Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 augustus 2021

LIVE. IPCC gooit alle twijfel overboord: “Mens doet aarde, oceanen en atmosfeer opwarmen”, klimaatverandering gaa...

HLN
LIVE. IPCC gooit alle twijfel overboord: "Mens doet aarde, oceanen en atmosfeer opwarmen", klimaatverandering gaat extreem snel
Het staat onomstotelijk vast dat menselijke activiteit aan de basis ligt van de klimaatopwarming. Die opwarming gaat bovendien sneller dan verwacht, is wijdverspreid tot in elke uithoek van de planeet, of het nu op het land, in de oceanen of in de lucht is, en de gevolgen worden steeds intenser. Een klimaatopwarming van 1,5 graad Celcius wereldwijd is niet meer te vermijden. Dat zijn de conclusies van het nieuwste langverwachte klimaatrapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Volg de voorstelling van het rapport hier live.
Lees verder

IPCC gooit alle twijfel overboord: "Mens doet aarde, oceanen en atmosfeer opwarmen", klimaatverandering gaat extreem snel
Het staat onomstotelijk vast dat menselijke activiteit aan de basis ligt van de klimaatopwarming. Die opwarming gaat bovendien sneller dan verwacht, is wijdverspreid tot in elke uithoek van de planeet, of het nu op het land, in de oceanen of in de lucht is, en de gevolgen worden steeds intenser. Een klimaatopwarming van 1,5 graad Celcius wereldwijd is niet meer te vermijden. Dat zijn de conclusies van het nieuwste langverwachte klimaatrapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.
Lees verder

Justin Bieber boos om gebruik van 'onflatterende' foto's van zichzelf in de media
Justin Bieber (27) heeft zich op sociale media boos gemaakt om het feit dat de media regelmatig oude foto's van hem plaatsen, waarbij hij er niet op z'n best uitziet. Hij is van mening dat het dan moet lijken alsof het niet goed met hem gaat, terwijl dat juist wèl het geval is.
Lees verder

"We waren naïef, nog werk aan de winkel": Ann Wauters reageert na kwetsende uitspraken over Belgian Cats
"Toogpraat? Dit soort uitspraken hoort nergens, ook niet op café." Basketbalster en Belgian Cat Ann Wauters - die afscheid nam van haar carrière na de Spelen - is duidelijk: de recente uitspraken van Sporza-journalist Eddy Demarez hakten er diep in bij de Belgische basketvrouwen. 'Dialoog moet er komen, maar nu kunnen we dat nog niet aan', zo reageerde ze deze ochtend op Radio 1.
Lees verder

Nieuwe betaalkaart BNP Paribas Fortis zorgt voor problemen bij klanten
Zowat 4 miljoen klanten van BNP Paribas Fortis krijgen tegen het einde van het jaar een nieuwe bankkaart. De bank stapt voor haar debetkaart over van Maestro naar Visa, maar die overschakeling loopt niet overal vlekkeloos. Dat bericht Het Belang van Limburg maandag en wordt aan Belga bevestigd door BNP Paribas Fortis-woordvoerster Hilde Junius.
Lees verder

Sigarettenfabrikant Philip Morris biedt dik miljard op maker astmamedicijn
Philip Morris heeft omgerekend 1,2 miljard euro over voor de Britse fabrikant van astmamedicijnen Vectura. De maker van onder meer Marlboro- en L&M-sigaretten probeert zich steeds meer te richten op andere producten, omdat vooral mensen in ontwikkelde economieën vaker willen stoppen met roken. Philip Morris streeft ernaar in 2025 een omzet van ten minste 1 miljard dollar (850 miljoen euro) te boeken met producten die geen nicotine bevatten.
Lees verder

Wie niet op kraambezoek kan in Japan, krijgt van ouders baby-rijstzak om te 'knuffelen'
In Japan hebben ouders van pasgeboren baby's een inventieve oplossing gevonden voor familieleden die het kindje door de coronapandemie niet kunnen bezoeken. Zo sturen de ouders zakken rijst naar hun familie die exact evenveel wegen als de pasgeborene en waarop een foto van het kindje staat gedrukt. Op die manier kunnen ze toch ervaren hoe het is om de baby in de armen te nemen.
Lees verder

Vulkaan Etna op Sicilië spuwt week na vorige uitbarsting opnieuw as en lava
Ruim een week na de vorige uitbarsting van de vulkaan Etna op het door bosbranden geteisterde Italiaanse eiland Sicilië, is de vulkaan opnieuw actief. In de loop van de nacht van zondag op maandag spuwde de vulkaan lava en as de lucht in.
Lees verder

Voor heksen en tovenaars in spe: The Wizard Store opent een winkel in Kortrijk en Gent met Harry Potter items
Alohomora! Geweldig nieuws voor dreuzel, heks en tovenaar. The Wizard Store, een winkelketen waar je allerlei Harry Potter-items kan kopen, opent binnenkort twee nieuwe filialen: eentje in Gent en eentje in Kortrijk.
Lees verder

Snoop Dogg en Kevin Hart scoren 'goud' met olympisch commentaar
De Olympische Spelen zijn voor de Verenigde Staten niet alleen een groot succes geworden als natie met de meest behaalde medailles in Tokio. Ook Snoop Dogg (49) en Kevin Hart (42) hebben goed gescoord tijdens de Spelen met hun rubriek waarin ze als commentatoren het olympische nieuws op eigen manier versloegen. Snoop en Kevin bleken een gouden combinatie te vormen, die door kijkers zeer werd gewaardeerd.
Lees verder

Deze scenario's voorziet het IPCC voor de planeet: beperking van de klimaatopwarming blijft mogelijk, maar niet zonder actie
Zonder een "drastische" vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de loop van de komende decennia zal de opwarming van de aarde deze eeuw gemakkelijk meer dan 1,5°C of zelfs 2°C bedragen. Daarvoor waarschuwt het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in zijn jongste rapport over klimaatverandering dat vandaag is gepubliceerd. Het IPCC voorziet vijf scenario's voor de aarde, afhankelijk van de evolutie in de uitstoot van broeikasgassen.
Lees verder

POLL. Wie waren de figuren en wat waren voor u dé momenten van deze Olympische Spelen?
De vlam is gedoofd, het stof is gaan liggen, de Olympische Spelen in Tokio zitten erop. Om nog één ultieme keer na te genieten geven wij graag u het woord in onze grote Spelen-poll. 7 vragen met telkens 7 keuzemogelijkheden en dat allemaal geheel naar de olympische gedachte: deelnemen is belangrijker dan winnen. Wie was de figuur van de Spelen? Welke Belgische medaille maakte bij u de grootste indruk? Laat het ons weten.
Lees verder

Karaoke-app Starmaker ook populair bij pedofielen: "Kan je je broekje uitdoen?"
De in ons land aan populariteit winnende karaoke-app Starmaker blijkt een speeltuin te zijn voor pedofielen. Dat kon De Morgen met eigen ogen vaststellen. Bezorgde ouders proberen jongeren op de app te sensibiliseren. "Wat we zien, is hartverscheurend."
Lees verder

De drie Belgische medailleruiters over unieke band met hun prijsbeest: "Paard is als onze levenspartner"
Ze staan op met hun toppaard en zeggen goeienacht bij het slapen gaan. De drie Belgische medaillewinnaars danken hun prijsbeest, waarmee ze over de jaren heen een persoonlijke vertrouwensband hebben uitgebouwd: wat maakt hun paard zo bijzonder?
Lees verder

Aron (36) verdient als specialist in zwembadoverkappingen tot 4.500 euro per maand: "Iederéén wil een zwembad. En liefst allemaal om ter eerst"
Onze redacteur vraagt elke week aan enkele Vlamingen hoeveel ze verdienen. Vandaag is Aron Meyskens (36) van CoverSwim aan de beurt: "Een zwembadoverkapping maakt je zwembad warmer, veiliger en makkelijker te onderhouden", zegt hij. Doordat de verkoop van zwembaden piekt, klopt ook Aron overuren.
Lees verder

VDAB ontvangt meer vacatures dan voor coronacrisis
De voorbije twaalf maanden werden 297.928 vacatures gemeld aan de VDAB. Dat is 16,4 procent meer dan in de periode van twaalf maanden daarvoor, zo meldt de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst maandag. Het aantal vacatures over twaalf maanden overschrijdt daarmee het pre-coronaniveau.
Lees verder

Honderden uitgelaten PSG-fans wachten aan luchthaven tevergeefs op Lionel Messi
En of hij welkom is. Honderden PSG-fans verzamelden zich gisteravond voor de ingang van de luchthaven van Le Bourget om een glimp op te vangen van Lionel Messi. Hopend dat de 34-jarige Argentijn zou neerstrijken in de Franse hoofdstad. Tevergeefs, Messi zit op dit moment nog in Catalonië.
Lees verder

Roekeloze bestuurder (19) die meerdere dagen op nieuwe rotonde drift, speelt rijbewijs kwijt: "Onze klanten zaten hier met de daver op het lijf"
De politie van Oostende heeft een straatracer geïdentificeerd die meerdere dagen heeft gedrift op de nieuwe rotonde aan de Visserskaai. Het gaat om een 19-jarige Oostendenaar, die zijn rijkunsten maar al te graag wou demonstreren. "De procureur des Konings heeft zijn rijbewijs alvast voor 15 dagen ingetrokken en de bestuurder zal zich voor de rechter moeten verantwoorden", stelt commissaris Kris Allary.
Lees verder

Minder kwaaltjes, een vlottere bevalling en een gezondere spruit. Sportgynaecoloog en kinesitherapeut over het belang van kraamsport
"Niemand die onvoorbereid een marathon loopt. Waarom zou je dan niet voor je zwangerschap trainen?" Hoera, baby op komst! Ligt er al een stapel sportkleding tussen je zwangerschapsoutfits? Want bewegen tijdens de zwangerschap is misschien zelfs nóg ­belangrijker dan ervoor. Sportgynaecoloog Luc Baeyens en kinesitherapeute Tessy Boedt leggen uit waarom zwanger sporten zo heilzaam is, en tippen je vijf goede oefeningen. "Wie actief is, loopt minder risico op bloeddrukproblemen, zwangerschapsdiabetes en andere typische ongemakken zoals rugpijn."
Lees verder

"Zelfs wie voor de zwangerschap niet sportte, krijgt het advies om ermee te beginnen." Sportgynaecoloog en kinesitherapeut over het belang van kraamsport
"Niemand die onvoorbereid een marathon loopt. Waarom zou je dan niet voor je zwangerschap trainen?" Hoera, baby op komst! Ligt er al een stapel sportkleding tussen je zwangerschapsoutfits? Want bewegen tijdens de zwangerschap is misschien zelfs nóg ­belangrijker dan ervoor. Sportgynaecoloog Luc Baeyens en kinesitherapeute Tessy Boedt leggen uit waarom zwanger sporten zo heilzaam is, en tippen vijf goede oefeningen. "Wie actief is, loopt minder risico op bloeddrukproblemen, zwangerschapsdiabetes en andere typische ongemakken zoals rugpijn."
Lees verder