Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 3 september 2021

“Al pensioen na minstens 10 gewerkte jaren.” EXCLUSIEF: de pensioenplannen van minister Lalieux

HLN
"Al pensioen na minstens 10 gewerkte jaren." EXCLUSIEF: de pensioenplannen van minister Lalieux
Als het van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) afhangt, kan iedereen voortaan met vervroegd pensioen na een carrière van 42 jaar. Voor wie jong begon te werken, kan dat vandaag pas na 44 jaar. Lalieux legt de lat nu gelijk voor iedereen. Wie langer blijft doorwerken, krijgt een bonus - al lijkt die alleen de moeite voor de laagste pensioenen. Maar van minstens 20 effectief gewerkte jaren vooraleer iemand een minimumpensioen krijgt - zoals Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert onlangs voorstelde - wil ze niet weten. "Met 10 jaar kunnen we leven."
Lees verder

Analisten Jaques, Mulder en Degryse zagen gretige Hazard: "Hier kan hij op voortbouwen"
Tijdens Estland-België stond onze 'Devil-cam' op Eden Hazard (30) gericht. De aanvoerder van de Rode Duivels gaf een gretige indruk en speelde een verdienstelijke partij, zagen onze analisten. "Op één of andere manier heb ik wel van hem genoten", aldus Jan Mulder.
Lees verder

Nieuwe jury blikt vooruit op het zevende seizoen van 'Belgium's Got Talent': "Frisse ideeën, hoge lat en liever geen dieren"
Het grootste free podium van het land is weer open. Staan op het spel: eeuwige roem, een cheque van 50.000 euro en lovende commentaren van de jury. Ancien An Lemmens zetelt voor de vierde keer achter de jurydesk, Ruth Beeckmans, Bart Peeters en Davy Parmentier beleven hun vuurdoop. Het kwartet blikt vooruit, omschrijft de ideale act en verklappen hun grootste afknappers. "Ik wil lachen, huilen, meeswingen en liefst dat allemaal tegelijk."
Lees verder

Meer rechten voor mensen met vaccin? Niet-gevaccineerden getuigen: "Dit voelt als onmacht. Want het lijkt te moéten"
Niet gevaccineerd, minder vrijheid? Voor Vooruit-voorzitter Conner Rousseau hoeven verstrengingen bij een mogelijke volgende coronagolf enkel voor zij die een prik weigerden. "Tant pis", zegt een van hen. "Mijn lichaam is me meer waard dan een festival."
Lees verder

De (onzekere) toekomst van de defensie door de ogen van Thibaut Courtois
Je zal maar Thibaut Courtois zijn. Afgetroefd door twee Esten, omdat (of nadat) zijn defensie hem telkens in de steek liet. Een voorbode op wat nog vaker komen zal? Het debat rond de toekomstige verdediging van de Duivels blijft beroeren en klinkt alsmaar luider.
Lees verder

Vier klanten gewond bij aanval in supermarkt Auckland, dader doodgeschoten
Vier klanten zijn gewond geraakt bij een aanval in een supermarkt in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Twee onder hen verkeren in levensgevaar. De politie heeft de dader neergeschoten, hij is ter plekke aan zijn verwondingen overleden.
Lees verder

Zes klanten gewond bij aanval in supermarkt Nieuw-Zeeland, dader doodgeschoten
Zes klanten zijn gewond geraakt bij een aanval in een supermarkt in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Drie onder hen verkeren in levensgevaar. De politie heeft de dader neergeschoten, hij is ter plekke aan zijn verwondingen overleden.
Lees verder

Bram A. (38) uit Maldegem kon jarenlang zijn gang gaan voor hij op de vlucht sloeg naar Duitsland na kindermisbruik
Een man uit Maldegem, naar wie de Belgische en Duitse politie al drie weken op zoek was, is dood teruggevonden in zijn camionette in Duitsland. Bram A. (38) werd beschuldigd van veelvuldig kindermisbruik en vluchtte daarop weg. Volgens de Duitse autoriteiten pleegde hij zelfmoord. "We vallen totaal uit de lucht", klinkt het in zijn omgeving.
Lees verder

SHOWBITS VIDEO. Acteur, scenarist, producer, dj... Hoe kan Dimitri Vegas dat allemaal nog bolwerken?
Of je nu bij McDonald's een hamburger wil verorberen, je naar de film wil gaan of een nieuwe strip zoekt, Dimitri Vegas kan je werkelijk overal tegenkomen. Maar hoe kan Dimitri Vegas - ook nog maar net vader geworden - dat allemaal bolwerken? Senne en Desna zoeken het uit in deze nieuwe Showbits.
Lees verder

US OPEN. Djokovic vlot door naar derde ronde - Minnen en Van Uytvanck gekwalificeerd voor tweede ronde in dubbelspel
Novak Djokovic (ATP 1) heeft zich probleemloos gekwalificeerd voor de derde ronde van de US Open. Het Servische eerste reekshoofd versloeg op het hardcourt in New York de Nederlander Tallon Griekspoor (ATP 121) met 6-2, 6-3 en 6-2.
Lees verder

OVERZICHT. Meer dan 2.000 nieuwe coronabesmettingen per dag, aantal ziekenhuisopnames stijgt met 14 procent
Tussen 24 en 30 augustus zijn gemiddeld per dag 2.049 nieuwe besmettingen gedetecteerd, een stijging van 5% ten opzichte van de voorgaande week. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt met 14 procent.
Lees verder

Kwart van Belgische bedrijven heeft last met online laster. Wat is dat nieuwe fenomeen? En wat kan je er tegen doen?
Een ex-personeelslid dat je bedrijf zwart maakt in een Facebookgroep, een concurrerende zaak die valse reviews online gooit of een ontslagen medewerker die op sociale media de financiële situatie van z'n vorige werkgever pikzwart voorstelt terwijl ze dat helemaal niet is. Het afgelopen jaar had meer dan een kwart van de bedrijven in ons land te maken met dit soort laster op sociale media. Een nieuw fenomeen, dat razendsnel opkomt.
Lees verder

KIJK LIVE (16u). Olympische atleten worden gehuldigd op Grote Markt van Brussel
Een gepaste huldiging. De Belgische medaillewinnaars en iedereen die in de top acht eindigde en dus in Tokio een olympisch diploma veroverde worden vandaag gevierd op de Brusselse Grote Markt. Om 14u30 wordt het publiek toegelaten, anderhalf uur later verschijnen de 44 atleten en hun coaches op het balkon van het stadhuis. Wie Nina Derwael of de Red Lions wil toejuichen moet in het bezit zijn van een Covid Safe Ticket. Nadien vertrekken de atleten met de bus naar het Koning Boudewijnstadion, want ook op de Memorial Van Damme worden de olympiërs in de bloemetjes gezet.
Lees verder

Nog een hele week mooi weer met temperaturen rond 25 graden
Vrijdag blijft het droog en wordt het zonnig met stapelwolken in de loop van de dag. De maxima liggen tussen 20 graden aan zee alsook op de Ardense Hoogten en 24 à 25 graden in het centrum van het land. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Nostalgie brengt podcast over veelzijdige leven van Freddie Mercury
Op 5 september zou Freddie Mercury 75 geworden zijn. Radiozender Nostalgie brengt een eerbetoon aan de rockster met een Freddie Mercury Weekend en 'Mercury Mysteries', een vierdelige podcast over het leven en de muziek van de Queen-legende. Zowel Freddie de performer, de rebel, de mythe als de tragiek die onlosmakelijk met zijn leven verbonden is, vormen de rode draad.
Lees verder

Japanse premier Suga stelt zich niet opnieuw verkiesbaar
De Japanse premier Yoshihide Suga stelt zich niet opnieuw verkiesbaar als leider van de Liberaal-Democratische Partij (LDP). De Japanse regeringspartij met een meerderheid in het lagerhuis kiest eind deze maand zijn opvolger, die later dit jaar meedoet aan de parlementsverkiezingen. Suga is nauwelijks een jaar premier geweest.
Lees verder

IS-terrorist slaat toe in supermarkt Nieuw-Zeeland: zes klanten gewond, dader doodgeschoten
Zes klanten zijn gewond geraakt bij een terroristische aanslag in een supermarkt in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Drie onder hen verkeren in levensgevaar. De politie heeft de dader neergeschoten, hij is ter plekke aan zijn verwondingen overleden.
Lees verder

Lukaku en Tielemans wagen zich aan partijtje 'Devil Darts': "Is dit nu wat Hans en zo allemaal spelen?"
Op het voetbalveld kunnen ze er wat van, maar hoe komen de Rode Duivels voor de dag met pijltjes op een bord? Wij koppelen telkens twee spelers uit de nationale voetbalploeg voor een partijtje darts. In de eerste aflevering neemt Romelu Lukaku het op tegen Youri Tielemans.
Lees verder

Bitsige concurrentie in 'Snackmasters': kandidaten doen er alles aan om elkaar te dwarsbomen
Maandag nemen Dagný Rós en Dominique Persoone het tegen elkaar op in 'Snackmasters'. Op het menu staat de welbekende curryworst met de krokante buitenkant, ofwel de Viandel. Dat er sprake is van zware concurrentie, is meteen duidelijk, want de kandidaten doen er alles aan om elkaar te saboteren als ze elkaar onverwacht tegenkomen in de supermarkt.
Lees verder

"Heel mijn leven gewerkt en ik krijg nog geen minimumpensioen": Ombudsman pensioenen legt uit waarom
Fijn dat de politiek zich over pensioenen buigt, want de talrijke regeltjes en daaraan gebreide uitzonderingen creëerden een labyrint. "Ons pensioensysteem is extreem complex", vindt Ombudsman Pensioenen Tony Van Der Steen. Onder andere voor nabestaanden van gepensioneerden die sterven vóór een maandelijkse betaaldag, gepensioneerden wiens klein aanvullend pensioenkapitaal volledig opgesoupeerd wordt door hun ziekte-en invaliditeitsbijdrage en voor mevrouw X, die wel dertig jaar werkte, maar toch geen minimumpensioen krijgt.
Lees verder