Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 23 augustus 2021

Opnieuw 280 mensen geëvacueerd uit Afghanistan: eerste fixers en mensenrechtenactivisten aangekomen in Peutie

HLN
Opnieuw 280 mensen geëvacueerd uit Afghanistan: eerste fixers en mensenrechtenactivisten aangekomen in Peutie
Defensie heeft vandaag drie "bijna complete" vluchten kunnen uitvoeren met C-130's tussen Kaboel en Islamabad. Ongeveer 280 personen werden zo uit Kaboel geëvacueerd: een 240-tal Belgen en rechthebbenden, een veertigtal Nederlanders en één Zweed. De eerste fixers en mensenrechtenactivisten zijn al toegekomen in de kazerne van Peutie.
Lees verder

Rode Kruis voorziet bufferplaatsen voor gerepatrieerden uit Afghanistan
Rode Kruis-Vlaanderen en zijn Franstalige tegenhanger Croix-Rouge de Belgique hebben de vraag gekregen van de overheid om indien dat nodig zou zijn, bufferplaatsen te voorzien voor mensen die gerepatrieerd worden uit Afghanistan. Dat meldt Croix Rouge de Belgique.
Lees verder

"Belg neergeschoten aan luchthaven van Kaboel"
Hotak Jahanshir, een Belg uit Antwerpen, is vrijdag neergeschoten aan de North Gate van de luchthaven in Kaboel. Dat meldt althans de broer van de man aan De Morgen. Op beelden is te zien hoe de gewonde man verzorgd wordt in het ziekenhuis.
Lees verder

Nico (47) negeert gesloten overweg en wordt op zijn fiets gegrepen door goederentrein: "Hij heeft waarschijnlijk gedacht 'dit gaat nog wel lukken'"
Aan de spoorwegovergang in de Pastoriestraat in Testelt bij Scherpenheuvel-Zichem is zondagavond iets voor acht uur een fietser gegrepen door een goederentrein. Het slachtoffer, de 47-jarige Nico Janssens uit Diest, reed volgens verschillende getuigen met zijn fiets tussen de gesloten slagbomen door. De vrienden reageren vol ongeloof, maar een wanhoopsdaad sluiten ze uit. "Bros leefde gewoon veel te graag. Even voordien zat hij nog plezier te maken in zijn stamcafé."
Lees verder

Yellow Tigers knokken zich helemaal terug van 0-2-achterstand en scoren zo gouden punten tegen favoriet Rusland
De Yellow Tigers hebben in de groepsfase op het EK in Belgrado voor een stunt gezorgd. Na twee onzekere sets tegen topland Rusland (0-2) herpakte België zich met veel bravoure en zorgde het zelfs voor een stunt na een beklijvende tiebreak. Twee gouden punten in de strijd voor een kwalificatieplaats.
Lees verder

Brussels Airlines krijgt stakingsaanzegging bovenop bloedrode financiële cijfers
Wie eind augustus of begin september een vlucht heeft gepland met Brussels Airlines wordt mogelijk geconfronteerd met een stakingsactie. Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft gisteren officieel een stakingsaanzegging ingediend bij de directie. Aanleiding is de sociale onrust onder het cabinepersoneel. Ook al wachten de vakbonden tot het einde van de vakantie, na anderhalf jaar coronacrisis kan Brussels Airlines een staking missen als kiespijn.
Lees verder

Bloemen en tranen van geluk bij evacuatie Afghanen: "Ik had mijn vader al een jaar niet meer gezien"
Het was een emotioneel weerzien aan de kazerne van Peutie voor de familie en vrienden van een 240-tal Belgen dat uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel geëvacueerd werd. Na weken of zelfs maanden geduld zagen ze eindelijk hun vader, vrouw of man terug. Sommigen trokken hun mooiste pak aan voor hun vrouw, anderen konden de tranen niet bedwingen terwijl ze vol ongeduld op hun vader wachtten. "Ik kan niet beschrijven hoe blij ik ben."
Lees verder

Jasper Philipsen gaat niet "op z'n lui gat zitten" de komende dagen, maar kijkt toch ook al naar de toekomst: "Zou er graag bij zijn op het WK"
Twee keer winst in de eerste week: Jasper Philipsen (23) is bezig aan een uitstekende Vuelta. Prestaties die de ontgoocheling van de Tour stilaan uitwissen, en die doen dromen van het WK in eigen land.
Lees verder

Little Mix-zangeres Leigh-Anne Pinnock bevallen van tweeling
Leigh-Anne Pinnock (29) is bevallen van een tweeling. Dat meldt de Little Mix-zangeres op Instagram. Haar kindjes werden vorige week al geboren.
Lees verder

Zeven Belgen gered nadat zeilboot zonk voor de Bretoense kust
Aan Île Bono, een eiland voor de kust van het Bretoense Perros-Guirec in Frankrijk, is maandag een zeilboot van twaalf meter lang gezonken. Dat heeft de Franse regionale krant Ouest-France gemeld. Zeven Belgen zijn gered door de hulpdiensten.
Lees verder

Jamie Spears blijft zichzelf verdedigen in nieuwe rechtbankdocumenten: "Ik zou geprezen moeten worden voor m'n werk als bewindvoerder"
Jamie Spears (69) lijkt de strijdbijl dan toch nog niet begraven te hebben. In nieuwe rechtbankdocumenten die hij indiende, beweert de vader van de popster dat de problemen van Britney (39) ernstiger zijn dan het publiek denkt. Hij vindt ook dat hij geprezen zou moeten worden omdat hij jarenlang als bewindvoerder optrad. "Ik heb Britney gered van een ramp", klinkt het.
Lees verder

Eén dode, één vermiste, één extra exit én een huwelijk op komst: nieuw seizoen van 'Familie' start met een rotvaart
(Spoiler alert) Het 31ste seizoen van 'Familie' hakte er maandag van bij de start meteen serieus in. Quinten onderging een spoedoperatie na zijn hartfalen en de ontvoering van Lars leek lang fataal te zullen aflopen. Jonas en Simon haalden het einde van de aflevering niet en dinsdag verdwijnt er nog een derde personage definitief uit de soap: Stefanie. 'Familie' is terug, maar de begingeneriek moet nu al worden aangepast.
Lees verder

Gewapende bende overvalt pyjamafeestje van vijf tienermeisjes en lost schot
Zo'n acht gewapende mannen met bivakmutsen op het hoofd zijn zaterdagnacht een huis in Boom binnengevallen. Daar hielden op dat moment tienermeisjes een pyjamafuif. Er werd ook één keer geschoten.
Lees verder

Door noodweer getroffen studenten kunnen uitzonderingen aanvragen bij universiteiten en hogescholen
De studenten die getroffen werden door de overstromingsramp midden juli kunnen hun universiteiten en hogescholen in de Franse gemeenschap vragen om een verlenging van de tweedekansperiode of een ontheffing van inschrijvingsgeld voor het nieuwe academiejaar, mocht dat nodig zijn. Dat schrijft Le Soir en bevestigt het kabinet van Waals minister van Onderwijs Valérie Glatigny (MR).
Lees verder

Nederlandse politie zoekt al twee weken naar identiteit dode man in Zutphen
De Nederlandse politie is al bijna twee weken op zoek naar de identiteit van een man die werd afgeleverd in een ziekenhuis in Zutphen en daar overleed.
Lees verder

De transferstrategie van Club Brugge doorgelicht: alles op jonge goudklompjes, maar zo wel in concurrentie met grote Europese clubs
Hun geboortedatums liegen er niet om. Club Brugge trekt deze mercato voluit de kaart van de youngsters. Ervaring heeft de landskampioen toch al genoeg. En een te oude ploeg is nooit goed – kijk naar FC Barcelona twee jaar terug. Alleen vist blauw-zwart nu wel in dezelfde vijver als veel grote(re) clubs in Europa.
Lees verder

Cuomo vanaf vandaag gouverneur-af van New York: "Oneerlijk en onrechtvaardig"
In een videoboodschap op zijn laatste werkdag klaagt Andrew Cuomo, de gouverneur van New York die vandaag aftreedt, over de oneerlijkheid van het onderzoek dat concludeerde dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Verder is er ook ophef om het feit dat Cuomo bij zijn vertrek uit de gouverneurswoning zijn hond zou hebben achtergelaten.
Lees verder

CELEBS 24/7. Beyoncé draagt peperdure ketting en Nicole Scherzinger draagt bijna niets
Niets leuker dan meekijken met het leven van onze beroemde medemensen. Benieuwd wat ze zoal uitspoken? Je ontdekt het hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Ongeziene veldbestorming in Nice-Marseille: thuisfans vallen spelers Marseille aan, man die speler zou geslagen hebben is opgepakt
Opschudding in het Ligue 1-duel tussen OGC Nice en Olympique Marseille. De Riviera-derby liep volledig uit de hand, nadat Marseille-spelers werden aangevallen door fans van de thuisclub. De wedstrijd werd anderhalf uur stilgelegd, waarna de bezoekers niet meer kwamen opdagen. "Wat er gebeurd is, is onacceptabel." Intussen is er een supporter opgepakt.
Lees verder

Washington zegt alle Amerikanen voor 31 augustus te kunnen evacueren
Het Witte Huis heeft maandag nog eens zijn objectief herhaald: voor 31 augustus moeten alle Amerikanen uit Afghanistan geëvacueerd zijn, conform het akkoord met de taliban en in weerwil van de oproepen van bondgenoten om de operaties op de luchthaven van Kaboel te verlengen.
Lees verder