Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 24 augustus 2021

Rog is vis van het jaar. “Vis wordt vaak gevangen door Vlaamse vissers, maar is nog te weinig bekend”

HLN
Rog is vis van het jaar. "Vis wordt vaak gevangen door Vlaamse vissers, maar is nog te weinig bekend"
De rog is vis van het jaar 2021. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) bekendgemaakt in Oostende.
Lees verder

LIVE VUELTA. Hevige strijd om plekjes in vroege vlucht leidt tot razend snelle beginfase
Gisteren kon het Vuelta-peloton genieten van een welverdiende rustdag, maar vandaag moeten de renners weer vol aan de bak. Op het programma staat een overwegend vlakke etappe, met aan het einde een lastige beklimming van tweede categorie. Voer voor de vluchters of kruisen de klassementsmannen andermaal de degens? Volg het hier LIVE!
Lees verder

"Het lerarenberoep aantrekkelijker maken doe je niet door hun kerntaken af te nemen"
Het lerarenberoep aantrekkelijker maken doe je niet door kerntaken en de autonomie van een leerkracht af te nemen. Dat stellen onderwijsvakbonden ACOD en de Christelijke Onderwijscentrale (COC). Ze reageren daarmee op een voorstel om het leraren­beroep te hervormen van Koen Pelleriaux, de nieuwe topman van het Gemeenschaps­onderwijs.
Lees verder

3M bekent nu zelf illegale lozing FBSA
Het chemiebedrijf 3M heeft nu zelf toegegeven aan de milieu-inspectie dat ze FBSA produceert en illegaal loost in de Schelde. Dat liet ze weten aan de inspectie nadat die het bedrijf vrijdag een aanmaning had gestuurd met de vraag. De gevolgen kunnen groot zijn voor de chemiereus.
Lees verder

"Chinese taxidienst Didi stelt komst naar West-Europa uit"
De Chinese taxidienst Didi Global stelt zijn plannen voor de komst naar West-Europa uit, mede vanwege zorgen bij overheden over hoe het bedrijf omgaat met gegevens van klanten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Didi is de grootste speler op de taximarkt in China.
Lees verder

Hoezo, enkel drama in 'Thuis'? Dit waren de beste bloopers van het seizoen
De afgelopen jaren hebben Frank, Simonne, Waldek en co letterlijk en figuurlijk meer dan één lach en traan gelaten op de set van 'Thuis'. Omdat er aan de populariteit van de reeks maar geen einde lijkt te komen, zet Eén de beste bloopers uit Vlaanderens populairste soap op een rijtje. Het afgelopen seizoen van Thuis was dankzij seriemoordenaar Jacques duidelijk één van de bloederigste en spannendste ooit. Maar gelukkig werd er op de set toch vooral veel afgelachen!
Lees verder

Recordaantal migranten probeerde zaterdag Kanaal over te steken
Een recordaantal migranten heeft zaterdag geprobeerd vanuit Frankrijk het Kanaal over te steken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Meer dan 800 mensen probeerden de oversteek te maken, voornamelijk aan boord van overvolle bootjes.
Lees verder

Onderzoekers maken zich grote zorgen over ijzer-etende bacterie in kanaal Gent-Terneuzen: "Dringend grootschalig onderzoek nodig om bron op te sporen"
Professor-kapitein Kris De Baere van de Hoge Zeevaartschool en enkele onderzoekers verbonden aan de universiteiten van Gent en Leuven maken zich grote zorgen over de toestand van het water in het kanaal Gent-Terneuzen. Reden is een zogenaamde ijzervretende bacterie die teruggevonden werd in de jachthaven van Zelzate, maar mogelijks ook al aanwezig is in andere delen van het kanaal. De bacterie zorgt ervoor dat ijzer 75% sneller roest dan in normale omstandigheden. Volgens De Baere is het belangrijk meteen onderzoek op te starten om te bepalen waarvan de bacterie afkomstig is. Ondertussen is bijna de helft van de booteigenaars in de Zelzaatse jachthaven al vertrokken naar andere oorden.
Lees verder

CIA-baas ontmoette medeoprichter taliban in Kaboel
CIA-directeur William Burns heeft maandag in Kaboel een vertrouwelijke ontmoeting gehad met de medeoprichter van de taliban, Abdul Ghani Baradar. Dat bericht de Washington Post. Het is de ontmoeting op het hoogste niveau tussen de Verenigde Staten en de taliban sinds de terugkeer aan de macht van de moslimfundamentalisten.
Lees verder

Sophie (39) verdient 1.000 euro per maand: "Ik doe elke dag wat ik zelf wil"
Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Jezelf het jaar rond doodwerken om het aantal nullen op je bankrekening te spijzen? En vervolgens drie weken per jaar uitgeteld op een strandhanddoek fantaseren over je vólgende vakantie? Dat is gekkenwerk, stelt work-lifebalance coach Sophie Dierickx (39). "Het is perfect mogelijk om een rijk leven te leiden zónder veel te werken."
Lees verder

Je kinderkamer een budgetproof make-over geven? Deze meubels maak je makkelijk zelf
Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Ontdek hier vijf DIY's van vtwonen om de kinderkamer een make-over te geven. Van een kinderbed met kast tot een bureau in de vorm van een huisje. Extra leuk om samen met dochter- of zoonlief te maken. Al is het dan wel belangrijk dat minstens een van jullie handig is...
Lees verder

Moeskroen dient klacht in tegen RWDM wegens vermeend gesjoemel met coronatest
Moeskroen heeft bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) een klacht neergelegd tegen RWDM. De Brusselse ploeg stelde in de openingsmatch in 1B Glenn Claes op, maar volgens de Henegouwers had de middenvelder geen geldig coronabewijs. Dat bevestigde Renaud Duchêne, advocaat van Moeskroen.
Lees verder

Johnny Rotten verliest rechtszaak tegen Sex Pistols
John Lydon (65), beter bekend als Johnny Rotten, heeft een rechtszaak verloren tegen zijn voormalige collega-bandleden van de Sex Pistols. Lydon wou niet dat hun muziek gebruikt werd in Pistol, een tv-reeks van Danny Boyle over de punkgroep.
Lees verder

IN BEELD. Paralympische Spelen op gang geschoten in Tokio, mét 17 Belgische atleten aanwezig op openingsceremonie
Met de traditionele openingsceremonie zijn de Paralympische Spelen op gang geschoten. Van 24 augustus tot 5 september is de strijd om goud weer volop losgebarsten in Tokio. Zeventien Belgische atleten waren aanwezig in het Olympic Stadium om de ceremonie bij te wonen.
Lees verder

"Drie babylichamen gevonden in Franse garage"
In het Franse dorp Mézeray (Sarthe) zijn gisteren de levenloze lichamen van drie baby's in een garage gevonden. Dat meldt BFM TV. De stoffelijke resten lagen opgeborgen in plastic zakken.
Lees verder

Franse Gezondheidsautoriteit raadt derde vaccin aan voor 65-plussers en kwetsbaren
De Hoge Gezondheidsautoriteit (HAS) in Frankrijk raadt aan om een herhaalvaccin toe te dienen tegen Covid-19 bij 65-plussers en anderen die het risico lopen op ernstige ziekte. De HAS raadt ook aan om "de vaccinprocedure te vereenvoudigen" voor de betrokkenen, door het vaccin tegen de griep en dat tegen Covid-19 gelijktijdig toe te dienen, vanaf eind oktober.
Lees verder

Ook in België ondergaan vrouwen maagdenvliesreconstructies. Goedele Liekens en 2 andere experten over de controversiële praktijk: "Je verkoopt gewoon een fake bloeding"
In het Verenigd Koninkrijk zijn maagdelijkheidstesten sinds kort verboden. Operaties bedoeld om het maagdenvlies te herstellen mogen daarentegen wel nog. Ook bij ons kan je zo'n ingreep laten doen. Sommige vrouwen die ontmaagd werden voor hun huwelijksnacht ondergaan een operatie. Maar is dat vrouwonvriendelijk, of een humane oplossing om groter kwaad te voorkomen? Plastisch chirurg Luc Damen en seksuologen Goedele Liekens en Paul Enzlin geven hun mening. "De vrouwen die ik behandel zijn wanhopig. Ze hebben een huwelijk zo lang mogelijk uitgesteld maar kunnen er niet meer onderuit."
Lees verder

LIVE VUELTA. Na razend snelle beginfase rijdt omvangrijke kopgroep weg, peloton laat eindelijk begaan
Gisteren kon het Vuelta-peloton genieten van een welverdiende rustdag, maar vandaag moeten de renners weer vol aan de bak. Op het programma staat een overwegend vlakke etappe, met aan het einde een lastige beklimming van tweede categorie. Voer voor de vluchters of kruisen de klassementsmannen andermaal de degens? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Verbouwingen zijn bijna achter de rug: na anderhalf jaar schitteren Hazard en Courtois binnenkort weer in Bernabéu
Exit Estadio Alfredo di Stéfano. Real Madrid speelt over iets meer dan twee weken voor het eerst na 559 dagen weer een wedstrijd in het Estadio Santiago Bernabéu. Na meer dan anderhalf jaar zijn de moderniseringswerken in het stadion nagenoeg klaar, zo maakte de Koninklijke bekend.
Lees verder

Aantal coronadoden in Engeland en Wales op hoogste niveau sinds maart
Het aantal sterfgevallen door COVID-19 is in Engeland en Wales gestegen naar het hoogste niveau sinds maart. In de week tot en met 13 augustus heeft het coronavirus er in totaal aan 571 mensen het leven gekost, zo blijkt dinsdag uit gegevens van het nationale statistiekbureau (ONS).
Lees verder