Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 19 augustus 2021

Nieuwe bosbrand in Californië legt op enkele dagen tijd al 215 kilometer in de as

HLN
Nieuwe bosbrand in Californië legt op enkele dagen tijd al 215 kilometer in de as
Een nieuwe bosbrand, Caldor Fire genaamd, dreigt in het noorden van Californië uit de hand te lopen. De brand heeft op enkele dagen tijd al bijna 215 vierkante kilometer in de as gelegd. Minstens twee gewonden moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht.
Lees verder

Canadese soldate gaf collega's spacecake tijdens schietoefening
Een Canadese soldate heeft collega's tijdens een schietoefening spacecake gegeven, waardoor levensgevaarlijke situaties ontstonden. Een militaire rechter beschuldigt de soldate van "het toedienen van schadelijke stoffen en schandelijk gedrag", haar commandant noemt de actie "schokkend en 'onaanvaardbaar".
Lees verder

Coronatesten kostten ons land al 838 miljoen euro
De factuur voor het afnemen van PCR- en andere coronatesten heeft het RIZIV tot nog toe al 838 miljoen euro gekost. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Onze chef voetbal ziet Anderlecht op drempel van broodnodige Conference League staan: "Het is van moeten"
Vanavond ontvangt Anderlecht het Nederlandse Vitesse in de heenwedstrijd van de laatste voorronde van de Conference League. Niet meteen het mooiste Europese toneel waar paars-wit ooit actief op was, maar onze chef voetbal ziet dat paars-wit de kwalificatie zó ontzettend nodig heeft. Zélfs in de kelder van het Europese voetbal. Om dat imago wat op te poetsen. "Want het alternatief is Europees dakloos zijn."
Lees verder

Onze chef voetbal ziet Anderlecht op de drempel van de Conference League staan: "Het is van moeten"
Vanavond ontvangt RSC Anderlecht het Nederlandse Vitesse in de heenwedstrijd van de laatste voorronde van de Conference League. Niet meteen het mooie Europese toneel waar paars-wit ooit actief op was, maar de kwalificatie is volgens onze chef voetbal toch broodnodig: "Weze het dat ze met hun botten in het water van de kelder van het internationale voetbal staan, het alternatief is Europees dakloos zijn."
Lees verder

Door kwakkelzomer is dit het drukste plekje aan de kust: "Vier dagen zon hadden we al. Dan is er op de dijk weinig te beleven, hé"
Hoe hard ze aan onze kust balen om die kwakkelzomer, zo blij zijn ze er enkele kilometers verder mee, in Brugge. Voor een boottochtje op de Reien is het rijtje schuiven en het Historium kende dinsdag zijn drukste dag van het jaar. Waar die toeristen plots allemaal vandaan komen? Van de kust. "Ach, er is op de dijk niks te beleven nu", klinkt het.
Lees verder

ONZE OPINIE. De evacuatie uit Kaboel is een titanenklus. Maar het kan niet onmogelijk zijn om te communiceren
"Deze mensen gaan simpelweg dood". "Het gaat te langzaam." En: "De betrokken bewindspersonen wijzen naar elkaar en verschuilen zich achter procedures." Die kritiek hoorde je in het Nederlandse parlement gisteren, waar zich een fel debat over Afghanistan ontspon tussen de uittredende regering-Rutte en de oppositie. In onze contreien is het wachten tot volgende week vooraleer het parlement samenkomt. Neen, nieuw is het niet dat de Nederlandse parlementaire cultuur levendiger is dan de onze. Maar het valt des te meer op wanneer ook onze bevoegde ministers op eieren lopen.
Lees verder

Overlegcomité wil van wit blad vertrekken: alleen voor evenementen en discotheken nog 'strenge' regels
Het Overlegcomité wil morgen - nu voor echt - de deur open stampen naar het 'rijk der vrijheid'. "We moeten vertrekken van een wit blad en de maatregelen laten stroken met de realiteit", klinkt het in de Wetstraat. Lees: een privéfeest moet weer zonder (al te veel) regels - en mét dansen - kunnen doorgaan. Nog op tafel: het sluitingsuur van de horeca, een uitbreiding van de coronapas en een strengere aanpak in Brussel.
Lees verder

Zo zal operatie 'Red Kite' in Afghanistan verlopen: "We blijven vliegen tot iedereen mee is"
Drie legervliegtuigen zijn woensdagmiddag vertrokken naar Afghanistan. Al zal het pas voor ten vroegste vrijdag zijn dat onze militairen landgenoten kunnen evacueren. In vogelvlucht heen-en-terug meer dan 22 uur en 17.000 km: via deze vier etappes zal de evacuatie in Afghanistan verlopen.
Lees verder

De zaak-Ronald B. "Mijn leven is naar de kloten. Dan dat van hun ook"
23 april 2006. Ronald B. arriveert met zijn motorvrienden aan café De Linde in Hemiksem. Daar loopt hij Nancy Claes — met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld zit — en haar minnaar Luc Van de Putte tegen het lijf. Het komt tot een discussie, waarna B. naar huis rijdt en terugkeert met een wapen. "Mijn leven is naar de kloten. Dan dat van hen ook. Ik los dit wel op", zei hij eerder. Vier kogels vuurt hij af in de richting van Claes. Ze overleeft wonderwel, maar blijft voor de rest van haar leven verlamd.
Lees verder

Gent breidt lage-emissiezone niet uit maar lanceert 'luchtkwaliteitsfonds'
Er komt dan toch geen geografische uitbreiding van de lage-emissiezone (LEZ) in Gent. Die beslissing zal vandaag genomen worden door het schepencollege. Groen, de grootste partij in Gent, was lang vragende partij om de huidige LEZ in de binnenstad uit te breiden naar de ruime omgeving. Maar een studie toont aan dat daar niet dezelfde milieuwinst geboekt kan worden.
Lees verder

Uitleveringshoorzittingen financieel directrice Huawei in Canada afgelopen
Na bijna 1.000 dagen juridische strijd en diplomatieke crisis zijn de laatste uitleveringshoorzittingen van Meng Wanzhou, de financieel directrice van de Chinese telecomgigant Huawei, in Canada afgelopen. Wanzhou werd op 1 december 2018 op de luchthaven van Vancouver op vraag van Washington gearresteerd. De VS wil haar berechten voor fraude. De arrestatie van Wanzhou, die enkele dagen later werd gevolgd door de arrestatie van twee Canadezen in China, leidde tot een ernstige diplomatieke crisis tussen Peking en Ottawa.
Lees verder

Waarom multimiljardairs Elon Musk en Jeff Bezos ruziën als puberende kinderen: "Hij krijgt hem niet recht"
Multimiljardair, excentriek en ambities die verder rijken dan ons aards paradijs. Jeff Bezos en Elon Musk hebben wel wat gemeen. En dat is ook net waar het botst. De twee 'self-made men' vechten een robbertje uit zoals jongens dat op de speelplaats wel eens doen. Alleen nemen zij hun rivaliteit mee de ruimte in. En gaat het om miljarden.
Lees verder

Nina Derwael treedt aan in 'Dancing With The Stars': dit zie je dit najaar op de Play-zenders
Olympisch kampioene Nina Dewael (21) neemt deel aan het nieuwe seizoen van 'Dancing with the Stars'. Het is dé verrassing in het programmaschema van Play4 voor dit najaar. Verder mikt de zender op zekerheden, met onder anderen James Cooke, de familie Verhulst en 'De rechtbank', aangevuld met nieuwigheden als 'Viervoeters' en 'Klopjacht'.
Lees verder

Eén jaar na Chovanec lijkt er niets veranderd: "Ofwel is het onwil. Ofwel pure onkunde"
Kilo's papier. Dat is er het voorbije jaar toegevoegd aan het onderzoek naar de dood van Jozef Chovanec, zeggen de advocaten van zijn weduwe. "Maar over wat er precies is gebeurd? Nul! Over de doodsoorzaak? Niets!" Ann Van de Steen en Lennert Dierickx begrijpen niet dat er een jaar na alle commotie - en drieënhalf jaar na de feiten - nog niemand in verdenking werd gesteld. "Alles is nochtans gefilmd", zeggen de advocaten. "Ze moeten maar op play drukken om live te zien wie wat deed."
Lees verder

Weduwe Chovanec is wanhoop nabij: "Ik smeek al 3,5 jaar. Het maakt me zo moedeloos"
Exact een jaar geleden klaagde Henrieta Chovancová (42) aan dat er in ons land geen ernstig onderzoek werd gevoerd naar het overlijden van haar man, Jozef Chovanec (38). De Slovaak was meer dan twee jaar daarvoor overleden nadat de politie hem in de luchthaven van Charleroi van een vliegtuig had gehaald en urenlang had opgesloten in een cel. Ze heeft het gevoel dat ze een jaar na het uitlekken van de pijnlijke beelden van haar man nog altijd even ver staat. "De politici hebben voor de camera's veel blabla verkocht. Alles zou zogezegd tot op het bot worden onderzocht." Ze is de wanhoop nabij. "Eerlijk: ik geloof er niet meer in."
Lees verder

Australië registreert recordaantal coronabesmettingen
In Australië zijn vandaag een recordaantal van 754 lokale infecties geregistreerd. Het grootste deel, 681 besmettingen, werd opgetekend in de staat New South Wales. Daarnaast kwamen ook nog eens 57 besmettingen aan het licht in Victoria en 16 in het Australisch Hoofdstedelijk Territorium. In New South Wales werd ook een nieuw overlijden opgetekend, waardoor er in die staat sinds het begin van de coronapandemie nu 117 overlijdens werden genoteerd.
Lees verder

Nieuwe Mega Mindy Lotte Stevens kroop stiekem al eerder in lycrapakje: "Niemand had iets door toen ik inviel voor Free"
Het roze lycrapakje zit haar als gegoten. Dat mocht Lotte Stevens (28) al ervaren toen ze twee jaar geleden voor het eerst Free Souffriau (41) verving als Mega Mindy. "Wanneer zij Maya De Bij was, viel ik soms in als superheldin. Maar niemand die het doorhad", zegt de musicalactrice. Qua uiterlijk en stemtimbre een ideale match, vonden ze bij Studio 100, en dus mag ze nu officieel de fakkel overnemen. "Grote schoenen om te vullen, maar ik ben er klaar voor!"
Lees verder

Nog steeds druilerig weer, maar zaterdag wordt het mooi en warm met temperaturen tot 26 graden
De komende dagen blijft het nog wisselvallig met kans op buien. Het is dus uitkijken naar zaterdag want dan wordt droog en warmer weer voorspeld.
Lees verder

Clint Eastwood regisseert én acteert op zijn 91ste: "Je ziet niet eens dat die film door een oude mens is gemaakt"
91 jaar zijn, nog een nieuwe film uitbrengen en zelf de hoofdrol spelen. De legendarische Clint Eastwood draait er zijn hand niet voor om. In zijn nieuwste cowboyfilm 'Cry Macho' glundert hij als rodeoster. "Op mijn leeftijd wil ik niet stilstaan of achteruit kijken. Ik wil nog altijd vorderingen maken."
Lees verder