Doorgaan naar hoofdcontent

Taliban veroveren vier provinciehoofdsteden in drie dagen tijd, waaronder strategisch belangrijke grootstad Kunduz

HLN
Taliban veroveren vier provinciehoofdsteden in drie dagen tijd, waaronder strategisch belangrijke grootstad Kunduz
De opmars van de taliban in Afghanistan gaat snel, nu de buitenlandse troepen zijn vertrokken. De groepering heeft in drie dagen tijd vier provinciehoofdsteden veroverd. Ze liepen volgens Afghaanse functionarissen de noordelijke steden Kunduz en Sar-e Pol in gelijknamige provincies onder de voet. Vooral Kunduz wordt gezien als een erg belangrijke strategische overwinning voor de taliban.
Lees verder

Beruchte 'godmother' (70) opgepakt op luchthaven Rome, zus van gevreesde maffiabaas
De Italiaanse autoriteiten hebben een vermeend topfiguur van de maffia opgepakt. Het gaat volgens lokale media om 'godmother' Maria Licciardi, die vanwege haar lengte de bijnaam 'Piccirella' (de Kleine) heeft.
Lees verder

"We zijn alleen. Ons einde is nabij": branden blijven Grieks eiland Evia teisteren, duizenden inwoners geëvacueerd
In Griekenland blijven de hevige branden terrein winnen. Er vielen al verschillende doden, en alsmaar meer Grieken moeten geëvacueerd worden. Minstens 1.450 brandweermannen bestrijden de vijf grote branden ten noorden van Athene, de brand op het eiland Evia en de branden op het Peloponnesische schiereiland. Er staan verschillende veerboten klaar om nog meer mensen van Evia te halen nu het vuur daar om zich heen blijft grijpen. "We zijn alleen. Ons einde is nabij", zei burgemeester Giannis Kotzias van de bedreigde stad Istiaia op de Griekse televisie.
Lees verder

IN BEELD. Apocalyptische scènes door Griekse bosbranden, steeds meer inwoners geëvacueerd
In Griekenland blijven de hevige branden terrein winnen. Er vielen al verschillende doden, en alsmaar meer Grieken moeten geëvacueerd worden. Minstens 1.450 brandweermannen bestrijden de vijf grote branden ten noorden van Athene, de brand op het eiland Evia en de branden op het Peloponnesische schiereiland.
Lees verder

Belg filmt met dashcam hoe hij nipt spookrijder kan ontwijken
Een Belgische man, die met zijn zwangere echtgenote op terugweg was van vakantie, heeft de schrik van zijn leven beleefd. Zijn dashcambeelden tonen hoe hij maar nipt een spookrijder kan ontwijken. Het incident gebeurde op de autostrade in de buurt van Maribor, Slovenië. Helaas veroorzaakt de spookrijder even later wel nog een tragische botsing.
Lees verder

Mengt Rotterdamse onderwereld zich in Antwerpse drugsoorlog?
De wagen met Nederlandse nummerplaten die vrijdagnacht op het nippertje wist te ontkomen aan een wegversperring van de politie in Borsbeek en daar ook beschoten werd, is in Rotterdam achtergelaten in een beruchte wijk. De voorbije twee weken vonden daar verschillende schietincidenten plaats waaronder enkele – net zoals in Deurne – op een woning. Mengt de Rotterdamse onderwereld zich nu ook in de drugsoorlog in Antwerpen?
Lees verder

RECONSTRUCTIE. "Twaalf schietpartijen in enkele weken in Nederland": mengt Rotterdamse onderwereld zich in Antwerpse drugsoorlog?
De wagen met Nederlandse nummerplaten die vrijdagnacht op het nippertje wist te ontkomen aan een wegversperring van de politie in Borsbeek en daar ook beschoten werd, is in Rotterdam achtergelaten in een beruchte wijk. De voorbije twee weken vonden daar verschillende schietincidenten plaats waaronder enkele – net zoals in Deurne – op een woning. Mengt de Rotterdamse onderwereld zich nu ook in de drugsoorlog in Antwerpen?
Lees verder

Twee papa's over hun rol bij borstvoeding."Soms denk ik: kon ik Iggy maar hetzelfde geven"
Borstvoeding geven is geen vanzelfsprekende keuze of optie, maar als het lukt, kan het heel wat voordelen meebrengen voor de gezondheid van de baby. Zeker als er een steunende partner betrokken is in het hele proces. Naar aanleiding van de Internationale Week van de Borstvoeding laten wij twee papa's aan het woord over hun rol bij het voeden van hun baby. "Als niet-voedende vader kan je onmogelijk aan die band tussen mama en kind tippen. Ja, ik heb dat soms als frustrerend ervaren. Tot op heden."
Lees verder

Alleenstaande mama mag ook met medische vrijstelling Bellewaerde niet in zonder mondmasker: "We hadden nog speciaal gebeld, mijn dochtertje heeft de hele terugweg geweend"
Bezoekers die om medische redenen geen mondmasker moeten of mogen dragen, zijn niet welkom in Bellewaerde. Tenzij ze wél een mondmasker dragen. Dat ondervonden alleenstaande mama Joke (44) en haar dochter Fien (8). "Ik heb nochtans een attest én een invalidenkaart", zegt Joke. "Maar dat maakte hen niets uit. Wij kunnen maar heel weinig uitstappen doen door mijn gezondheid, dit raakt ons diep." Gelijkekansencentrum Unia noemt de weigering illegaal én discriminerend.
Lees verder

Legendarische ref Collina strooit met lof naar Björn Kuipers na afscheid: "We gaan je niet lang met rust laten, voetbal heeft jou nodig"
Björn Kuipers floot gisteren met de Johan Cruijff Schaal zijn laatste wedstrijd in het profvoetbal. De Nederlandse scheidsrechter kan terugblikken op een rijkgevulde carrière, met de EK-finale van vorige maand als orgelpunt. Daarvoor ontving hij felicitaties van de illustere Italiaanse arbiter Pierluigi Collina: "Je bent een voorbeeld voor vele scheidsrechters."
Lees verder

Van nieuwe gadgets tot het uitstippelen van een traject: onze reisexpert vertelt wat je moet weten voor een geslaagde fietsvakantie
Fietsvakanties zijn hot. Per fiets op reis gaan is dan ook een veilige en goedkope manier om Europa te verkennen. Maar organiseer je zelf of boek je een uitgestippelde reis? Wat moet je meenemen? Met deze tips van onze reisexpert Johan Lambrechts zit je zo in het zadel.
Lees verder

ROYAL BITS. Deense prinses Marie komt na maanden weer buiten en wie koopt de diamanten armband van prinses Margaret?
Leden van koninklijke families laten wereldwijd niemand onberoerd. Huwelijken en scheidingen, verdachte of verbluffende geldzaakjes, kritiek en lof: in royalty-land passeert alles de revue. Dit waren de meest opmerkelijke koninklijke nieuwtjes en verhalen van de week.
Lees verder

Bashir Abdi geland in Tokio voor podiumceremonie: "Enorm blij dat ik belofte aan mijn mama ben nagekomen"
Bashir Abdi (32) is in Tokio. Onze landgenoot, die knap brons won op de olympische marathon, reisde samen met Eliud Kipchoge (goud) en Abdi Nageeye (zilver) met een privéjet vanuit Sapporo naar de Japanse hoofdstad. Daar zal Abdi straks zijn medaille ontvangen.
Lees verder

KOERS KORT. UAE trekt na Almeida en Ackermann ook Marc Soler aan
UAE Team Emirates blijft z'n team maar versterken. De voorbije dagen kondigde de formatie uit de Emiraten al de komst van João Almeida en Pascal Ackermann aan. Daar voegt de ploeg van Tour-winnaar Tadej Pogacar nu ook nog Marc Soler aan toe. De Spanjaard komt over van Movistar en tekent een contract voor twee jaar.
Lees verder

Bosbrand in Californië één van ergste ooit in geschiedenis van de Amerikaanse staat, werd vuurzee veroorzaakt door elektriciteitspaal?
De bosbranden in Californië zijn de afgelopen dagen enorm in omvang gegroeid. De zogenoemde 'Dixie Fire' in Noord-Californië is nu zelfs de op twee na grootste brand ooit in de geschiedenis van de Amerikaanse staat en ook de grootste die op dit moment in de Verenigde Staten woedt. Een rechter heeft het grootste elektriciteitsbedrijf van Californië om uitleg gevraagd over de megabrand. Het bedrijf Pacific Gas & Electric krijgt volgens Amerikaanse media een week de tijd om informatie aan te leveren over hoe het betrokken kan zijn geweest bij het uitbreken van de Dixie Fire. Een probleem met een elektriciteitspaal zou de vuurzee mogelijk veroorzaakt hebben.
Lees verder

KIJK LIVE (12u). Lionel Messi geeft deze middag persconferentie in Camp Nou over zijn vertrek bij Barcelona
Lionel Messi (34) organiseert vandaag om 12u een persconferentie in Camp Nou, drie dagen nadat bekend raakte dat de sterspeler na ruim 20 jaar vertrekt bij FC Barcelona. Wat heeft de Argentijn, die dicht bij een transfer naar PSG staat, te vertellen? U kan zijn persconferentie hier LIVE bekijken en volgen.
Lees verder

Zeven medailles en heel wat mooie ereplaatsen: de Olympische Spelen bekeken vanuit Belgisch perspectief
De Olympische Spelen zitten erop voor onze landgenoten. België heeft het uitstekend gedaan. Drie keer goud (Derwael, Thiam en de Red Lions), één keer zilver (Van Aert) en drie keer brons (Abdi, Casse en de teamjumping). In totaal dus goed voor zeven medailles, maar met iets meer geluk hadden dat een pak meer medailles kunnen zijn. Wie eindigde allemaal in de top acht en kreeg een bijhorend olympisch diploma? Een overzicht.
Lees verder

OPROEP. Stuur ons jouw leukste kattenfilmpjes voor internationale kattendag!
Het zal kattenliefhebbers zeker niet ontgaan zijn: het is weer 8 augustus, en dus internationale kattendag! Geen beter excuus om jouw miauwende viervoeter nog eens extra in de watten te leggen. Is jouw kat het beste huisdier ooit? Laat het ons weten via video@hln.be .
Lees verder

Kortrijk krijgt Harry Potter winkel: "Van toverstafjes tot hemels boterbier, fans vinden er alles"
Potterheads, neem jullie agenda ter hand. Op zaterdag 4 september opent in Kortrijk de eerste West-Vlaamse vestiging van The Wizard Store. De winkel zet op de magische tovenaarswereld van Harry Potter in. Smekkies in alle smaken, sweaters van Griffoendor of Ravenklauw,… je kan er straks alle mogelijke Harry Potter-spulletjes op de kop tikken. "We verwachten tot tweeduizend fans op de opening", zegt Marie Durnez (32), zaakvoerster van The Wizard Store.
Lees verder

Transfer Talk. Beerschot staat dicht bij huur van Sheffield United-talent Jebbison
Volgens de Britse krant The Sun wil Sheffield United de 18-jarige Canadees-Engelse centrumspits Daniel Jebbison een jaartje uitlenen aan zusterclub Beerschot. Jebbison kwam op het einde van vorig seizoen – toen Sheffield al zeker was van de degradatie - vier keer in actie in de Premier League. Daarbij scoorde hij één keer, de winning-goal tegen Everton. Op die manier werd hij zelfs de jongste speler ooit die scoorde bij zijn debuut als basisspeler in de Premier League. Maar om een echte vaste waarde te worden bij Sheffield lijkt het toch nog wat vroeg. Daarom wil Sheffield Jebbison laten rijpen bij Beerschot, dat op zijn beurt dringend nood heeft aan offensieve versterking. Ook de Engelse derdeklassers Sunderland, Doncaster en Burton zouden hengelen naar Jebbisons diensten, maar Beerschot lijkt een streepje voor te hebben. (KDC)
Lees verder