Doorgaan naar hoofdcontent

Spoedarts Stig Walravens weigert Afghanistan te verlaten: ‘We verzorgen ook taliban’

Spoedarts Stig Walravens weigert Afghanistan te verlaten: 'We verzorgen ook taliban'

Stig Walravens (33) is spoedarts voor Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan. Hij werkt er in een ziekenhuis in Kunduz, dat zich de laatste maanden in de frontlinie bevond van de gewelddadige strijd tussen de taliban en het Afghaanse leger. Hij ving er oorlogsslachtoffers van beide kampen op en blijft op missie. Het verhaal van één van de weinige Belgen die niet uit Afghanistan gerepatrieerd wil worden.

Lees verder

De nieuwe plagen van de overstroming: vliegen, ratten en schattenjagers

Vijf weken na de nooit geziene overstromingen ruimt Wallonië nog altijd puin. De afvalberg blijft toenemen. Net zoals het aantal vliegen, ratten en schattenjagers aan de stockageplaats in Wandre en op de geïmproviseerde stortplek op de verlaten A601. 'Het is hallucinant.'

Lees verder

Twee toestellen met medisch noodmateriaal vanuit Brussel naar Haïti

In Brussel zijn twee cargovliegtuigen met medisch noodmateriaal van Artsen Zonder Grenzen België naar Haïti vertrokken. Dat meldt de ngo op twitter.

Lees verder

Marten Van Riel is vice-wereldkampioen triatlon na straffe sprint tegen olympisch kampioen

Marten Van Riel is zaterdagavond tweede geworden in de Grand Final van het triatlon op de korte afstand in het Canadese Edmonton. Onze 28-jarige landgenoot werd in de sprint in de finale van het triatlonseizoen nipt geklopt door olympisch kampioen Kristian Blummenfelt. De Noor verzekerde zich zo ook van de eindzege in het wereldkampioenschap, Van Riel is een bijzonder fraaie tweede.

Lees verder

Peiling: Duitse sociaaldemocraten even groot als partij Merkel

Vijf weken voor de verkiezingen in Duitsland is de sociaaldemocratische partij SDP op gelijke hoogte gekomen met de christendemocraten van afscheidnemend bondskanselier Angela Merkel. Dat blijkt uit een zondag gepubliceerde peiling.

Lees verder

Don Everly (84) van Everly Brothers overleden

Zeven jaar na zijn broer Phil is zaterdag Don Everly van het Amerikaanse rockduo Everly Brothers overleden. Dat melden Amerikaanse media. Don was 84 jaar oud.

Lees verder

Orkaan Grace trekt door Mexico: acht doden

In Mexico heeft orkaan Grace zaterdag acht levens gekost, waaronder zes personen van hetzelfde gezin. Grace kwam aan land als orkaan van categorie drie, maar zwakte af tot een tropische storm. Bekijk de schade in de video hierboven.

Lees verder

#UnmuteUs: 70.000 Nederlanders op straat tegen maatregelen in evenementensector

In diverse steden in Nederland hebben zaterdag volgens de organisatie ruim 70.000 mensen gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen die de evenementensector hard treffen. Ze eisten dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden.

Lees verder

Radja Nainggolan is rijbewijs kwijt na rijden onder invloed in Antwerpen

Radja Nainggolan is zijn Antwerps voetbalavontuur gestart met een fikse valse noot. De kersverse aanwinst van R. Antwerp F.C. is zaterdagavond zijn rijbewijs voor vijftien dagen kwijtgespeeld nadat hij aan de kant werd gezet in de Antwerpse binnenstad. Dat is bevestigd aan de redactie van Het Nieuwsblad.

Lees verder

Trump: 'Vietnam was masterclass in vergelijking met catastrofe in Afghanistan'

Oud-president Donald Trump heeft scherp uitgehaald naar zijn opvolger Joe Biden en diens beleid rond de terugtrekking uit Afghanistan. Dat is volgens Trump 'de grootste vernedering ooit op buitenlands vlak', zoals hij in de video hierboven zegt.

Lees verder

Zweedse premier stapt in november op

De Zweedse premier Stefan Löfven houdt de politiek in november voor bekeken. Dat heeft hij zondag aangekondigd.

Lees verder

Evacuatie Afghanistan: Belgische C-130 met 93 mensen aan boord vanuit Kaboel geland in Islamabad

93 mensen zijn met een Belgische C-130 vanuit Kaboel geland in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Lees verder

Afghaanse bevallen aan boord van Amerikaans evacuatievliegtuig

Een Afghaanse vrouw heeft aan boord van een Amerikaans militair evacuatievliegtuig een kind ter wereld gebracht. Moeder en kind stellen het goed, ze verblijven op de militaire luchthaven van Ramstein in Duitsland. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt.

Lees verder

Caruso rondt straffe solo af in Vuelta, Roglic loopt verder uit

Damiano Caruso (Bahrain-Victorious) heeft de negende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Leider Primoz Roglic (Jumbo-Visma) zette de puntjes op de i op de slotklim door enkel nog Enric Mas (Movistar) mee te nemen en die vervolgens voor de bonificatieseconden te kloppen in de sprint.

Lees verder

Vossen behoedt Zulte Waregem met twee goals van thuisnederlaag tegen Charleroi

Zulte Waregem heeft opnieuw niet kunnen winnen in eigen huis. Tegen Charleroi bleef Essevee steken op een 2-2-gelijkspel. Tot twee keer toe kwamen de Carolo's op voorsprong, maar telkens zorgde Jelle Vossen voor de gelijkmaker.

Lees verder

De BeNeLiga zal onze voetbalproblemen niet oplossen

Dit weekend dook het idee weer eens op: een competitie met de beste Belgische en Nederlandse clubs. De BeNeLiga lijkt wel het monster van Loch Ness. Het is er (volgens sommigen), het is er niet (volgens vele anderen).

Lees verder

De rode draad door de evacuaties? Het gaat (te) traag

Niet alleen de Belgen worstelen met de evacuatie van landgenoten. Overal klinkt kritiek op de trage ophaling van landgenoten.

Lees verder

Lukaku loodst Chelsea naar derbyzege met allereerste goal voor de Blues

Welkom terug in de Premier League, Romelu Lukaku (28). De Rode Duivel scoorde bij zijn 'debuut' voor Chelsea meteen zijn eerste goal, en dat op het veld van stadsrivaal Arsenal. Een bekroning voor zijn beresterke match.

Lees verder

Vol huis stuwt Club Brugge naar eerste plaats

Anderhalf jaar na de laatste thuismatch met volle tribunes stuwde Jan Breydel Club Brugge naar de kop van de rangschikking. De 3-2-zege tegen Beerschot was nipter dan ze had moeten zijn. Blauw-zwart werd geholpen door de uitsluiting van Frédéric Frans terwijl Federico Ricca na een drieste tackle op Issa Soumaré op het veld mocht blijven staan. Stanley Nsoki liet zich onnodig uitsluiten in de slotfase.

Lees verder

Nainggolan reageert op intrekken rijbewijs: 'Dit zal zich niet meer herhalen'

'Radja geeft ootmoedig toe dat hij zich op zijn vrije zaterdagavond heeft laten meeslepen door de emoties van het moment.' Zo reageert Omar Souidi, de advocaat van Radja Nainggolan op de heisa die is ontstaan nadat het rijbewijs van de nieuwe Antwerp-aanwinst voor vijftien dagen werd ingetrokken.

Lees verder

Angelina Jolie vraagt aandacht voor Afghanistan en breekt Instagramrecord

In drie uur tijd had Hollywoodactrice Angelina Jolie op Instagram 2 miljoen volgers. Ze vraagt er geen aandacht voor zichzelf maar voor Afghanistan.

Lees verder

De Pansjhirvallei, het laatste bolwerk dat de taliban afhoudt

De taliban zeggen dat ze 'honderden strijders' naar de Panjshirvallei ten noordoosten van Kaboel hebben gestuurd. Het is een van de laatste Afghaanse regio's die nog weerstand biedt.

Lees verder

KV Mechelen gaat op en over Union

KV Mechelen heeft voor het eerst sinds de eerste speeldag nog eens gewonnen. Het kwam nochtans al na 11 seconden op achterstand na een doelpunt van Vanzeir, maar Cuypers, Shved en Storm zorgden nog voor een 3-1 overwinning.

Lees verder

Wat leren we uit de natste zomer ooit?

Het was de natste zomer sinds – hou u vast – het fameuze begin van de metingen in 1833. Waarom was deze zomer zo mistroostig?

Lees verder

Roglic bouwt voorsprong uit vanuit de verdediging

Met de rode trui wat strakker om zijn schouders is Primoz Roglic de eerste rustdag van de Vuelta ingegaan. Niet Egan Bernal maar Enric Mas toonde zich zijn grootste uitdager.

Lees verder

BeNeLiga zal onze voetbalproblemen niet oplossen

In het weekend dook het idee weer eens op: een competitie met de beste Belgische en Nederlandse clubs. De BeNeLiga lijkt wel het monster van Loch Ness. Het is er (volgens sommigen), het is er niet (volgens vele anderen).

Lees verder

Evacuaties in Afghanistan komen in tijdnood

De Belgische evacuatieoperatie boekt een eerste succes, maar Afghaanse medewerkers ophalen blijft bijna onmogelijk. Op de luchthaven raken, is het grootste probleem.

Lees verder

Vooral voor de middag buien

De week start op veel plaatsen zwaarbewolkt met nog enkele buien, vooral dan in het zuidoosten van het land. Later op de dag verwacht het KMI brede opklaringen vanaf het noorden.

Lees verder

Lost nieuwe catalogus na vijftig jaar mysterieuze diefstal op?

Een nieuw overzicht van het werk van de Britse expressionist Leon Kossoff bevat foto's van werk dat in 1972 werd gestolen. De samenstellers hopen dat het alsnog de diefstal helpt op te lossen.

Lees verder

Meer dan 100.000 Amerikanen zitten zonder stroom door tropische storm Henri

Meer dan honderdduizend gezinnen aan de noordoostkust van de Verenigde Staten zitten zondag zonder stroom wegens de doortocht van de tropische storm Henri. President Joe Biden waarschuwt de bevolking ook voor overstromingsgevaar.

Lees verder

Wedstrijd tussen Nice en Marseille loopt uit de hand: supporters vallen spelers aan

De wedstrijd tussen Nice en Olympique Marseille in de Franse competitie is zondagavond volledig uit de hand gelopen. Spelers en supporters gingen op de vuist.

Lees verder

Stakingsaanzegging bij Brussels Airlines: 'Toon meer respect voor personeel'

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft een stakingsaanzegging naar de directie van Brussels Airlines gestuurd. Dat is vernomen van de vakbonden. Een ultiem verzoeningsgesprek is vorige donderdag afgesprongen.

Lees verder