Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 23 augustus 2021

Stad Hamont-Achel: Start luierbank in Hamont-Achel

Start luierbank in Hamont-Achel

De aankoop van luiers voor baby's en jonge kinderen neemt een serieuze hap uit het budget van jonge en kwetsbare gezinnen.  Anderzijds zijn er ook heel wat gezinnen die vaak een overschot hebben aan luiers. Dit probleem stelt zich ook bij menstruatieproducten en incontinentiemateriaal.

Vanaf 1 september start het OCMW in samenwerking met Sint Vincentius met een luierbank in Hamont-Achel. Er worden vanaf half augustus op verschillende plaatsen in Hamont-Achel inzamelboxen geplaatst en daar kunnen niet gebruikte luiers, menstruatie- en incontinentiemateriaal worden gedeponeerd. Niet gebruikte producten kan je nu dus deponeren in de inzamelbox.

De opgehaalde producten worden dan door Sint Vincentius verdeeld aan kwetsbare personen en gezinnen uit Hamont-Achel die hier nood aan hebben. Deze personen worden doorverwezen door de sociale dienst van het OCMW, alsook Kind & Gezin.

Je vindt de inzamelboxen op het OCMW, Stadhuis, Huis van het Kind, IBO De Pagadder en bij de Apotheken Hulsbosch, Tijsen en Mees in Hamont-Achel. Nog vragen? Neem telefonisch contact op met OCMW Hamont-Achel via 011 51 05 01.

Lees verder

Doe mee met de Schrijfwijzen!

Schrijf je chocoladecakeje, chocoladecakje of chocolade-cakeje?
Met of zonder streepje? Met of zonder e?

Creatief Schrijven vzw, de Vlaamse bibliotheken en de krant De Standaard dagen iedereen uit om mee te spelen met De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden,  een hippe variant van het bekende traditionele dictee.

Er wordt simultaan geschreven in bibliotheken over heel Vlaanderen en Brussel, met taalplezier en laagdrempeligheid als belangrijkste insteek. Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers, dus. Wél een ludiek taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt. 

Op vrijdag 8 oktober gaat ook de bibliotheek van Hamont-Achel, na twee erg geslaagde vorige edities, opnieuw de uitdaging aan en liggen de potloden gescherpt klaar in de eetzaal van Wico Campus Hamont. Wees er dus zeker bij!

Inschrijven om deel te nemen aan het dictee kan vanaf maandag 16 augustus. Dit kan aan de balies van de bibliotheek van Hamont of Achel of via bibliotheek@hamont-achel.be.

GRATIS TOEGANG
LOCATIE: Wico Campus Hamont // AANVANG: 20.00u

Lees verder

Literair ontbijt met Aya Sabi

Een lekker ontbijt en een bevlogen spreker.  Een gezellige babbel en ontroering door een zin of tekst. Het literair ontbijt is een meet and greet middenin de boeken van de bib. Dit jaar geven we het woord aan auteur en journalist bij De Morgen Aya Sabi.

Haar debuutroman 'Verkruimeld Land' schuwt de grote thema's niet: water en droogte, oorlog en vrede, leven en sterven, haat en liefde, heerschappij en machteloosheid.

'Het universum is mijn raam', schrijft ze over zichzelf, 'waardoor ik urenlang kan turen om een verhaal te doen ontstaan. Ik schrijf over recht en onrecht, leven en dood, kunst en cultuur, ver en dichtbij, oorlog en vrede.' En ook: 'Ik houd niet van grenzen. Enkel van goede boeken, warme mensen en appeltaart.'

Koffie en klinkende woorden. Broodjes belegd met poëzie, door Aya.

Van harte welkom!

GRATIS TOEGANG
Inschrijven aan de balie van de bibliotheek  of via bibliotheek@hamont-achel.be tot uiterlijk 24 september.
DATUM: Zondag 3 oktober 2021  // LOCATIE: Bibliotheek Hamont // AANVANG: 10.00u

Lees verder

Opnieuw fysieke gemeenteraad in De Posthoorn op 26 augustus

Door de coronacrisis ging de gemeenteraad de afgelopen maanden steeds online door. Dankzij de verbeterde situatie kan de gemeenteraad van 26 augustus voor de eerste keer in lange tijd terug fysiek plaatsvinden in De Posthoorn in Hamont. Om 20.00 uur zal de raad voor maatschappelijk welzijn starten met daarop volgend de gemeenteraad.

De Posthoorn zal zo ingericht worden dat er voldoende afstand wordt bewaard tussen de bezoekers van de gemeenteraad. Het dragen van een mondmasker is verplicht bij binnenkomst en bij eventuele verplaatsingen. Vanaf het moment dat je op je plaats zit, mag het het mondmasker af.

Het gebruik van De Posthoorn is een tijdelijke oplossing. Van zodra het weer toegestaan is, zal de gemeenteraad terug doorgaan op zijn vertrouwde plek: de raadzaal in het stadhuis.

 

Online inschrijven

Om deel te nemen aan de fysieke gemeenteraad dien je je online in te schrijven. Dit om bij te houden dat het aantal toegestane personen niet overschreden wordt. Inschrijven kan via www.hamont-achel.be/inschrijvengemeenteraad.

Lees verder