Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 10 augustus 2021

Bill Gates zakt door scheiding naar vijfde plaats op ranglijst van rijkste mensen

HLN
Bill Gates zakt door scheiding naar vijfde plaats op ranglijst van rijkste mensen
Bill Gates, de oprichter van Microsoft, is volgens het magazine Forbes gezakt naar de vijfde plaats op het lijstje van 's werelds rijkste personen, achter Facebook-topman en -oprichter Mark Zuckerberg.
Lees verder

Epstein-slachtoffers krijgen voor 125 miljoen dollar schadevergoedingen
Een groep van 150 slachtoffers van Jeffrey Epstein heeft voor 125 miljoen dollar aan schadevergoedingen gekregen via een schikking waarvoor bemiddeld werd door een onafhankelijke organisatie. De middelen komen uit Epsteins erfenis, die op het moment van de zelfmoord van de miljonair en zedendelinquent geraamd werd op meer dan 600 miljoen dollar.
Lees verder

KIJK LIVE (19u30). Kan Racing Genk broodnodige zege pakken op het veld van Shakhtar Donetsk?
• Derde voorronde CL • Terugmatch in Kiev • Heenmatch eindigde op 1-2 • Match live te bekijken op VTM2 of via HLN.be
Lees verder

Priester vermoord in Frankrijk: dader is vermoedelijke brandstichter van kathedraal in Nantes
In een dorp in het westen van Frankrijk, Saint-Laurent-sur-Sèvre, is een priester vermoord, vermoedelijk door een Rwandees (40) die in 2020 betrokken zou zijn geweest bij een brandstichting in de kathedraal van Nantes. De man heeft zichzelf maandag bij de politie in het departement Vendée gemeld en gezegd dat hij de priester heeft vermoord. Een terroristisch motief wordt uitgesloten. Er is een onderzoek ingesteld wegens "vrijwillige doodslag" en de verdachte is maandagavond geïnterneerd.
Lees verder

Djokovic zegt af voor tennistoernooi van Cincinnati
Novak Djokovic, die op het US Open zijn vierde grandslamtitel van 2021 kan behalen, heeft zich afgemeld voor het tennistoernooi van Cincinnati. Hij liet de organisatie maandag weten meer tijd nodig te hebben om te herstellen van de Olympische Spelen.
Lees verder

"Prins Andrew aangeklaagd vanwege misbruik minderjarige twintig jaar geleden"
Een vermeend slachtoffer van Jeffrey Epstein heeft maandag een rechtszaak aangespannen tegen de Britse prins Andrew (61). Dat meldt het Amerikaanse ABC News. Virginia Roberts Giuffre beschuldigt hem ervan haar te hebben misbruikt in Epsteins huis in New York en op andere plekken toen ze jonger was dan 18 jaar. Dat zou blijken uit rechtbankdocumenten.
Lees verder

Rechter aangesteld voor onderzoek moord op Haïtiaanse president
Na ruim een maand is er een rechter aangesteld die de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse gaat onderzoeken. Diverse onderzoeksrechters weigerden eerder de opdracht, maar Mathieu Chanlatte is maandag aangesteld door de deken van de rechtbank in de hoofdstad Port-au-Prince om het gerechtelijk onderzoek te leiden.
Lees verder

Toeristen op Martinique moeten eiland verlaten
Het Franse eiland Martinique, in de Caraïbische Zee, vraagt de toeristen op het eiland om het eiland te verlaten, nu het land te maken krijgt met een stevige heropleving van de coronapandemie. De autoriteiten beslisten daarom om de tweede fase van de lockdown af te kondigen. Die tweede fase betekent onder meer ook dat de stranden gesloten worden, net als andere plaatsen van ontspanning en cultuur. Dat kondigde prefect Stanislas Cazelles aan.
Lees verder

Texas vraagt ziekenhuizen operaties uit te stellen vanwege corona
De Amerikaanse staat Texas heeft alle ziekenhuizen gevraagd medische ingrepen uit te stellen die niet absoluut noodzakelijk zijn. Gouverneur Greg Abbott, die coronamaatregelen heeft verboden, wil daarmee ruimte scheppen om alle coronapatiënten goed te kunnen helpen, zo schrijft hij in een brief aan de hospitalen. Ook probeert de staat medisch personeel uit andere staten te werven en moeten infuuscentra worden heropend om patiënten van bloedplasmabehandelingen te voorzien.
Lees verder

West Side Story van De Keersmaeker en Van Hove wordt niet hernomen op Broadway
De verjongingskuur van de musical West Side Story die Ivo van Hove en Anne Teresa De Keersmaeker begin 2020 op de planken brachten in Broadway, wordt niet hernomen als de theaters in New York weer openen. Producent Kate Horton wijst in een persbericht op "verschillende redenen".
Lees verder

Vrachtwagen met verstekelingen geramd op Antwerpse ring, chauffeur in levensgevaar
Bij een aanrijding op de Antwerpse Ring is vannacht rond kwart over twee een vrachtwagenchauffeur levensgevaarlijk gewond geraakt. Hij kwam gekneld te zitten bij een kop-staartaanrijding ter hoogte van Berchem Station, in de rijrichting Nederland.
Lees verder

Thuiswerk, cafés gesloten, avondklok en toch pak meer verkeersdoden
Ondanks alle thuiswerk dat ons vele autoritten bespaarde. Ondanks de horeca die vele maanden dicht was. Ondanks de avondklok die iedereen 's nachts veilig thuishield. Ondanks dat alles stierven in de eerste zes maanden van 2021 in Vlaanderen 109 mensen op de weg - het hoogste aantal verkeersdoden in de voorbije 5 jaar. De roep naar meer investeringen in onze verkeersveiligheid klinkt luider dan ooit.
Lees verder

Federale regering wil uw mening over de staatshervorming en politieke vernieuwing
Al 50 jaar lang breken politici, experten en grondwetspecialisten hun hoofd over de staatshervorming, maar in december kan ù zich in de communautaire discussie mengen. De federale regering lanceert dan 'een participatief burgerplatform.' "Maar als alleen hoogopgeleiden of partijmilitanten het invullen, wat ben je er dan mee?", vragen politicologen zich af.
Lees verder

"Op die leeftijd is ze van wereldniveau": karaatsdiamant in het zwemmen, klepper die mikt op 2m36 en een Cat die Tokio-tranen wil uitwissen gaan voor Belgische glorie op de Spelen van 2024
Paris, soit prêt. Een verse, deels nog onbekende lichting stoomt zich nú al klaar om ons land op de Olympische Spelen van 2024 naar succes te loodsen. Ze dromen van een finale en zelfs de Brabançonne. In de vijfdelige reeks 'Next Gen olympiërs' brengt HLN 24 Belgische pareltjes, voorgesteld door een expert die de jonge atleet of atlete door en door kent. "Wat Roos doet op díe leeftijd... dat is wereldniveau." Ontmoet in de eerste aflevering onder meer ons grootste zwemtalent, een hoogspringer die een stokoud record zou kunnen breken en de man die de gouden glorie van de Red Lions moet verlengen.
Lees verder

Vaccins leveren producenten vele miljarden meer op dan verwacht
De farmareuzen boeken mooiere omzetten dan ze hadden verwacht. Het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech verwacht 15,9 miljard euro omzet te behalen dit jaar. Dat is ruim een kwart meer dan de 12,4 miljard euro aan opbrengsten waar eerder rekening mee gehouden werd. Naast Pfizer boekt ook Moderna opvallend meer inkomsten dankzij het vaccin.
Lees verder

ONZE OPINIE. Wie beslist op het einde over de hervorming van dit ingewikkelde land? De politiek
Wat met het systeem van gemeenschappen en gewesten? Hoe moeten de bevoegdheden in dit land worden verdeeld? Hoe solidair moet Vlaanderen zijn met Wallonië? Is een federale kieskring wenselijk? Moet onze grondwet worden aangepast? Het is een kleine greep uit de vragenlijst die de federale regering tegen het einde van het jaar op ons afvuurt.
Lees verder

Stroomhalsbanden vanaf 2027 verboden in Vlaanderen
Stroomhalsbanden met een afstandsbediening en stroomhalsbanden die honden afstraffen voor blaffen zullen vanaf 1 januari 2027 verboden zijn in Vlaanderen. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts heeft daarvoor een uitdoofscenario vastgelegd. "We nemen opnieuw afscheid van een achterhaalde praktijk", zegt Weyts. "Een huisdier is een deel van je gezin en een gezinslid geef je geen elektrische schok bij een natuurlijke reflex of gewoon omdat je op een knop drukt."
Lees verder

Belg trekt weer vaker naar fysieke winkels: onlineverkoop neemt licht af
We vinden stilaan opnieuw de weg naar de fysieke winkel. Voor het eerst sinds de digitale explosie door de pandemie neemt de onlineverkoop in ons land (licht) af. Luxegoederen blijven het online wel erg goed doen, blijkt uit de recentste Salesforce Shopping Index.
Lees verder

Amerikaanse Afghanistangezant vraagt taliban offensief stop te zetten
De Amerikaanse Afghanistangezant, Zalmay Khalilzad, is onderweg naar de Qatarese hoofdstad Doha om van de talibanleiding te eisen dat het militair offensief in Afghanistan wordt beëindigd en dat ze aan de onderhandelingstafel komen om een politiek akkoord te bereiken. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag lokale tijd aangekondigd.
Lees verder

Auto rijdt woning binnen in Putte: slapende bewoner sterft onder brokstukken
In Putte bij Mechelen is vannacht een auto door de gevel van een woning gereden. De bewoner van het huis kwam daarbij om het leven. Hij lag te slapen in de slaapkamer achter de gevel en raakte bedolven onder de brokstukken. De politie onderzoekt de omstandigheden.
Lees verder