Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 14 augustus 2021

LIVE (16u). Openen Leicester-Belgen Premier League met zege tegen Dendoncker en co?

HLN
LIVE (16u). Openen Leicester-Belgen Premier League met zege tegen Dendoncker en co?
• 1ste speeldag • Aftrap: 16u • King Power Stadium • Leicester won een week geleden de Community Shield ten koste van Man City
Lees verder

LIVE (16u). Chelsea, nog zonder Lukaku, krijgt het Crystal Palace van Benteke over de vloer
• 1ste speeldag • Aftrap: 16u • Stamford Bridge • Kersverse aanwinst Romelu Lukaku ontbreekt nog bij Chelsea door quarantaine
Lees verder

LIVE (20u45). Spoelt Genk CL-teleurstelling door met zege tegen OHL?
• 4de speeldag • Aftrap: 20u45 • Luminus Arena • Genk heeft na drie speeldagen 4 op 9, OHL 3 op 9
Lees verder

Canada wil 20.000 kwetsbare Afghanen opnemen
Canada wil meer dan 20.000 kwetsbare Afghanen, onder wie vrouwelijke leiders, mensenrechtenactivisten en journalisten, in het land op te nemen. Dat zei minister van Immigratie Marco Mendicino vrijdag (lokale tijd). Het doel is hen te beschermen tegen represailles van de Taliban. Het gaat om zowel mensen die Afghanistan willen verlaten als mensen die al in de buurlanden zijn.
Lees verder

38 doden bij overstromingen in Turkije: "Wagens meegesleurd en huizen vernield in drie steden"
Het dodental door plotselinge en hevige overstromingen in het noorden van Turkije is gestegen naar minstens 38. Volgens de Rijksdienst voor Natuurrampenbeheer (AFAD) zijn 32 mensen omgekomen in de provincie Kastamonu, gelegen aan de Zwarte Zee, en zes in de naburige provincie Sinop. Ook wordt een onbekend aantal mensen vermist.
Lees verder

Spanje zal 800 minderjarige migranten terugsturen naar Marokko
De Spaanse enclave Ceuta is vrijdag begonnen met de uitzetting van ongeveer achthonderd niet-begeleide minderjarigen naar Marokko. Dat bevestigt de prefectuur. Midden mei arriveerden er in Ceuta bijna tienduizend migranten in twee dagen tijd, een ongezien aantal.
Lees verder

ONZE OPINIE. "De Franstalige partijen zouden op tafel moeten kloppen voor een debat over de watersnood. De ravage treft hun kiezers, niet die van N-VA"
Een maand na de zware overstromingen wordt de schade nog steeds opgemeten. Te velde en in de politiek. Maar de ramp bracht ons land misschien wel nog iets bij: het heeft de Franstaligen blijkbaar doen beseffen dat Vlamingen meer zijn dan een bende egoïstische Vlaams-nationalisten die niets moeten weten van die zogenaamde lanterfanters in het zuiden van het land.
Lees verder

Carl Devos. Zoals corona leert de watersnoodramp dat een sterke overheid nodig is. Onze overheid is vooral groot en zwak
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.
Lees verder

JBC schrapt labels en borden 'meisjes' en 'jongens' in winkels: "Wat je koopt maakt toch niks uit? Als je het maar leuk vindt"
Gedaan met 'jongens' en 'meisjes' bij JBC. De Belgische kledingketen verwijdert de genderlabels en alle bordjes die naar een van de twee categorieën verwijzen boven haar rekken en vervangt ze door leeftijdsgroepen. "We merken dat het ouders soms remt, als iets aan de 'verkeerde' kant van de winkel hangt", klinkt het.
Lees verder

Experten: nog minstens halfjaar mondmaskers nodig
Uit een advies van de expertengroep Gems aan het Overlegcomité blijkt dat we ook deze herfst en winter nog een mondmasker bij de hand zullen moeten hebben. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen zaterdag.
Lees verder

IN BEELD. De Waalse watersnood, één maand later: bergen van puin, kosten en zorgen
Ontoereikend. Dat is de hulp tot nu toe geweest. Zo blijkt overduidelijk uit de onthutsende (drone)beelden die onze fotograaf de voorbije dagen maakte, van verbrokkelde wegen en spoorlijnen, van oevers en wijken nog altijd vol troep, van zwaar beschadigde bedrijfsgebouwen en huizen, exact één maand nadat het meedogenloze water een spoor van rampspoed door delen van Wallonië trok. Hoeveel helpende handen er ook al zijn uitgestoken, hoeveel brokstukken er zijn verlegd, de aanblik blijft er in de meest getroffen gemeenten één van ongemeen grote ravage.
Lees verder

André Van Sinay (77), de bejaarde boer die zijn vrouw vermoordde: "Ik vroeg haar een sigaar en trok een touw rond haar nek"
April 1987. Na een lang huwelijk beslist de rijke herenboer André Van Sinay (77) uit Outer bij Ninove onder druk van zijn vriendin Denise L. om zijn vrouw Madeleine Poelmans definitief uit de weg te ruimen. Om dit plan uit te voeren, lokt hij zijn echtgenote mee op een reisje door Noord-Frankrijk. Denise L. is ook van de partij. Tot de bagage behoren een touw en een loden buis. Poelmans eindigt gewurgd met het touw en met de buis rond de nek in de vijver van een grindgroeve, bij het dorpje Breilly. Het lijk wordt pas tien dagen na de moord aangetroffen.
Lees verder

Remco Evenepoel van het roeien, spring in't veld die jury inpalmt en 16-jarige die lat op twee meter legt: "Als zij het niet kan, dan niemand"
De weelde is groot. Ontmoet een nieuwe lading Belgische toppers in de vijfde aflevering van 'Next Gen olympiërs'. Wat te denken van een 16-jarig hoogspringtalent dat met voorsprong de beste van haar leeftijd is? Of een lieve en guitige flapuit die de sport waar ze nu zó hard in charmeert aanvankelijk tot tranen toe haatte. En dan is er nog een krachtpatser in het roeien, wiens verhaal wel erg veel lijkt op dat van Remco Evenepoel.
Lees verder

Rechter in zaak moord op president Haïti trekt zich binnen een week terug
De rechter die werd aangesteld om het onderzoek naar de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse te leiden, heeft zich alweer teruggetrokken. Rechter Mathieu Chanlatte kreeg nog geen week geleden de opdracht van de deken van de rechtbank in de hoofdstad Port-au-Prince, maar heeft vanwege 'persoonlijke redenen' binnen een paar dagen afstand gedaan van de zaak.
Lees verder

20 procent minder Walen werken in Vlaanderen dan in 2011
Almaar minder Walen zakken naar Vlaanderen af om er te werken. Waren in 2011 nog 53.000 Walen in Vlaanderen aan de slag, dan was dat aantal in 2020 teruggevallen tot 42.000. Een terugval van 20 procent in tien jaar, blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) verzamelde, en waar De Tijd over bericht.
Lees verder

Aantal nieuwe overlijdens daalt, maar wel bijna 500 covidpatiënten in ziekenhuis
Er liggen op dit moment 495 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, tegen 383 een week geleden (+29 procent). Op intensieve zorgen liggen er nu 136 covidpatiënten, tegen 98 vorige week (+39 procent). Dat blijkt zaterdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

OVERZICHT. Dagelijkse ziekenhuisopnames stijgen met een derde, opnieuw bijna 500 covidpatiënten in ziekenhuis
Er liggen op dit moment 495 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, tegen 383 een week geleden, een stijging met 29 procent. Elke dag komen er gemiddeld 54 nieuwe patiënten bij, een stijging met 33 procent. Dat blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Jambon wil einde aan federale coronamaatregelen: "Crisismanagement is voorbij. Nu is het aan ons"
Ruim 500 dagen nadat de federale fase werd afgekondigd om de coronacrisis te bestieren, wil Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) er de stekker uittrekken. "Het crisismanagement is voorbij, het is nu tijd voor risicobeheer", klinkt het. Als het Overlegcomité vrijdag niet stevig wil versoepelen, sluit hij een eigen Vlaamse koers niet uit.
Lees verder

INTERVIEW. Benito Raman, een maand na de Grote Terugkeer: "Nog een halfjaar bij Schalke? Dan was ik gestopt met voetballen"
Dames en heren, le nouveau Benito Raman (26) est arrivé. Zonder wilde haren, maar het hart nog steeds op de tong. Daarom: veertig minuten Benito Raman Uncensored. Over de Grote Terugkeer, de (on)zin van zijn sprints, dreigberichten en de Schalke-nachtmerrie die hem bijna deed stoppen.
Lees verder

BEKENDE VIERVOETERS. Koen Wauters: "Ik wil later worden gecremeerd en samen met mijn honden worden uitgestrooid"
Laurence Van Tongerloo krijgt elke week een BV over de vloer. Ze hebben allemaal één ding gemeen: net zoals Laurence zijn ze trots op hun trouwe viervoeter(s). Deze week is Koen Wauters te gast met zijn drie honden Billie, Jules en Senna. Maar ook de hond Netse, die een alternatieve kankerbehandeling voor mensen kreeg en zo nog 7 jaar heeft geleefd, is nog alle dagen het gesprek ten huize Wauters. Samen met hem en zijn andere honden wilt Koen ooit uitgestrooid worden. "Die gaat daar nog redelijk lang staan, want ik ga nog lang meegaan."
Lees verder