Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 18 augustus 2021

Bosbranden teisteren nu ook Zuid-Frankrijk en Marokko

Bosbranden teisteren nu ook Zuid-Frankrijk en Marokko

In het zuiden van Frankrijk zijn in de nacht van maandag op dinsdag duizenden mensen geëvacueerd in de Var-regio. Ook in Noord-Marokko woedden er hevige branden. Brandweermannen proberen daar al drie dagen het vuur onder controle te krijgen.

Lees verder

Nieuw-Zeeland in lockdown na eerste lokale besmetting in halfjaar

In Nieuw-Zeeland heeft het ministerie van Volksgezondheid de eerste lokale besmetting met het coronavirus vastgesteld in zo'n zes maanden. Premier Jacinda Ardern kondigde enkele uren later een strikte lockdown af. In eerste instantie zou die maar enkele dagen duren.

Lees verder

Amerikaans evacuatievliegtuig stijgt op met 640 Afghanen aan boord

Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht heeft zo'n 640 Afghaanse burgers uit Kaboel in veiligheid gebracht, meldt Defense One. De C-17-jet zou alleen personeel van de Amerikaanse ambassade meenemen, maar vluchtende Afghaanse burgers gingen mee aan boord.

Lees verder

Mondmasker niet langer verplicht in de les

Op 1 september zijn alle leerlingen voltijds welkom op school. Leerlingen zullen daarbij geen mondmasker meer moeten dragen in de klas, als ze stilzitten. Voor Brusselse scholen zijn er momenteel nog geen versoepelingen.

Lees verder

Naomi Osaka verlaat eerste persconferentie sinds Roland Garros in tranen

De Japanse tennisster Naomi Osaka heeft maandag een persconferentie in tranen verlaten nadat een verslaggever haar een kritische vraag stelde over haar gespannen relatie met de pers en stelde dat ze de media gebruikt wanneer het haar uitkomt.

Lees verder

Mondmaskerplicht: versoepelingen in Waalse scholen, niet in Brusselse

Het dragen van een mondmasker wordt flexibeler gemaakt voor leerlingen en leerkrachten in het Waalse Gewest. In Brussel is er geen ruimte voor versoepelingen. Dat blijkt dinsdag na overleg tussen de Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir en het onderwijsveld. In Vlaanderen is het overleg nog aan de gang.

Lees verder

Vlaanderen ontsnapt opnieuw aan code rood, Wallonië niet

Vlaanderen blijft ook deze week nog oranje op de Europese coronakaart, Wallonië kleurt ondanks het lager aantal gevallen wel rood.

Lees verder

Op weg naar natste zomer sinds begin van de metingen

De weerkundige zomer van dit jaar is goed op weg om de natste te worden sinds het begin van de metingen in 1833. Dat tweet Frank Deboosere en KMI-weerman David Dehenauw bevestigt.

Lees verder

Mensenrechtenactivist Malala Yousafzai: 'Diep bezorgd om Afghaanse vrouwen en meisjes'

Nobelprijswinnares Malala Yousafzai heeft alle landen opgeroepen om hun grenzen te openen voor Afghaanse vluchtelingen nu de taliban opnieuw de controle hebben verworven over het land.

Lees verder

Rode Kruis ontving al recordbedrag van 35 miljoen euro aan giften

De solidariteitsactie 2525 van het Rode Kruis, die een maand geleden werd opgestart nadat zware overstromingen ons land teisterden, bracht 35 miljoen euro in het laatje. Croix-Rouge de Belgique (CRB), de Franstalige evenknie van het Rode Kruis-Vlaanderen, bedankt dinsdag in een persbericht iedereen voor de solidariteit en stelt een plan van aanpak voor de komende acht maanden voor.

Lees verder

Colruyt gaat opnieuw wijnproevertjes aanbieden

Supermarktketen Colruyt zal ­binnenkort opnieuw proevertjes aanbieden in haar winkels.

Lees verder

Brussels zorgpersoneel lijkt 'koudwatervrees' voor vaccinatie wat te verliezen

Een deel van het zorgpersoneel in Brussel dat aanvankelijk een vaccinatie weigerde, blijkt de voorbije weken alsnog geprikt. Toch blijven zorginstellingen pleiten voor een wettelijk opgelegde vaccinatie. 'De verplichting in Frankrijk heeft ook hier voor een klik gezorgd.'

Lees verder

Spacerace brengt Bezos van de ruimte naar de rechtszaal

Blue Origin, het bedrijf van Jeff Bezos, daagt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa voor de rechter. Bezos vindt dat die onterecht en contract van 2,9 miljard dollar aan SpaceX heeft toegekend.

Lees verder

Meisje (3) overleden na aanrijding op kermis

In Merchtem is een meisje van drie jaar overleden nadat een auto op haar inreed.

Lees verder

Burgemeester De Panne legt zich niet neer bij machtswissel: 'Gaan mij uit het gemeentehuis moeten sleuren'

Burgemeester van De Panne Bram Degrieck (Plan B) wil in beroep gaan tegen de constructieve motie van wantrouwen die partijen Lijst Burgemeester en N-VA indienen. Degrieck uitte zich in een emotionele verklaring bijzonder kritisch tegenover de oud-burgemeester Ann Vanheste (Vooruit) en schepen Cindy Verbrugge (N-VA), die hem zijn sjerp willen afnemen.

Lees verder

Afghaanse journaliste interviewt lid van taliban live in tv-studio

Een Afghaanse journaliste heeft een lid van de taliban kunnen interviewen voor een vooraanstaande nieuwszender. Het interview lijkt deel uit te maken van een poging om de groepering gematigder voor te stellen. Toen de taliban tussen 1996 en 2001 in Afghanistan regeerden, was het ondenkbaar dat een vrouw mocht werken.

Lees verder

Archeologen vinden in Pompeï resten van uitzonderlijke slaaf

Archeologen hebben dinsdag een spectaculaire vondst gedaan op de archeologische site van de bedolven Italiaanse stad Pompeï. Ze ontdekten er de stoffelijke resten van de voormalige slaaf Marcus Venerius Secundio. 'De vondst kwam als een verrassing voor iedereen, zelfs voor de specialist in grafarcheologie', vertelde parkdirecteur Gabriel Zuchtriegel aan het Duitse persagentschap dpa.

Lees verder

Fabio Jakobsen snelste in vierde rit Vuelta

Fabio Jakobsen heeft de vierde rit in de Ronde van Spanje gewonnen. In Molina de Aragón was de Nederlander van Deceuninck-Quick-Step de snelste in een sprint bergop. De Est Rein Taaramäe, die op twee km van de finish viel, blijft leider.

Lees verder

Van de aankondiging tot de chaos: Joe Biden houdt voet bij stuk over terugtrekking Afghanistan

De snelle terugtrekking van Amerika uit Afghanistan veroorzaakt ontreddering in het land. Dat de taliban het hele land onder de voet zouden lopen, werd lange tijd als 'hoogst onwaarschijnlijk' gezien. Maar de Amerikanen zijn nog niet volledig vertrokken, en de taliban heeft het hele land al onder controle. Toch houdt president Joe Biden voet bij stuk, van bij de aankondiging van de terugtrekking tot huidige chaos die er nu heerst.

Lees verder

We beleven natste zomer sinds begin van metingen

De weerkundige zomer van dit jaar is nu officieel de natste sinds het begin van de metingen in 1833. Dat zegt KMI-weerman David Dehenauw. 'Zonet werd in de pluviometer in Ukkel 365,5 mm gemeten sinds 1 juni, meer dan de 364,8 mm uit 1992.'

Lees verder

Tropische storm maakt gevolgen aardbeving erger

In het zuidwesten van Haïti moesten de reddingswerken na de aardbeving van afgelopen zaterdag stopgezet worden door een storm.

Lees verder

Deus gaat verder zonder gitarist Bruno De Groote na beroerte, Mauro Pawlowski depanneert

Gitarist Bruno De Groote, die vorig jaar een beroerte kreeg, speelt niet langer bij de Belgische rockgroep Deus. Hij speelde sinds 2018 bij de formatie rond Tom Barman. Mauro Pawlowski, die eerder al twaalf jaar gitarist was bij Deus, vervangt hem voor de komende optredens. Dat heeft de groep zelf aangekondigd op Facebook en Instagram.

Lees verder

'De EU zal moeten praten met de taliban'

De EU kan niet anders dan praten met de taliban in Afghanistan om een humanitaire en migratiecrisis te vermijden, zegt Josep Borrell. 'Dat betekent niet dat we hen erkennen.'

Lees verder

Taliban spreken verzoenende taal

De taliban verzorgen hun pr. Op een eerste persconferentie na de machtsovername sloegen ze een verzoenende toon aan, voor buitenlanders én voor vrouwen. 'Niemand zal kwaad worden berokkend.'

Lees verder

Gevangene gewond na steekpartij in gevangenis Wortel

In de strafinrichting van Wortel in Hoogstraten heeft dinsdag een steekpartij plaatsgevonden. Dat meldt het Antwerpse parket. Een 28-jarige man stak er rond 16 uur zijn 45-jarige celgenoot neer.

Lees verder

Poolse Maria Andrejczyk veilt olympische medaille voor hartoperatie van baby

De Poolse atlete Maria Andrejczyk, die op de Spelen in Tokio zilver won in het speerwerpen, heeft een veiling van haar medaille georganiseerd om de hartoperatie van een baby te kunnen financieren. Dat liet ze weten op Facebook.

Lees verder

Blokkeren de Brusselse vaccinweigeraars de weg naar de vrijheid?

De dagelijkse ziekenhuisopnames van covid-patiënten zitten in ons land alweer enige tijd in de lift, en dat is vooral in Brussel zo. Is de hoofdstad de voornaamste hinderpaal op weg naar de vrijheid?

Lees verder

Elke dag belanden gemiddeld 57 coronapatiënten in ziekenhuis

Elke dag worden gemiddeld 57,4 personen in het ziekenhuis opgenomen met covid-19, een stijging met 21 procent. Er liggen nu momenteel volgens de laatste cijfers 567 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat meldt Sciensano.

Lees verder

Gouverneur Cuomo van New York dient pensioenaanvraag in

Andrew Cuomo, de gouverneur van de Amerikaanse staat New York, heeft dinsdag officieel een pensioensaanvraag ingediend. De aanvraag volgt op zijn aankondiging vorige week om op te stappen, nadat uit onderzoek was gebleken dat hij jarenlang vrouwen, vooral oud-medewerkers, seksueel lastig heeft gevallen.

Lees verder

Verschillende landen starten reddingsoperaties in Afghanistan: wie is al geëvacueerd?

Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht heeft in één enkele vlucht ongeveer 640 Afghaanse burgers in veiligheid gebracht. Ook België en andere landen zetten momenteel alles op alles om zowel de eigen burgers als Afghanen die gevaar lopen uit Kaboel te evacueren, al loopt dat niet probleemloos. Een overzicht.

Lees verder

Belgische paralympiërs vertrokken naar Tokio: 'Ik wil vooral geen vierde plaats'

Exact een week voor de start van de Paralympische Spelen is dinsdagavond het gros van de Belgische delegatie vanop Zaventem vertrokken richting Tokio. De 32 atleten hopen tussen 24 augustus en 5 september in totaal tien medailles te scoren op de vierjaarlijkse hoogmis van de sport voor mensen met een beperking.

Lees verder