Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 6 augustus 2021

ONZE OPINIE. De federale ondersteuningscel is vooral een zandzakje tegen de zondvloed aan emoties

HLN
ONZE OPINIE. De federale ondersteuningscel is vooral een zandzakje tegen de zondvloed aan emoties
Drie weken geleden steeg het water tot ongekende hoogtes in Wallonië, vandaag staat het water de Walen nog steeds aan de lippen. Schrijnend zijn de getuigenissen vanuit het puin over een stokkende hulpverlening. Boos zijn de bewoners - terecht. Het stinkt in Luik. Letterlijk door de afvalberg aan verdronken huisraad, en figuurlijk. Pijnlijk is het voor onze politiek, die nog maar weinig krediet heeft. Het water staat ook onze politici aan de lippen.
Lees verder

Rolling Stones op tournee zonder Charlie Watts: "We vrezen dat de kwakkeljaren gaan beginnen"
Kan gebeuren, als je 80 bent: Charlie Watts, de drummer van de Rolling Stones, moet zich excuseren voor de komende tournee. "Medisch probleem." De gemiddelde leeftijd van de band is nu 77 jaar, bijna een wereldrecord. "We vrezen dat de kwakkeljaren gaan beginnen", klinkt het in de fanclubs. "Of we vervangers op het podium willen zien? Da's een lastige."
Lees verder

Zorgverleners in Californië moeten tegen eind september gevaccineerd zijn
Zorgverleners in de Amerikaanse staat Californië moeten tegen eind september allemaal volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19. Volgens functionarissen gaat het om de eerste soortgelijke beslissing in de Verenigde Staten. Het nieuwe mandaat heeft onder meer betrekking op ziekenhuispersoneel, personeel in woonzorgcentra, klinieken, artsenkabinetten en dialysecentra. Zij moeten tegen 30 september volledig gevaccineerd zijn.
Lees verder

Football Talk. RSCA-toptalent Bounida scoort er drie bij U16, gesprekken verlopen constructief
Getekend heeft-ie nog niet, maar Rayane Bounida (15) zit duidelijk nog met zijn hoofd bij Anderlecht. In zijn eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding heeft de aanvallende middenvelder bij de U16 meteen drie keer gescoord: 5-1 tegen de U18 van Club Luik. Bounida geniet belangstelling van clubs als Manchester City en Ajax - in Amsterdam ging hij zelfs op bezoek -, op Anderlecht is men ervan overtuigd dat hij niet zal verhuizen. De gesprekken over een profcontract verlopen constructief. (PJC)
Lees verder

Belgische Vereniging van Artsensyndicaten naar Raad van State over vaccinatiegegevens
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) stapt naar de Raad van State tegen de registratie van de coronavaccinatiegegevens. Dat schrijft L'Echo vandaag. Het beroep is gericht tegen het Koninklijk Besluit van 24 december 2020, waarin staat dat de verzameling van de gegevens van de vaccinatie tegen Covid-19 geregistreerd wordt in Vaccinet.
Lees verder

Belgische Vereniging van Artsensyndicaten naar Raad van State over vaccinatiegegevens
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) stapt naar de Raad van State tegen de registratie van de coronavaccinatiegegevens. Dat schrijft L'Echo vandaag. Het beroep is gericht tegen het Koninklijk Besluit van 24 december 2020, waarin staat dat de verzameling van de gegevens van de vaccinatie tegen Covid-19 geregistreerd wordt in Vaccinet.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Waarom er nu pas een federale ondersteuningscel komt na het noodweer van drie weken geleden
300 militairen die nog steeds op een bericht van de gouverneur wachten, slachtoffers die nu pas onderdak krijgen en dorpen die geen voedselbedeling krijgen: de hulpverlening in het Waalse rampgebied liep op z'n zachtst gezegd niet altijd op wieltjes. En dus moeten de Luikse gouverneur en de Waalse regering de fakkel toch een beetje teruggeven aan de federale overheid.
Lees verder

Europa koopt 200 miljoen coronavaccins van totaal ander type: wat is het Novavax-vaccin en hoe werkt het?
De Europese Commissie heeft beslist om nog eens 200 miljoen coronavaccins aan te kopen, dit keer van het Amerikaanse farmabedrijf Novavax. Het gaat om een nieuw type vaccin, dat op een totaal andere manier werkt dan de inentingen die nu al in België gebruikt worden. Maar volgens vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) is de nieuwkomer wel even doeltreffend.
Lees verder

Zo beleefde de familie Vanasch de gouden winst van hun Red Lion: "Van stress naar euforie naar bittere ernst naar ontlading"
Hun zoon, broer of man is plots man van de match: keeper Vincent Vanasch (34) hield knap drie shootouts tegen en loodste zo onze nationale hockeyploeg naar Olympisch goud. Een ongezien spannende namiddag voor het thuisfront. "Ik had nochtans gevraagd om niet tot aan de shootouts te gaan, maar daar heeft hij niet naar geluisterd", lacht zijn hoogzwangere vrouw.
Lees verder

INTERVIEW. Simon Mignolet (33) verre van klaar bij Club Brugge: "Mijn droom? Titel pakken met mijn zoon in de tribune"
Het woord 'Cercle' is tijdens het interview niet gevallen. Bij de start van zijn derde seizoen kijkt Simon Mignolet véél verder dan de stadsderby: "Zeg nooit nooit, maar ik kan mij geen betere plek inbeelden dan hier." Een gesprek met nummer één van Club over Michy Batshuayi, het loon van Odilon Kossounou en de Olympische spelen.
Lees verder

Helmut Lotti lanceert videoclip van 'Bella Ciao'
Helmut Lotti (51) bracht vorige week een nieuwe single uit: 'Bella Ciao'. Een nummer dat we kennen uit de Netflix-reeks 'La Casa de Papel', maar het was ook het strijdlied van de Italiaanse partizanen in de tweede wereldoorlog. Lotti zorgde voor een bijhorende videoclip, die je hieronder alvast kan bekijken.
Lees verder

Toeristenvliegtuig neergestort in Alaska, piloot en vijf passagiers vermoedelijk overleden
De reddingsdiensten op Alaska hebben een wrak aangetroffen van een vliegtuig met zes inzittenden dat is neergestort in het zuidoosten van de Amerikaanse staat. Dat meldt de kustwacht vandaag.
Lees verder

Achter de schermen bij 'Bittersweet Sixteen': deze knappe koppen zijn volgens Jan Verheyen "hét filmtalent van morgen"
Ze zijn piepjong, hebben weinig tot geen ervaring in de filmwereld, maar zijn volgens Jan Verheyen (58) "hét talent van morgen". De regisseur staat momenteel op de set van 'Bittersweet Sixteen'. Een tienerkomedie over de clash tussen de bitch en de geslepen underdog van de middelbare school, met de populairste en knapste jongen als speelbal. Een eerste Vlaamse 'high school' film, geschreven door Jans eigen dochter, Anna (15). Zij is één van deze vijf talentjes.
Lees verder

Iedereen kijkt, maar (bijna) niemand komt: kwakkelzomer laat zich voelen in 'De Stoel'
Wie wil winnen bij 'De stoel' kan dat het best dit jaar proberen. De natste zomer in veertig jaar is dan wel goed voor de kijkcijfers, de opkomst van kijkers naar het kleurrijke klapzitje is beduidend lager dan andere jaren. "Ach, het kan altijd erger", klinkt het bij de makers. "Zo ging onze stoel door een windhoos ooit eens vliegen." Wij volgden een opname mee.
Lees verder

CNN ontslaat drie medewerkers die ongevaccineerd naar kantoor kwamen
CNN heeft drie medewerkers ontslagen die ongevaccineerd naar kantoor kwamen. Eerder dit jaar kondigde de Amerikaanse zender aan dat werknemers zich verplicht moeten laten vaccineren als ze terug willen komen naar de bedrijfspanden. Andere grote Amerikaanse bedrijven zoals Microsoft, Facebook en Alphabet (het moederbedrijf van Google; nvdr) stelden vaccinaties ook al verplicht.
Lees verder

LIVE OS. Golfster Manon De Roey valt fors terug na derde dag, straks D'hoore en Kopecky in ploegkoers
• Dag 14 van de Olympische Spelen • Bekijk hier de medaillespiegel • Overzicht. Dit gebeurde er gisteren, mét twee Belgische gouden medailles • Vandaag onder meer Belgian Tornado's en D'hoore & Kopecky
Lees verder

KOERS KORT. Premier Tech stopt co-sponsoring Astana
Wielerploeg Astana moet het vanaf volgend jaar zonder co-sponsor Premier Tech doen. Het Canadese verpakkingsbedrijf maakte gisteren bekend na vijf jaar een punt te zetten achter de samenwerking, waardoor de Kazakse aandeelhouders weer als enige naamsponsor overblijven. Verdwijnen uit de wielersport doet Premier Tech niet, want het stapt in een nieuw verhaal met ander, nog bekend te maken, WorldTour-team.
Lees verder

COLUMN. Twee gouden medailles in een uur tijd, naar Belgische normen is dat een lawine
In een vorig leven als sportjournalist nam Jan Segers deel aan vijf Olympische Spelen. Dezer weken schrijft hij geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende olympische kop. Vandaag: Nafi Thiam & Vincent Vanasch
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven stijgen: elke dag 1623 besmettingen en bijna 39 ziekenhuisopnames
Ook vrijdag blijven de coronacijfers stijgen. Tussen 30 juli en 5 augustus werden gemiddeld elke dag 38,6 Covid-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging met 16 procent in vergelijking met een week eerder. Er liggen nu 317 patiënten in het ziekenhuis, van wie 94 in de intensieve zorg. Ook het aantal overlijdens stijgt.
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven stijgen: elke dag 1623 besmettingen en 39 ziekenhuisopnames
Ook vrijdag blijven de coronacijfers stijgen. Tussen 30 juli en 5 augustus werden gemiddeld elke dag 38,6 of afgerond 39 Covid-patiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging met 16 procent in vergelijking met een week eerder. Er liggen nu 317 patiënten in het ziekenhuis, van wie 94 in de intensieve zorg. Ook het aantal overlijdens stijgt.
Lees verder