broek gaf op eigen veld met 7-2.

Lees verder

Koningin Mathilde wandelt 20 km door Brussel

Koningin Mathilde (48) heeft zondag deelgenomen aan de 41ste editie van de 20 kilometer voor Brussel, als wandelaar. Uit de officiële uitslag op de website van de organisatie valt op te maken dat 'Mathilde de Belgique' de klus klaarde in 3 uur en 16 minuten.

Lees verder

Joodse opa haalt weesje Eitan (6) op voor dagje spelen, maar vliegt plots naar Israël

Het parket van de Italiaanse stad Pavia heeft een onderzoek geopend naar de vermoedelijke ontvoering van de 6-jarige Eitan Biran. Het Italiaans-Israëlische jongetje overleefde in mei als enige het kabelbaanongeluk in Stresa, sindsdien wordt boven zijn hoofd een bitse voogdijstrijd uitgevochten.

Lees verder

Grootste ziekenhuisschip ter wereld komt aan in Antwerpen

De Global Mercy, het grootste ziekenhuisschip ter wereld, is 174 meter lang en telt twaalf dekken. Het schip wordt de komende maanden in Antwerpen afgewerkt, vrijwilligers zullen het uitrusten met 200 ziekenhuisbedden en zes operatiezalen.

Lees verder

Ricciardo wint tumultueuze GP van Italië, Hamilton en Verstappen vallen halfweg uit na crash

De Australiër Daniel Ricciardo (McLaren) heeft zondag de winst veroverd in de Grote Prijs van Italië, de veertiende manche van het WK Formule 1. De Britse wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) en de Nederlandse WK-leider Max Verstappen (Red Bull) botsten halfweg de GP met elkaar en konden niet meer verder.

Lees verder

Colbrelli te sterk voor Evenepoel op EK

Het waanzinnige EK in Trento heeft na een ware afvallingsrace een winnaar gekregen. De Italiaan Sonny Colbrelli wordt in eigen land Europees kampioen na een sprintduel met onze Remco Evenepoel. De Fransman Benoit Cosnefroy pakte het brons.

Lees verder

Van Aert niet te stoppen: wint nu ook slotetappe en klassement Tour of Britain

Wout van Aert heeft de slotetappe in de Tour of Britain gewonnen. In de massasprint klopt hij André Greipel op de meet. Van Aert wordt ook de eindwinnaar van deze editie nadat Ethan Hayter niet in de buurt was om mee te sprinten.

Lees verder

AA Gent in eigen huis onderuit tegen tien man van Charleroi

Charleroi liep al vroeg tot 0-2 uit maar AA Gent reageerde vlijmscherp. Voor de pauze zorgde Castro-Montes voor de aansluitingstreffer en iets voor het uur maakte Depoitre gelijk. De thuisploeg drong nog aan maar het was uiteindelijk Morioka die met medewerking van Hanche-Olsen de partij besliste: 2-3

Lees verder

Ontgoocheling overheerst bij Evenepoel na zilver op EK: 'Dit is heel zuur'

Remco Evenepoel moest in de sprint de duimen leggen voor de snellere Italiaan Sonny Colbrelli. 'Het is jammer dat ik geen goede sprint heb, in de toekomst zal dit waarschijnlijk nog gebeuren.'

Lees verder

CDH wil vervellen tot ' positieve centrumbeweging' met nieuwe naam

Na een herbronningsoefening heeft het CDH besloten om in het centrum van het politieke landschap te blijven als 'fiere centrist'. Wel kondigt voorzitter Maxime Prévot in februari een nieuwe naam en dito manifest aan.

Lees verder

'Alleen een sterke N-VA kan de omslag maken naar een autonoom Vlaanderen'

'Een vrij Vlaanderen.' Dat is kort en krachtig waarop N-VA-voorzitter Bart De Wever aanstuurde op de familiedag in Plopsaland.

Lees verder

De bankzitter | Anderlecht, een team met twee gezichten

Anderlecht haalde tegen KV Mechelen nog eens ouderwets uit: 7-2. De eerste helft riep veel vragen op, de tweede was indrukwekkend.

Lees verder

300.000 bezoekers voor Open Monumentendag

Naar schatting 300.000 à 350.000 bezoekers hebben zondag deelgenomen aan de 33ste Open Monumentendag in Vlaanderen, met als thema 'inclusie'. Dat meldt organisator Herita op basis van steekproeven.

Lees verder

Nederland verplicht coronapas

Nederland schaft de anderhalvemeterregel vanaf 25 september af. Dat berichtten verschillende Nederlandse media zondagavond. Tegelijk zal iedereen vanaf dertien jaar in Nederland een coronapas moeten hebben bij een bezoek aan een café, concertzaal of theater.

Lees verder

Genk verspeelt in slotfase twee dure punten

Genk leek tegen een tienkoppig Union te gaan winnen, maar in het absolute slot scoorde Undav de 1-1.

Lees verder

Steden dulden de knalpotterreur niet langer

Auto's die het prettig samenleven verstoren: luid optrekken, zware geluidsinstallaties en het nieuwste: een ploffende en knallende uitlaat. 'Pops and bangs' heet dat en het fenomeen lijkt steeds vaker voor te komen. Gemeentebesturen beseffen dat ze moeten ingrijpen, maar hoe?

Lees verder

US Open: Daniil Medvedev slaat droom van Novak Djokovic aan diggelen en wint eerste Grand Slam

's Werelds nummer een Novak Djokovic, dit jaar winnaar van de Australian Open, Roland-Garros en Wimbledon, is er zondag niet in geslaagd ook zijn gehoopte vierde Grand Slam te winnen of recordhouder te worden. In de finale van de US Open moest de 34-jarige Serviër in 2 uur en 15 minuten met 6-4, 6-4 en 6-4 het onderspit delven voor de 25-jarige Rus Daniil Medvedev, de nummer twee van de wereld.

Lees verder

Noord-Korea vuurt kruisraketten af tijdens oefening

Noord-Korea heeft afgelopen weekend succesvolle tests met een nieuw soort kruisraket uitgevoerd, meldt staatspersbureau KCNA.

Lees verder

Scholz (SPD) wint ook tweede televisiedebat Duitse verkiezingen, Laschet (CDU) sluit ondergeschikte rol in regering niet uit

De bondskanselierskandidaat van de sociaaldemocraten (SPD) Olaf Scholz heeft volgens televisiekijkers in Duitsland ook het tweede debat in aanloop naar de verkiezingen op 26 september gewonnen. Hij kreeg de hoogste waardering van Duitse televisiekijkers en hij kwam volgens hen ook het betrouwbaarst over.

Lees verder

Honderden mensen op straat in Brazilië tegen president Bolsonaro en presidentskandidaat Lula

Enkele honderden mensen hebben zondag geprotesteerd tegen de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de linkse presidentskandidaat Lula. Ze willen een derde optie, als zijn ze vooral tegen de huidige president. Het protest volgde enkele dagen na massale mobilisaties ter ondersteuning van de extreemrechtse leider.

Lees verder

Steden dulden knalpotterreur niet langer

Auto's die het prettig samenleven verstoren: luid optrekken, zware geluidsinstallaties en –het nieuwste – een ploffende en knallende uitlaat. Het fenomeen pops and bangs lijkt steeds vaker voor te komen. Gemeentebesturen beseffen dat ze moeten ingrijpen. Maar hoe?

Lees verder

VK wil uitstoot scheepvaart wereldwijd tot nul reduceren tegen 2050

Het Verenigd Koninkrijk, dat in november in Glasgow gastheer is van de klimaatconferentie COP26, heeft opgeroepen om de mondiale emissies van de scheepvaart tegen 2050 tot nul te herleiden en om tegen 2025 enkel nog niet-vervuilende schepen in vaart te nemen.

Lees verder

Algerijnse journalist aangeklaagd wegens 'het verdedigen van terrorisme'

De Algerijnse journalist en mensenrechtenactivist Hassan Bouras is zondag in voorlopige hechtenis genomen op beschuldiging van onder meer 'verdediging van terrorisme'. Dat is vernomen bij een van zijn advocaten.

Lees verder

Vier doden bij vliegtuigcrash in Siberië

In het noorden Rusland zijn vier mensen om het leven gekomen toen een klein passagiersvliegtuig neerstortte. Dat melden lokale autoriteiten.

Lees verder

Britney Spears gaat opnieuw trouwen

De Amerikaanse zangeres Britney Spears gaat trouwen met haar vriend Sam Asghari. Spears liet zondag op Instagram haar verlovingsring zien en schreef daarbij: 'Ik kan het fucking niet geloven!'

Lees verder

Amnesty: 'Steeds meer kinderen gedood en gerekruteerd bij conflicten in drielandenpunt Sahel'

In de conflicten aan de grens van Niger met Mali en Burkina Faso worden steeds meer kinderen gedood. Ook rekruteren gewapende groeperingen vaker kinderen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International.

Lees verder

Recordaantal milieuactivisten vermoord in 2020

Wereldwijd zijn in 2020 minstens 227 milieuactivisten vermoord. Dat meldt de Britse mensenrechtenorganisatie Global Witness. Nooit eerder werden volgens de organisatie zoveel actievoerders gedood.

Lees verder

Weerbericht | Nieuwe week start met zon en stapelwolken

De nieuwe week start droog met opklaringen en wolkenvelden. De temperatuur blijft aangenaam en loopt plaatselijk op tot 23 graden. De komende dagen blijft het zacht, maar is een bui wel mogelijk. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Van Quickenborne: 'Absoluut genoeg gedaan in gevangenissen tijdens coronapandemie'

Tijdens de coronapandemie is in Belgische gevangenissen 'absoluut genoeg gedaan' om het virus buiten de muren te houden. De zorg en begeleiding van gedetineerden tijdens de pandemie was daarentegen 'niet voldoende'.

Lees verder

Lil Nas X wint 'video van het jaar' tijdens de MTV Video Music Awards, Olivia Rodrigio 'beste nieuwkomer'

Lil Nas X haalde op de MTV Video Music Awards de hoofdprijs binnen voor de videoclip die bij 'Montero (Call me by your name)' hoort. Ook nieuwkomer Olivia Rodrigo viel in de prijzen, ondermeer als 'beste nieuwkomer'.

Lees verder