Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 19 augustus 2021

Vlaamse overheid investeert 2,8 miljoen euro tegen voedselverspilling: “Vraag naar voedselhulp in één jaar met kw...

HLN
Vlaamse overheid investeert 2,8 miljoen euro tegen voedselverspilling: "Vraag naar voedselhulp in één jaar met kwart gestegen"
112.500. Zoveel mensen in armoede deden in 2020 een beroep op voedselhulp via Foodsavers. Het jaar voordien waren dat er nog 88.700 of 27% minder. Vorig jaar kwam er zo 1.750 ton aan voedseloverschotten - 34% meer dan in 2019 - terecht bij wie het echt nodig had. De vraag om voedselhulp blijft toenemen en daarom kent de Vlaamse overheid nu extra middelen toe voor de komende vier jaar. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, Wouter Beke (CD&V), ging donderdag op werkbezoek bij Foodsavers in Antwerpen.
Lees verder

IN KAART. De gevaarlijke route naar de luchthaven van Kaboel
De Amerikanen proberen de internationale luchthaven van Kaboel onder controle te krijgen, maar in de omgeving heerst nog altijd chaos. Duizenden mensen proberen Afghanistan te ontvluchten, terwijl de taliban de toegangswegen tot de luchthaven blokkeren. Ze vuurden ook al schoten af en gebruikten geweld tegen de menigte. Dat bericht de New York Times.
Lees verder

Verse kruiden kweken in je keuken: zo oogst je succes
Niet alleen voor mensen met een moestuin is zelf verse kruiden kweken weggelegd. Sterker nog, voor een kruidentuin heb je helemaal geen meters tuin nodig. Ook in de keuken kun je op allerlei manieren een kruidentuin creëren en onderhouden. Benieuwd hoe? Vtwonen geeft tips.
Lees verder

All the single ladies: deze dames proberen de mannen te verleiden in 'Temptation Island: Love or Leave'
Nadat de namen van de koppels en de mannelijke vrijgezellen eerder al gelost werden, heeft Play5 ook de vrouwelijke vrijgezellen van het kersverse seizoen van het vernieuwde 'Temptation Island' voorgesteld. In deze 'Love or Leave'-editie zijn de twaalf single ladies echt op zoek naar een relatie en hopen ze een diepere connectie aan te gaan met een van de partners uit de koppels. Vinden zij de ware? Of zijn de koppels toch voor elkaar bestemd? We stellen de twaalf hoopvolle vrouwen alvast even aan u voor.
Lees verder

Kappers en schoonheidsspecialisten willen af van mondmaskerplicht
De Belgische kappers en schoonheidsspecialisten willen zo snel mogelijk af van de mondmaskerplicht in hun zaak, zowel voor de klanten als het personeel. Tegelijk verzetten ze zich tegen de invoering van een Covid Safe Ticket voor hun zaak, zoals dat in Duitsland en Frankrijk reeds het geval is.
Lees verder

Russische gerecht beboet Google acht keer in drie dagen
Het Russische gerecht heeft het Amerikaanse technologiebedrijf Google donderdag veroordeeld, omdat het als illegaal beschouwde inhoud niet heeft verwijderd. Google werd bovendien al in acht gelijkaardige dossiers veroordeeld deze week.
Lees verder

Tadej Pogacar is dankzij nieuw contract best betaalde wielrenner ter wereld, maar Messi en co verdienen heel wat meer
Tadej Pogacar tekende onlangs een nieuw contract bij UAE Team Emirates. De Sloveense Tour-winnaar blijft zo tot 2027 verbonden aan de wielerploeg uit de Emiraten. Hij strijkt volgens de Gazzetta dello Sport een slordige zes miljoen euro per jaar op. Pogacar is zo zeker van 36 miljoen. Wie zijn de andere grootverdieners in de wielersport en waar staan ze tegenover de best betaalde sporters tout court? Een overzicht.
Lees verder

Tadej Pogacar is dankzij nieuw contract best betaalde wielrenner ter wereld, maar vergeleken met Messi en co is zijn jaarloon een peulschil
Tadej Pogacar tekende onlangs een nieuw contract bij UAE Team Emirates. De Sloveense Tour-winnaar blijft zo tot 2027 verbonden aan de wielerploeg uit de Emiraten. Hij strijkt volgens de Gazzetta dello Sport een slordige zes miljoen euro per jaar op. Pogacar is zo zeker van 36 miljoen. Wie zijn de andere grootverdieners in de wielersport en waar staan ze tegenover de best betaalde sporters tout court? Een overzicht.
Lees verder

Protest tegen taliban in Afghaanse steden: verschillende doden bij betoging in Asadabad
In de noordoostelijke Afghaanse provinciehoofdstad Asadabad zijn vandaag verschillende doden gevallen bij protesten op de onafhankelijkheidsdag. De betogers zwaaiden met de Afghaanse vlag. Dat meldt Reuters op basis van plaatselijke media. Ook in andere steden kwamen burgers al op straat.
Lees verder

Facebook test nieuwe virtualreality-app voor werken op afstand
Facebook heeft een nieuwe virtualreality-app getest die gebruikt kan worden voor werken op afstand. Via de Oculus Quest 2-headsets van het bedrijf kunnen gebruikers vergaderingen bijwonen als avatar-versie van zichzelf.
Lees verder

Slachtoffer van R. Kelly laat van zich horen in de rechtbank: "Hij sloeg me en wurgde mij tot ik buiten westen was"
De rechtszaak tegen R. Kelly (54) is deze week begonnen. Jerhonda Pace, die op 16-jarige leeftijd misbruikt werd door de Amerikaanse zanger, is één van de eerste slachtoffers die haar zegje doet in de rechtbank.
Lees verder

Nederlandse drugscrimineel 'Zwarte Cobra' aangehouden voor dubbele moord in Antwerpen in 1993
In Nederland is de 70-jarige Henk Orlando R., alias 'Zwarte Cobra', aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven voor een dubbele moord die in 1993 in Antwerpen werd gepleegd. Dat meldt de Nederlandse politie. De man zat momenteel al in de cel, na een veroordeling voor drugsfeiten.
Lees verder

Brandweer krijgt oproep voor slang in kanaal... en het blijkt zowaar een gedumpte murene te zijn
De brandweer van Nieuwpoort werd donderdagmiddag opgeroepen voor een slang in de Oude Veurnevaart. Fietsers op een brug zagen het dier liggen op de bodem van het kanaal.
Lees verder

Erbarmelijke jeugd, 3.000 euro per maand aan drugs: ontspoord kindsterretje Macaulay Culkin maakt comeback
Macaulay Culkin is terug van weggeweest. De acteur, die voor eeuwig in ons geheugen gegrift blijft staan als de schattige Kevin in 'Home Alone', duikt vanaf volgende week op in de succesreeks 'American Horror Story', z'n eerste grote rol sinds lang. Het kindsterretje van weleer kan op z'n 40ste terugkijken op een bewogen leven, dat gekenmerkt wordt door een verziekte relatie met z'n jaloerse vader, een bijzondere band met Michael Jackson en een knoert van een drugsverslaving. Is hij nu eindelijk opnieuw op het rechte pad?
Lees verder

In, op of rond je oren: wat is de beste hoofdtelefoon?
Muziek verzacht de zeden en podcasts zijn hot. Maar hoe bescherm je je oren het beste tijdens een luistersessie waarbij je niemand wil storen? Welke modellen van hoofdtelefoons zijn vriendelijk voor je gehoor? En kies je dan liefst voor plug-ins of voor de klassieke koptelefoon?
Lees verder

Spaans dorp bijt van zich af na klachten toeristen: "Als je het plattelandsleven niet aankunt, ben je misschien niet op de juiste plaats"
Het Spaanse rurale dorp Ribadesella heeft enkele klachten ontvangen van toeristen, onder meer over balkende ezels en kraaiende hanen. Het dorp besloot van zich af te bijten en een poster te verspreiden met het opschrift: "Als je het plattelandsleven niet aankunt, ben je misschien niet op de juiste plaats."
Lees verder

Belg stort 70 meter naar beneden na botsing tussen paragliders
Een 32-jarige Belg is in Oostenrijk 70 meter naar beneden gestort na een botsing tussen paragliders. De man raakte zwaargewond. Bij het ongeval in Werfenweng (Pongau) vielen ook nog twee andere gewonden.
Lees verder

Rechter zet streep door avondklok in Barcelona
Na ruim een maand komt er een eind aan de avondklok in Barcelona. Het Hooggerechtshof van Catalonië besloot dat de maatregel niet langer is vereist om het aantal coronabesmettingen in te dammen.
Lees verder

LIVE VUELTA. Na een waar gevecht krijgt een kopgroep van vijf zonder Belgen speelruimte van het peloton
Na twee massasprints op een rij krijgen de renners vandaag een heuveletappe voorgeschoteld. De aankomst van de zesde etappe ligt op de top van de Alto de la Montaña de Cullera (1,9 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2 procent). Na een relatief vlakke etappe zullen de punchers hier hun hart kun ophalen. Laat het peloton een groepje wegrijden of strijden de favorieten voor de etappezege? Volg alle actie hier LIVE!
Lees verder

Geen 16 maar 7 mensen met Belgische nationaliteit op Nederlandse evacuatievlucht uit Kaboel
Op de evacuatievlucht uit Kaboel die gisterenavond/woensdagavond laat is geland op de luchthaven van Schiphol in Nederland zaten uiteindelijk zeven mensen met een Belgisch paspoort. Dat verneemt Belga van een regeringsbron. Eerder was sprake van 16 Belgen aan boord.
Lees verder