Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 25 augustus 2021

Dedonder: “Belgische evacuatiemissie in Afghanistan moet vrijdag afgerond zijn”

HLN
Dedonder: "Belgische evacuatiemissie in Afghanistan moet vrijdag afgerond zijn"
De Belgische evacuatiemissie Red Kite moet vrijdag afgerond zijn. De Amerikanen hebben duidelijk gemaakt dat de coalitiepartners in Afghanistan maar tot vrijdag 27 augustus krijgen voor hun evacuaties. Dat zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) woensdag in De Tijd en L'Echo.
Lees verder

Rijkste Belgen vechten effectentaks 2.0 aan
Bijna zes maanden na de inwerkingtreding van de effectentaks 2.0 vragen twee beleggingsvehikels aan het Grondwettelijk Hof een deel van de wet te vernietigen. Dat schrijft De Tijd vandaag. De nieuwe wet voert een jaarlijkse taks van 0,15 procent in op effectenrekeningen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro. De taks moet op kruissnelheid 429 miljoen euro per jaar opbrengen.
Lees verder

België voert riskante operatie uit voor 250 mensen in Kaboel: zó geheim dat ook geëvacueerden van geen enkel detail op de hoogte waren
Ons land heeft in de nacht van maandag op dinsdag bussen ingezet om 200 tot 250 mensen in het grootste geheim vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel naar de luchthaven van de stad te brengen. Een zeer riskante operatie, waarbij mannen, vrouwen en kinderen in veiligheid werden gebracht. "De druk op de evacuaties wordt steeds groter", bevestigt een militaire bron in ons land.
Lees verder

Clash tussen 3M en Demir onafwendbaar: chemiebedrijf geeft toe FBSA te lozen, maar ziet het probleem niet
Na weken van stilte ging 3M dan toch door de knieën. Na een aanmaning van de milieu-inspectie gaf het chemiebedrijf inzage in wat het produceert en loost. Op die lijst: FBSA, het product dat het illegaal in de Schelde dumpt. 3M probeerde gisteravond die bekentenis weliswaar nog af te zwakken, wat niet naar de zin was van Zuhal Demir. Een clash lijkt onvermijdelijk.
Lees verder

Onze opinie. De ironie wil dat wie in het verleden geen graten zag om te besparen op defensie, vandaag net vindt dat we zoveel mogelijk moeten doen in Kaboel
Ons leger brengt zonder al te veel horten en stoten, blikken en blozen landgenoten en Afghanen naar België. Thank God. Voor hetzelfde geld gaven onze stokoude C-130's net nu verstek terwijl de tijd in Kaboel genadeloos tikt. Zodra Amerikaans president Joe Biden het marsorder geeft om weg te trekken uit Kaboel, volgt de rest. Om ter snelst.
Lees verder

"Verkeerslichten van kruispunt waarop twee zusjes omkwamen werden onlangs aangepast, zodat iedereen tegelijk groen krijgt"
Waarom krijgt een vrachtwagen op hetzelfde moment groen als overstekende kinderen? In de Antwerpse buurt waar gisteren twee zusjes van 9 en 1,5 jaar oud werden gegrepen door een vrachtwagen, vinden veel mensen het onbegrijpelijk. Een eind geleden werd de regeling op het kruispunt aangepast, maar die werd weer teruggedraaid.
Lees verder

INTERVIEW. Florian 'Poef' Van Acker klaar om opnieuw goud te pakken: "Nu roep ik eerder 'Smarties' als ik scoor"
Tafeltennisser Florian Van Acker (24) uit Langemark-Poelkapelle speelt morgen zijn eerste wedstrijd op de Paralympische Spelen in Tokio. De Paralympiër behaalde reeds een gouden medaille op de vorige Spelen in Rio en veroverde sindsdien alle harten in Vlaanderen met zijn legendarisch stopwoordje 'poef'. Al zal er tijdens deze Spelen niet alleen een 'dikke poef' vallen, maar ook 'smarties' en 'men chu chi', zo vertelt hij ons vanuit zijn slaapkamer in Tokio.
Lees verder

Week voor start schooljaar blijkt lerarentekort nijpender dan ooit: "Ik zoek nog 19 leerkrachten tegen 1 september"
Het lerarentekort is nijpender dan ooit. Zo is directrice Astrid De Groeve uit Mechelen nog op zoek naar 19 leerkrachten. De nieuwe topman van het GO!, Koen Pelleriaux, schuift een creatieve oplossing naar voren: "Besteed een deel van hun taken uit." Het voorstel krijgt niet meteen goede punten van het werkveld. "Leerkrachten zijn geen robotten."
Lees verder

Wordt ook Brusselse kilometerheffing voorlopig afgevoerd? "Vervoort durft niet meer"
Komt de omstreden Brusselse kilometerheffing er dan toch niet? Minister-president Rudi Vervoort (PS) gelooft niet dat de beloofde deadline van 2022 nog gehaald kan worden. Sterker nog: hij stelt zelfs openlijk in vraag of ze er zelfs nog voor het einde van de legislatuur komt. "Vervoort durft gewoon niet meer, uit schrik om afgestraft te worden bij de verkiezingen."
Lees verder

PORTRET. Charlie Watts (80), de hartslag van de Rolling Stones
Twee weken na de eerste zorgelijke signalen is Charlie Watts (80) overleden. Hij was de nestor van de Rolling Stones, de lijm van de wereldberoemde rockband, een drummer die twee uur lang geweldig kon zijn, met een glimlach alsof hij in de zetel zat. "De band waarin ik speel is fantastisch. Ik niet." Te bescheiden, weliswaar.
Lees verder

Ruim 80 procent van leerkrachten in basisonderwijs is tevreden met digitale vooruitgang
Ongeveer 82 procent van de leerkrachten in het lager onderwijs is tevreden met de digitale vooruitgang die gemaakt is tijdens de coronacrisis. Dat blijkt vandaag uit een bevraging bij ruim 1.200 leerkrachten en ander onderwijspersoneel uitgevoerd door de educatieve uitgever Van In.
Lees verder

COLUMN. Mag ik u voorstellen: Team Radja. Niet de Rode Duivels, maar de Snelheidsduivels
Jan Segers schrijft hier geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Radja Nainggolan, snelheidsduivel.
Lees verder

Consument vindt opnieuw weg naar winkel(park)
We shopten nooit meer online dan het voorbije jaar, en toch is de fysieke winkel niet dood. Winkelvastgoedfonds Retail Estates zag de huurinkomsten het afgelopen kwartaal zelfs tot boven precoronaniveau uitstijgen. Het is wel buiten de stad dat de inversteringsmarkt van winkelvastgoed zich herstelt. Tegelijk zet de stadsvlucht van de retail richting winkelclusters aan de rand zich door.
Lees verder

"Cruciale stap" gezet in Brugs stadiondossier, maar zal Club nu effectief in 2022 kunnen bouwen? En wat met Cercle?
Het stadiondossier van Club Brugge zette gisteren "een cruciale stap". Op 9 oktober beslist minister Zuhal Demir of blauw-zwart mag bouwen. Maar is er nog beroep mogelijk? En wanneer kan die eerste spade eindelijk de grond in? Een handleiding.
Lees verder

Heel wat schoolboeken zijn al flink verouderd, of bevatten zelfs fouten
Komen uw kinderen binnenkort weer thuis met een karrenvracht aan nieuwe schoolboeken, dan bladert u best eens kritisch door de pagina's. Heel wat boeken zijn namelijk flink verouderd en in sommige staan zelfs feitelijke fouten. 'VTM Nieuws' en 'Het Laatste Nieuws' doken in tientallen schoolboeken en spraken met meer dan honderd leerkrachten. Wat blijkt: het niveau van sommige van onze schoolboeken is flink ondermaats.
Lees verder

"Nieuw onderzoek geeft geen duidelijkheid over oorsprong coronavirus"
Een onderzoek van Amerikaanse inlichtingendiensten naar de oorsprong van het coronavirus geeft geen uitsluitsel. Dit schrijft de Washington Post op basis van gesprekken met ingewijden. Het nog geheime onderzoek is dinsdag lokale tijd aangeboden aan president Joe Biden. Over een paar dagen moet ook een publieksversie beschikbaar komen.
Lees verder

Mee op stap met Arnout Hauben in 'Dwars door de Lage Landen': "Ik wil meer Martin Heylen zijn dan Luk Alloo"
Vanavond trekt hij nog een keer 'Ten Oorlog' op Eén, maar achter de schermen is Arnout Hauben (45) al onderweg voor een nieuwe tocht 'Dwars door de Lage Landen'. Wij strikten onze wandelschoenen, stapten een dagje mee en vroegen hem naar de trucjes om uit elke passant een persoonlijk verhaal te puren. "Het goud komt vaak pas boven als we denken dat we klaar zijn met filmen."
Lees verder

Na Beyoncé's 'billenbroek': celebs tonen weer meer streepjes bloot, ook voor de doorsnee vrouw mag het wat pikanter
Bijna zakt je eigen broek af, bij het bekijken van die van Beyoncé. Hangt dit echt in de rekken, in de maten Small tot Large? Jazeker, dit is mode. Na de Victoriaans aandoende jurken mag het allemaal weer wat pikanter. Voor de sterren zo 'hot' als chili, voor de doorsnee dames zal het beperkt blijven tot een uitsnijding op de heup.
Lees verder

Transfer Talk. Dorian Dessoleil op zucht van Antwerp - Wesley terug naar Club Brugge?
Opmerkelijke binnenlandse transfer in de maak. Dorian Dessoleil (29), al verschillende seizoenen kapitein van Charleroi, staat op het punt om te tekenen bij R. Antwerp FC. De linksvoetige centrale verdediger onderhandelde de voorbije dagen met de Great Old en zou nu vandaag (net als Genk-speler Dwomoh) zijn handtekening zetten op de Bosuil.
Lees verder

Nu Nicole 'van Hugo' na 15 jaar opnieuw getroffen werd door borstkanker: "Hoe klein de kans ook is, je bent nooit veilig voor het leven"
"Hoe klein de kans ook, zelfs járen na de eerste diagnose kunnen ex-borstkankerpatiënten nog altijd hervallen. Het valt ook nooit uit te sluiten dat zij door een nieuwe tumor op een andere plek in de borsten getroffen worden." Zo reageert borstkankerspecialist Herman Depypere (UZ Gent) op het verrassende nieuws dat Nicole (74) 'van Hugo' 15 jaar na de eerste keer opnieuw tegen de ziekte vecht.
Lees verder