Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 21 augustus 2021

Bolsonaro vraagt ontslag van rechter die onderzoek tegen hem opende

HLN
Bolsonaro vraagt ontslag van rechter die onderzoek tegen hem opende
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag lokale tijd aan de Senaat gevraagd om een afzettingsprocedure op te starten tegen een rechter van het hooggerechtshof. Die had een onderzoek geopend tegen Bolsonaro wegens zijn verklaringen die twijfels deden rijzen over de verkiezingen.
Lees verder

Zelfs milieu-inspectie zag probleem niet met illegale lozing 3M
De milieu-inspectie zag geen graten in de illegale lozing van de giftige stof FBSA door 3M. Dat blijkt uit een antwoord dat de dienst Omgevingsinspectie aan de redactie van VTM Nieuws gaf nadat ze woensdag geconfronteerd werd met het nieuws. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) greep donderdagavond in en verplichtte de inspectie om stalen af te nemen. Tussen Demir en de inspectie botert het al een hele tijd niet.
Lees verder

Wanhopige Haïtianen bestormen hulpkonvooi
Wanhopige inwoners van Haïti hebben vrijdag lokale tijd in de buurt van de stad Les Cayes in het zuiden van het land een konvooi met hulpgoederen geplunderd. De vier vrachtauto's van hulporganisatie Food for the Poor brachten voedsel en water naar dorpen in de buurt, toen ze bestormd werden. Het zuiden van Haïti is zwaar getroffen door de aardbeving van vorige week zaterdag. Veel mensen wachten er nog altijd op hulp.
Lees verder

Zowat 215 pv's per maand voor niet dragen mondmasker op trein
In de eerste acht maanden van het jaar heeft Securail zowat 1.720 processen-verbaal uitgeschreven voor het niet dragen van een mondmasker. Dat zijn er ongeveer 215 per maand. Dat meldt La Dernière Heure op basis van cijfers van de NMBS.
Lees verder

Moeizame start voor Belgische evacuatie: maar 16 Belgen en familieleden opgepikt op eerste dag
De eerste Belgische evacuatie kende een zeer moeizame start. Op de eerste vlucht kreeg ons land 16 Belgen en familieleden. Een tweede vlucht moest leeg terugkeren. 17 Belgen konden er weg geraken via de Nederlandse strijdkrachten. Het grootste probleem? Op de luchthaven geraken.
Lees verder

Eric Goens keert terug naar de krantenwinkel waar hij sinds z'n achtste al meehielp: "Ik was klein en rost, maar wel een bazeke"
De jeugdvakanties van journalist en televisiemaker Eric Goens (52) zijn onlosmakelijk verbonden met Koksijde en kinderarbeid. Vanaf zijn achtste klopte hij er zes dagen op zeven zeker acht uren, eerst in de krantenwinkel van pa, later in een horecazaak op de dijk, en dat vindt hij als notoire workaholic nog altijd de normaalste zaak van de wereld. "Ik was gelukkig. Ik woonde op een plek waar iedereen zijn vakantie wilde doorbrengen. Wij waren de jongens met wie de meisjes van het binnenland allemaal iets wilden beginnen. Wij voelden ons uitverkoren."
Lees verder

Madina (32), ooit Miss Diamant, blikt terug op jeugd onder talibanbewind: "We speelden 'spookje' met onze boerka"
De taliban sussen dan wel, het staat als een paal boven water dat het leven van veel Afghaanse vrouwen niet meer zal zijn zoals voordien. Madina Hamidi (32), Belgische met Afghaanse roots en ooit Miss Diamant, blikt terug op het talibanbewind uit haar jeugd, een trauma waarvan ze - tegen beter weten in - hoopt dat geen enkele vrouw het nog moet oplopen. "Ze sloegen mijn verlamde zus met een stok. Alleen maar omdat een stuk huid zichtbaar was."
Lees verder

BEKENDE VIERVOETERS. Niels Destadsbader over zijn grote liefde Nona: "Als een toekomstige partner niets met honden heeft, dan is dat een breekpunt"
Niels Destadsbader heeft z'n naam alvast niet gestolen, want hij schrijft z'n liedjes altijd in bad. En bij elke goed geschreven zin geeft hij zichzelf wat warm water bij als motivatie. Dit en andere speciale gewoontes van Niels hoor je deze week tijdens een gesprek met Laurence Van Tongerloo. Teksten schrijven is zijn manier om emoties te verwerken. Volgens Niels kan je 'vrijgezel' en 'vrijgezel' zijn. Het verschil daartussen legt hij uit in het gesprek. Maar een toekomstige partner moet wel zijn hond Nona erbij nemen: "Ooit kwam er een toffe vrouw bij me langs, maar ze had het niet met beesten. Ze was nochtans heel knap, maar ze moest weer weg."
Lees verder

Vlaamse Rand vreest Brusselse fuifnummers
Terwijl de horeca in Vlaanderen vanaf september weer tot in de vroege uurtjes mag openblijven, is het in Brussel nog even uitgaan met de handrem op. Het laat zich raden dat veel Brusselaars dan de Vlaamse Rand 'onveilig' zullen maken. Vilvoords burgemeester Hans Bonte is alvast niet geneigd voor zijn horeca "veel souplesse te tonen".
Lees verder

RECONSTRUCTIE. "Toen Franz hen uitnodigde voor etentje, dachten ze dat hij het aanvaard had": het volledige verhaal van de fatale avond waarop directrice Spa-Francorchamps vermoord werd
Vandaag wordt Nathalie Maillet (51) begraven, de directrice van het circuit van Spa-Francorchamps die vorige zaterdag samen met haar vriendin Ann Lawrence Durviaux (53) werd vermoord door haar man Franz Dubois (75). Dubois pleegde meteen daarna zelfmoord. Nog geen uur voor het drama in de Waalse beau monde, zaten de drie feestelijk uitgedost samen op restaurant, en bespraken ze de nakende scheiding tussen Franz en Nathalie. Een reconstructie van die bewuste avond.
Lees verder

Carl Devos. Een sterke democratie vereist een sterk parlement, maar het onze mag ook voor eigen stoep vegen
In de afgelopen weken beleefden we met de overstromingen een van de grootste natuurrampen van de voorbije decennia. Na de machtsovername door de taliban moet een ongeziene reddingsoperatie opgezet worden. In beide gevallen is er kritiek op het overheidsoptreden: te laat of te traag. In het buitenland wordt daarover in het parlement stevig gedebatteerd. Dat van ons is nog even met vakantie.
Lees verder

Analist Gilles De Bilde ziet het niet supersomber in voor Belgische clubs in Europa: "Een serieuze knockdown, maar nog niet knock-out"
Een dramatische donderdag voor het Belgische clubvoetbal én zijn Europese coëfficiënt. Ook analist Gilles De Bilde zag met lede ogen hoe Antwerp, Anderlecht en AA Gent in de Europa League en de Conference League te kijk werden gezet door Omonia Nicosia, Vitesse en Rakow Czestochowa. "Een alarmbel die hopelijk luid genoeg heeft geklonken. Maar ik blijf hoopvol dat zeker twee van de drie, en misschien alle drie, het nog redden."
Lees verder

Directrice Spa-Francorchamps vandaag begraven, week na passionele moord: toen Franz hen uitnodigde voor etentje, dachten ze dat hij het aanvaard had
Vandaag wordt Nathalie Maillet (51) begraven, de directrice van het circuit van Spa-Francorchamps die vorige zaterdag samen met haar vriendin Ann Lawrence Durviaux (53) werd vermoord door haar man Franz Dubois (75). Dubois pleegde meteen daarna zelfmoord. Nog geen uur voor het drama in de Waalse beau monde, zaten de drie feestelijk uitgedost samen op restaurant, en bespraken ze de nakende scheiding tussen Franz en Nathalie. Een reconstructie van die bewuste avond.
Lees verder

Saïd (28) is één van de 33 Belgen die vrijdag Afghanistan kon ontvluchten: "Ik ben mijn familie verloren in de mensenmassa"
Saïd (28) is één van de 33 Belgen die vrijdag Afghanistan kon ontvluchten. Vrijdagavond om 19.50 uur landde hij in Islamabad na een helse tocht. De Antwerpenaar stond 11 uur lang aan de poorten van de luchthaven in Kaboel, na een helse rit van 150 kilometer samen met zijn familie langs tal van talibancheckpoints. "Plots zwaaide een militair aan de luchthaven met een Belgische vlag, ik toonde mijn paspoort." De Antwerpenaar werd naar het Nederlandse vliegtuig gebracht, zijn familie... die verdween spoorloos in de mensenmassa.
Lees verder

Hartsvriendinnen na het pakkende afscheid van Lara: "Nu valt het op ons hoofd. Dat ze er niet meer is"
Deze week namen familie, vrienden, naasten en velen onder ons - via livestream - afscheid van momblogger Lara Switten (35). Een beklijvende ceremonie, met liefde gedragen door drie vriendinnen. Ine Nijs, Lieke Biesemans en Floor van der Linden brachten die dag een eerbetoon aan Lara, precies zoals ze aan haar beloofd hadden. De dag nadien praten we met hen over hoe zij de dienst ervaarden. "Lara zou fier geweest zijn".
Lees verder

400 scholen starten schooljaar zonder boeken
Geen mondmaskers, maar ook geen schoolboeken op 1 september. Cloudwise, het bedrijf dat handboeken levert aan basisscholen, hinkt achterop met leveringen. Naar verluidt 400 scholen zullen moeten wachten op hun materiaal. "Een zeer vervelende en onaanvaardbare situatie voor onze scholen", aldus Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers lijken zich opnieuw enigszins te stabiliseren
De coronacijfers lijken stilaan opnieuw een plateaufase te bereiken, zo blijkt zaterdagochtend op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal nieuwe besmettingen stijgt nog lichtjes, het aantal overlijdens blijft constant.
Lees verder

Woordvoerder: taliban komen snel met regeermodel
Binnen enkele weken zullen de taliban bekendmaken hoe ze Afghanistan gaan regeren. Dit heeft een woordvoerder van de radicaalislamitische organisatie vandaag gezegd. Volgens de woordvoerder werken de juridische en religieuze specialisten van de taliban momenteel samen met deskundigen op het gebied van buitenlandse politiek aan een nieuw regeermodel. Binnen enkele weken moet dat klaar zijn.
Lees verder

Tijdelijk mooi weer met temperaturen tot 26 graden, KMI waarschuwt voor lokaal hevig onweer tegen de avond
Na het optrekken van het lokale ochtendgrijs krijgen we zaterdag tijdelijk mooi weer met zon en wolken. Het kwik schommelt tussen 21 graden op de Ardense hoogten en 25 of 26 graden in Vlaanderen.
Lees verder

Marc Brys is geen voorstander van de huidige situatie in het voetbal: "De bedragen op de transfermarkt zijn gewoon immoreel"
De eigenaar: zo rijk als de zee diep is. De ambitie: binnen de drie jaar meedoen voor play-off 1. Maar na vier speeldagen staat OH Leuven wel voorlaatste en lijkt de spelerskern gevoelig verzwakt. Omdat de transfermarkt totaal ontspoort, zegt coach Marc Brys: "King Power is Sinterklaas niet, hé?"
Lees verder