Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 21 augustus 2021

Familielid van journalist Deutsche Welle gedood door taliban

Familielid van journalist Deutsche Welle gedood door taliban

Na de inname van het grootste deel van Afghanistan in de afgelopen weken en van Kaboel afgelopen weekend, hadden de taliban verzekerd dat ze de persvrijheid zouden eerbiedigen. In de praktijk loopt dat anders.

Lees verder

Onlyfans neemt afscheid van porno

Voor seksueel expliciete beelden moet je voortaan niet langer bij Onlyfans zijn. De website gaat die video's en foto's weren, laat het Londens bedrijf erachter weten. De veranderingen gaan in op 1 oktober.

Lees verder

Stripscenarist Raoul Cauvin blaast de aftocht

Telkens als de Blauwbloezen onder de kreet Aanvalleu! ten strijde trekken, laat korporaal Blutch, een van de hoofdpersonages uit de gelijknamige stripreeks, zich met opzet van zijn paard vallen. Zo overleeft hij alle oorlogen en veldslagen. Raoul Cauvin (82), de bedenker van de reeks, verloor donderdag zijn laatste veldslag.

Lees verder

Unicef: Miljard kinderen lopen 'extreem hoog risico' op gevolgen klimaatcrisis

Ongeveer 1 miljard kinderen leven in landen die als 'extreem risicovol' worden geklasseerd op de Children's Climate Risk Index, een index die de klimaatrisico's analyseert vanuit het perspectief van kinderen.

Lees verder

Abonnee zoo krijgt contactverbod met chimpansee: 'Ik zie Chita graag, en hij mij'

Adie Timmermans, een dierenliefhebster en abonnee van de Antwerpse Zoo uit Deurne, heeft een opmerkelijk brief gekregen van de dierentuin. Er wordt haar gevraagd geen contact meer te maken met chimpansee Chita wanneer ze op bezoek komt.

Lees verder

Spaanse burgemeester schrapt stierengevechten wegens controversiële namen

In het Spaanse Gijon mogen per direct geen stierengevechten meer worden gehouden, omdat bij recente gevechten twee stieren een controversiële naam bleken te hebben. Voor burgemeester Ana González genoeg reden om het omstreden volksvermaak aan banden te leggen.

Lees verder

Nederlandse politie verspreidt beelden van aanval met molotovcocktail op journalist

De politie van Groningen heeft camerabeelden verspreid waarop twee verdachten te zien zijn die molotovcocktails binnen gooien in de woning van journalist Willem Groeneveld. De politie onderzoekt het incident en vraagt hulp aan het publiek om de mannen in de video te identificeren.

Lees verder

In Vlaanderen daalt het aantal coronabesmettingen

Het aantal coronagevallen blijft stijgen in ons land, maar dat geldt niet voor Vlaanderen. Daar valt een lichte daling te bespeuren. De ziekenhuisopnames stijgen wel.

Lees verder

Taliban gaan van 'deur tot deur' en schuwen geweld niet

Uit een vertrouwelijk rapport van de Verenigde Naties dat het Franse persagentschap AFP kon inkijken, blijkt dat de taliban van deur tot deur gaat om Afghanen op te sporen die met buitenlandse strijdkrachten hebben samengewerkt. De vrees groeit dat de taliban hun belofte om geen wraak te nemen, niet zullen houden.

Lees verder

Soldaten aan luchthaven Kaboel krijgen kinderen in de handen gestopt

Op beelden uit Afghanistan is te zien hoe een wanhopige menigte kinderen aan soldaten doorgeeft in de hoop hen in veiligheid te brengen op de internationale luchthaven van Kaboel. In totaal zijn al zeker twaalf mensen gedood op en rond de luchthaven. De doden vielen door geweerschoten of door vertrappeling door de chaos aan de poorten.

Lees verder

Vanaf september voltijds contactonderwijs mogelijk voor alle studenten in Vlaanderen

Bij de start van het nieuwe academiejaar mogen hogescholen en universiteiten opnieuw 100 procent overschakelen naar contactonderwijs. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een persbericht.

Lees verder

Federale politie waarschuwt: 'Het Joker-virus is weer opgedoken'

De federale politie waarschuwt in een persbericht dat het Joker-virus weer opgedoken is bij acht apps die op Android werken.

Lees verder

Einde seizoen voor Rafael Nadal: Spaanse tennisser sukkelt met voetblessure

Geen Rafael Nadal meer dit seizoen op de internationale tennisvelden. Door een blessure aan zijn linkervoet mist hij zo onder meer de aankomende US Open.

Lees verder

Haalbare groep voor Belgian Cats richting het EK: Bosnië-Herzegovina, Duitsland en Noord-Macedonië

De loting in het Duitse Freising richting het EK 2023 bracht voor de Belgian Cats een haalbare groep. De Cats zitten in poule A met Bosnië-Herzegovina, Duitsland en Noord-Macedonië. Van de tien groepen zijn de groepswinnaars en de vier beste tweedes geplaatst voor het van 2023 dat in Israël en Slovenië doorgaat.

Lees verder

Transferstorm barst los bij Club Brugge: Amerikaanse middenvelder Owen Otasowie aangekondigd

Met Owen Otasowie (20) heeft Club Brugge z'n derde inkomende transfer van de zomer afgerond. De middenvelder kost 4 miljoen euro en komt over van Wolverhampton. De transferstorm barst trouwens helemaal los bij blauw-zwart: ook Ruben Providence is geland in België.

Lees verder

Merkel en Poetin: het laatste officiële bezoek in een stormachtige verstandhouding

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is vrijdag op bezoek in Moskou bij de Russische president Vladimir Poetin. De twee wereldleiders spreken elkaars moedertaal, maar van wederzijds begrip was de afgelopen zestien jaar zeker niet altijd sprake.

Lees verder

Elon Musk stelt mensachtige robot 'Tesla Bot' voor

Elon Musk heeft donderdag het nieuwste project van Tesla voorgesteld. Het technologiebedrijf werkt aan een mensachtige robot. De Tesla Bot zal repetitieve of gevaarlijke taken kunnen uitvoeren en zal worden ontworpen met dezelfde technologie als de zelfrijdende auto's van het bedrijf.

Lees verder

'Geen alarmerende resultaten' na drie PFOS-onderzoeken op voedingsproducten in Zwijndrecht

Bij drie afzonderlijke onderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS en PFOS in voedingsproducten in Zwijndrecht, zijn geen alarmerende resultaten naar voren gekomen. Dat melden de door Vlaanderen aangestelde opdrachthouder Karl Vrancken en de gemeente Zwijndrecht vrijdag. De consumptie-adviezen blijven echter van kracht.

Lees verder

Voormalig defensieminister wordt nieuwe premier van Maleisië

Voormalig minister van Defensie Ismail Sabri Yaakob wordt de nieuwe premier van Maleisië. Hij zal zaterdag de eed afleggen, zo heeft het paleis vrijdag meegedeeld.

Lees verder

Containterschip Ever Given terug in Suezkanaal

Het beruchte containerschip de Ever Given vaart vrijdag opnieuw door het Suezkanaal. Afgelopen maart zorgde het 400 meter lange schip voor grote overlast toen het in Egyptische vaarwater vast kwam te liggen, waardoor 400 andere schepen ook geen kant meer op konden.

Lees verder

De exotische mug die graag schuilt in tweedehandse autobanden

Een nieuwe muggensoort is in opmars in onze streek. Ze kan het westnijlvirus overdragen maar steekt bij voorkeur vogels. De kans op overdracht op mensen is klein, zegt het Tropisch Instituut.

Lees verder

Bosbrand Saint-Tropez 'onder controle, maar niet bedwongen'

De zware bosbrand die sinds maandag woedt in de omgeving van de Franse badplaats Saint-Tropez aan de Côte d'Azur, is 'onder controle', maar 'niet bedwongen'. Dat hebben lokale reddingsdiensten vrijdag meegedeeld.

Lees verder

Bodycambeelden tonen hoe agent vrouw helpt bevallen in wagen

De Amerikaanse agent Jordan Ream heeft er een bijzondere shift opzitten: hij hielp een vrouw bevallen op een parking. De vader was met zijn hoogzwangere vrouw onderweg naar het ziekenhuis, maar besefte dat hij dat niet meer zou halen. Hij belde het noodnummer en net op tijd arriveerden de agenten: een minuut later beviel de vrouw van een zoontje.

Lees verder

Live | Volg hier de persconferentie van het Overlegcomité

Vandaag heeft het Overlegcomité zich over nieuwe, grote versoepelingen gebogen. De terugkeer naar de normaliteit staat daarbij centraal. De verschillende regeringen van ons land beslisten onder andere over de regels voor de horeca, evenementen en telewerk. Volg de persconferentie na afloop van het overleg hier live mee.

Lees verder

Michael Storer troeft iedereen af in prachtige bergetappe Vuelta

Na een bergetappe van 152 kilometer toonde de Australiër Michael Storer (Team DSM) zich de vrijdagmiddag de sterkste in de Vuelta. Hij eindigde voor Carlos Verona (Movistar) en Pavel Sivakov (INEOS). Roglic behoudt zijn rode trui.

Lees verder

'Een nieuwe start': dit heeft het Overlegcomité beslist

Geen regels meer thuis, dansen op een trouwfeest, met meer dan acht uit eten, een pintje aan de bar: vanaf 1 september mag het opnieuw. Een overzicht van alle versoepelingen die het Overlegcomité aankondigde.

Lees verder

Het plan: vier volle vluchten. Het resultaat: slechts zestien Belgen

België kan zijn belofte niet waarmaken om misschien wat later, maar dan toch beter georganiseerd naar Kaboel te trekken. Slechts 16 Belgen raakten weg. Zaterdag volgt er een nieuwe poging.

Lees verder

KV Oostende verbrandt zich pas laat in Luikse hel

Met 16.000 waren ze, de losgeslagen Standard-fans die voor het eerst sinds lang Sclessin nog eens deden branden. Het bleek voldoende om de Rouches over de streep te trekken. KV Oostende kraakte pas in de slotfase en verloor met 1-0. Standard klimt minstens één dag naar de leiding.

Lees verder

'Deze plek moet een veilige haven worden voor jongens zoals Mehdi'

Op 20 augustus 2019 kwam Mehdi Bouda (17) om het leven na een dodelijk ongeval met een politiewagen. Twee jaar later draagt een basketbalplein in het centrum van zijn stad zijn naam.

Lees verder

De pijpleiding die Vlaanderen splijt: 'Je rommelt niet in goeie grond, dat weet elke boer'

Een bundeling van pijpleidingen moet de Antwerpse haven verbinden met het Ruhrgebied. Langs het tracé moet alles wijken. De schade? Mensen dreigen onteigend te worden, waardevol natuurgebied omwoeld, bos gekapt en landbouwgrond verstoord. De winst? De Antwerpse haven en de belangrijkste chemiebedrijven in ons land worden verbonden met het Duitse Ruhrgebied.

Lees verder

Leidingstraat aflevering 1: 'Je rommelt niet in goeie grond, dat weet elke boer'
Een bundeling van pijpleidingen moet de Antwerpse haven verbinden met het Ruhrgebied. Langs het tracé moet alles wijken. 'Als je met je leidingen tien hectare kunt doorsteken en slechts één gezin ongemak bezorgt, is dat in Vlaanderen een ongelooflijke meevaller.'
Lees verder

Leidingstraat aflevering 2: 'We hebben ons leven op orde, dachten we, en toen ging de deurbel'
De leidingstraat loopt dwars door alles heen: door tuinen, woningen en dromen. Het noordelijk tracé telt voorlopig 37 onteigeningen, maar voor sommige mensen is de gedachte om náást een gasleiding te wonen evengoed ondraaglijk.
Lees verder

Leidingstraat aflevering 3: 'Onder de kathedraal van Antwerpen ga je toch ook niet boren?'
De voorbije tien jaar werd er ruim vier miljoen euro gepompt in de Visbeekvallei in Lille om de natuur een boost te geven. Met succes. Maar het noordelijk tracé zou die overwinning genadeloos doorkruisen.
Lees verder

Leidingstraat aflevering 4: 'Unesco Werelderfgoed worden is toch net iets moeilijker met een leidingstraat door de site'
Het verlies van een huis dat onteigend wordt, is tastbaar. Net zoals een stuk bos dat gekapt wordt. Maar wat dreigt precies verloren te gaan bij de aanleg van een ondergrondse leidingstraat door beschermd landschap en erfgoed?
Lees verder

Leidingstraat aflevering 5: 'Of de leidingstraat er moet komen? Tuurlijk, dat is een no-brainer'
Tegenover de tegenstanders van de leidingstraat staan de bedrijven die haar nodig hebben. Maar dat er zo weinig gecommuniceerd wordt over het economische en dus algemene belang, zet de vraag naar het waarom van het Antwerpen-Ruhr-project op scherp.
Lees verder

Ongehoord | 'Een neus is daar niet voor gemaakt, hé'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Vlaamse megapijpleiding bedreigt honderden hectares natuurgebied en weiden

De Vlaamse regering onderzoekt de mogelijkheid van een leidingstraat: dat is een strook van 45 meter breed doorheen Vlaanderen die gereserveerd wordt voor de aanleg van ondergrondse pijpleidingen. Momenteel liggen drie tracés op tafel: wij focussen op het noordelijke omdat daarbij het minst aantal mensen onteigend zou worden en dit tracé het meest waarschijnlijk is. Dit najaar moet duidelijk worden welk tracé het wordt. Bekijk in bovenstaande video hoe deze nieuwe werf van de eeuw de provincies Antwerpen en Limburg grondig kan hertekenen.

Lees verder

Code geel voor Vlaanderen vanavond, KMI waarschuwt voor onweer

Vanavond geldt in alle Vlaamse provincies en in Brussel code geel. Lokaal zijn hevige onweders mogelijk. Ook zondag kan het nog onweren en blijft het fris.

Lees verder