Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 27 augustus 2021

Live | De Croo: ‘Laatste Belgen weggehaald vanop luchthaven Kaboel’

Live | De Croo: 'Laatste Belgen weggehaald vanop luchthaven Kaboel'

Om 21.30 uur lokale tijd is de laatste Belgische C-130 met vluchtelingen aan boord aangekomen in Islamabad. Daarmee zijn alle Belgen die tot op de luchthaven zijn geraakt geëvacueerd.

Lees verder

Zonnepaneleneigenaars kregen kleinere premie dan waar ze recht op hebben: 'Communicatie was blijkbaar niet duidelijk'

1.600 eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter hebben sinds de invoering van de retroactieve investeringspremie op 20 juli al een herberekening van hun premie ingediend. Velen onder hen kregen door de onduidelijke procedure op de website van Fluvius een kleiner bedrag op hun rekening dan waar ze recht op hebben. 'We hebben de aanvraagprocedure beter en duidelijker gemaakt. Mensen kunnen ook een herberekening aanvragen, ook al kregen ze de premie al gestort.'

Lees verder

3x3 Lion Thibaut Vervoort reageert: 'Kan met niet uitspreken over zaken voor mijn tijd'

'Ik kan mij niet uitspreken over zaken die voor mijn tijd gebeurd zijn', maar België heeft zeker zijn plaats in het internationale 3x3 circuit.' Zo mailde Thibaut Vervoort woensdagavond in een reactie op de heisa die ontstond rond het Belgische 3x3 basketteam.

Lees verder

Test Aankoop en KU Leuven waarschuwen voor goedkope slimme apparaten: 'Zo lek als een zeef'

Slimme toestellen, zoals robotstofzuigers of babyfoons, zijn erg kwetsbaar voor hackers. Dat blijkt uit een onderzoek van Euroconsumers, de Europese cluster van consumentenorganisaties waar ook Test Aankoop deel van uitmaakt.

Lees verder

'Uit een eerste bevraging blijkt dat alle bestaande pijpleidingen gebruikt worden en er dus geen sprake is van onderbenutting'

Een opmerking die we langs het 175 kilometer lange traject van het noordelijke ­tracé vaak hoorden: 'Wat met de smeerpijp? Kunnen ze die niet hergebruiken?' De afvalwatercollector tussen Antwerpen en Limburg, langs het Albertkanaal, is een beruchte pijpleiding. Ze werd aangelegd in de jaren 70 en kostte toen 5 miljard Bel­gische frank. Bedrijven zouden er hun afvalwater in kunnen laten afvoeren naar een Antwerps waterzuiveringsstation. Maar in de jaren 80 bleek de hele boel te lekken en de smeerpijp werd ook figuurlijk begraven.

Lees verder

Paralympiër Bart Brands strandt in groepsfase tafeltennis

Rolstoeltafeltennisser Bart Brands (ITTF 13) is uitgeschakeld in de groepsfase op de Paralympische Spelen in Tokio.

Lees verder

Lidl roept chipolata terug wegens mogelijke aanwezigheid salmonella

Lidl roept chipolata terug vanwege de mogelijke aanwezigheid van salmonella. Dat meldt de supermarktketen donderdag.

Lees verder

En plots staat Axel Witsel opnieuw op de radar bij Juventus: 'Hij gaf oké voor transfer'

Voetbalclub Juventus doet bijna altijd nog zaken in de laatste week van de transfermarkt. Net zoals vijf jaar geleden kan het deze keer rond Axel Witsel draaien.

Lees verder

Honderden inwoners vlakbij Los Angeles bedreigd door nieuwe bosbrand

In de Amerikaanse staat Californië bedreigt een nieuwe bosbrand de huizen van zowat 1.000 inwoners van San Bernardino County, 90 km ten oosten van Los Angeles. De Californische brandweer heeft voor die mensen een evacuatiebevel uitgevaardigd.

Lees verder

Betogers Extinction Rebellion blokkeren drukste kruispunten in Londen

Extinction Rebellion-activisten zijn al meerdere dagen aan het betogen in het centrum van Londen. Ze blokkeren drukke kruispunten door in het midden grote constructies te plaatsen en erop te gaan zitten. De Britse politie heeft de handen vol met het ontruimen van de straten en hebben al zo'n 200 mensen opgepakt. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Podcasttips | Van breinaald naar dirigeerstokje en een cartoonist met een duikboot

Cartoonist Lectrr geeft zijn gasten een rondleiding in Lectrrland en wij kunnen het volgen in Welcome to the AA. Wat als een dirigent zijn dirigeerstokje wisselt met zijn breinaald? Kuyvenhoven legt uit hoe inspiratie overal te vinden is in De Maestro. In Love is Crime zijn het weer de Hollywoodsterren die de spanning weten op te wekken… door enkel hun stem te gebruiken.

Lees verder

Man (41) neergeschoten aan speeltuin in Borgerhout

Een 41-jarige man is woensdagavond neergeschoten aan een speeltuintje in de Weerstandlaan in Borgerhout. Het Antwerps parket heeft een onderzoeksrechter aangesteld om het incident verder te onderzoeken. Voorlopig is er nog geen dader geïdentificeerd.

Lees verder

Niet-gevaccineerde Belgen knuffelen meer dan wie wel gevaccineerd is

Dat ze niet beschermd zijn tegen covid-19 houdt veel Belgen niet tegen om toch opnieuw te kussen, knuffelen en feesten. Zo blijkt althans uit de laatste bevraging van de Grote Coronastudie. Al zijn ze wel minder vaak bereid hun vaccinatiestatus te delen.

Lees verder

'Uit de klauwen van de taliban': foto van huppelend meisje in Melsbroek gaat de wereld rond

Een foto van een gezin dat woensdag aankwam op de militaire luchthaven van Melsbroek na evacuatie uit Kaboel, gaat de wereld rond. Het beeld van het huppelende meisje toont het geluk van diegenen die tijdig uit Afghanistan konden ontsnappen.

Lees verder

5 vragen | 'Werk van Operatie Red Kite is niet af'

De eerste fase van operatie Red Kite is sinds gisteravond afgelopen. De regering spreekt van een succes en maakt een eerste balans op.

Lees verder

Geen De Bruyne bij Rode Duivels, De Ketelaere en Verschaeren wel bij selectie

Bondscoach Roberto Martinez heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het WK-kwalificatiedrieluik tegen Estland, Tsjechië en Wit-Rusland. Die telt 31 namen, waaronder ook enkele nieuwkomers.

Lees verder

Dalle over Demarez: 'Opletten voor samenleving waar één fout leidt tot einde loopbaan'

'Mensen kunnen ook een tweede kans verdienen.' Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) kwam in 'De ochtend' op Radio 1 nog even terug op het incident met commentator Eddy Demarez, die zich eerder deze maand denigrerend uitliet over ons nationale basketbalteam Belgian Cats.

Lees verder

Freerunning door iconische Grand Bazaar in Istanbul

De Australische Dominic Di Tommaso en de Turkse Hazal Nehir geven een unieke kijk op de eeuwenoude Grand Bazaar in Istanbul, een van de grootste overdekte markten ter wereld. De twee freerunners tonen hun kunsten in een aantal van de 64 straten, 22 poorten en 3.600 winkels die zich in de bazaar bevinden. Een team van 25 mensen had zeven dagen nodig om alles te kunnen filmen.

Lees verder

'Privileges voor de auto moeten op de schop'

Twee Antwerpse zusjes die stierven onder een vrachtwagen: het doet ouders de schrik om het hart slaan, een week voor de start van het schooljaar. Mobiliteitsexpert Dirk Lauwers (UA) vraagt dringend meer moed van onze politici.

Lees verder

Onderzoek Vito bevestigt dat 3M schadelijke FBSA in Schelde loost

Uit monsters die het Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) nam bij chemisch bedrijf 3M blijkt dat behalve PFOS ook de stof PFBSA, een afbraakproduct daarvan én een afgeleide vorm aanwezig zijn in het water dat er wordt geloosd. De omgevingsinspectie, die eventuele inbreuken op een lozingsvergunning onderzoekt, gaat onder meer hiermee verder aan de slag.

Lees verder

Fiba gaat spooktoernooien niet verder onderzoeken

In een reactie aan De Standaard zegt de internationale basketfederatie Fiba dat ze reeds sinds juni 2021 op de hoogte is van de beschuldigingen van fraude binnen de Belgische 3x3 basketbalploeg. Wegens gebrek aan bewijs gaat de federatie de zaak niet verder onderzoeken.

Lees verder

Tweede paralympische medaille binnen voor België: Manon Claeys pakt brons

Amazone Manon Claeys kon op de individuele oefening (Graad IV) in het dressuur brons pakken. Het is de tweede medaille voor België op de Paralympische Spelen.

Lees verder

'Nieuwe muziek van Abba op komst'

Abba telt af naar een grote aankondiging volgende week. Volgens BBC zou de Zweedse popgroep vijf nieuwe nummers lanceren.

Lees verder

Kan een groen Schotland nog investeren in Noordzeeolie?

In Schotland gaan de groenen mee besturen. Betekent dit dat er een einde komt aan de olie-inkomsten die zo belangrijk zijn voor Schotse economie én de onafhankelijkheidswens?

Lees verder

Assisenproces over moord op Julie Van Espen start in december

In het najaar staan bij het hof van assisen in Antwerpen vier processen ingepland. De meest in het oog springende zaak is die van Steve Bakelmans (41), die beschuldigd wordt van de moord op studente Julie Van Espen (23) uit Schilde. Hij staat in december terecht.

Lees verder

Ruzie breekt uit in Armeens parlement: waterflessen vliegen in het rond

Woensdag brak ruzie uit in het Armeens parlement in Jerevan nadat een van de parlementsleden voormalige ministers van Defensie als verraders had bestempeld. Toen Hayk Sargsyan aan het woord was, kreeg hij plots een waterfles naar het hoofd geslingerd. Al snel brak chaos uit.

Lees verder

Kotstudent kost komend academiejaar 14.103 euro

Het zal volgend academiejaar 14.103 euro kosten om als kotstudent te gaan studeren en 9.331 euro als pendelstudent. Dat blijkt uit de jaarlijkse berekening van de onderzoeksgroep Cebud, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool. De stijging vergeleken met vorig jaar valt grotendeels te verklaren door een 'coronasupplement' dat werd opgenomen in de calculatie.

Lees verder

Amazone Michèle George pakt goud in dressuur op Paralympische Spelen

Amazone Michèle George bezorgt België derde medaille. Met Best of 8 verovert ze goud in de individuele test van de paradressuur (graad V).

Lees verder

Explosie bij luchthaven van Kaboel, nog geen duidelijkheid over slachtoffers

Er heeft zich al zeker één explosie voorgedaan buiten de luchthaven van Kaboel, zo heeft de woordvoerder van het Pentagon bevestigd. Britse bronnen spreken zelfs over twee explosies. Het is nog niet duidelijk of/hoeveel slachtoffers daarbij zijn gevallen.

Lees verder

Luchtvaartmaatschappijen draaien niet-gevaccineerden duimschroeven aan

Nu sommige landen alleen nog gevaccineerden op hun grondgebied toelaten, halen luchtvaartmaatschappijen alles uit de kast om hun cabinepersoneel en piloten te laten vaccineren. 'Ze hebben er zelf alle belang bij.'

Lees verder

Vlaanderen blijft oranje kleuren op ECDC-kaart, Brussel donkerrood

Vlaanderen blijft oranje kleuren op de Europese coronakaart, Brussel kleurt inmiddels dieprood. Dat blijkt uit een nieuwe update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Ook in Duitsland kleuren steeds meer regio's rood.

Lees verder

Onschuldige broer van drugscrimineel in zijn knie geschoten in Borgerhout

In de Weerstandlaan in Borgerhout is woensdagavond een man in de knie geschoten aan zijn woning. De daders waren op zoek naar Bombastik, de criminele broer van het onschuldige slachtoffer.

Lees verder

Helikopter in Mexico stort naar beneden door mechanisch defect

Door een mechanisch defect heeft een marinehelikopter in Mexico een spannende noodlanding moeten maken. De piloot kon amper de controle houden over het toestel waardoor het hard op de grond knalde bij de landing. Gelukkig vielen geen doden, wel werden drie inzittenden naar het ziekenhuis overgebracht.

Lees verder

Remco Evenepoel wint Druivenkoers Overijse na fraaie solo in twee delen

Remco Evenepoel won met een indrukwekkende solo de Druivenkoers in Overijse. De hardrijder van Deceuninck-Quick-Step stormde op 60 km van de finish op de Smeysberg weg uit een elitegroepje. De koers werd even geneutraliseerd door een brand, maar ook na de herstart hield hij stand.

Lees verder

Freilich na ongeval: 'Ik ben niet actief op lokaal niveau'

Michael Freilich (N-VA) was een van de eerste politici die pleitte voor het conflictvrij maken van het kruispunt aan de Lange Leemstraat, waar dinsdag twee meisjes omkwamen. Na de persconferentie van Antwerps Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) op woensdag blijft hij echter voorzichtig.

Lees verder

Cort Nielsen pakt tweede ritzege in Vuelta na prangende spurt

Magnus Cort Nielsen (Education First) heeft de twaalfde rit van de Vuelta gewonnen. De Deen was de snelste in een massasprint voor Andrea Bagioli en Michael Matthews. Voor Cort Nielsen is het al zijn tweede ritzege in de Vuelta.

Lees verder

De Croo streng voor VS: 'Het was opnieuw "America first"'

Nu de eerste fase van de evacuatie-operatie Red Kite beëindigd is, blikt premier Alexander De Croo (Open VLD) een eerste keer terug op de hectische weken en de aanloop ernaartoe. Hij is daarbij niet mals voor de Verenigde Staten.

Lees verder

Manchester City-speler Benjamin Mendy geschorst na vier aanklachten wegens verkrachting

De Fransman Benjamin Mendy (27) is door zijn club Manchester City geschorst.

Lees verder

Club Brugge ontmoet PSG en Manchester City in Champions League

Club Brugge heeft het niet getroffen met de loting voor de Champions League. In groep A komt het sterrenclubs Paris Saint-Germain en Manchester City tegen en de Duitse topclub RB Leipzig.

Lees verder

Tomorrowland pakt uit met eigen platenlabel

Dancefestival Tomorrowland beschikt voortaan over een eigen platenlabel, Tomorrowland Music. De festivalorganisatie sloot ook meteen een deal met Universal Music Germany (UMG) om alle releases van het label wereldwijd te verdelen via een netwerk binnen UMG.

Lees verder

Europees avontuur van Anderlecht is al voorbij

Anderlecht ligt alweer uit Europa. Op Vitesse werd met 2-1 verloren en na het gelijkspel in de heenmatch was dat niet genoeg. Paars-wit voetbalde dramatisch en ging ten onder. Het bestuur mag dan wel zeggen dat dit niet tot een crisis zal leiden, maar RSCA davert toch weer. Het wordt een lang seizoen.

Lees verder

Islamitische Staat Khorasan, de lokale franchise van IS die achter de aanslag zit

Islamitische Staat eist de bomaanslagen bij de luchthaven van Kaboel op. Hoogstwaarschijnlijk zijn die het werk van de lokale franchise IS-K, Islamitische Staat Khorasan. Waar komt die 'plots' vandaan?

Lees verder

AA Gent bekert Europees verder na overtuigende zege tegen Rakow

Het eerste doel van het nog prille seizoen is bereikt voor AA Gent. De Buffalo's boekten een verdiende kwalificatie voor de poules van de Conference League tegen het Poolse Rakow Czestochowa. Met dank aan Odjidja, Depoitre en ja, zelfs een scorende Tissoudali.

Lees verder

Antwerp na thriller naar Europa League

Antwerp heeft het dan toch geflikt. De Great Old wiste de afgang in Nicosia uit, toonde dat het veel meer kwaliteit heeft dan Omonia en plaatste zich na penalty's voor de poules van de Europa League. Jean Butez kroonde zich tot de held door twee elfmeters te stoppen.

Lees verder

Zorgt Musk nu ook voor een doorbraak in de robotwereld?

Dat Elon Musk veel wil, dat is duidelijk. De man bouwt auto's, raketten en hyperloops, maar nu wil hij ook mensachtige robots bouwen. Zal hem dat lukken?

Lees verder

Charlie Watts bepaalde de sound van de Rolling Stones, meer dan Keith en Mick

Een van de beste rockdrummers ter wereld is dood. De altijd coole Charlie Watts zat een kleine zestig jaar achter de trommels bij de Rolling Stones. Wat was zijn invloed op de band? En wat maakte hem zo goed?

Lees verder

Zwarte dag voor Biden én taliban

De taliban proberen de schuld voor de explosies nabij de luchthaven van Kaboel in de schoenen van de Verenigde Staten te schuiven. Daarbij zijn minstens 72 burgers en dertien Amerikaanse militairen om het leven gekomen.

Lees verder

Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af

Vrijdag kan het ochtendgrijs hardnekkig zijn in de Ardennen. Daarna wisselen overal soms brede opklaringen en wolkenvelden elkaar af met lokaal kans op enkele buien.

Lees verder

Overlijdens door covid-19 nemen nog toe, wel minder ziekenhuisopnames

De toename van de coronabesmettingen is afgevlakt. Dat blijkt uit de coronacijfers die Sciensano vrijdagochtend publiceerde. Het aantal overlijdens neemt nog toe, maar het aantal coronabesmettingen stijgt niet meer en het aantal ziekenhuisopnames neemt af.

Lees verder

Voordeligere laadpalen, militairen verdwijnen uit straatbeeld en soepelere coronaregels: dit verandert op 1 september

Er verandert heel wat op 1 september. Niet alleen gaan dan de soepelere coronamaatregelen in van de overheid, ook in het onderwijs verandert een heleboel zaken. Daarnaast verdwijnen militairen uit het straatbeeld en worden laadpalen fiscaal voordeliger. Een overzicht.

Lees verder

Biden dreigt met represailles na aanslag in Kaboel: 'We zullen jullie opjagen en doen boeten'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na de aanslag aan de luchthaven van Kaboel gedreigd met represailles tegen de terreurgroep IS-K (IS-Khorasan).

Lees verder

Dit weten we al over de dodelijke aanslagen in Kaboel

IS-K heeft de twee aanslagen opgeëist aan de luchthaven van Kaboel in Afghanistan. Minstens twee bommen gingen af in een massa wachtende mensen. Dit weten we al.

Lees verder

Diederick Schelfhout wordt zevende in 1 km tijdrit Paralympische Spelen

Baanwielrenner Diederick Schelfhout is vrijdag op de Paralympische Spelen in Japan als zevende geëindigd in de finale van de 1 km tijdrit klasse C1-3.

Lees verder