Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 20 september 2021

21-jarige moordverdachte riskeert ook celstraf voor ontvoering van minderjarige: “Jonas V. en een kompaan sleurden ...

HLN
21-jarige moordverdachte riskeert ook celstraf voor ontvoering van minderjarige: "Jonas V. en een kompaan sleurden die jongen in de auto"
De 21-jarige Jonas V., die ook voor assisen verschijnt voor het doodschieten van de partner van zijn moeder, hangt nu al 14 maanden cel boven het hoofd voor de ontvoering van een 14-jarige jongen uit Essen. Die feiten zouden amper twee weken voor de schietpartij gebeurd zijn. Nadat de smartphone van Jonas V.'s jongere broer verdwenen bleek, sleurden de twintiger en een kompaan volgens het parket de tiener tegen zijn wil in de auto. De verdediging betwist dat en maakte in één beweging ook een korte karakterschets van Jonas V. "Hij heeft een moeilijke jeugd gekend."
Lees verder

Tom Eerebout, de Vlaamse stylist van Lady Gaga: "Ik heb haar eens een avond uitgebreid getroost toen ze een zware angstaanval doormaakte"
"Wanneer ik 's morgens de eerste tram door de straat hoor rijden denk ik: Nu moet ik echt gaan slapen." Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Tom Eerebout, stylist van onder anderen Lady Gaga en Hooverphonic, is duidelijk dat laatste. Hij vertelt over zijn man Joost, een ochtendmens, zijn zelfzorgroutine en zijn werk. "In het Sportpaleis droeg Lady Gaga haar nummer The Edge of Glory aan me op."
Lees verder

Poetin verlengt importverbod Europese voedingsproducten
De Russische president Vladimir Poetin heeft het verbod op de invoer van Europese voedingsproducten met een jaar verlengd tot 31 december 2022, zo blijkt uit een decreet dat maandag is gepubliceerd.
Lees verder

"Geen seks, geen solo." Alles wat u moet weten over het proces tegen Jan Fabre
Morgen start in Antwerpen het proces tegen Jan Fabre (62). De kunstenaar kwam in 2018 in volle #metoo-debat in opspraak. (Ex-)medewerkers van Fabre beschuldigden hem van pesterijen, intimidatie, machtsmisbruik, psychologische spelletjes en seksueel overschrijdend gedrag. Wat wordt hem in Antwerpen precies ten laste gelegd? Welke straf riskeert hij daarvoor? En wie zijn de vrouwen die zich tegen Fabre keren?
Lees verder

Hoe een sprookjesachtige roadtrip door de VS eindigde in een ware nachtmerrie
De verdwijning van YouTube-ster Gabby Petito (22) houdt de Verenigde Staten al weken in de greep. Petito en haar verloofde Brian Laundrie (23) vertrokken begin juli op roadtrip door de VS. Het moest de tijd van hun leven worden. Tot hun reisverslagen in augustus plots stopten, en de blondine abrupt verdween. Brian keerde alleen terug naar huis. Niet veel later verdween hij zelf. De reconstructie van een gruwelijk fout gelopen roadtrip.
Lees verder

Wat overkwam Dali (20)? Familie zwaargewonde student lanceert oproep naar getuigen
De familie van Dali van Buynder (20) uit Sint-Niklaas lanceert een oproep. Ze willen weten wat er met de student gebeurde nadat hij in de nacht van vrijdag op zaterdag rond half vijf 's nachts vertrok uit een café in de Overpoort.
Lees verder

Voorzitter Europees Parlement met longontsteking in ziekenhuis
De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, is opgenomen in het ziekenhuis met een longontsteking. Dat heeft de persdienst van het parlement maandag meegedeeld.
Lees verder

Vulkaanuitbarsting op La Palma: "Dit kan ook gebeuren in de Eifel, vlak bij onze Ardennen"
Sinds zondagmiddag de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma is uitgebarsten, zijn uit vier dorpen ruim 5.000 mensen geëvacueerd. Onder hen ook zowat 500 toeristen, die naar het naburige Tenerife zijn overgebracht. Minstens honderd huizen en enkele bananenplantages zijn door de lavastroom verwoest. Het was de eerste uitbarsting sinds 1971 op La Palma. "Dit kan ook dichter bij huis, in de Vulkaaneifel, gebeuren."
Lees verder

Aandelen én bitcoin in het rood door dreigend failissement Chinese vastgoedreus Evergrande
De aandelenbeurzen staan maandag wereldwijd in het rood. Beleggers zijn bezorgd over het dreigende faillissement van de grote Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande en de gevolgen daarvan voor de Chinese economie en de wereldeconomie. Opmerkelijk is dat ook bitcoin waarde verliest. Bitcoin reageert niet altijd mee met de aandelenbeurzen, maar daar lijkt het nu wel op.
Lees verder

CELEBS 24/7. Ashley Graham krijgt een tweeling en de teaser trailer van de 'Sex and the City'-reboot is er
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Russische kiescommissie: "Helft van alle stemmen gaat naar pro-Kremlinpartij van Poetin"
Pro-Kremlinpartij Verenigd Rusland heeft 50 procent van de stemmen gekregen bij de verkiezingen, meldde de Russische kiescommissie nadat vrijwel alle uitgebrachte stemmen waren geteld. De Communistische Partij heeft iets minder dan 20 procent van de stemmen gehaald. De oppositie en meerdere westerse landen hebben hun zorgen geuit over de stembusgang. President Vladimir Poetin heeft de Russen bedankt "voor hun vertrouwen".
Lees verder

Burgemeester en korpschef verdedigen aanpak Overpoort, amokmakers kunnen plaatsverbod krijgen
Wat vorige vrijdag in de Overpoortstraat in Gent is gebeurd, kan en mag niet opnieuw gebeuren. De politie en de stad verdedigen de aanpak die er was, maar zullen in de toekomst ook op vrijdag meer agenten inzetten in de feeststraat. De Overpoort afzetten en identiteitscontroles doen aan de 'inkom' is geen optie. "Maar als er relschoppers geïdentificeerd worden, kunnen we hen wel een plaatsverbod opleggen", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).
Lees verder

Burgemeester en korpschef verdedigen aanpak Overpoort, amokmakers riskeren plaatsverbod
Wat vorige vrijdag in de Overpoortstraat in Gent is gebeurd, kan en mag niet opnieuw gebeuren. De politie en de stad verdedigen de aanpak die er was, maar zullen in de toekomst ook op vrijdag meer agenten inzetten in de feeststraat. De Overpoort afzetten en identiteitscontroles doen aan de 'inkom' is geen optie. "Maar als er relschoppers geïdentificeerd worden, kunnen we hen wel een plaatsverbod opleggen", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).
Lees verder

ANALYSE. Hoe China's militaire opbouw het Westen nu al verzwakt
Het Westen wordt met de dag nerveuzer over de militaire opbouw van China. Dat land spendeert nu bijna dubbel zo veel aan defensie als tien jaar geleden en steekt zelfs de Amerikanen al op verschillende vlakken voorbij. De heibel over een nieuw bondgenootschap tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië is daar een gevolg van — maar leert ook dat de Chinezen hun leger niet eens hoeven te gebruiken om dat Westen pijn te doen.
Lees verder

Sociaal tarief aardgas helft hoger op jaar tijd, elektriciteit +37 procent
De hoge energieprijzen laten zich ook voelen in de sociale tarieven. Die liggen in het vierde kwartaal - dus van oktober tot en met december - gemiddeld 8 procent hoger voor elektriciteit dan in het derde kwartaal en zelfs 11 procent voor aardgas, zo heeft de federale energieregulator Creg bekendgemaakt. Op een jaar tijd stegen de sociale tarieven zelfs met 37 procent voor elektriciteit en met 50 procent voor aardgas.
Lees verder

Labiel team en financiële limieten: waarom AA Gent met 7 op 21 onderaan bengelt
Er is geen sprake van paniek bij AA Gent, maar de Buffalo's kunnen onmogelijk tevreden zijn met 7 op 21 en de 16de plaats die daarmee gepaard gaat. Op zoek naar de redenen voor de gemiste start van de Buffalo's, is een gebrek aan stabiliteit het sleutelwoord.
Lees verder

Steeds meer sluitingen en financiële tegenvallers: is Jamie Oliver zijn geloofwaardigheid als chef verloren?
Jamie Oliver (46) heeft zijn 25ste kookboek uit: 'Samen eten'. Daarnaast heeft hij een pak tv-shows, restaurants, gezonde missies en een vrouw die een zesde kind wil op afraden van de dokter. Kan Jamie dat alles nog wel bolwerken? Hoe relevant is 'The Naked Chef' trouwens nog in een wereld waarin er dertien chefs in een dozijn zijn? De kok moest steeds meer restaurants sluiten wegens 'te groot, te duur en te veel slechte recensies': heeft Oliver het recept voor succes nog steeds in handen, of glipt het langzaam maar zeker door zijn vingers?
Lees verder

Weer schietpartij op Amerikaanse school: minstens twee gewonden
In de Amerikaanse staat Virginia is de politie massaal uitgerukt voor een schietpartij op een middelbare school. De politie bevestigt dat twee mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht met niet-levensbedreigende verwondingen.
Lees verder

Oxfam: "Tekort van 75 miljard dollar aan klimaatfinanciering voor lage-inkomenslanden"
Lage-inkomenslanden zullen in totaal zo'n 75 miljard dollar (64 miljard euro) klimaatfinanciering mislopen. Dat zegt Oxfam vandaag op de eerste dag van de VN Klimaatweek, op basis van een analyse. Rijke industrielanden beloofden in 2009 om vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar te geven aan kwetsbare landen om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. Volgens de analyse van Oxfam zou in 2025 pas een jaarlijks bedrag van tussen de 93 en 95 miljard dollar bereikt worden, vijf jaar nadat het doel van 100 miljard had bereikt moeten worden.
Lees verder

Kinderartsen willen opschorting van alle coronamaatregelen in scholen voor min 12-jarigen
De Belgische Academie voor Geneeskunde, die de verschillende organisaties voor kindergeneeskunde overkoepelt in ons land, roept op om de huidige coronamaatregelen op te schorten in scholen voor kinderen onder de twaalf jaar, in regio's waar de epidemie stabiel is.
Lees verder