Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 augustus 2021

LIVE. Eerste kans is voor KVO: Bolat moet redding brengen op afgeweken schot

HLN
LIVE. Eerste kans is voor KVO: Bolat moet redding brengen op afgeweken schot
• Jupiler Pro League • Speeldag 3 • Aftrap: 21 uur • Diaz Arena
Lees verder

LIVE. Geen goals in eerste helft: KV Oostende en AA Gent rust in met brilscore
• Jupiler Pro League • Speeldag 3 • Aftrap: 21 uur • Diaz Arena
Lees verder

Kompany komt met update over Zirkzee, die met hinder naar de kant ging: "Niet ernstig, hoor ik"
Eerste competitiezege voor Anderlecht, tegen Seraing. Paars-wit won met 3-0. Joshua Zirkzee startte in de basis en maakte een goeie indruk. De Nederlandse huurling van Bayern scoorde, maar zijn goal werd afgekeurd. Op het uur ging hij naar de kant en de spits leek naar z'n bil te grijpen. "Maar het eerste dat ik hoor, is dat het niks ernstigs is", sprak Vincent Kompany zonet. "Hij heeft een ideale voorbereiding gehad bij Bayern München. Was dit een ideale week? Neen, maar het is dus gelukkig ook niet te ernstig. Ik denk dat we daar wel mee weggeraken."
Lees verder

Transfer Talk. Racing Genk leent Neto Borges uit aan Tondela - Tottenham zet zinnen op Lautaro
Neto Borges wordt door Racing Genk tot het einde van het seizoen, met aankoopoptie, uitgeleend aan het Portugese Tondela, zo maakte de club bekend.
Lees verder

LIVE. 1-0 voor KV Oostende! Gueye kopt thuisploeg op voorsprong tegen AA Gent
• Jupiler Pro League • Speeldag 3 • Aftrap: 21 uur • Diaz Arena
Lees verder

LIVE. Zware blessure voor Boonen? Wachten op doelpunten aan de kust
• Jupiler Pro League • Speeldag 3 • Aftrap: 21 uur • Diaz Arena
Lees verder

'Dixie Fire' is nu al tweede grootste brand die de staat Californië ooit geteisterd heeft
De bosbrand Dixie Fire is opgeschaald tot de tweede grootste brand ooit in de geschiedenis van de staat Californië. De brand, die op 13 juli uitbrak, zal naar verwachting pas rond 20 augustus gedoofd zijn.
Lees verder

Karel Lismont was in 1976 de laatste Belgische medaillewinnaar op marathon: "Ik ben opgebleven om Bashir bezig te zien"
Met zijn bronzen medaille onttroonde Bashir Abdi de 72-jarige Karel Lismont, die in 1976 als laatste Belg eremetaal had veroverd op de olympische marathon. "Bashir moest ervoor sprinten, zoals ik in Montreal."
Lees verder

Van de vijfklapper van Frey tot de eerste zege van Anderlecht: bekijk de samenvattingen van de 3de speeldag
De derde speeldag in de Jupiler Pro League is achter de rug. De vijf doelpunten van Frey, de Brugse derby en de eerste overwinning van Anderlecht nog eens herbeleven? Dat kan in onderstaande samenvattingen.
Lees verder

Medewerker die klacht indiende tegen New Yorkse gouverneur treedt naar voren: "Wat hij me aandeed was een misdaad"
De gewezen medewerker die een strafklacht tegen gouverneur Andrew Cuomo van New York had ingediend wegens ongewenst gedrag, heeft zondag voor het eerst openbare verklaringen afgelegd. Brittany Commisso heeft getuigd bij de zender CBS News en het blad Times Union. Cuomo wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik.
Lees verder

Meerdere coronagevallen op cruiseschip in Marseille
Op een cruiseschip dat zondag aanmeerde in Marseille, in het zuiden van Frankrijk, zijn verschillende coronagevallen ontdekt. "We hebben zes positieve gevallen, die behoren tot twee gezinnen, en evenveel contactgevallen", zo meldt Costa Cruises. De betrokkenen reizigers werden in isolatie geplaatst.
Lees verder

Ruim half miljoen Tunesiërs ingeënt tijdens vaccinatiemarathon
Tunesië heeft zondag een intensieve vaccinatiecampagne tegen het coronavirus gevoerd. Op één dag tijd hebben exact 551.008 mensen van veertig jaar en ouder een vaccin tegen het coronavirus gekregen, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid. De vaccinatiemarathon kwam er op initiatief van president Kais Saied. Hij heeft alle veertigplussers in het land opgeroepen om voor een coronaprik af te zakken naar een van de 335 vaccinatiecentra.
Lees verder

Aantal onbegeleide kinderen op de vlucht in Mozambique met 40 procent gestegen
Wegens het aanhoudend geweld slaan in het noorden van Mozambique steeds meer kinderen op de vlucht. Het aantal minderjarigen dat zonder begeleiding de onrustige provincie Cabo Delgado ontvluchtte, is de voorbije maand met veertig procent gestegen. Dat meldt de organisatie Save the Children vandaag. In totaal zijn al 336.000 jongens en meisjes het geweld in de Mozambikaanse regio ontvlucht.
Lees verder

Klimaatpanel VN komt met langverwacht klimaatrapport
Voor het eerst sinds 2013 publiceert het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, vandaag weer een klimaatrapport. Het rapport, dat om 10 uur 's morgens Belgische tijd verschijnt, zal een harde waarschuwing zijn over hoe snel het klimaat verandert en hoe schadelijk de gevolgen daarvan zijn.
Lees verder

Opleiding dierenarts krijgt toegangsexamen vanaf academiejaar 2023-2024
Er komt een toelatingsexamen voor de opleiding Diergeneeskunde. Vanaf academiejaar 2023-2024 mag slechts een vooraf vastgelegd aantal studenten starten aan de opleiding. Vlaams minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil zo de kwaliteit van de opleiding vrijwaren. "De kwantiteit beperken om de kwaliteit te bewaren", zegt Weyts.
Lees verder

PORTRET. Bashir Abdi, de beste marathonloper van ons land, droomde van een carrière als profvoetballer
Zijn echtgenote Nimo Mustafa barstte in tranen uit en zijn broer Ibrahim wist met zijn vreugde geen blijf, toen Bashir Abdi naar een bronzen medaille liep. Samen met zowat 70 fans volgden ze de loodzware marathon in de kantine van atletiekclub Racing Gent in Gentbrugge, waar het voor Bashir allemaal begon. Ze gokten op een plaats in de top acht, maar droomden van meer. "Hij voelde zich goed, hij was er klaar voor. Ik hoop op een medaille, ja. Hij heeft er echt hard voor getraind", wilde zijn vrouw kwijt voor de start. Met die medaille lost hij ook de belofte in die hij zijn moeder maakte op haar sterfbed.
Lees verder

Het lange wachten maakt festivals dit jaar dubbel zo gegeerd, zelfs al zijn er bubbeltafels en coronatesten
Op Pukkelpop konden we dit jaar niet uit de bol gaan, maar er zijn deze zomer nog genoeg andere festivals. Dit weekend alleen al kon er gefeest worden in Duffel, Dranouter, Zwevegem, Lokeren, Genk én tal van andere plaatsen. Al waren er wel beperkingen - zoals een maximum aantal bezoekers of verplichte testen - maar dat kon de pret niet bederven. Wel integendeel, na zó lang wachten deed het gewoon deugd om nog eens intens te kunnen genieten.
Lees verder

COLUMN. De Spelen zijn een vierjaarlijks vaccin tegen cynisme. Niets dat hun schoonheid evenaart
In een vorig leven als sportjournalist nam Jan Segers deel aan vijf Olympische Spelen. Dezer weken schrijft hij geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende olympische kop. Vandaag: Bashir Abdi.
Lees verder

Waarom Vlamingen zo tuk zijn op Durbuy, 'het kleinste stadje ter wereld' (maar eigenlijk groter dan Gent)
Het kleine wonder. Hoewel Durbuy, een middeleeuwse stadje in de Ardennen, "niks bijzonders" te verkopen heeft - en dat zeggen ze daar zelf - is het toch al meer dan een eeuw een publiekstrekker van hier tot in Tokio. Ook vele Vlamingen streken er neer, en dat is zeker niet alleen te danken aan 'monsieur Koek', de flamboyante apothekerszoon met het brilletje. Vanwaar komt onze fascinatie voor dit "kleinste stadje ter wereld"?
Lees verder

Slangen op maandag. Als er één discipline is waarin België jaar na jaar in de medailles valt, is het wel die van hoogste overheidsbeslag
Met zeven medailles, waarvan drie in het meest schitterende goud, zet ons land de beste olympische prestatie neer sinds de spelen van 1924. Toch lonken we vanuit onze ooghoeken met een mix van bewondering en afgunst naar de hoeveelheid medailles die Nederland mee naar huis neemt.
Lees verder