Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 23 augustus 2021

Herdenkingsplek van verongelukte Ilario wordt al wekenlang vernield: “Ze willen ons bewust raken”

HLN
Herdenkingsplek van verongelukte Ilario wordt al wekenlang vernield: "Ze willen ons bewust raken"
Angelo Pedrosa is het meer dan beu. Al wekenlang wordt het herdenkingsplekje van zijn zoon Ilario in Pelt besmeurd en vernield. De bloemen worden weggegooid, het plaatje wordt verwijderd en onder de brug gelegd en zelfs het SAVE-bord verdwijnt. Het is niet duidelijk wie er achter de feiten zit. "Een paar jaar geleden gebeurde hetzelfde aan zijn graf", zucht de Houthalenaar.
Lees verder

Twee Gentse jongeren gered uit Afghanistan met hulp van Sint-Bavohumaniora waar ze schoollopen: "We helpen hen weer een normaal leven te leiden na dit trauma"
Twee jongeren die schoollopen in het Sint-Bavohumaniora zijn gered uit Afghanistan. Dat meldt directrice Hilde Allaert. Samen met hun familie konden de leerlingen zondag een vliegtuig nemen naar Pakistan, nadat ze dagenlang voor de poorten van het vliegveld in Kaboel hadden gestaan. De Gentse school heeft er alles aan gedaan om haar leerlingen terug thuis te krijgen.
Lees verder

Vrachtwagen met kattenvoer gekanteld in Kontich: baan volledig afgesloten
Op de Mechelsesteenweg in Kontich, vlak bij de Albert Heijn, is een vrachtwagen dwars over de weg beland. Dat bevestigt de politie van zone HEKLA. Het voertuig, geladen met kattenvoer, zal getakeld moeten worden, maar dat kan nog enkele uren duren. Het stuk van de baan waar het ongeval is gebeurd, blijft nog enkele uren afgesloten voor werkzaamheden, maar er is een omleiding voorzien.
Lees verder

Amazon werkt aan eigen quantumcomputer
Amazon, 's werelds grootste online winkel, werkt aan een eigen quantumcomputer. Dat bericht de Duitse zakenkrant Handelsblatt maandag. "We hebben een intern project om een eigen quantumcomputer te bouwen, en software en algoritmes daarvoor te ontwikkelen", zegt Oskar Painter, die aan het hoofd staat van de quantumhardwareteams bij Amazon Web Services (AWS).
Lees verder

Journaliste die NAVO smeekte taliban niet te erkennen: "Mama leeft ondergedoken en wil dat ik zwijg, maar dat kan ik niet"
"Ofwel sterven we, ofwel winnen we." Zo simpel ziet Lailuma Sadid, een Afghaanse journaliste, de strijd tegen de taliban. Dat zegt Sadid aan onze redactie in een exclusief videogesprek. Sadid ging vorige week nog viraal door haar emotionele oproep tijdens een persmoment van de NAVO.
Lees verder

Journalis­te die NAVO smeekte taliban niet te erkennen: "Antwoord van NAVO was onacceptabel"
"Ofwel sterven we, ofwel winnen we." Zo simpel ziet Lailuma Sadid, een Afghaanse journaliste, de strijd tegen de taliban. Dat vertelt ze zelf aan onze redactie in een videogesprek. Sadid ging vorige week nog viraal door haar emotionele oproep tijdens een persmoment van de NAVO.
Lees verder

Twee grote doelen blijven voor Van der Poel over in 2021: "Anderen beginnen aan zijn stoelpoten te zagen"
Mathieu van der Poel doet volgende week niet mee aan het WK mountainbike. Na zijn val op de Olympische Spelen moet hij ook de wereldtitel uit zijn hoofd zetten. Van der Poel richt zich nu op het WK op de weg en Parijs-Roubaix. Wij spraken met Nederlands bondscoach Gerben de Knegt over de blessure van de wereldkampioen veldrijden en hoe het nu verder moet.
Lees verder

Transfer Talk. Antwerp troeft Inter en AC Milan af in strijd om Genk-talent Dwomoh - Ex-Club-verdediger Denswil op uitleenbasis naar Turkse Trabzonspor
R. Antwerp FC staat op het punt nog een inkomende transfer te doen. De Great Old hoopt vandaag de komst van Pierre Dwomoh, een 17-jarige aanvallende centrale middenvelder van RC Genk, af te ronden.
Lees verder

Liefde gaat door de neus: 'verliefdheidsprofessor' over hoe geur onze partnerkeuze beïnvloedt. "Een lichaamsgeur is even uniek als een vingerafdruk"
"Je ruikt heerlijk." Het is het allereerste wat de dolgelukkige Jo tegen haar nieuwe echtgenoot zegt in 'Blind Getrouwd – Australië'. Het bewijst nog maar eens dat aantrekkingskracht vooral ontstaat door scheikundige processen in onze hersenen. En veel daarvan heeft te maken met geurstoffen, zegt hoogleraar fysiologie en 'verliefdheidsprofessor' Jan Hindrik Ravesloot. Hij legt uit waarom feromonen niét zo'n grote rol spelen als iedereen denkt en op welke manier ons reukorgaan onze partnerkeuze dan wel beïnvloedt. "Geur is een handig strijdmiddel in de romantische arena."
Lees verder

Nieuwe evacuaties voor bosbranden op Griekse eiland Evia
In het zuiden van het Griekse eiland Evia strijdt de brandweer maandag tegen een nieuwe bosbrand. De vlammen verplaatsten zich in de richting van het kustplaatsje Marmari, 200 km ten noordoosten van Athene. De autoriteiten bereiden een evacuatie per boot voor, meldt Athens News Agency (ANA).
Lees verder

Geen assisen, wel internering voor gijzelnemer van Brugse cipier? "Z'n familie zegt zelf dat hij niet goed spoort"
Op het proces rond de gijzeling van een cipier in de Brugse gevangenis is maandag gebleken dat gijzelnemer Faton S. (30) dan toch niet voor het hof van assisen moet verschijnen. Verrassend genoeg stelde zijn advocaat Frank Scheerlinck zich ook vragen bij de toerekeningsvatbaarheid van zijn cliënt. "Die moet onderzocht worden. Z'n familie zegt immers zelf dat hij niet goed spoort."
Lees verder

Gert Verhulst lacht Viktor uit met tot nu toe povere opbrengst van ruiltocht
Vandaag trok Viktor Verhulst op ruiltocht naar Stabroek. Omdat Nischie nog niet mee kon, nam hij een waardige vervanger mee op ruiltocht: Gert Verhulst.
Lees verder

KOERS KORT. Van Aert verwelkomt Laporte en Van der Sande bij Jumbo-Visma - Evenepoel, Alaphilippe én Asgreen in Druivenkoers
Deceuninck-Quick.Step vaardigt grote namen af naar de 61ste Druivenkoers (1.1) in Overijse van donderdag. Remco Evenepoel en wereldkampioen Julian Alaphilippe maken deel uit van de selectie. Ook de Deen Kasper Asgreen, winnaar van de Ronde van Vlaanderen, verschijnt aan de start, net als zijn landgenoot Mikkel Honoré en het Belgische trio Dries Devenyns, Iljo Keisse en Pieter Serry.
Lees verder

Het licht gaat uit bij Victor Osimhen: ex-Charleroi-spits deelt slag uit aan Daan Heymans en krijgt rood
Victor Osimhen verloor gisteren even alle kalmte in het competitieduel van Napoli tegen Venezia. Bij een hoekschop wilde hij Daan Heymans van zich afschudden, maar hij verkocht onze landgenoot daarbij een slag tegen de keel. Na een rood karton voor de ex-Charleroi-spits moest Napoli zo nog 70 minuten met een man minder verder, maar het won wel.
Lees verder

N-VA dient formele vraag in voor parlementaire onderzoekscommissie naar overstromingen
Oppositiepartij N-VA heeft een formele vraag ingediend voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar de overstromingen midden juli. Die moet het licht laten schijnen over "de falende noodaanpak op regionaal en federaal niveau", zegt fractieleider Peter De Roover maandag.
Lees verder

Niet-gevaccineerde moeder sterft 14 dagen na echtgenoot aan corona, haar laatste wens: "Vaccineer mijn kinderen!"
Lydia Rodriguez (42 ) en haar man Lawrence (49 ) zijn er heilig van overtuigd ze elke ziekte alleen kunnen overwinnen, zelfs Covid-19. Het gezin met vier kinderen uit Texas vertrouwt meer op God dan op medicijnen. Maar dan raken ze besmet met het coronavirus. Eerst sterft Lawrence, dan volgt Lydia. Maar de moeder heeft nog één wens voor ze komt te overlijden: "Vaccineer mijn kinderen!".
Lees verder

Onderzoek Deloitte bij financiële experten: "Cryptomunten kunnen binnen 5 à 10 jaar geld vervangen"
Cryptomunten kunnen binnen 5 à 10 jaar het huidige fiat geld vervangen. Dat is de conclusie in een onderzoek van financiële dienstverlener Deloitte. Veel professionals uit de banksector denken dat digitale activa niet meer weg te denken zijn uit het financiële systeem.
Lees verder

3M moet uitleg komen geven bij milieu-inspectie over geloosde stoffen
De milieu-inspectie schakelt een versnelling hoger tegen 3M. Morgen wordt het chemiebedrijf verwacht op een hoorzitting. Vrijdag stuurde de inspectie ook al een aanmaning: het heeft tot vannacht om alle producten die het produceert of loost over te maken. Als het bedrijf geen goede uitleg heeft, volgen er maatregelen.
Lees verder

Ella Leyers speelt hoofdrol in 'Storm Lara': "Normaal maak ik veel grapjes op de set, maar dat liet deze rol niet toe"
Fans van Streamz wacht een stormachtige nacht. In de nieuwe reeks 'Storm Lara' ontspint zich na een onheilspellend telefoontje aan radiopresentatrice Lara een thriller waarvan de spanning tot op de set te voelen was. "Het was enorm vermoeiend", geeft hoofdrolspeelster Ella Leyers (32) een kijkje achter de schermen. "Je kan het best vergelijken met een dag waarop je veel huilt."
Lees verder

Lijst met teruggeroepen producten wegens kruisbesmetting met pesticide wordt langer
Zelfs biologische producten ontsnappen niet aan de steeds langer wordende lijst terugroepingen van producten die het in Europa verboden gewasbeschermingsmiddel ethyleenoxide bevatten. Een biologisch sojaproduct van Provamel moet uit de rekken, meldt de producent.
Lees verder