Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 5 augustus 2021

Britten versoepelen reisadvies voor aantal Europese landen, maar niet voor België

HLN
Britten versoepelen reisadvies voor aantal Europese landen, maar niet voor België
De Britse regering heeft verschillende Europese landen op zijn 'groene lijst' gezet van landen met een laag risico op coronabesmettingen. De verandering wordt zondag om 4 uur (5 uur 's morgens Belgische tijd) van kracht. Dat meldt het Britse persagentschap PA. België blijft op de oranje 'amber list' staan.
Lees verder

Uber tast diep in de buidel om chauffeurs na coronastilte terug te halen
Taxibedrijf en maaltijdbezorger Uber heeft in het tweede kwartaal flinke kosten gemaakt om chauffeurs die het bedrijf eerder verlieten weer terug te krijgen. Veel chauffeurs stopten met rijden voor Uber doordat de vraag naar ritjes sterk was teruggelopen als gevolg van de coronapandemie. Uber tastte dan ook diep in de buidel om te chauffeurs in kwestie te overhalen om weer terug te keren.
Lees verder

Zeker tien doden en twaalf gewonden bij auto-ongeluk in Texas
Bij een ongeval in de Amerikaanse zuidelijke staat Texas zijn zeker tien mensen om het leven gekomen en twaalf mensen gewond zijn geraakt. Dat melden de lokale media. Een busje met 25 migranten zou zijn gekanteld nadat het een stoeprand raakte.
Lees verder

Fles dure whiskey die oud-buitenlandminister VS van Japan kreeg spoorloos
Een fles whiskey ter waarde van 5.800 dollar (ruim 4900 euro), die de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in 2019 cadeau kreeg van Japan, is spoorloos verdwenen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte woensdag (lokale tijd) bekend dat het onderzoek naar de verdwijning van de drank gaat doen.
Lees verder

COLUMN. België-Australië 3-2. Hattrick van Alexander 'Jimi' Hendrickx. Drie strafcorners, dwars door de geluidsmuur
In een vorig leven als sportjournalist nam Jan Segers deel aan vijf Olympische Spelen. Dezer weken schrijft hij geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende olympische kop. Vandaag: Alexander 'Jimi' Hendrickx.
Lees verder

Nina Derwael is na 17 uur reizen weer thuis: "Leuk dat ik traantjes heb doen vloeien"
Wat een ontvangst voor Nina Derwael! Nadat onze olympische turnkampioene gisterochtend op de luchthaven al bedolven werd onder de bloemen en knuffels, werd ze 's avonds getrakteerd op een volgelopen thuisstad Sint-Truiden én een helikoptervlucht. "Beetje bij beetje begin ik te beseffen wat ik gerealiseerd heb", aldus Gouden Nina.
Lees verder

De mini-Olympiërs in de Red Lions: "Zeggen dat alles begon met een blikje en een bezem"
Een ventje dat hockey speelde met een blikje en een borstel. Een hoogbegaafd kind. Een jongen die moest kiezen tussen tennis en hockey. Dat is de Bende van Brasschaat die straks in Tokio het eerste hockeygoud op de Spelen ooit zal/wil/moet winnen. Maak kennis met de mini-olympiërs in Félix Denayer, Alexander Hendrickx en Arthur Van Doren.
Lees verder

Drie weken na overstromingen komt er nieuw crisiscentrum: Verlinden wil doen wat Wallonië niet lukt
Drie weken na de overstromingen zitten sommige families in Wallonië nog altijd zonder voedsel, stroom en gas. Aangezien de kritiek op de politiek steeds luider klinkt, komt er nu een nieuw federaal crisiscentrum. "De coördinatie op het terrein moet beter."
Lees verder

Van het vaccinatiekneusje naar de wereldtop: "Vrijwilligers zijn de echte helden van ons succes"
Driewerf hoera. Vandaag is 80% van de volwassen Vlamingen volledig gevaccineerd. We horen zo tot de absolute wereldtop. Ons succesrecept? "We kunnen nog zoveel Bekende Vlamingen optrommelen, de mond-tot-mondreclame van vrijwilligers is onbetaalbaar."
Lees verder

80 procent volwassen Vlamingen volledig gevaccineerd: kan Vlaanderen sneller versoepelen?
Vlaanderen overschrijdt vandaag een cruciale mijlpaal: 80% van de volwassenen is volledig gevaccineerd, wat ons in de Europese top drie zet. Minister-president Jan Jambon (N-VA) maant de andere regio's aan om een tandje bij te steken, anders wil hij sneller dan zij versoepelen.
Lees verder

Reuzegommers naar de rechtbank of niet? "Dag des Oordeels komt dichterbij"
De ouders van Sanda Dia horen deze namiddag hoeveel Reuzegommers zich voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn dood. De verdachten kunnen wél nog hoger beroep aantekenen. "We hebben de papa voorbereid", zegt zijn advocaat Sven Mary. "Hij weet dat dit de laatste stuiptrekkingen zullen zijn van sommige advocaten."
Lees verder

Franse Grondwettelijke Raad besluit over nieuwe coronamaatregelen
De Franse Grondwettelijke Raad besluit over een omstreden wetsvoorstel waardoor coronavaccinaties verplicht worden voor zorgmedewerkers en zorgt voor verdere aanscherpingen van de Franse coronamaatregelen. Het voorstel is omstreden en leidde in Frankrijk tot veel kritiek. De raad is een rechterlijke toezichthouder die onder meer nagaat of wetten in overeenstemming met de grondwet zijn.
Lees verder

Biden benoemt zoon van voormalig nationale veiligheidsadviseur Brzezinski als Poolse ambassadeur
De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag advocaat Mark Brzezinski benoemd tot ambassadeur voor de VS in Polen. Hij is de zoon van Zbigniew Brzezinski, die een grote rol heeft gespeeld in het Amerikaans buitenlands beleid tijdens de koude oorlog. De relatie tussen Warschau en Washington is momenteel gespannen, onder meer door de goedkeuring van de VS van Nord Stream 2.
Lees verder

De vader, het buskruit en broerski: de 3 coaches van de Red Lions zijn totaal verschillend en dat wérkt: "Het geeft vertrouwen als je met de beste staf ter wereld samenwerkt"
Bondscoach Shane McLeod is de architect, maar ook assistenten Michel van den Heuvel (T2) en Craig Fulton (T3) tekenen mee aan de jacht op olympisch goud. Ze hebben totaal verschillende persoonlijkheden, en dat vinden de Red Lions prima: "De combinatie werkt. Waar Shane soms een omweg doet, zegt Michel meteen waar het op staat."
Lees verder

Arbeidsmarktexperte houdt opmerkelijk pleidooi: "Vergeet alle premies en bonussen, geef personeel een hoger basisloon"
Plezier en motivatie in een job zijn belangrijker dan de verloning. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsmotivatie-experte prof. dr. Anja Van den Broeck van de KU Leuven. Een derde van de Belgische werknemers vindt niet dat hij loon naar werken krijgt. En volgens 1 op de 4 komt zijn loon niet op een eerlijke manier tot stand. "Geef personeel een hoog basisloon en vergeet alle premies en bonussen die gebonden zijn aan prestaties", is het opmerkelijke pleidooi dat volgt.
Lees verder

PORTRET. Aleksandr Loekasjenko: de man die als een ongelukje werd geboren, maar 150 miljoen mensen wilde overheersen
Aleksandr Loekasjenko is een sportfanaat. Dat maakt het des te pijnlijker voor de Wit-Russische heerser om op de Olympische Spelen vernederd te worden — en des te verstandiger voor atlete Kristina Tsimanoeskaja om niet meer naar huis te gaan. Daar zou ze blootstaan aan de wraak van de man die tegenstrevers de nek omwringt "zoals je met eenden doet". Een despoot die zijn eigen vader niet kent en de moeder van zijn kinderen op het platteland liet zitten.
Lees verder

ONZE OPINIE. Nu bijna alle volwassen Vlamingen gevaccineerd zijn: wanneer krijgen we onze Vrijheidsdag?
De vaccinatiegraad in Vlaanderen klimt bij volwassenen boven de tachtig procent. Ook in Wallonië zitten ze al aan zeventig procent. "Wat nu, beste politici en experts?", schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. "We hebben gedaan wat u ons vroeg. Wanneer krijgen we onze Vrijheidsdag?"
Lees verder

Equal Idiots vervangt Måneskin op Lokerse Feesten en staat op alle grote festivals: "Zoveel shows dat mijn stem het moeilijk krijgt"
Equal Idiots staat vanavond op het podium van de Lokerse Feesten als vervanger voor de Italiaanse Eurosongwinnaar Måneskin. En het lijkt wel alsof corona geen vat krijgt op hun festivalzomer: eerder heeft de band al op Werchter Parklife gespeeld en straks toppen ze ook nog de affiches van Pukkelpop Zomerkwartier en Crammerock. "Sinds de 'go' van het overlegcomité staat onze telefoon niet stil", glundert frontman Thibault Christiaensen (26).
Lees verder

Regi zoekt straffe stem voor volgende oorwurm: "Mijn lat ligt absurd hoog"
Een single met de populairste dj van het land én een optreden voor een vol Sportpaleis. Voor de winnaar van 'Regi Academy' lonkt meteen een succesvolle muzikale carrière. De Limburgse dj begint nog deze zomervakantie aan zijn jacht op nieuw talent en krijgt daarbij de hulp van zijn poulains. "Het zal niet evident zijn om iemand te vinden die mee kan in het rijtje met Jaap, Olivia en Camille", vertelt hij.
Lees verder

Komende dagen wisselvallig met opklaringen maar ook buien en onweer
Het is donderdagochtend wisselend bewolkt met in het oosten van het land aanvankelijk een paar buitjes. In de namiddag verwachten we meer lokale buien, vooral in het oosten waar er ook kans op enkele donderslagen is. In het westen blijft het droger. We halen maxima van 18 of 19 graden op de Ardense hoogten tot 22 of 23 graden in de lage gebieden. Dat schrijft het KMI.
Lees verder