Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 augustus 2021

Toegangsexamen voor opleiding dierenarts op komst: “Kwantiteit beperken om kwaliteit te bewaren”

HLN
Toegangsexamen voor opleiding dierenarts op komst: "Kwantiteit beperken om kwaliteit te bewaren"
Er komt een toelatingsexamen voor de opleiding Diergeneeskunde. Vanaf academiejaar 2023-2024 mag slechts een vooraf vastgelegd aantal studenten starten aan de opleiding. Vlaams minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil zo de kwaliteit van de opleiding vrijwaren. "De kwantiteit beperken om de kwaliteit te bewaren", zegt Weyts.
Lees verder

"Er zijn twee zaken aan het werk": Belgische klimaatwetenschapper over kwakkelzomer, hittegolf en ongeziene natuurbranden
Wie de kwakkelzomer in België wil ontvluchten, botst in het zuiden van Europa op een hittegolf en ongeziene natuurbranden. "Dit is een duidelijk signaal dat niemand ontsnapt aan de klimaatverandering", zegt klimaatwetenschapper Valerie Trouet (Universiteit van Arizona) aan De Morgen.
Lees verder

Onze journaliste Nadine Van Der Linden wikt en weegt foute woorden Eddy Demarez: "Eerder dan mensen steevast op non-actief te zetten, zouden antwoorden interessant zijn"
Hij heeft vele jaren ervaring, in de sportjournalistiek. Maar één minuut en vier seconden veranderden dus alles voor Eddy Demarez. Zijn excuses volstonden niet, lieten de Belgian Cats weten, en dat kunnen we begrijpen. 'Ik heb niemand willen kwetsen'? Een slechte pleister, als je net iemand hebt gekwetst. Anderzijds waren de excuses allicht haastig afgedwongen, opgejaagd door Twitter, stilaan de hakselaar van deze maatschappij. Oprecht zelfonderzoek is niet van nu, nu, nú.
Lees verder

Stroomprijzen swingen de pan uit: elektriciteit helft duurder, gas kost drie keer zoveel
Een gasfactuur die liefst drie keer duurder is dan vorig jaar en de stroomprijs die ook in de lift zit: de prijzen van grondstoffen staan zó historisch hoog op de internationale markten dat heel wat mensen het in hun portemonnee gaan voelen. En het einde is nog niet in zicht.
Lees verder

Gezin uit Tielt offert verlof op om te helpen in overstroomde gebieden: "Gaan fietsen terwijl mensen alles kwijt zijn? Kregen we niet over ons hart"
Tom Creytens (38) had een plan, voor de jaarlijkse gezinsvakantie. Ontspannen in Jupille, en daar de chalet renoveren die hij net had gekocht. Maar: "Elke dag lekker gaan fietsen, terwijl de mensen daar alles verloren zijn? Dat ging niet. Mijn vrouw en zoons begrepen dat." Het gezin heeft er een werkvakantie van gemaakt. De zomerkiekjes zijn er géén van luieren in de zon, maar van slijk.
Lees verder

Bosbranden blijven Griekenland teisteren: eiland dreigt volledig af te branden
De hevige branden op het Griekse eiland Evia en het Peloponnesische schiereiland winnen terrein. Minstens 1.450 brandweermannen strijden tegen de alles verwoestende branden, maar krijgen ze moeilijk onder controle. Duizenden inwoners zijn inmiddels geëvacueerd. Er vielen al verschillende doden. Vooral in Evia is de situatie dramatisch. De vrees luidt dat het eiland volledig zal afbranden.
Lees verder

Massale burgerbevraging over Belgische staatsstructuur schuwt politiek netelige vragen niet
Alle burgers die ouder zijn dan zestien zullen zich via een massale burgerbevraging van de federale regering kunnen uitspreken over delicate thema's van de Belgische staatsstructuur. Is een federale kieskring wenselijk? Moeten federale regels voorrang krijgen op deelstatelijke? Hoe solidair moet Vlaanderen met Wallonië zijn? Dat zijn enkele kwesties die aan bod komen, meldt De Standaard vandaag.
Lees verder

Massale burgerbevraging over Belgische staatsstructuur krijgt vorm: ook deze politiek netelige thema's komen aan bod
Alle burgers die ouder zijn dan zestien zullen zich via een massale burgerbevraging van de federale regering kunnen uitspreken over delicate thema's van de Belgische staatsstructuur. Is een federale kieskring wenselijk? Moeten federale regels voorrang krijgen op deelstatelijke? Hoe solidair moet Vlaanderen met Wallonië zijn? Dat zijn enkele kwesties die aan bod komen, meldt De Standaard vandaag.
Lees verder

Enkelblessure speelt Kevin De Bruyne nog steeds parten, seizoensopener tegen Tottenham in gevaar?
Het EK ligt nog niet helemaal achter hem. De linkerenkel baart Kevin De Bruyne en Manchester City nog altijd zorgen.
Lees verder

Nog 862 dossiers van slachtoffers terroristische aanslagen in behandeling
De commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden heeft nog altijd 862 dossiers van slachtoffers van terroristische aanslagen openstaan. Dat melden de kranten van Sudpresse vandaag.
Lees verder

Coronapas nu ook verplicht in Franse cafés en restaurants
In Frankrijk is het voortaan ook bij een bezoek aan cafés en restaurants en bij lange trein- of busreizen verplicht om een coronapas voor te leggen. Dat document is nodig om aan te tonen dat je gevaccineerd bent, negatief getest hebt, of hersteld bent van het coronavirus. Ook zijn zorgmedewerkers nu verplicht zich te laten vaccineren.
Lees verder

ONS RAPPORT. 3 perfecte scores, maar Team Belgium keert ook met enkele onvoldoendes terug uit Tokio
De olympische vlam is gedoofd, wat alleen maar kan betekenen dat de Spelen hun eindpunt hebben bereikt. 121 Belgen hebben het beste van zichzelf gegeven, met wisselend succes. Drie perfecte scores, een paar verrassingen maar toch ook een paar (nipte) buizen: ons rapport voor Team Belgium.
Lees verder

Legendarische werfleider Sanchez maakt comeback: "Zelfs in het buitenland herkennen ze me nog"
De bekendste werfleider van het land is vanavond even terug. Francisco Sanchez (57), ooit de schrik van elk kluskoppel in 'The Block' en nu schepen voor N-VA in Boom, duikt op in het programma 'Vakantiehuis for Life'. En of hij de Ardeense chalets aan een grondige inspectie onderwerpt. "Ik heb me ook nu niet ingehouden."
Lees verder

Viktor Verhulst trekt op ruiltocht met asielhond in nieuw programma
Een ruiltocht voor een zelfgekozen goed doel, in het gezelschap van een asielhond. Dat is het opzet van 'Viktors grote ruiltocht', het nieuwe programma van Viktor Verhulst (27) op GoPlay.
Lees verder

Aaron en Laura presenteren samen met iconisch duo 'Tien Om Te Zien': "Het podium delen met Anne en Willy, dat maakt je nederig"
Niet alleen de artiesten in de reünie van 'Tien Om Te Zien' zijn van alle leeftijden, ook de presentatoren. Naast oudgedienden Anne De Baetzelier en Willy Sommers blinken jonkies Laura Tesoro en Aaron Blommaert. Voor de piepjonge 'Familie'- acteur is het zijn debuut als presentator. "Op het podium staan met al die iconen maakt me nederig."
Lees verder

Meer Eurostar-treinen tussen Londen en Brussel vanaf midden augustus
Eurostar is van plan later deze maand meer treinen van Londen naar Parijs en Brussel te laten rijden. Dat heeft een woordvoerster gemeld aan persbureau dpa.
Lees verder

Wanneer wordt covid 'gewoon' een vervelende verkoudheid? Dit zeggen de cijfers
Wanneer wordt covid 'gewoon' een vervelende verkoudheid? De vaccinatiecampagne loopt voortreffelijk en de druk op de ziekenhuizen ebt weg. Toch blijven waarschuwingen komen om voorzichtig te blijven. Maar hoelang nog? Wanneer kunnen de laatste coronamaatregelen geschrapt worden?
Lees verder

Hoogste aantal verkeersdoden in Vlaanderen sinds 2016, opvallende verschillen tussen provincies
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Vlaanderen bijna een kwart meer mensen om het leven gekomen bij verkeersongevallen dan in dezelfde periode van 2020. Het gaat bovendien om de hoogste tol sinds 2016. In de andere gewesten is de tendens helemaal verschillend, zo blijkt uit de verkeersbarometer van Vias. Maar ook binnen de Vlaamse provincies zijn er opvallende verschillen in de trends.
Lees verder

Hoogste aantal verkeersdoden in Vlaanderen sinds 2016, bijna één overlijden per dag in juni
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Vlaanderen bijna een kwart meer mensen om het leven gekomen bij verkeersongevallen dan in dezelfde periode van 2020. Het gaat bovendien om de hoogste tol sinds 2016. In de andere gewesten is de tendens helemaal verschillend, zo blijkt uit de verkeersbarometer van Vias, en ook tussen de Vlaamse provincies zijn er opvallende verschillen.
Lees verder

Deze namiddag kans op onweer met intense neerslag
Het wordt maandag eerst wisselend tot zwaarbewolkt, met kans op een lokale bui. Na de middag kan er soms intense neerslag vallen, met vooral ten noorden van Samber en Maas kans op onweer en windstoten die kunnen oplopen tot 60 kilometer per uur. De maxima schommelen tussen 15 en 21 graden.
Lees verder