Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 5 augustus 2021

Biden: gouverneur New York moet aftreden na beschuldigingen seksuele intimidatie

Biden: gouverneur New York moet aftreden na beschuldigingen seksuele intimidatie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, dinsdag opgeroepen af te treden nadat uit onderzoek is gebleken dat Cuomo jarenlang vrouwen seksueel heeft lastiggevallen. Cuomo ontkent de beschuldigingen en zegt niet op te stappen.

Lees verder

Mattias De Craene: 'De meeste van mijn kleren komen tot bij mij, ik ga niet zo vaak naar winkels'

Saxofonist Mattias De Craene is dit weekend te zien en te horen op het Absolutely Free Festival in Genk en het Different Class Festival in Gent. Zijn eerste album 'Patterns for (a) film' staat gepland voor het najaar, met een bijhorende tour. Dit zijn zijn stijlgeheimen.

Lees verder

In de lagune van Venetië ligt een Romeinse weg

Sonarbeelden van een Romeinse weg en gebouwen in de lagune van Venetië beslissen een lang debat over de oude kustlijn.

Lees verder

Wit-Russische sprintster op het vliegtuig naar Wenen

Sprintster Kristsina Tsimanovskaja, die na kritiek op de Wit-Russische trainers de Spelen moest verlaten, heeft vanmorgen Japan verlaten. Ze kreeg een humanitair visum van Polen, maar veranderde volgens BBC op het laatste moment van bestemming.

Lees verder

Cyprus opent eerste onderwatermuseum in Middellandse Zee

Wie houdt van kunst en duiken, kan vanaf nu op Cyprus zijn hart ophalen. Het Musan (museum of underwater sculpture Ayia Napa) huist 130 kunstwerken, en dit onder water. Het eiland hoopt met deze attractie het duiktoerisme aan te zwengelen en 50.000 extra toeristen per jaar te lokken.

Lees verder

Belgian Cats gaan rusten met kleine voorsprong in kwartfinale tegen Japan

De Belgische basketbalvrouwen moeten voorbij Japan als ze zich willen kwalificeren voor de halve finale op de Olympische Spelen. In aanloop naar de Spelen klopten de Japanners België nog met 84-76.

Lees verder

New York eerste Amerikaanse stad met vaccinatiebewijs voor restaurants en sportscholen

New York City wordt de eerste grote stad in de Verenigde Staten waar een corona-vaccinatiebewijs verplicht wordt voor klanten en personeel in restaurants, sportscholen en andere bedrijven met activiteiten die binnen plaatsvinden. De nieuwe maatregel gaat 13 september in.

Lees verder

Vanuit de ruimte: zo zien Europese bosbranden eruit door ogen van satelliet

Het zuiden van Europa kreunt onder de hitte, met vooral in Turkije en Griekenland zeer zware bosbranden tot gevolg. Tot in de ruimte waren de rookpluimen van de branden zichtbaar, dat blijkt uit bovenstaande satellietbeelden. De meeste bosbranden zijn intussen grotendeels onder controle.

Lees verder

Louis Van Gaal begint aan zijn derde termijn als bondscoach van Nederland

Louis van Gaal (69) is officieel benoemd als de nieuwe bondscoach van de Nederlandse nationale ploeg. Dat heeft de Nederlandse voetbalbond (KNVB) woensdag bevestigd.

Lees verder

Red Lion mist Spelen door zware hoofdwonde en mentale crash: 'De stekker moest eruit, anders ontplofte ik'

Terwijl zijn ploegmaats van de Red Lions toeleven naar hun finale voerde Emmanuel Stockbroekx in België een andere strijd. Onderweg naar Tokio liep hij tegen een zware blessure en een mentale crash aan.

Lees verder

Mogelijke ontsnapping uit Gentse gevangenis: buurt afgezet en doorzocht

Een gevangene van de Gentse gevangenis is woensdag mogelijk ontsnapt. De buurt rond de Nieuwewandeling is afgezet. Ook een helikopter vliegt boven het gebied. Dat bevestigt de Gentse politie.

Lees verder

Kim Jong-uns pleister doet speculaties over gezondheid weer oplaaien

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, officieel 39 jaar oud, verscheen op de Noord-Koreaanse tv met een donkergroene vlek op het achterhoofd. In andere uitzendingen was een pleister te zien op dezelfde plek. De beelden stofferen bestaande twijfels over de gezondheid van de leider.

Lees verder

Gouden Nina Derwael krijgt overweldigende ontvangst op Zaventem

Olympisch kampioene aan de brug met ongelijke leggers, Nina Derwael, landde woensdagmiddag op Zaventem en werd verwelkomd door familie, vrienden, pers en een hele horde fans.

Lees verder

Erdogan krijgt kritiek op aanpak bosbranden: 'Ons land zit in crisis'

Terwijl brandweerploegen doorgaan met hun strijd tegen de bosbranden die de zuidkust van Turkije teisteren, krijgt de regering van president Erdogan steeds meer kritiek over haar gebrekkige voorbereiding op de ramp.

Lees verder

Waarom er zoveel heisa rond snelwandelen is en vier andere vragen over het 'lelijke eendje' van de atletiek

Zwaaiende heupen, gehoekte armen: snelwandelen, met de 20 km bij de mannen morgen als openingsnummer, is al jaren het lelijke eendje van de atletiek en misschien de minst beminde sport van de Spelen. Toch is het meer dan gewoon snel wandelen.

Lees verder

Douane houdt 'grootste actie ooit' tegen illegale sigaretten

De douanediensten zijn woensdag binnengevallen op tien locaties waar vermoedelijk illegale sigaretten werden geproduceerd of opgeslagen. Volgens de douane gaat het om de grootste actie die ze ooit ondernam in de strijd tegen illegale sigaretten. Er vonden al zeker 30 arrestaties plaats. De verdachten zijn voornamelijk Oekraïeners, Bulgaren en Roemenen.

Lees verder

Opvallend: zeldzame 'funnel' gespot in Vlaanderen

Het Weerstation van Zoersel heeft dinsdagavond, rond 19.40 uur, verschillende meldingen gekregen van een zogenaamde 'funnel', een weerfenomeen dat kan uitgroeien tot een windhoos. Het weer is momenteel erg onstabiel waardoor felle buien makkelijk kunnen ontstaan. Dat zijn goede omstandigheden voor 'funnels'. Deze funnel raakte de grond niet berokkende geen schade.

Lees verder

Reese Witherspoon: van 'Legally blonde'tot een van de machtigste vrouwen in Hollywood

Het productiehuis van Reese Witherspoon is verkocht voor bijna een miljard dollar aan een nieuwe mediagroep. Witherspoon blijft er wel de lakens uitdelen.

Lees verder

Het verwachte afscheid: basketicoon Ann Wauters zet punt achter carrière

Ann Wauters (40) heeft na de nederlaag met Belgian Cats in de kwartfinales van de Olympische Spelen tegen Japan bevestigd dat ze een punt achter haar loopbaan zet. 'Dit maakt mij heel emotioneel.'

Lees verder

Wanneer wordt de laatste prik gezet? Het einde is in zicht, maar er moeten nog wat knopen worden doorgehakt

In Vlaanderen heeft 70 procent van de bevolking een eerste prik tegen het coronavirus gekregen. Nog slechts 14.653 volwassen Vlamingen moeten een uitnodiging krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) dinsdag in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement gezegd. Opvallend: er zijn maar 86.000 vaccinweigeraars.

Lees verder

Politie Miami deelt bodycambeelden van eerste momenten na instorting

Op nieuwe bodycambeelden die de politie van Miami heeft gedeeld, is te zien hoe de eerste agenten arriveerden nadat het appartementencomplex in Surfside in de nacht van 24 juni was ingestort. In bovenstaande video is te horen hoe mensen om hulp schreeuwen en in paniek familieleden in het gebouw proberen te bereiken. 'Ik weet niet hoe ik hieruit ben geraakt', klinkt het bij de geshockeerde conciërge.

Lees verder

Europa koopt 200 miljoen dosissen van nieuw Novavax-vaccin

De Europese Commissie en het Amerikaans biotechnologiebedrijf Novavax hebben een akkoord bereikt: de EU zal 100 miljoen dosissen van het nieuwe vaccin aankopen, er is ook een optie voor nog een keer 100 miljoen dosissen. Dat melden commissievoorzitter Ursula Von Der Leyen en het bedrijf.

Lees verder

Wolkbreuk doet straten Meise opnieuw volstromen: 'Alsof we wonen aan kolkende rivier'

Meise is opnieuw getroffen door watersnood. Een zware regenbui zorgde ervoor dat straten in rivieren veranderden en huizen onderliepen. Burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) heeft het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Ook in Grimbergen was er wateroverlast.

Lees verder

Meghan Markle deelt verjaardagsplannen met Melissa McCarthy

Meghan, de echtgenote van de Britse prins Harry, vierde woensdag haar 40e verjaardag met een luchtige video en een oproep aan mensen om vrouwen te begeleiden die willen re-integreren op de arbeidsmarkt. Ze werkte hiervoor samen met 'Bridesmaids'-actrice en vriendin Melissa McCarthy voor de ironische video om haar '40x40'-initiatief te lanceren.

Lees verder

Demir: 'Geweigerde vergunning in watergevoelig gebied leidt niet tot compensatie'

Wie geen bouwvergunning krijgt in een gebied dat gevoelig is voor overstromingen hoeft daarvoor niet gecompenseerd te worden door de overheid. 'Je hebt pas een bouwrecht áls je een vergunning krijgt', zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in Terzake.

Lees verder

Thiam voor goud, Vidts voor brons?

Na dag één in de zevenkamp heet de beste Belgische in Tokio verrassend genoeg niet Nafi Thiam. Noor Vidts (25) baande zich de voorbije jaren traag maar gestaag een weg naar de wereldtop en staat zowaar tweede bij haar olympisch debuut.

Lees verder

Bosbrand bedreigt Griekse Olympia, bakermat Olympische Spelen

Een bosbrand in Griekenland bedreigt het antieke Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen op het schiereiland Peleponnesos. Ook het nabijgelegen gelijknamige dorp loopt gevaar.

Lees verder

Iedereen houdt van goud (niet alleen onze atleten)

Niets gaat boven goud, het is het hoogste eremetaal – vraag maar aan Nina Derwael. Maar hoe komt het eigenlijk dat goud ons niet koud laat?

Lees verder

Vijf fietstochten langs groene geschiedenis

Alle wilde bomen en struiken die al eeuwenlang ons landschap mee bepalen zijn sinds kort gebundeld in een atlas. Samen met enkele auteurs van die atlas stippelde De Standaard vijf fietsroutes uit langs interessant groen erfgoed.

Lees verder

Thiam nadert tot op vier punten van Vetter na zege in verspringen, Vidts derde

Met een sprong van 6m60 heeft Nafi Thiam donderdag op de Spelen van Tokio het verspringen in de zevenkamp gewonnen. Ze werd ook eerste in haar groep voor het speerwerpen. Afwachten wat concurrente Anouk Vetter doet in de tweede groep.

Lees verder

Dit hebt u vannacht gemist: een identiek podium als in Rio, Nafi Thiam komt op toerental en Noor Vidts blijft verbazen

De Olympische Spelen in Tokio leven bij ons vooral 's nachts. Wat hebt u gemist?

Lees verder

Rihanna is officieel (dollar)miljardaire

Het Amerikaanse zakenblad Forbes verblijdt ons naar jaarlijkse gewoonte met lijstjes van de rijkste mensen op aarde, in diverse categorieën. De komende dagen volgen vast nog ­acteurs, actrices en tech-tycoons, maar nu weten we al wie de rijkste zangeres op aarde is: Rihanna.

Lees verder

Wisselvallig weer houdt aan

Het is donderdagochtend wisselend bewolkt met in het oosten van het land aanvankelijk een paar buitjes. In de namiddag verwachten we meer lokale buien, vooral in het oosten waar er ook kans op enkele donderslagen is. In het westen blijft het droger. We halen maxima van 18 of 19 graden op de Ardense hoogten tot 22 of 23 graden in de lage gebieden. Dat schrijft het KMI.

Lees verder

Gemiddeld iets meer dan 1600 nieuwe besmettingen per dag

De coronacijfers blijven stijgen in ons land. Tussen 26 juli en 1 augustus werden elke dag gemiddeld 1.603 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met 9 procent.

Lees verder

250.000 pond voor maandelijks diner met Britse premier

Een geheimzinnige 'Adviesraad' van donateurs heeft rechtstreekse toe­gang tot premier Boris Johnson. De Conservatieven ontkennen dat invloed te koop is.

Lees verder

Eerste namen 'Tien om te zien' aangekondigd

VTM heeft de eerste namen voor de 'reboot' van het iconische muziek­programma Tien om te zien ­bekendgemaakt. Onder meer ­Clouseau, Niels Destadsbader en 2 Fabiola zullen er te zien zijn.

Lees verder

Voortvluchtige Belg opgepakt op Mayotte

Een 44-jarige Belg die in 2013 veroordeeld was tot 8 jaar cel voor slagen en verwondingen met de dood tot ­gevolg, is dinsdag opgepakt op Mayotte, een Frans eiland in de Indische Oceaan.

Lees verder