Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 21 september 2021

Biden reageert op Chinese verwijten: “Geen nieuwe Koude Oorlog”

HLN
Biden reageert op Chinese verwijten: "Geen nieuwe Koude Oorlog"
China verweet de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk afgelopen week een "Koude Oorlog-mentaliteit", in reactie op het veiligheidspact AUKUS van de drie Angelsaksische landen. Maar president Joe Biden gelooft niet in het begrip 'Koude Oorlog', zal hij dinsdag meedelen in zijn toespraak tot de Verenigde Naties.
Lees verder

Van der Poel staat aan de start van het WK, heeft Van Aert er concurrent voor goud bij? "Goed genoeg om WK te kleuren"
Hoe goed is Mathieu van der Poel? Dat is nu de vraag, nadat de veelgeplaagde renner maandag besliste om toch deel te nemen aan het WK wielrennen op de weg. Krijgt Wout van Aert nog een tegenstander erbij in de strijd voor goud?
Lees verder

Seppe Nobels naar halve finale 'Snackmasters' dankzij beste Bicky Burger
Topchefs Seppe Nobels en Sofie Dumont namen het deze week tegen elkaar op in 'Snackmasters'. De uitdaging was deze keer de meest complexe van allemaal: maak de perfecte Bicky Burger. Het was een moeilijke keuze voor de jury, maar uiteindelijk ging Seppe met de overwinning aan de haal.
Lees verder

Nieuw onderzoek naar schending beroepsgeheim in zaak-Chovanec
Er is een nieuw onderzoek geopend naar schending van het beroepsgeheim in de zaak-Chovanec. Dat deelt de procureur-generaal van Bergen, Ignacio de la Serna, mee. Zondag had de Franstalige tv-zender RTL Info bericht dat een nieuwe expertise in de zaak uitwees dat de Slovaakse zakenman Jozef Chovanec overleed als gevolg van slagen die hij zichzelf toebracht en niet als gevolg van het gedrag van agenten of hulpverleners.
Lees verder

Harvey Weinstein blijft onschuldig pleiten tijdens rechtszaak
De voormalige filmmagnaat Harvey Weinstein (69) heeft maandag voor een rechtbank in Los Angeles, Californië, onschuldig gepleit in een reeks aanklachten van aanranding en verkrachting. De 69-jarige Weinstein is in Californië aangeklaagd door vijf vrouwen.
Lees verder

Salah Abdeslam zorgt met opmerking bij video voor commotie op terrorismeproces Parijs
Terrorist Salah Abdeslam (32) heeft vandaag voor opschudding gezorgd tijdens het proces over de terreuraanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Het enige overlevende lid van het terreurcommando dat 130 mensen doodde en honderden anderen verwondde, vroeg de rechter of hij mocht reageren op de videobeelden die een onderzoeker liet zien. Vervolgens startte hij een hele uiteenzetting.
Lees verder

Nog 480 namen op Belgische evacuatielijsten voor Afghanistan
Op de Belgische lijsten van uit Afghanistan te evacueren personen staan nog 480 namen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès vandaag vanuit New York, waar ze de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN bijwoont. Afghanistan is een van de hoofdthema's van de top.
Lees verder

Bart Kaëll oog in oog met eerste zomerliefje in 'De Cooke & Verhulst Show'
Bart Kaëll (61) heeft een nieuwe single uit. In 'Zomerlief' zingt de Vlaamse zanger over zijn eerste zomerliefje, maar dat was niet zijn huidige partner Luc Appermont. Het eerste zomerlief van Bart was namelijk een meisje.
Lees verder

Football Talk. Vertonghen boekt vlotte zege met Benfica - Napoli, zonder Mertens, blijft foutloos in Serie A
Napels kan nog altijd geen beroep doen op de aan de schouder geblesseerde Dries Mertens. Desondanks boekte het maandag op de vierde speeldag in de Serie A een riante 0-4 zege (rust 0-2) op het veld van Udinese. Voormalig Chareroi-spits Victor Osimhen (24e), Amir Rrahmani (35e), ex-Genk-verdediger Kalidou Koulibaly (52e) en Hirving Lozano (81e) scoorden.
Lees verder

Football talk. Jan Vertonghen boekt vlotte zege met Benfica - Sissako (Zulte Waregem) kijkt tegen schorsing van twee speeldagen aan
Op de zesde speeldag in de Portugese Primeira Liga heeft Benfica maandag een vlotte 3-1 zege geboekt tegen Boavista. Recordinternational Jan Vertonghen speelde een volledige wedstrijd als linksachter voor de competitieleider. Bij de rust stond Benfica 2-1 voor, dankzij goals van Darwin Nunez (14e) en Julian Weigl (34e). Tussendoor scoorde Gustavo Sauer (32e) de 1-1. In de 62e minuut legde Nunez met zijn tweede van de avond de eindstand vast. Na zes speeldagen heeft Benfica nog het maximum van achttien punten. Porto en Sporting delen op vier punten de tweede plaats.
Lees verder

Aftredende schepenen geven veeg uit de pan op gemeenteraad: "Mocht je enig bestuurlijk inzicht hebben, dan had je dit nooit gedaan"
Het is de eerste gemeenteraad sinds de nieuwe coalitie in Meise. Daarbij klinken pittige afscheidsredes en leggen vier nieuwe schepenen hun eed af. Burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) en schepen Jonathan De Valck (N-VA) blijven op post.
Lees verder

Xander De Rycke en Jelle Cleymans praten Twitter-rel uit in 'De Cooke & Verhulst Show'
Xander De Rycke en Jelle Cleymans zaten vanavond samen in de 'Cooke & Verhulst Show', en daar hadden ze blijkbaar nog iets uit te praten. Zo noemde Xander 'Tijgers', een nummer van Jelle, "creepy" op Twitter. Commentaar die niet onopgemerkt voorbij ging.
Lees verder

Rolstoeltennisser Joachim Gérard weer thuis na verblijf in Japans ziekenhuis
Joachim Gérard is eindelijk weer thuis. De rolstoeltennisser verbleef een tijdje in een Japans ziekenhuis, nadat hij op de Paralympics in Tokio onwel werd. Op 1 september werd hij met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waarbij de eerste berichten het over hartproblemen hadden. Het US Open moest hij aan zich voorbij laten gaan.
Lees verder

Bijzonder matig Barcelona vermijdt pijnlijk thuisverlies: Araujo sleept pas in slotminuten punt uit de brand tegen Granada
Barcelona heeft een pijnlijke thuisnederlaag afgewend. De Blaugrana sleepte na een bijzonder matige partij pas in de slotminuten een punt uit de brand tegen laagvlieger Granada.
Lees verder

Shell verkoopt voor miljarden aan bezittingen in VS
Olie- en gasconcern Shell verkoopt al zijn bezittingen in het grootste Amerikaanse olieveld aan branchegenoot ConocoPhillips. De deal levert het Brits-Nederlandse bedrijf 9,5 miljard dollar op. Omgerekend gaat het om meer dan 8 miljard euro. Daarmee betreft het een van de grootste verkoopdeals van Shell in de afgelopen jaren.
Lees verder

Covid-19 heeft al meer Amerikanen gedood dan Spaanse griep
Covid-19 heeft nu al meer Amerikanen gedood dan de Spaanse griep in 1918-19. Dat blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins-universiteit, een vooraanstaande autoriteit op dit gebied.
Lees verder

VS laten volgend jaar 125.000 vluchtelingen toe
De Verenigde Staten zullen in 2022 125.000 vluchtelingen opnemen, een verdubbeling ten opzichte van dit jaar, om "tegemoet te komen aan de behoeften die zijn ontstaan door humanitaire crisissen overal ter wereld". Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.
Lees verder

Wereldmachten overleggen in marge van Algemene Vergadering met Iran over herstart atoomakkoord
Ministers van het Verenigd Koninkrijk, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland zullen deze week een ontmoeting hebben met afgevaardigden van Iran, in de hoop de vastgelopen gesprekken over het atoomakkoord uit 2015 vlot te trekken. De ontmoeting zal plaatsvinden bij de Verenigde Naties in New York, zo liet de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian gisteravond weten.
Lees verder

Eerste test voor controversiële Texaanse abortuswet: advocaat klaagt arts aan voor illegale abortus
Een dokter in Texas die toegeeft een abortus te hebben uitgevoerd die de nieuwe, strenge anti-abortuswetgeving in die Amerikaanse staat schendt, is aangeklaagd. Daarmee wordt de uiterst omstreden wet voor het eerst serieus getest, schrijft The Washington Post.
Lees verder

Chinees met ruim 200 dode zeepaardjes in bagage opgepakt in Ecuador
In Ecuador is een Chinese man gearresteerd die 213 dode zeepaardjes illegaal naar Nederland probeerde te vervoeren. Dat hebben de gerechtelijke autoriteiten van het land maandag gezegd. De man werd opgepakt op de internationale luchthaven van Guayaquil toen hij aan boord wilde gaan van een vliegtuig naar Amsterdam.
Lees verder