Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 6 augustus 2021

Vliegtuigbemanning tapet passagier vast op stoel na aanval

Vliegtuigbemanning tapet passagier vast op stoel na aanval

Een 22-jarige Amerikaanse man is afgelopen weekend op de luchthaven van Miami gearresteerd nadat hij het te bont had gemaakt op een binnenlandse vlucht vanuit Philadelphia. Maxwell Berry had twee stewardessen betast en een derde steward geslagen, waarna de vliegtuigbemanning zich genoodzaakt zag om de man met ducttape vast te zetten. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Europa koopt 200 miljoen vaccins van Amerikaanse Novavax: hoe werkt het?

De Europese Commissie heeft woensdag het licht op groen gezet voor de aankoop van nog eens 200 miljoen vaccins. Het gaat om dosissen van het Amerikaanse biotechbedrijf Novavax. Volgens Dirk Ramaekers, hoofd van de Task Force Vaccinatie, gaat het om een nieuw soort vaccin dat een alternatief kan zijn voor de bestaande.

Lees verder

Hoeveel seconden mag Thiam verliezen voor goud? Kan Vidts nog naar brons?

Nafi Thiam kan de eerste Belg worden die twee keer na elkaar olympisch kampioen wordt. Daarvoor moet onze landgenote wel de 800 meter overleven, het slotnummer van de zevenkamp.

Lees verder

Aboubakarov ontsnapte uit Gentse gevangenis via heftruck

Mouslim Aboubakarov kroop woensdag op een heftruck binnen de muren van de Gentse gevangenis aan de Nieuwewandeling en kon zo via muren of dak vluchten. Hij zat een straf van minstens tien jaar uit voor onder meer gijzeling met foltering.

Lees verder

Turkse influencer vervolgd wegens foto in Sexmuseum in Amsterdam

Een foto met seksspeeltjes gemaakt in het Amsterdamse Sexmuseum levert de Turkse influencer Merve Taskin (23) mogelijk een celstraf op. Binnenkort moet ze voor een Turkse rechtbank verschijnen.

Lees verder

Turkse bosbranden overgeslagen op elektriciteitscentrale

Een bosbrand in de Turkse provincie Mugla heeft ondanks massale brandweerinzet een elektriciteitscentrale bereikt. De centrale, die met kolen wordt gestookt, is woensdagavond ontruimd, maar de autoriteiten vrezen dat het vuur de voorraad kolen kan bereiken. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Waarom de federale overheid terugkeert naar het rampgebied

Een federale ondersteuningscel moet meer lijn brengen in de noodhulp in de Vesdervallei. Het menselijke leed, maar ook de politieke berekening, zuigen de federale overheid terug naar het rampgebied.

Lees verder

Officieel gescheiden Bill Gates betreurt band met Jeffrey Epstein

De scheiding van Bill en Melinda Gates voltrok zich begin deze week. Amerikaanse media puzzelden samen dat Bill Gates' band met de overleden financieel manager Jeffrey Epstein aan de basis van de breuk zou liggen. Gates ontkende dat, maar stelt nu dat het 'een enorme fout was om tijd met hem door te brengen'.

Lees verder

Couleur Café-alternatief Gate ontvangt tot 1.500 mensen met Covid Safe Ticket

De eerste editie van Gate, het alternatief voor Couleur Café, krijgt helemaal vorm. JeanJass en MadMadMad vervolledigen de affiche. Dat kondigt de organisatie donderdag aan. Op de CityGate-site in Anderlecht kunnen dagelijks iets meer dan 1.500 personen met een Covid Safe Ticket aanwezig zijn.

Lees verder

Politie pakte al elf mensen op na racistische uitlatingen na strafschopmissers Engeland

Na de racistische uitlatingen aan het adres van de Engelse internationals Bukayo Saka, Jadon Sancho en Marcus Rashford na hun strafschopmissers op het afgelopen EK heeft de Britse politie tot nog toe elf arrestaties verricht.

Lees verder

Orang-oetan zet zonnebril van bezoeker op en ruilt die later

Een vrouw bracht een bezoek aan de Taman Safari zoo in Indonesië, en toen ze voorover leunde om een orang-oetan met haar baby te zien, viel haar zonnebril in het apenverblijf. De orang-oetan vond de bril, inspecteerde hem grondig en zette hem daarna op. De beelden dateren van maart, maar gaan nu de wereld rond.

Lees verder

Tweede goud voor België: Red Lions olympisch kampioen hockey

De Belgische hockeyploeg wint goud. De Red Lions wonnen de finale na bloedstollende shoot-outs. Florent Van Aubel bracht de Belgen vroeg in de tweede helft op voorsprong, maar de Australiërs scoorden in het laatste kwart de gelijkmaker. De Belgen waren uiteindelijk de beste in de shoot-outs met 3-2.

Lees verder

Podcasttips | Waarom is alcoholvrij bier toch zo populair?

Beïnvloeden maatschappelijke trends werkelijk wat we in ons lichaam gieten? 'Decoder Ring' legt uit hoe het komt dat alcoholvrij bier alsmaar populairder en populairder wordt. In 'De Stemmen' maak je dan weer kennis met een opera-docu die eigenlijk niet over opera gaat. En 'Floodlines' helpt je reflecteren op de gevolgen van natuurlijke rampen.

Lees verder

Op één na warmste julimaand ooit gemeten in Europa

Juli 2021 was in Europa de op een na warmste julimaand die sinds 1979 door het Europese aardobservatieprogramma Copernicus werd gemeten. Dat blijkt uit het maandelijkse klimaatoverzicht van de EU-dienst.

Lees verder

Inwoners Beiroet clashen met politie bij herdenking explosie

Op 4 augustus was het een jaar geleden dat er in de haven van Beiroet een enorme explosie plaatsvond. Vandaag proberen de Libanezen nog steeds hun leven herop te bouwen, maar de pandemie, financiële crisis en brandstof- en voedseltekorten maakt het hen bijzonder moeilijk. Duizenden van hen kwamen op straat om tegen hun nalatige regering te betogen. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Alle leden van Reuzegom moeten naar de rechter voor dood van Sanda Dia

Er komt een openbaar proces rond de dood van student Sanda Dia (20), waarbij achttien beklaagden maximumstraffen tot tien jaar cel riskeren. De Hasseltse raadkamer wilt dat alle betrokken Reuzegommers zich dienen te verantwoorden voor een strafrechter. Dat bevestigt Bevestigt Dorien Vanderheiden van het Limburgse Openbaar Ministerie.

Lees verder

7 procent van Belgische landbouwoppervlakte is bio

Het aantal biolandbouwbedrijven in ons land is vorig jaar met 4,9 procent gestegen. Dat komt overeen met een toename van de oppervlakte, van bedrijven die al omgeschakeld zijn of nog in omschakeling zijn, met 6,4 procent.

Lees verder

Luchtvaart durft weer te dromen van betere tijden

In de eerste zes maanden van dit jaar boekten alle Europese luchtvaartbedrijven stevige verliezen, ook Brussels Airlines. Maar het najaar wordt veel beter.

Lees verder

Red Lions vieren gouden medaille: 'Kampioenen!'

De Belgische hockeyploeg wonnen de finale na bloedstollende shoot-outs tegen Australië. Dit is het resultaat van vijftien jaar lang bouwen, schaven, vechten, verliezen en uiteindelijk winnen. De spelers lieten zich dan ook helemaal gaan op het veld en in de kleedkamer.

Lees verder

Billie Eilish' broer Finneas brengt debuutalbum in oktober uit

Het eerste album van Finneas, de broer van Billie Eilish, komt op 15 oktober uit. De 24-jarige producer en songwriter maakte al veel muziek voor en met zijn zus, maar komt nu met een eigen plaat.

Lees verder

Damian Warner pakt goud in tienkamp en rondt als eerste ooit magische kaap

Damian Warner heeft donderdag de gouden medaille behaald in de tienkamp op de Olympische Spelen in Tokio. De Canadees verzamelde meer dan 9.000 punten, een primeur in de geschiedenis van de Spelen.

Lees verder

Koningin Thiam zit weer op haar troon: 'Dit is de titel van de volharding'

A walk in the park was het niet, maar Nafi Thiam sprong, wierp en liep zich de geschiedenis in. Als eerste Belgische ooit verlengt ze haar olympische titel, een triomf die nog meer lof verdient dan die in Rio.

Lees verder

Nafi Thiam in tranen na gouden medaille: 'Ik ben mentaal moe, gewoon leeg'

Topfavoriete Nafi Thiam heeft net als in Rio de olympische titel gepakt in de zevenkamp. Dankzij een topprestatie op de tweede dag gaf ze uiteindelijk al haar concurrenten het nakijken en zo mag ze zich nog drie jaar lang de meest complete atlete ter wereld noemen. 'Deze olympische titel was moeilijker te behalen dan die van Rio.'

Lees verder

Noor Vidts na vierde plaats: 'Het is echt zot wat ik hier gedaan heb'

Achter Nafi Thiam greep onze landgenote Noor Vidts net naast een bronzen medaille in de olympische zevenkamp. De 25-jarige atlete won de afsluitende 800 meter, verbeterde haar persoonlijk record, en kwam uiteindelijk met 6.590 punten amper 19 punten te kort voor brons. 'Toch ben ik super, super tevreden.'

Lees verder

21-jarige Brit beklimt wolkenkrabber zonder beveiliging

De Britse George King-Thompson heeft in Londen een woontoren van 36 verdiepingen hoog beklommen. De waaghals deed dat zonder enige vorm van bescherming. Met zijn gevaarlijke stunt wil de Brit aandacht krijgen voor het klimaat, want de toren staat op een symbolische plaats. Ontdek het in bovenstaande video.

Lees verder

Belgische sportgeschiedenis met drie gouden medailles

Na Nina Derwael, wisten ook de Red Lions en Nafi Thiam het goud te bemachtigen. Dat brengt het totaal op drie, een ongeziene prestatie na de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

Leeg industrieterrein wordt enorm stort: 100.000 afval na watersnood

Een industrieterrein in Wandre, nabij Luik, doet dienst als tijdelijk stort na de overstromingen in Wallonië. Twee weken geleden was het terrein nog leeg, nu ligt er naar schatting 100.000 ton aan vernielde spullen van duizenden families.

Lees verder

Topschutter Red Lions Hendrickx: 'Deze vriendengroep gunt elkaar alles'

Alexander Hendrickx werd met liefst veertien treffers afgetekend topschutter in het olympisch hockeytoernooi. 'Dat we dit moment kunnen delen, is gewoon ongelofelijk.' Thomas Briels, die op het laatste moment slechts als reserve mee mocht, laat uitschijnen dat hij ermee stopt: 'Denk niet dat er een groter hoogtepunt bestaat.'

Lees verder

Bewoner filmt hoe reeën met elkaar vechten in Gentse woonwijk

Opmerkelijke beelden uit de Gentse deelgemeente Drongen: een buurtbewoner kon er op straat een gevecht filmen tussen twee reebokken. Die komen waarschijnlijk uit de nabijgelegen Vinderhoutse Bossen. 'Meestal verstoppen ze zich voor ons, maar nu kreeg het testosteron de bovenhand', klinkt het.

Lees verder

Rijke landen economisch harder getroffen door klimaatverandering dan arme landen

De klimaatverandering treft de economieën van de rijkste landen nu al harder dan verwacht, zelfs meer dan de armste landen, concludeert econoom Gert Peersman in een studie. Als het voedsel duurder wordt door mislukte oogsten, is er minder geld voor andere zaken.

Lees verder

Zoon (18) van Michael Ballack komt om het leven in quadongeluk

Emilio Ballack, de zoon van voormalig Duits profvoetballer Michael Ballack, is in de nacht van woensdag op donderdag op 18-jarige leeftijd om het leven gekomen in een quadongeluk in Portugal. Dat nieuws meldde de Portugese TV-zender TVI24.

Lees verder

Belgian Cheetahs naar finale met Belgisch record

De Belgian Cheetahs hebben zich donderdag met een nieuw Belgisch record geplaatst voor de finale van de 4x400 meter bij de vrouwen.

Lees verder

Einde van een tijdperk: Lionel Messi verlaat Barcelona

De transfersaga rond Lionel Messi ligt in een definitieve plooi. De Argentijnse superster vertrekt dan toch bij Barcelona. Dat maakte de Catalaanse club donderdagavond zelf bekend. Er komt zo na achttien jaar een einde aan een tijdperk bij Barça.

Lees verder

Refaelov dirigeert Anderlecht naar overwinning tegen Laçi

Anderlecht proefde opnieuw van Europa en het smaakt naar meer. Zoals dat hoort was KF Laçi slechts een amuse-gueule die snel werd verorberd: 0-3. Maar belangrijker: RSCA heeft er een wapen bij dankzij Lior Refaelov. Die scoorde zelf, maar na twee van zijn goeie corners trilden de netten ook. Dat was eveneens een eeuwigheid geleden.

Lees verder

Macron mag coronapas invoeren, maar massaal protest niet voorbij

Vanaf maandag moet wie in Frankrijk op café of restaurant wil een coronapas
tonen. Betogingen konden de Grondwettelijke Raad niet overtuigen om Macrons maatregelen terug te draaien.

Lees verder

Luitenant-generaal Thys over overstromingen: 'Het is roeien met de riemen die je hebt'

Luitenant-generaal Marc Thys wijst op de 'erosie' bij de hulpdiensten als een van de oorzaken die de hulpverlening na de overstromingen bemoeilijken. 'Het is roeien met de riemen die je hebt en die riemen zijn heel kort geworden', zei de nummer twee van Defensie in Terzake.

Lees verder

AA Gent haalt 0-2 achterstand tegen Rigas in en speelt gelijk

In de heenwedstrijd van de derde kwalificatieronde van de Conference League heeft AA Gent thuis een scheve situatie rechtgezet. Al na een half uur stonden de Buffalo's 0-2 in het krijt door slecht verdedigen. Gent kwam terug dankzij goals van Oladoye en Tissoudali.

Lees verder

Zijn de gele hesjes weer helemaal terug in Frankrijk?

Morgen wordt in Frankrijk alweer betoogd tegen de pass sanitaire. Wie zijn die mensen die op straat komen tegen de Franse coronapas? En hoeveel pijn doen ze president Macron?

Lees verder

Van afgeschreven bankzitter tot beste doelman ter wereld

De gouden plak van de Red Lions komt voor een groot stuk op het conto van keeper Vincent Vanasch, die vier Australische shoot-outs weerde. Ooit kreeg hij nochtans de boodschap dat hij nooit goed genoeg zou zijn voor de nationale ploeg.

Lees verder

Bijna 39 ziekenhuisopnames per dag

Ook vrijdag blijven de coronacijfers stijgen. Tussen 30 juli en 5 augustus werden gemiddeld elke dag 38,6 covid-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging met 16 procent in vergelijking met een week eerder.

Lees verder

Mahdi wil geen migranten uit Italië opnemen

België gaat niet in op de vraag van Italië om ad hoc ­migranten op te nemen, zegt staatssecretaris voor Asiel en ­Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Lees verder

Dit hebt u vannacht gemist: Manon De Roey kent terugval, goud voor Polen in het snelwandelen

De Olympische Spelen in Tokio leven bij ons vooral 's nachts. Wat hebt u gemist?

Lees verder

IOC neemt accreditatie af van twee Wit-Russische trainers

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vrijdag de accreditatie afgenomen van de twee trainers die de Wit-Russische sprintster Kristsina Tsimanovskaja op een terugvlucht probeerden te dwingen. Intussen weigeren andere Wit-Russische atleten om terug te keren naar hun thuisland.

Lees verder

Eerst bewolkt met buien, in de namiddag droger

Het is vrijdag eerst wisselend bewolkt met (onweerachtige) buien. In de loop van de namiddag wordt het droger in de westelijke landshelft met meer opklaringen. De maxima schommelen tussen 17 graden op de hoogten van de Ardennen en 20 of 21 graden elders. Dat voorspelt het KMI.

Lees verder

Ethiopische rebellen bezetten stad op werelderfgoedlijst

Lalibela, de Ethiopische stad die in de rotsen is uitgehouwen, is ingenomen door rebellen. De stad in Noord-Ethiopië, die op de werelderfgoedlijst staat, geldt als een heilige plek voor miljoenen orthodoxe christenen. De plaats in de regio Amhara is de thuisbasis van elf kerken die in de 12e en 13e eeuw zijn gebouwd en is in 1978 door Unesco uitgeroepen als werelderfgoed.

Lees verder

De feestnacht Red Lions: gevierd met Nafi, gezwommen in fontein en weinig slaap

De Red Lions zijn nog aan het bekomen van een feestnacht in Tokio na hun gouden medaille. Een doldwaze feestnacht langs alle Japanse discotheken in de buurt zat er door de coronamaatregelen niet in, maar dat lieten de hockeyers niet aan hun hart komen. 'Als je muziek en drank mee hebt, maak je makkelijk vrienden.'

Lees verder