Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 7 september 2021

Belgische trucker heeft mooiste nektapijt van Europa

Belgische trucker heeft mooiste nektapijt van Europa

De Europese adepten van het iconische kapsel uit de jaren 80 hebben een nieuwe koning gekozen: de Belgische vrachtwagenchauffeur Nicolas Vanderkelen kreeg in het Franse dorp Chéniers de titel 'European champion of the mullet'.

Lees verder

Buur legt klassiek openluchtconcert stil door loeiharde muziek te draaien

Een boze buurman heeft zondag het klassiek openluchtfestival Terrazza in de tuin van de Salons Sint-Niklaas een halfuur stilgelegd door zelf vanuit zijn raam loeihard muziek te spelen. Hij werd uiteindelijk door de politie opgepakt, waarna de rust weerkeerde.

Lees verder

Test Aankoop: 'Bijna 1 op 3 vitamine D-supplementen voor kinderen te hoog gedoseerd'

Voor kinderen tot zes jaar wordt een dagelijkse dosis vitamine D aanbevolen, maar sommige producten zijn te hoog gedoseerd. Overdosering bij kinderen heeft concrete risico's tot gevolg voor de gezondheid van kinderen, zoals bijvoorbeeld een groeistoornis of neurologische aandoeningen.

Lees verder

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een CO2-meter?

De stad brugge kocht 125 ondeugdelijke CO2-meters. De toestellen voldoen niet aan de richtlijnen en meten de ruimte niet continu, maar slechts eenmalig. Waar moet een CO2-meter allemaal aan voldoen en hoe koop je de beste?

Lees verder

Professoren UGent komen met alternatief pensioenvoorstel

UGent-professoren uit verschillende vakgebieden komen in aanloop naar de werkgelegenheidsconferentie van de federale regering met een eigen pensioenvoorstel. Zo stellen ze onder meer voor om pensioenrechten te laten doorgeven binnen een koppel.

Lees verder

Uitspraak zaak-MH17 volgt pas ten vroegste over een jaar

De rechtbank in het Nederlandse Den Haag zal niet eerder dan september 2022 en niet later dan december 2022 een uitspraak doen in de zaak-MH17, zo is maandag bekendgemaakt bij een zitting over de vliegramp.

Lees verder

WK-selectie bekend: Wout van Aert krijgt met Evenepoel en co zeven meesterknechten bij zich

Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft maandagvoormiddag de acht namen bekendgemaakt voor de wegrit van het WK in Leuven. Op zondag 26 september zullen Wout van Aert, Remco Evenepoel, Yves Lampaert, Tim Declercq, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Dylan Teuns en Victor Campenaerts de Belgische eer verdedigen.

Lees verder

Eerste stierenloop in Spanje sinds begin coronapandemie

Tien stieren versus honderden lopers: het was een beeld dat de Spanjaarden niet meer gezien hadden sinds de uitbraak van de coronapandemie. Het Spaanse dorp Villaseca de la Sagra, ten zuiden van Madrid, mocht met de stieren en de eer gaan lopen en organiseerde als eerste weer een stierenloop.

Lees verder

Twee derde Vlaamse zorgvoorzieningen zullen vaccinatiegraad vrijwillig publiceren

Meer dan 580 Vlaamse zorgvoorzieningen of twee derde van alle zorgvoorzieningen in Vlaanderen hebben zich opgegeven om nog deze maand vrijwillig de vaccinatiegraad in hun voorziening te publiceren. Dat meldt het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) maandag in een persbericht.

Lees verder

Wit-Russische oppositieleidster Kolesnikova veroordeeld tot 11 jaar cel

De Wit-Russische oppositieleidster Maria Kolesnikova is veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Dat melden Wit-Russische staatsmedia op gezag van de rechtbank.

Lees verder

Zes extra bussen voor Buggenhouts leerlingenvervoer

De Lijn zal in totaal zes extra bussen inleggen voor het vervoer van leerlingen met een beperking in Buggenhout. Dat zijn er twee meer dan de vier waar de Oost-Vlaamse scholengroep voor buitengewoon onderwijs recht op heeft, maar die ze nog niet gekregen had.

Lees verder

Strafklacht tegen Aldi en Lidl wegens dwangarbeid Oeigoeren

De ngo ECCHR heeft in Duitsland een strafklacht ingediend tegen verschillende bedrijven, waaronder Aldi, Lidl en C&A, omdat die zouden profiteren van dwangarbeid door de Oeigoeren, een etnische minderheid in China. De ngo spreekt over 'misdaden tegen de mensheid.'

Lees verder

Israëlische siamese tweeling maakt voor eerst oogcontact na operatie

Een Israëlische tweeling van een jaar oud hebben voor de eerste keer oogcontact kunnen maken. De meisjes werden geboren als siamese tweeling en waren met hun achterhoofd aan elkaar verbonden. De operatie duurde 12 uur lang. 'Dit was een zeldzame en complexe operatie die voor de eerste keer in Israël werd uitgevoerd', zegt Mickey Gideon, pediatrisch neurochirurg en hoofd van het team dat de operatie uitvoerde.

Lees verder

RTBF-journaliste interviewde Salah Abdeslam op terugweg van Parijs

Een journaliste van RTBF-radio heeft Salah Abdeslam toevallig geïnterviewd tijdens de wegcontroles die in de uren na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 werden gehouden aan de Frans-Belgische grens.

Lees verder

Taliban claimen 'volledige controle' over Panjshirvallei

De taliban hebben de Panjshirvallei ingenomen. Dat heeft Zabihullah Mujahid, de officiële woordvoerder van de fundamentalistische beweging in Afghanistan, maandagochtend bekendgemaakt. De woordvoerder van de verzetsstrijders ontkent dit echter aan BBC.

Lees verder

Peuter na vier dagen teruggevonden in Australische wildernis

Vrijdag raakte de driejarige AJ Elfalak vermist, nadat hij was weggelopen van het landgoed van zijn familie. Na een grote zoekactie vond de politie van New South Wales de peuter na vier dagen terug in de Australische wildernis. Vanuit een helikopter kon men zien hoe het kind uit een modderplas aan het drinken was. Zijn familie was door het dolle heen, toen ze hoorden dat hij terecht was.

Lees verder

80 procent van de Belgen aan het werk: fata morgana of haalbare ambitie?

Een werkzaamheidsgraad van 80 procent is voor alle politici de silver bullet waarmee alle financiële problemen van ons land verdampen. 'Ondanks de optimistische economische projecties, lijkt dit een bijzonder ambitieuze doelstelling', aldus de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid.

Lees verder

Autobanden grote bron van plasticdeeltjes in water

De microplastics in onze waterlopen zijn meer afkomstig van slijtage van banden dan uit afvalwater. Dat leert het eerste grote onderzoek daarnaar in Vlaanderen. De negatieve milieu-impact wordt verwaarloosbaar geacht.

Lees verder

Grootste Britse werkgeversorganisatie waarschuwt voor fikse personeelstekorten

Als de Britse overheid niet snel maatregelen treft om personeelstekorten in onder meer transport en logistiek aan te pakken, anders duurt het zeker twee jaar voordat alle vacatures opgevuld zijn.

Lees verder

Ballonvaarder en avonturier Wim Verstraeten (64) overleden

In Leuven is ballonvaarder Wim Verstraeten overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. De 64-jarige Sint-Niklazenaar was de bekendste Belgische ballonvaarder.

Lees verder

'Théo Hayez was mogelijk niet alleen bij verdwijning'

Een Australisch opsporingsprogramma suggereert dat Théo Hayez niet alleen was de nacht dat hij verdween in Byron Bay in Australië. De toen 18-jarige Belg verdween op 31 mei 2019 en sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.

Lees verder

Verdwaalde Amerikaan fietst per ongeluk door Liefkenshoektunnel

Een niet zo alledaagse verschijning in de Liefkenshoektunnel richting Gent maandagochtend. Een Amerikaanse wielertoerist belandde wellicht per ongeluk in de voor fietsers verboden Scheldetunnel.

Lees verder

Staatssectretaris gelast onderzoek naar kwaliteit CO2-meters

Er komt een onderzoek naar de kwaliteit van CO2-meters. Dat heeft staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker maandag laten weten aan Radio 1.

Lees verder

Simone Biles reageert op critici: 'Sommigen noemen mij een opgever, maar ik hoor ze niet over mijn zeven medailles'

Een maand nadat Simone Biles verstek moest geven tijdens de teamfinale op de Olympische Spelen, plaatste ze op Instagram een boodschap voor haar volgers. 'De Olympische Spelen gingen niet zoals gepland, maar ik ben nog steeds trots op mijn carrière', schreef de 24-jarige Amerikaanse gymnaste.

Lees verder

Acteur Jean-Paul Belmondo is overleden

De Franse acteur Jean-Paul Belmondo is overleden, zo heeft zijn advocaat bevestigd aan AFP. Hij werd 88 jaar oud. 'Hij was al enige tijd erg moe en is rustig gestorven,' zei de advocaat Michel Godest.

Lees verder

Meteoriet verlicht hemel boven noordwesten van Frankrijk

Zondagavond omstreeks kwart voor elf is een meteoriet gespot aan de hemel boven het Franse Arzal. Een camera in de haven kon het prachtige fenomeen vastleggen. Verschillende mensen op sociale media meldden dat ze de meteoriet gezien hadden of een luide knal hadden gehoord. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Linkse politici waarschuwen voor mogelijke coup Braziliaanse president Bolsonaro

Meer dan 150 parlementariërs, ministers en oud-presidenten uit 26 landen hebben maandag in een open brief gewaarschuwd voor een mogelijke couppoging van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij zou dit van plan zijn op 7 september.

Lees verder

Franse ex-voetballer overlijdt na coma van bijna veertig jaar

De Fransman Jean-Pierre Adams, voormalig verdediger van onder meer OGC Nice en Paris Saint-Germain, is op 73-jarige leeftijd overleden. Adams verzeilde 39 jaar geleden in een coma na een medische fout.

Lees verder

Robin Carpenter pakt naast ritwinst ook de leiderstrui in Ronde van Groot-Brittannië na lange vlucht

Knap staaltje vluchten van Robin Carpenter (Rally Cycling). De Amerikaan bleef als enige van een vijfkoppige kopgroep over die heel de dag vooraan reed. Het peloton schoot te laat wakker waardoor Carpenter op een erg mooie manier solo over de streep kwam in Exeter. Hij neemt ook meteen de leiderstrui over van Wout van Aert.

Lees verder

Belgische actrice maakt furore op rode loper: 'Mensen zien mijn borsten toch in de film'

'De mensen zien mijn borsten toch in de film, dan kon ik ze net zo goed ook tonen op de rode loper.' Met gevoel voor humor reageert de Belgische actrice Salomé Dewaels op haar opgemerkte passage op de rode loper van het 78ste filmfestival van Venetië.

Lees verder

Koning Filip en koningin Mathilde testen opnieuw negatief en mogen uit quarantaine

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een tweede keer negatief getest op covid-19. Vanaf dinsdag hervatten ze hun activiteiten, zo meldt het Paleis maandag.

Lees verder

Nu ook officieel: Didier Lamkel Zé komt dit seizoen niet meer in actie voor Antwerp

Antwerp heeft een oplossing gevonden voor zijn enfant terrible Didier Lamkel Zé De 24-jarige Kameroense winger wordt tot het einde van het seizoen uitgeleend aan de Slovaakse club DAC 1904. Dat bevestigde Antwerp maandag.

Lees verder

Pukkelpop krijgt tot 1,8 miljoen euro terugbetaald voor afgelast festival

Pukkelpop krijgt de kosten die al waren gemaakt voor het afgelaste festival terugbetaald. In totaal kan het bedrag oplopen tot 1,8 miljoen euro. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) gezegd in VTM Nieuws.

Lees verder

Emma Meesseman schittert in wereldwijde reclamespot Nike

Topmerk Nike heeft een commercial opgenomen met Belgian Cat Emma Meesseman als absolute ster. Het is voor het eerst dat een vrouwelijke Europese basketstbalspeelster mag schitteren in een wereldwijde reclamespot van Nike.

Lees verder

3M moet tweede keer naar PFOS-onderzoekscommissie komen

Het Amerikaanse chemieconcern 3M, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de historische PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving, moet een tweede keer naar de PFOS-onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement komen.

Lees verder

Jan Jambon: 'Arbeidsmarktbeleid moet in één hand, de Vlaamse hand'

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil het arbeidsmarktbeleid én het gezondheidsbeleid na 2024 naar Vlaanderen halen, zo heeft hij benadrukt tijdens zijn speech op de bijeenkomst van werkgeversorganisatie Voka aan de start van het nieuwe werkjaar. 'Wat we zelf doen, doen we echt wel beter.'

Lees verder

Tumor in dikke darm verwijderd bij Braziliaanse voetballegende Pelé

De 80-jarige Braziliaanse voetballegende Pelé heeft een operatie ondergaan om een vermoedelijke tumor in de dikke darm te verwijderen. Dat meldde het ziekenhuis in Sao Paulo dat hem behandelt.

Lees verder

De zondeval van een artistiek godenkind

Geen andere filmster veroverde twee zo diverse publieken als Jean-Paul Belmondo: eerst gezicht van de nouvelle vague, dan plat commerciële superster.

Lees verder

Goudschat, ouder dan de Vikingen, teruggevonden in Denemarken

Een amateurarcheoloog, die net een metaaldetector had aangeschaft, heeft een zesde-eeuwse schat van 22 gouden voorwerpen teruggevonden in het zuidwesten van Denemarken. Dat heeft de museumgroep Vejle Museerne, die de schat zal huisvesten, maandag aangekondigd.

Lees verder

Frankrijk rouwt om overleden acteur Belmondo: 'Hij blijft voor altijd "Le Magnifique"'

Het overlijden Jean-Paul Belmondo laat Frankrijk niet onberoerd. Volgens zijn advocaat was de 88-jarige acteur al enige tijd erg moe. 'Hij is rustig gestorven', liet Michel Godest weten. Maar cultureel Frankrijk is in rouw.

Lees verder

Sinds januari 46 migranten op weg naar VS omgekomen in Mexico

Dit jaar zijn al zeker 46 migranten die op weg waren naar de Verenigde Staten, overleden in Mexico. Dat heeft de Mexicaanse migratieautoriteit (INM) maandag gezegd.

Lees verder

Duitse minister Altmaier in ziekenhuis opgenomen

De Duitse minister voor Economische Zaken Peter Altmaier is maandagavond met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Hij werd onwel tijdens een etentje van de parlementaire commissie voor Economische Zaken in een hotel in Berlijn en is per ambulance afgevoerd.

Lees verder

Brussels burgemeester Close wil hoofddoekendebat niet importeren

Het debat over het dragen van religieuze symbolen moet gevoerd worden in het Brussels parlement, niet op stedelijk niveau. Dat heeft burgemeester Philippe Close (PS) maandagavond duidelijk gemaakt tijdens de gemeenteraad.

Lees verder

Acteur 'The Wire' en '12 Years a Slave' Michael K. Williams overleden

Michael K. Williams is maandagavond dood aangetroffen in zijn appartement in New York. De acteur die vooral bekend is voor zijn The Wire- rol Omar werd 54 jaar oud.

Lees verder

Israëlische aanvallen op Gaza

Israël heeft in de nacht van maandag op dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook nadat vanuit het Palestijnse gebied brandballonnen op Israël waren neergekomen.

Lees verder

Molenbeekse terreurcel domineert Frans 'proces van de eeuw'

Woensdag start het proces rond de aanslagen in Parijs van 13 november 2015. In concertzaal Bataclan, op verschillende terrassen en aan het Stade de France vielen toen samen 130 doden. De meeste daders kwamen daarbij om, op één man na: Salah Abdeslam. Hij staat, samen met 19 andere verdachten terecht. Wat mogen we ervan verwachten? En wat is het belang van zo'n proces voor de samenleving?

Lees verder

In beeld | Designerjurken, een hond en filmwereldtoppers op de Venetiaanse rode loper

Het filmfestival van Venetië is intussen al enkele dagen bezig en verschillende sterren liepen al in hun beste outfit over de rode loper. Enkele outfits op een rij.

Lees verder

Amerikaanse stad verwijdert standbeeld van zuidelijke generaal Robert E. Lee

De Amerikaanse stad Richmond verwijdert een omstreden standbeeld van generaal Robert E. Lee. Hij vocht tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in de negentiende eeuw voor de zuidelijke staten (Confederatie) die de slavernij wilden behouden. Steeds meer Confederatie-eerbetonen verdwijnen uit het Amerikaanse straatbeeld.

Lees verder

Algerijnse politie pakt 27 vermoedelijke leden separatistische groep op

In Algerije heeft de politie 27 mensen gearresteerd die vermoedelijk lid zijn van een separatistische groepering die de overheid als een terroristische organisatie beschouwt.

Lees verder

Amnesty: 'Zware mensenrechtenschendingen tegen teruggekeerde vluchtelingen in Syrië'

Syrische veiligheidsdiensten hebben zware mensenrechtenschendingen begaan tegen vluchtelingen die tussen midden 2017 en de lente van dit jaar terugkeerden naar Syrië. Dat schrijft Amnesty International dinsdag in een nieuw rapport.

Lees verder

Aantal besmettingen per dag daalt licht

Tussen 28 augustus en 3 september zijn dagelijks gemiddeld 1.988 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, een daling met 1 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode.

Lees verder

Vlaamse regering en verzekeraars betalen waterschade midden juli volledig terug

De Vlaamse regering en de verzekeraars hebben een akkoord bereikt dat moet garanderen dat de schade die werd veroorzaakt door de ongeziene wateroverlast van midden juli volledig wordt terugbetaald.

Lees verder

Voka roept op polarisatie over kernuitstap te stoppen

De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka roept de partijen van de federale en de Vlaamse regering op om de polarisatie over de kernuitstap te stoppen en een beslissing te nemen in volledige transparantie.

Lees verder